Connect with us
Budu─çnost

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: mere Vlade o ekologiji, postupak protiv Srbije, pravilnik o plasti─Źnim kesama

U sedmici za nama najvi┼íe se pri─Źalo o aero- zaga─Ĺenju koje je zbog magle, ali pove─çanog broja grejanja, zadesilo na┼íu zemlju toliko da su ─Źak postojale preporuke da re─Ĺe izlazimo napolje. Zbog toga Vlada na┼íe zemlje danas zvani─Źno formira radno telo koje bi trebalo da re┼íi problem aero-zaga─Ĺenja u na┼íoj zemlji, a ve─ç slede─çe nedelje po─Źinje primena konkretnih mera u ekologiji, energetici i saobra─çaju.

Radno telo Vlade, koje ─çe poku┼íati da donese konkretna re┼íenja kako bi se smanjilo aero-zga─Ĺenje u zemlji, bi─çe formirano danas, a prvi sastanak o─Źekuje se ve─ç u ponedeljak. Ovo je za „Novosti“ potvrdio ministar ┼żivotne sredine Goran Trivan. On je dodao da ─çe ─Źlanovi komisije biti gotovo svi oni koji su u─Źestvovali i na vanrednom sastanku u sredu sa premijerkom Anom Brnabi─ç.

– Kratkoro─Źne mere ne mogu da re┼íe pitanje industrije, koja je i najve─çi zaga─Ĺiva─Ź, iako je samo EPS poslednjih godina ulo┼żio 500 miliona evra u ekologiju – naglasio je Trivan. – Te┼íko je, me─Ĺutim, precizno re─çi koliko je potrebno novca da se sanira zaga─Ĺenje. Zaga─Ĺiva─Źi su i gradske toplane, individualna lo┼żi┼íta i saobra─çaj. Postoje procene, ali ne i precizni podaci u kom procentu ko zaga─Ĺuje.

Da bi iza┼íla na kraj sa enormnim zaga─Ĺenjem, Vlada je najavila opse┼żne mere, od kojih su neke revolucionarne za na┼íe prilike, poput subvencija za kupovinu elektri─Źnih automobila ili zamene nekih energenata biomasom. Tu su i ubrzana gasifikacija, usmeravanje na pelet umesto uglja i lo┼ż-ulja, rigorozna tehni─Źka kontrola vozila, zamena filtera na termoelektranama, poja─Źano po┼íumljavanje… Resorno ministarstvo insistira i na zabrani uvoza automobila „evro 3“ i ga┼íenju individualnih kotlarnica. Ne postoji precizna ra─Źunica, ali se procenjuje da su za ─Źistiji vazduh potrebne milijarde dinara.

Evropska energetska zajednica pokrenula postupak protiv Srbije

Da cela pri─Źa oko zaga─Ĺenja nije nimalo naivna govori i ─Źinjenica da je Sekretarijat Evropske energetske zajednice u sredu pokrenuo postupak protiv Srbije za re┼íavanje spora zbog nepotpune primene Direktive EU o velikim lo┼żi┼ítima kojom se smanjuje emitovanje zaga─Ĺuju─çih materija i neusvajanja Nacionalnog plana za smanjenje emisija. U uvodnom pismu upu─çenom na┼íoj zemlji isti─Źe se da je Sekretarijat odobrio nacrt NERP koji mu je Srbija dostavila jo┼í 2016. godine i da je poslednjih godina pozivao nadle┼żne u na┼íoj zemlji na njegovo usvajanje. Ukazuje se da je od 16 velikih postrojenja, devet obuhva─çeno procedurom za re┼íavanje spora. Za svako lo┼żi┼íte, kako se navodi, mora da bude primenjeno jedno od dva mogu─ça re┼íenja – po┼ítovanje grani─Źnih vredosti emisija ─Źetiri vrste zaga─Ĺuju─çih materija, koje propisuje Direktiva, ili primena NERP.

Plasti─Źne kese

Plati─Źne kese, Foto:pixabay

PKS inicirala novi pravilnik o kesama

Na samom po─Źetku godine pri─Źalo se i o re┼íenjima za plasti─Źne kese, na radost svih nas koji preziremo ovu pojavu. Naime, ubrzano se radi na novom pravilniku o tehni─Źkim uslovima za plasti─Źne kese, koji ─çe slede─çe nedelje biti predstavljen na okruglom stolu, a zatim kao nacrt biti upu─çen Ministarstvu za┼ítite ┼żivotne sredine, kazao je sekretar Udru┼żenja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije Dragan Stevanovi─ç.

Prema va┼że─çem pravilniku, u Srbiji su kese oksorazgradibilne i biorazgradibilne, ┼íto je, objasnio je Stevanovi─ç za Tanjug, nemogu─çe jer kese mogu biti ili oksorazgradive ili biorazgradive.

ÔÇ×Zbog situacije nastale oko terminologije biv┼íeg Pravilnika ubrzano se radi novi pravilnik o tehni─Źkim uslovima za kese koje se stavljaju na tr┼żi┼íte Srbije, a to radi Udru┼żenje za hemiju, odnosno Grupacija proizvo─Ĺa─Źa plasti─Źnih proizvoda zajedno sa Sekretarijatom za za┼ítitu ┼żivotne sredine BeogradaÔÇť, ka┼że Stevanovi─ç.

Dodaje da ─çe tekst nacrta vrlo brzo iza─çi na videlo, a Komora ─çe slede─çe nedelje organizovati okrugli sto na koji ─çe pozvati sve relevantne ─Źinioce. U─Źestvova─çe predstavnici nauke, fakulteta, trgovina, kao i proizvo─Ĺa─Źi kesa koji bi dali svoja mi┼íljenja o novom tekstu pravilnika.

Od 1. januara u Beogradu se primenjuje nova gradska odluka o prodaji kesa. ÔÇ×Zbog novonastale situacije oko terminologije i nemogu─çnosti nekih biorazgradivih kesa da u─Ĺu na tr┼żi┼íte – Beograd je doneo odluku da inspekcije, prilikom nadzora u narednih ┼íest meseci, imaju samo savetodavni karakter ┼íto zna─Źi da do 30. juna nema ka┼żnjavanjaÔÇť, ka┼że Stevanovi─ç.

Izvor: novosti.rs, pks.rs