Connect with us
Građevina

Drvo na Filipinskom aerodromu doprinosi tradiciji i kulturi

Dizajn terminala 2 na međunarodnom aerodromu Mactan Cebu vodio je Hong Kong studio Integrated Design Associates, uz podršku lokalne firme Budji Royal i industrijskog dizajnera Keneta Cobonpuea.

Nalazi se u gradu Lapu-Lapu u glavnom urbanom centru Metroa Cebu, a zgrada je namenjena za 12,5 miliona putničkih polazaka godišnje, uključujući turiste koji posećuju ostrva Visaian i druge turističke destinacije Filipina. „Prvi utisak za posetioce iz celog sveta, Terminal 2 je zamišljen kao tradicionalno i simbolično mesto na Filipinima – savršena sinteza i izražavanje njene tradicije, geografije i kulture“, objasnio je projektni tim.

Kontekstualne reference obiluju u celom dizajnu koji karakteriše upečatljiv spoljni oblik koji se sastoji od nekoliko lukova koji su dopunjeni talasastim metalnim krovom koji ima za cilj da se podseti na treperavu površinu okolnog okeana. Veliki lukovi od kojih se svaki prostire na oko 30 metara napravljeni su od specijalnog lepka i spojeni sa hiljadama manjih drvenih rebara kako bi se oblikovala skeletna struktura.

Filipini, aerodrom, drvo/ Foto: dezeen.com

Ovaj okvir smanjuje broj potrebnih kolona i stvara otvoren unutrašnji volumen, koji je ispunjen prirodnim dnevnim svetlom od strane zastakljenih odeljaka na oba kraja i prozorima koji se pokreću duž vrhova krova.

„Obloženi kostur lukova ostao je izložen na donjoj strani“, dodali su arhitekte, „što je rezultiralo u nedvosmislenom središnjem delu projekta – plafon krivolinijskih glulamskih greda koji izgledaju skoro kao katedrala u svom visokom kvalitetu, što u suštini ima za cilj da evocira trup čamca. “

Upotreba izloženog drveta u celom prostoru ima za cilj da doprinese atmosferi dobrodošlice za koju projektni tim tvrdi da karakteriše područje Filipina.

Deo teksta preveden sa stranice: www.dezeen.com