Connect with us
Budućnost

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: mere Vlade o ekologiji, postupak protiv Srbije, pravilnik o plastičnim kesama

U sedmici za nama najviÅ”e se pričalo o aero- zagađenju koje je zbog magle, ali povećanog broja grejanja, zadesilo naÅ”u zemlju toliko da su čak postojale preporuke da ređe izlazimo napolje. Zbog toga Vlada naÅ”e zemlje danas zvanično formira radno telo koje bi trebalo da reÅ”i problem aero-zagađenja u naÅ”oj zemlji, a već sledeće nedelje počinje primena konkretnih mera u ekologiji, energetici i saobraćaju.

Radno telo Vlade, koje će pokuÅ”ati da donese konkretna reÅ”enja kako bi se smanjilo aero-zgađenje u zemlji, biće formirano danas, a prvi sastanak očekuje se već u ponedeljak. Ovo je za „Novosti“ potvrdio ministar životne sredine Goran Trivan. On je dodao da će članovi komisije biti gotovo svi oni koji su učestvovali i na vanrednom sastanku u sredu sa premijerkom Anom Brnabić.

– Kratkoročne mere ne mogu da reÅ”e pitanje industrije, koja je i najveći zagađivač, iako je samo EPS poslednjih godina uložio 500 miliona evra u ekologiju – naglasio je Trivan. – TeÅ”ko je, međutim, precizno reći koliko je potrebno novca da se sanira zagađenje. Zagađivači su i gradske toplane, individualna ložiÅ”ta i saobraćaj. Postoje procene, ali ne i precizni podaci u kom procentu ko zagađuje.

Da bi izaÅ”la na kraj sa enormnim zagađenjem, Vlada je najavila opsežne mere, od kojih su neke revolucionarne za naÅ”e prilike, poput subvencija za kupovinu električnih automobila ili zamene nekih energenata biomasom. Tu su i ubrzana gasifikacija, usmeravanje na pelet umesto uglja i lož-ulja, rigorozna tehnička kontrola vozila, zamena filtera na termoelektranama, pojačano poÅ”umljavanje… Resorno ministarstvo insistira i na zabrani uvoza automobila „evro 3“ i gaÅ”enju individualnih kotlarnica. Ne postoji precizna računica, ali se procenjuje da su za čistiji vazduh potrebne milijarde dinara.

Evropska energetska zajednica pokrenula postupak protiv Srbije

Da cela priča oko zagađenja nije nimalo naivna govori i činjenica da je Sekretarijat Evropske energetske zajednice u sredu pokrenuo postupak protiv Srbije za reÅ”avanje spora zbog nepotpune primene Direktive EU o velikim ložiÅ”tima kojom se smanjuje emitovanje zagađujućih materija i neusvajanja Nacionalnog plana za smanjenje emisija. U uvodnom pismu upućenom naÅ”oj zemlji ističe se da je Sekretarijat odobrio nacrt NERP koji mu je Srbija dostavila joÅ” 2016. godine i da je poslednjih godina pozivao nadležne u naÅ”oj zemlji na njegovo usvajanje. Ukazuje se da je od 16 velikih postrojenja, devet obuhvaćeno procedurom za reÅ”avanje spora. Za svako ložiÅ”te, kako se navodi, mora da bude primenjeno jedno od dva moguća reÅ”enja – poÅ”tovanje graničnih vredosti emisija četiri vrste zagađujućih materija, koje propisuje Direktiva, ili primena NERP.

Plastične kese

Platične kese, Foto:pixabay

PKS inicirala novi pravilnik o kesama

Na samom početku godine pričalo se i o reÅ”enjima za plastične kese, na radost svih nas koji preziremo ovu pojavu. Naime, ubrzano se radi na novom pravilniku o tehničkim uslovima za plastične kese, koji će sledeće nedelje biti predstavljen na okruglom stolu, a zatim kao nacrt biti upućen Ministarstvu zaÅ”tite životne sredine, kazao je sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije Dragan Stevanović.

Prema važećem pravilniku, u Srbiji su kese oksorazgradibilne i biorazgradibilne, Å”to je, objasnio je Stevanović za Tanjug, nemoguće jer kese mogu biti ili oksorazgradive ili biorazgradive.

ā€žZbog situacije nastale oko terminologije bivÅ”eg Pravilnika ubrzano se radi novi pravilnik o tehničkim uslovima za kese koje se stavljaju na tržiÅ”te Srbije, a to radi Udruženje za hemiju, odnosno Grupacija proizvođača plastičnih proizvoda zajedno sa Sekretarijatom za zaÅ”titu životne sredine Beogradaā€œ, kaže Stevanović.

Dodaje da će tekst nacrta vrlo brzo izaći na videlo, a Komora će sledeće nedelje organizovati okrugli sto na koji će pozvati sve relevantne činioce. Učestvovaće predstavnici nauke, fakulteta, trgovina, kao i proizvođači kesa koji bi dali svoja miÅ”ljenja o novom tekstu pravilnika.

Od 1. januara u Beogradu se primenjuje nova gradska odluka o prodaji kesa. ā€žZbog novonastale situacije oko terminologije i nemogućnosti nekih biorazgradivih kesa da uđu na tržiÅ”te – Beograd je doneo odluku da inspekcije, prilikom nadzora u narednih Å”est meseci, imaju samo savetodavni karakter Å”to znači da do 30. juna nema kažnjavanjaā€œ, kaže Stevanović.

Izvor: novosti.rs, pks.rs