Connect with us
Enterijer

Koje su prednosti LED rasvete?

Koje su prednosti LED rasvete?

Razvojem LED tehnologije, postiglo se to da je imamo kvalitetno, moćno rasvetno telo koje troši samo delić energije klasične sijalice. Kada spomenemo LED rasvetu, većina prvo pomisli na sijalice, odnosno svetiljke. Ipak, prednosti LED rasvete dolaze i u drugim oblicima. Veoma popularne su LED trake, plafonjere, kao i LED paneli.

LED rasveta nudi mnoge prednosti za industrijske i komercijalne objekte koji su prvenstveno zainteresovani za smanjenje potrošnje energije i troškova.

Pročitajte u nastavku 10 prednosti LED rasvete koje smo izdvojili za vas.

1. Dug životni vek

Životni vek LED svetla varira. Prema zvaničnim podacima, LED sijalice traju od 15.000 časova do 30.000 časova rada. Zato prilikom kupovine ne obraćajte pažnju samo na cenu. Može da se desi da je isplativije kupiti nešto skuplju LED sijalicu, jer ona može da ima i duplo duži vek trajanja.

2. Energetska efikasnost

LED rasveta, prema sistemu „vat-za-vat“, predstavljaju najefikasniji oblik osvetljenja i to znači da sa malim udelom električne energije mogu proizvesti više lumena po vatu u odnosu na ekvivalentne inkandescentne sijalice. LED osvetljenje proizvodi manje otpadne svetlosti i više korisnih lumena od drugih tehnologija osvetljenja. Ako biste svu rasvetu u svojoj kancelariji, školi ili drugom objektu zamenili LED diodama, mogli biste da vidite čak 60% do 70% poboljšanja vaše ukupne energetske efikasnosti.

3. Smanjenje uticaja na životnu sredinu

Dokazano je da LED sijalice imaju minimum četiri puta manje uticaja na životnu sredinu u toku njihovog životnog ciklusa u odnosu na alternativnu tehnologiju sijalica. Obzirom da im je potrebno manje energije, manje električne energije se mora proizvesti pomoću uglja, gasa ili nuklearne elektrane.

4. Sposobnost rada u hladnim uslovima

Kada temperatura padne, izvori osvetljenja, posebno fluorescentne sijalice, zahtevaju veći napon za pokretanje, a intenzitet njihove svetlosti se smanjuje. LED svetla, s druge strane, bolje rade na niskim temperaturama za oko 5%. Kada je u pitanju spoljašnja dekorativna rasveta, u slučaju niskih temperatura i mrazeva, ova rasveta je i te kako savršen izbor.

5. Ekološka je

LED rasveta u sebi ne sadrži toksične hemikalije. Većina standardnih sijalica u sebi sadrži mnoštvo šetetnih materijala, kao što je živa, koje mogu biti opasne po životnu sredinu. Osim toga, LED rasvetu je moguće reciklirati, što će pomoći da se smanji emisija ugljen-dioksida.

6. Ne emituje UV zrake

Poznato je da klasična rasveta emituje preveliku količinu toplote koja nije zdrava za ljude koji borave u prostorijama sa ovakvom rasvetom. Osim toga, obične sijalice mnogo više zrače što takođe može predstavljati ozbiljan problem za zdravlje. LED sijalice proizvode vrlo malo infracrvene svetlosti i gotovo nimalo UV zraka.

7. Fleksibilnost dizajna

LED diode su veoma male, što znači da se mogu koristiti u skoro svakoj aplikaciji. LED rasveta može da se kombinuje u bilo kom obliku. Dobro dizajniranu LED rasvetu možete koristiti kako biste postigli fantastične svetlosne efekte, ne samo za oči, već i za celokupno raspoloženje.

8. Rad na niskom naponu

Napajanje sa niskom voltažom je dovoljno za LED rasvetu. To čini LED rasvetu lakom za upotrebu u spoljašnjim sredinama. Povezivanje sa eksternim izvorom solarne energije predstavlja veliku prednost kada se LED tehnologija koristi u prigradskim i ruralnim područjima.

9. Mogucćnosti zatamnjivanja

LED rasveta pruža mogućnost potpune kontrole svetlosti. LED diode rade dobro pri skoro svakom procentu snage, od oko 5% do 100%. To je pogodan izbor za one koji sve prilagođavaju svom raspoloženju ili datom momentu. Svetlost može biti usmerena, raspršena ili prigušena. Time prostor poprima drugačiji izgled i može menjati svoju namenu.

10. Instant rasveta

LED svetla kada uključite osvetle prostor istog trena, što predstavlja značajnu prednost za infrastrukturne projekte u saobraćaju i za signalna svetla. LED svetla se mogu uključivati i isključivati bez efekta na radni vek ili emisiju svetla. Za razliku od tradicionalnih sijalica kojima treba nekoliko sekundi da dostignu punu svetlost i često uključivanje/isključivanje drastično smanjuje očekivani vek trajanja.

tritonex

TRITONEX d.o.o.
Srete Mladenovića 2, 34000 Kragujevac
T. +381 34 301 565
office@tritonex.rs
www.tritonex.rs