Connect with us
Enterijer

Koje su prednosti LED rasvete?

Razvojem LED tehnologije, postiglo se to da je imamo kvalitetno, mo─çno rasvetno telo koje tro┼íi samo deli─ç energije klasi─Źne sijalice. Kada spomenemo LED rasvetu, ve─çina prvo pomisli na sijalice, odnosno svetiljke. Ipak, prednosti LED rasvete dolaze i u drugim oblicima. Veoma popularne su LED trake, plafonjere, kao i LED paneli.

LED rasveta nudi mnoge prednosti za industrijske i komercijalne objekte koji su prvenstveno zainteresovani za smanjenje potrošnje energije i troškova.

Pro─Źitajte u nastavku 10 prednosti LED rasvete koje smo izdvojili za vas.

1. Dug ┼żivotni vek

┼Żivotni vek LED svetla varira. Prema zvani─Źnim podacima, LED sijalice traju od 15.000 ─Źasova do 30.000 ─Źasova rada. Zato prilikom kupovine ne obra─çajte pa┼żnju samo na cenu. Mo┼że da se desi da je isplativije kupiti ne┼íto skuplju LED sijalicu, jer ona mo┼że da ima i duplo du┼żi vek trajanja.

2. Energetska efikasnost

LED rasveta, prema sistemu ÔÇ×vat-za-vatÔÇť, predstavljaju najefikasniji oblik osvetljenja i to zna─Źi da sa malim udelom elektri─Źne energije mogu proizvesti vi┼íe lumena po vatu u odnosu na ekvivalentne inkandescentne sijalice. LED osvetljenje proizvodi manje otpadne svetlosti i vi┼íe korisnih lumena od drugih tehnologija osvetljenja. Ako biste svu rasvetu u svojoj kancelariji, ┼íkoli ili drugom objektu zamenili LED diodama, mogli biste da vidite ─Źak 60% do 70% pobolj┼íanja va┼íe ukupne energetske efikasnosti.

3. Smanjenje uticaja na ┼żivotnu sredinu

Dokazano je da LED sijalice imaju minimum ─Źetiri puta manje uticaja na ┼żivotnu sredinu u toku njihovog ┼żivotnog ciklusa u odnosu na alternativnu tehnologiju sijalica. Obzirom da im je potrebno manje energije, manje elektri─Źne energije se mora proizvesti pomo─çu uglja, gasa ili nuklearne elektrane.

4. Sposobnost rada u hladnim uslovima

Kada temperatura padne, izvori osvetljenja, posebno fluorescentne sijalice, zahtevaju ve─çi napon za pokretanje, a intenzitet njihove svetlosti se smanjuje. LED svetla, s druge strane, bolje rade na niskim temperaturama za oko 5%. Kada je u pitanju spolja┼ínja dekorativna rasveta, u slu─Źaju niskih temperatura i mrazeva, ova rasveta je i te kako savr┼íen izbor.

5. Ekološka je

LED rasveta u sebi ne sadr┼żi toksi─Źne hemikalije. Ve─çina standardnih sijalica u sebi sadr┼żi mno┼ítvo ┼íetetnih materijala, kao ┼íto je ┼żiva, koje mogu biti opasne po ┼żivotnu sredinu. Osim toga, LED rasvetu je mogu─çe reciklirati, ┼íto ─çe pomo─çi da se smanji emisija ugljen-dioksida.

6. Ne emituje UV zrake

Poznato je da klasi─Źna rasveta emituje preveliku koli─Źinu toplote koja nije zdrava za ljude koji borave u prostorijama sa ovakvom rasvetom. Osim toga, obi─Źne sijalice mnogo vi┼íe zra─Źe ┼íto tako─Ĺe mo┼że predstavljati ozbiljan problem za zdravlje. LED sijalice proizvode vrlo malo infracrvene svetlosti i gotovo nimalo UV zraka.

7. Fleksibilnost dizajna

LED diode su veoma male, ┼íto zna─Źi da se mogu koristiti u skoro svakoj aplikaciji. LED rasveta mo┼że da se kombinuje u bilo kom obliku. Dobro dizajniranu LED rasvetu mo┼żete koristiti kako biste postigli fantasti─Źne svetlosne efekte, ne samo za o─Źi, ve─ç i za celokupno raspolo┼żenje.

8. Rad na niskom naponu

Napajanje sa niskom volta┼żom je dovoljno za LED rasvetu. To ─Źini LED rasvetu lakom za upotrebu u spolja┼ínjim sredinama. Povezivanje sa eksternim izvorom solarne energije predstavlja veliku prednost kada se LED tehnologija koristi u prigradskim i ruralnim podru─Źjima.

9. Moguc─çnosti zatamnjivanja

LED rasveta pru┼ża mogu─çnost potpune kontrole svetlosti. LED diode rade dobro pri skoro svakom procentu snage, od oko 5% do 100%. To je pogodan izbor za one koji sve prilago─Ĺavaju svom raspolo┼żenju ili datom momentu. Svetlost mo┼że biti usmerena, raspr┼íena ili prigu┼íena. Time prostor poprima druga─Źiji izgled i mo┼że menjati svoju namenu.

10. Instant rasveta

LED svetla kada uklju─Źite osvetle prostor istog trena, ┼íto predstavlja zna─Źajnu prednost za infrastrukturne projekte u saobra─çaju i za signalna svetla. LED svetla se mogu uklju─Źivati i isklju─Źivati bez efekta na radni vek ili emisiju svetla. Za razliku od tradicionalnih sijalica kojima treba nekoliko sekundi da dostignu punu svetlost i ─Źesto uklju─Źivanje/isklju─Źivanje drasti─Źno smanjuje o─Źekivani vek trajanja.

tritonex

TRITONEX d.o.o.
Srete Mladenovi─ça 2, 34000 Kragujevac
T. +381 34 301 565
office@tritonex.rs
www.tritonex.rs