Connect with us
Gra─Ĺevina

Drvo na Filipinskom aerodromu doprinosi tradiciji i kulturi

Dizajn terminala 2 na me─Ĺunarodnom aerodromu Mactan Cebu vodio je Hong Kong studio Integrated Design Associates, uz podr┼íku lokalne firme Budji Royal i industrijskog dizajnera Keneta Cobonpuea.

Nalazi se u gradu Lapu-Lapu u glavnom urbanom centru Metroa Cebu, a zgrada je namenjena za 12,5 miliona putni─Źkih polazaka godi┼ínje, uklju─Źujuc╠üi turiste koji posec╠üuju ostrva Visaian i druge turisti─Źke destinacije Filipina. „Prvi utisak za posetioce iz celog sveta, Terminal 2 je zami┼íljen kao tradicionalno i simboli─Źno mesto na Filipinima – savr┼íena sinteza i izra┼żavanje njene tradicije, geografije i kulture“, objasnio je projektni tim.

Kontekstualne reference obiluju u celom dizajnu koji karakteri┼íe upe─Źatljiv spoljni oblik koji se sastoji od nekoliko lukova koji su dopunjeni talasastim metalnim krovom koji ima za cilj da se podseti na treperavu povr┼íinu okolnog okeana. Veliki lukovi od kojih se svaki prostire na oko 30 metara napravljeni su od specijalnog lepka i spojeni sa hiljadama manjih drvenih rebara kako bi se oblikovala skeletna struktura.

Filipini, aerodrom, drvo/ Foto: dezeen.com

Ovaj okvir smanjuje broj potrebnih kolona i stvara otvoren unutra┼ínji volumen, koji je ispunjen prirodnim dnevnim svetlom od strane zastakljenih odeljaka na oba kraja i prozorima koji se pokrec╠üu du┼ż vrhova krova.

„Oblo┼żeni kostur lukova ostao je izlo┼żen na donjoj strani“, dodali su arhitekte, „┼íto je rezultiralo u nedvosmislenom sredi┼ínjem delu projekta – plafon krivolinijskih glulamskih greda koji izgledaju skoro kao katedrala u svom visokom kvalitetu, ┼íto u su┼ítini ima za cilj da evocira trup ─Źamca. “

Upotreba izlo┼żenog drveta u celom prostoru ima za cilj da doprinese atmosferi dobrodo┼ílice za koju projektni tim tvrdi da karakteri┼íe podru─Źje Filipina.

Deo teksta preveden sa stranice: www.dezeen.com