Connect with us
Enterijer

Najbolji lusteri za kuhinju koji pru┼żaju idealan balans osvetljenja i stila

Kuhinja predstavlja ambijent u kojem nastaju najsla─Ĺi ukusi, prave poslastice i vrhunske gastronomske kombinacije arome. Da bi prostor bio funkcionalan bez obzira na kvadraturu, bitno je da budu obezbe─Ĺeni najbolji kuhinjski elementi, bela tehnika, mali ku─çni aparati, kao i najbolja rasveta. U tom smislu, bitnu ulogu imaju lusteri za kuhinju u domenu obezbe─Ĺivanja potrebnog nivoa osvetljenja.

Za svakodnevno obavljanje aktivnosti u prostoru kuhinje, izbor lustera mo┼że biti jedan od faktora rastere─çenja i opu┼ítenosti, ali i napetosti, glavobolje i stresa. Lusteri za kuhinju treba da budu prakti─Źno re┼íenje koje ─çe pru┼żiti snop svetlosti, stilizovati prostor i stvoriti maksimum benefita uz kupovinu odgovaraju─çeg modela po pristupa─Źnoj ceni, koja ─çe biti u rasponu raspolo┼żivog bud┼żeta.

Dizajn lustera koji odgovara kuhinjskom prostoru

Veoma va┼żan faktor koji uti─Źe na odluku o izboru kada se kupuju lusteri za kuhinju, jeste da li je to prostor u kojem se nalazi i trpezarija, ili samo radna povr┼íina sa elementima i ure─Ĺajima za pripremu obroka. Naime, ukoliko se u kuhinji isklju─Źivo pripremaju obroci, ─Źesto se biraju minijaturne LED plafonjere kao opcija koja daje dovoljno svetlosti u svega nekoliko kvadrata raspolo┼żivog prostora, pa nema potrebe za odabirom gabaritnih lustera. Ukoliko je ambijent trpezarije tako─Ĺe deo mesta na kojem se pripremaju jela, odgovaraju─çi lusteri za kuhinju mogu biti rasko┼íni, ve─çih dimenzija i sa brojnim detaljima, poput onih koji se biraju za dnevnu sobu.

lusteri za kuhinju

Lusteri za kuhinju

Naj─Źe┼í─çe, u modernom ure─Ĺenju takvi lusteri se pozicioniraju iznad stola za ru─Źavanje, bilo kao rusti─Źni ili savremeni modeli. Svakako, u kuhinji je veoma zna─Źajno da bude dovoljno svetlosti koja ─çe dati uvid u detaljnu pripremu sastojaka, omogu─çiti odr┼żavanje higijene u prostoru i uvek optimalan nivo svetlosti. U zavisnosti od visine plafona i udaljenosti od kuhinjskih elemenata, biraju se lusteri koji imaju svega nekoliko centimetara du┼żine, ili ─Źak vi┼íe desetina. Tako─Ĺe, dizajn lustera obuhvata brojna kreativna re┼íenja, koja se sastoje od manjih ili ve─çih lampica, kocki, kugli, kao i drugih inovativnih kombinacija LED dioda i traka.

Funkcionalne karakteristike za korisnost i dugove─Źnost kori┼í─çenja

Prakti─Źnost koju imaju lusteri za kuhinju ogleda se u tome da pru┼że potreban nivo svetlosti, uz neometano kretanje i funkcionisanje u samoj prostoriji. Zna─Źajno pitanje jeste da li je luster osnovni ili pomo─çni izvor svetlosti u kuhinji, kao i u kojoj kvadraturi ÔÇô potpunoj ili delimi─Źnoj pokrivenosti prostorije. Pored toga, mo┼że se sastojati od jedne sijalice ili ─Źak nekoliko desetina specijalno dizajniranih lampica, kako bi se ─Źitava prostorija osvetlila uvek kada je to potrebno.

Kako su lusteri za kuhinju u velikoj meri izlo┼żeni uticaju vode, vlage i vodene pare, prilikom kupovine adekvatne kombinacije lampica i dizajna, bitno je voditi ra─Źuna da li se mogu brzo i lako zaprljati, pokvariti ili ─Źak u potpunosti izgubiti funkcije. Kako se instaliraju uz izvor struje, u svakom trenutku moraju biti za┼íti─çeni od svih uticaja sa aspekta bezbednosti.

Lusteri za kuhinju predstavljaju va┼żan element ure─Ĺenja prostorije koja je dinami─Źno izlo┼żena uticajima ─Źestica pare i vode, a posebno zbog obezbe─Ĺivanja optimalnog osvetljenja u svakoj kvadraturi. Za razliku od nekada┼ínjeg odabira klasi─Źnih plafonjera, danas su lusteri raznolikih stilova izuzetno popularni i za kuhinjski ambijent.

Naslovna fotografija: Dello studio / foto: Relja Ivani─ç