Connect with us
Arhitektura

┼Żene u svetu arhitekture i dizajna

// ┼Żene su tokom vekova bile deo sveta dizajna i, posebno, arhitekture na mnogo na─Źina. One su bile mecene i sponzori, ali i arhitekte i predava─Źi. Ipak, broj ┼żena u arhitektonskoj profesiji tokom vremena kao i danas ostao je veoma mali. //

Arhitektura je ustanovljena kao organizovana profesija 1857. godine. Ve─ç prilikom samog osnivanja, broj ┼żena u arhitekturi bio je veoma mali ┼íto ne ─Źudi s obzirom na to da su polovinom XIX veka ┼żene bile dosta ograni─Źene kada su bile u pitanju mogu─çnosti koje su se odnosile na ┼íkolovanje ali i na izbor profesije. Krajem XIX veka odre─Ĺene ┼íkole za arhitekturu i dizajn po─Źele su da primaju ┼żene studente.

Iako je broj ovakvih ┼íkola bio veoma mali, mogu─çnost obrazovanja otvorio je pojedinim, za to vreme veoma hrabrim i nekonvencionalnim ┼żenama, vrata profesije. Ipak, broj ┼żena u svetu arhitekture i dizajna u to vreme bio je veoma mali, a ┼żene koju su odabrale i kojima je bilo uop┼íte dozvoljeno da se ┼íkoluju bile su veoma retke, predstavljale su mnogo vi┼íe izuzetak nego pravilo. Tek skorijih godina broj ┼żena u svetu arhitekture i dizajna se pove─çao, a ┼żene u profesiji su po─Źele da dobijaju priznanja za svoj rad.

Danas istori─Źari dolaze do sve vi┼íe informacija o ┼żenama koje su praktikovale arhitekturu i graditeljstvo tokom istorije, ali su dokumenti o njima nedovoljno istra┼żeni ili nedovoljno prikazani. Dve Evropljanke se isti─Źu kao ┼żene koje su imale zna─Źajnu ulogu i uticaj na arhitekturu, graditeljstvo i dizajn ÔÇô Francuskinja Ketrin Brisone (Katherine Bri├žonnet) i Engleskinja Elizabet Vilbraham (Elizabeth Wilbraham).

Chateau de Chenonceau, Loire Valley, France

Chateau de Chenonceau, Loire Valley, France

Ketrin Brisone je ┼żivela i radila po─Źetkom XVI veka, u vreme renesanse. Tokom svog kratkog ┼żivota, umrla je sa svega 32 godine, ona je isprojektovala, dizajnirala i nadgledala radove na zamku ┼áenonso u dolini Loare. Sve ove va┼żne arhitektonske odluke donosila je Ketrin, dok je njen suprug vodio ratove u Italiji.

Elizabet Vilbraham koja je ┼żivela i radila u drugoj polovini XVII veka bila je deo britanske aristokratije i vrlo poznata kao veoma va┼żan sponzor i mecena u tada┼ínjem svetu arhitekture. Danas je poznato da je ona bila jedna od prvih ┼żena arhitekata ─Źiji je rad veoma ─Źesto pripisivan mu┼íkarcima, najverovatnije iz razloga ┼íto u to vreme ┼żenama nije bilo dozvoljeno da se zvani─Źno bave profesijom. Nova istra┼żivanja, me─Ĺutim, otkrila su da je Elizabet projektovala vi┼íe od 400 objekata razli─Źitih tipologija, od stambenih objekata do crkvi, od kojih su mnogi na papiru bili pripisani renomiranim britanskim arhitektama toga vremena. Kako je u to vreme ┼żenama bilo zabranjeno da se bave profesijom, Elizabet je anga┼żovala arhitekte koji su se potpisivali na njene projekte i na ovaj na─Źin je zaobilazila tu zabranu.

Weston Hall, Staffordshire, UK

Weston Hall, Staffordshire, UK

Tokom narednih nekoliko vekova u arhitektonskoj profesiji bilo je nekoliko ┼żena pionira koje su uspele da se izbore sa duhom vremena i posvete se radu. Me─Ĺutim, tek krajem XIX veka ┼żene zaista po─Źinju da bivaju i zvani─Źno deo struke jer im tada odre─Ĺene ┼íkole arhitekture i dizajna otvaraju svoja vrata.

Za─Źetnik ovog za to vreme veoma modernog na─Źina razmi┼íljanja bila je Finska koja je omogu─çila mnogim ┼żenama da se ┼íkoluju i zvani─Źno postanu deo arhitektonske i dizajnerske profesije. Posle Finske, nekoliko drugih evropskih zemalja su sledile ovaj progresivan primer, pre svega zemlje Skandinavije, a zatim i druge evropske zemlje.

