Connect with us
Enterijer

Najbolji lusteri za kuhinju koji pružaju idealan balans osvetljenja i stila

Kuhinja predstavlja ambijent u kojem nastaju najslađi ukusi, prave poslastice i vrhunske gastronomske kombinacije arome. Da bi prostor bio funkcionalan bez obzira na kvadraturu, bitno je da budu obezbeđeni najbolji kuhinjski elementi, bela tehnika, mali kućni aparati, kao i najbolja rasveta. U tom smislu, bitnu ulogu imaju lusteri za kuhinju u domenu obezbeđivanja potrebnog nivoa osvetljenja.

Za svakodnevno obavljanje aktivnosti u prostoru kuhinje, izbor lustera može biti jedan od faktora rasterećenja i opuÅ”tenosti, ali i napetosti, glavobolje i stresa. Lusteri za kuhinju treba da budu praktično reÅ”enje koje će pružiti snop svetlosti, stilizovati prostor i stvoriti maksimum benefita uz kupovinu odgovarajućeg modela po pristupačnoj ceni, koja će biti u rasponu raspoloživog budžeta.

Dizajn lustera koji odgovara kuhinjskom prostoru

Veoma važan faktor koji utiče na odluku o izboru kada se kupuju lusteri za kuhinju, jeste da li je to prostor u kojem se nalazi i trpezarija, ili samo radna povrÅ”ina sa elementima i uređajima za pripremu obroka. Naime, ukoliko se u kuhinji isključivo pripremaju obroci, često se biraju minijaturne LED plafonjere kao opcija koja daje dovoljno svetlosti u svega nekoliko kvadrata raspoloživog prostora, pa nema potrebe za odabirom gabaritnih lustera. Ukoliko je ambijent trpezarije takođe deo mesta na kojem se pripremaju jela, odgovarajući lusteri za kuhinju mogu biti raskoÅ”ni, većih dimenzija i sa brojnim detaljima, poput onih koji se biraju za dnevnu sobu.

lusteri za kuhinju

Lusteri za kuhinju

NajčeŔće, u modernom uređenju takvi lusteri se pozicioniraju iznad stola za ručavanje, bilo kao rustični ili savremeni modeli. Svakako, u kuhinji je veoma značajno da bude dovoljno svetlosti koja će dati uvid u detaljnu pripremu sastojaka, omogućiti održavanje higijene u prostoru i uvek optimalan nivo svetlosti. U zavisnosti od visine plafona i udaljenosti od kuhinjskih elemenata, biraju se lusteri koji imaju svega nekoliko centimetara dužine, ili čak viÅ”e desetina. Takođe, dizajn lustera obuhvata brojna kreativna reÅ”enja, koja se sastoje od manjih ili većih lampica, kocki, kugli, kao i drugih inovativnih kombinacija LED dioda i traka.

Funkcionalne karakteristike za korisnost i dugovečnost koriŔćenja

Praktičnost koju imaju lusteri za kuhinju ogleda se u tome da pruže potreban nivo svetlosti, uz neometano kretanje i funkcionisanje u samoj prostoriji. Značajno pitanje jeste da li je luster osnovni ili pomoćni izvor svetlosti u kuhinji, kao i u kojoj kvadraturi ā€“ potpunoj ili delimičnoj pokrivenosti prostorije. Pored toga, može se sastojati od jedne sijalice ili čak nekoliko desetina specijalno dizajniranih lampica, kako bi se čitava prostorija osvetlila uvek kada je to potrebno.

Kako su lusteri za kuhinju u velikoj meri izloženi uticaju vode, vlage i vodene pare, prilikom kupovine adekvatne kombinacije lampica i dizajna, bitno je voditi računa da li se mogu brzo i lako zaprljati, pokvariti ili čak u potpunosti izgubiti funkcije. Kako se instaliraju uz izvor struje, u svakom trenutku moraju biti zaÅ”tićeni od svih uticaja sa aspekta bezbednosti.

Lusteri za kuhinju predstavljaju važan element uređenja prostorije koja je dinamično izložena uticajima čestica pare i vode, a posebno zbog obezbeđivanja optimalnog osvetljenja u svakoj kvadraturi. Za razliku od nekadaÅ”njeg odabira klasičnih plafonjera, danas su lusteri raznolikih stilova izuzetno popularni i za kuhinjski ambijent.

Naslovna fotografija: Dello studio / foto: Relja Ivanić