Connect with us
Novosti

Otvoren Javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije

Kako bi podstakli i ubrzali razvoj re┼íenja i poslovnih modela koji ─çe prakti─Źno doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene ba┼íte (GHG) i ubla┼żavanju klimatskih promena, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Ministarstvo za┼ítite ┼żivotne sredine, u saradnji sa Globalnim fondom za ┼żivotnu sredinu (GEF) otvorili su Javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije.

Poziv se odnosi na predloge inovativnih i isplativih projekata, poslovnih modela i tehni─Źkih re┼íenja za smanjenje emisija GHG na nivou lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije, koji istovremeno imaju potencijal da ostvare i druge dru┼ítvene, ekonomske i ekolo┼íke koristi za zajednicu i gra─Ĺane.

Javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije, na koji mogu da se prijave lokalne samouprave i javna komunalna preduzeća, privredni subjekti i organizacije civilnog društva registrovani u Republici Srbiji, otvoren je od 01. decembra 2020. godine do 01. februara 2021. godine.

Autori predloga koje ekspertski ┼żiri odabere kao najbolje prema kriterijumima ocenjivanja, dobi─çe mentorsku i drugu stru─Źnu podr┼íku u fazi Akceleracije, kako bi se njihove ideje razvile u zrele projekte i uspele da dobiju finansijska sredstva neophodna za sprovo─Ĺenje u praksi.

Kako bi ispunila ciljeve pristupanja Evropskoj uniji i odr┼żala konkurentnost na me─Ĺunarodnom tr┼żi┼ítu Srbija treba da ubrza tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji i niskougljeni─Źnom razvoju. ÔÇ×Zelena agenda EU za zapadni BalkanÔÇť pokrenu─çe mogu─çnosti za finansiranje zelenih preduze─ça i projekata. Ovaj poziv, izme─Ĺu ostalog, ima za cilj da podr┼żi industriju i poslovni sektor da pove─çaju svoje kapacitete za privla─Źenje takvih investicija.

Tako─Ĺe, cirkularni poslovni modeli predstavljaju ┼íansu za odr┼żivi oporavak poslovnog sektora, posebno malih i srednjih preduze─ça, od posledica pandemije Kovida-19. Ovo je prilika za preduze─ça da planiraju nove, zelene poslovne poduhvate koji ─çe im obezbediti odr┼żivost i otpornost na krize u budu─çnosti.

Ovaj javni poziv je deo pripremnog procesa za projekat ÔÇ×Smanjenje ugljeni─Źnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici SrbijiÔÇť, ─Źiji se po─Źetak o─Źekuje u drugoj polovini 2021. godine.

Vi┼íe detalja o na─Źinu prijavljivanja na Poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije mo┼żete prona─çi na adresi: https://inovacije.klimatskepromene.rs/cirkularna-ekonomija.

Izvor: www.ekologija.gov.rs