Saborna osnovna škola i Saborna crkva, Beograd

Saborna osnovna škola i Saborna crkva, Beograd

Mora se napomenuti da su se u ovom ne tako davnom periodu, krajem XIX i po─Źetkom XX veka, kada je broj ┼żena u arhitekturi bio veoma mali istakla i ova dva imena. Prvo je Jovanka Bo─Źi─ç-Katerin─Źi─ç, a drugo Jelisaveta Na─Źi─ç.

Jovanka Bo─Źi─ç-Katerin─Źi─ç je bila prva ┼żena koja je stekla diplomu in┼żinjera u Nema─Źkoj 1913. godine. Jelisaveta Na─Źi─ç je bila prva ┼żena koja je diplomirala arhitekturu na Beogradskom univerzitetu 1900. godine.

Tokom svog ┼żivota radila je za Op┼ítinu grada Beograda gde je do┼íla do pozicije glavnog arhitekte. Istaknute gra─Ĺevine koje je ona projektovala su Osnovna ┼íkola Kralj Petar I i crkva Aleksandra Nevskog. Jelisaveta je bila dvostruki pionir, ne samo ┼íto je svojim prisustvom uticala na profesiju u kojoj su ┼żene u to vreme bile nepo┼żeljne ve─ç je ujedno bila i prva srpska arhitektica. Bolnica koju je ona projektovala bila je uni┼ítena tokom Prvog svetskog rata, ali mnogi stambeni objekti, kako vi┼íeporodi─Źnog tako i jednoporodi─Źnog stanovanja, i dan-danas mogu se na─çi u Beogradu.

Tokom prve polovine XX veka veliki broj va┼żnih ┼żena arhitekata je radio u partnerstvu sa mu┼íkim arhitektama. Ova partnerstva su ─Źesto, ali ne i po pravilu, bila ujedno i romanti─Źna ili bra─Źna partnerstva. Nekoliko ovih partnerstava dostigla su svetsku slavu i imale zna─Źajan i dalekose┼żan uticaj na arhitekturu i dizajn, uticaj koji se ose─ça i dan danas.

Eames House

Eames House

Alvar Alto (Alvar Aalto) je radio u partnerstvu sa svojom suprugom Aino Alto (Aino Aalto). Oni su projektovali veliki broj objekata koji su bili i ostali sjajni primeri arhitekture. Ovaj par je za─Źetnik skandinavskog dizajna, veoma zna─Źajnog pravca u dizajnu koji je i danas izuzetno uticajan.

Čarls i Rej Ims (Charles i Ray Eames) su još jedan par koji je imao mnogo uspeha kako u domenu arhitekture tako i u domenu dizajna. Njihov dizajn je i danas veoma aktuelan i u trendu, vanvremenski.

Novi milenijum doneo je promene u svetu dizajna i arhitekture u smislu da su od 2000-te godine ┼żene arhitekte po─Źele sve vi┼íe da se pojavljuju kao samostalni igra─Źi na arhitektonskoj sceni. Jedna od najzna─Źajnijih i najpoznatijih ┼żena u arhitekturi danas, ali i arhitekata uop┼íteno, je Zaha Hadid.

Njene skulpturalne gra─Ĺevine i organske forme su poznate ┼íirom sveta i imale su ogroman uticaj na arhitekturu danas. Zaha je bila prva ┼żena koja je dobila presti┼żnu Prickerovu nagradu za arhitekturu. Osim u svetu arhitekture Zaha je ujedno bila i aktivna dizajnerka, ali i slikarka.

Guangzhou Opera House, Guangzhou, China

Guangzhou Opera House, Guangzhou, China

Iako je do skoro uticaj ┼żena u arhitekturi i dizajnu bio dosta neprimetan, mo┼żemo re─çi da je ovaj uticaj bio zna─Źajan. Tokom vremena, ┼żene su na razli─Źite na─Źine uticale na profesiju, ─Źak i kada nisu mogle da svoj uticaj potpi┼íu. Danas postoje osnovane kontraverze kada su u pitanju mu┼íko-┼żenska partnerstva u arhitekturi i dizajnu tokom istorije, smatra se da su ┼żene u ovim partnerstvima nedovoljno priznate i da su njihovi mu┼íki partneri pobrali ve─çinu lovorika kada je slava u pitanju. Ipak, poslednjih godina arhitektice po─Źinju da zauzimaju malo vi┼íe prostora u profesiji i da dobijaju vi┼íe priznanja.

Autor teksta: Irma Talovi─ç, d.i.a.