Connect with us
Enterijer

Drvo u gra─Ĺevinarstvu – Priroda u va┼íem domu

Drvo je prirodni materijal koji se u gra─Ĺevinarstvu koristi hiljadama godina. Sa kamenom spada u gra─Ĺevinske materijale koji su najdu┼że u upotrebi i nose veliko istorijsko bogatstvo. Hemijske karakteristike drveta su veoma slo┼żene, ali uprkos tome, ─Źove─Źanstvo je uspelo da nau─Źi kako da pravilno primenjuje ovaj materijal ÔÇô u smislu kori┼í─çenja i trajanja, kao i da ga vremenom unapredi. Tako─Ĺe, njegova upotreba je uvek bila i ostala veoma ┼íiroka, od primitivnih ku─ça i skloni┼íta, preko razli─Źitih detalja na objektima svih namena, pa sve do upotrebe na brodovima, u izradi name┼ítaja i u najrazli─Źitijim enterijerima.

// Jedna od najve─çih prednosti drveta kao materijala u gra─Ĺevinarstvu je upravo njegovo prirodno poreklo i mogu─çnost da se kao izvor obnavlja.

U odnosu na svoju te┼żinu ovaj materijal poseduje veliku ─Źvrstinu, kao i dobru izolaciju i konstruktivna svojstva. Biorazgradivo je i obnovljivo i podrazumeva veoma nisku emisiju ugljen dioksida. Naravno, kao i svi gra─Ĺevinski materijali, i drvo ima svoje slabosti. Nehomogenost gra─Ĺe i anizotropnost svojstava, higroskopnost, kao i podlo┼żnost truljenju, crvoto─Źini i gorenju, neke su od karakteristika drveta koja umanjuju njegovu primenu u gra─Ĺevinarstvu. Ipak, razvojem tehnologija razvili su se i razli─Źiti na─Źini kako da se njegove mane umanje, te se i drvo kao materijal stalno razvija.

Drvena gra─Ĺa

Drvena gra─Ĺa, Foto: www.pixabay.com

Drvo se za potrebe gra─Ĺevinarstva mo┼że prera─Ĺivati na razli─Źite na─Źine. Prema stepenu prerade razlikujemo obi─Źnu drvenu gra─Ĺu, materijale od drveta koji se dobijaju primenom naro─Źitih industrijskih postupaka i sinteti─Źke materijale na bazi drveta. Obi─Źna drvena gra─Ĺa dobija se mehani─Źkom obradom prirodnog drveta i dobijeni materijal zadr┼żava manje vi┼íe sva svojstva drveta, onakva kakva jesu. Industrijskim postupcima dobijaju se furniri, ┼íper plo─Źe, panel plo─Źe, lamelirana drvena gra─Ĺa i dr, dok se dubokom preradom drveta dobijaju sinteti─Źki materijali. Pri takvom postupku koriste se svi elementi prirodnog drveta jer se uz razli─Źita veziva, koja mogu biti mineralna ili sinteti─Źka dobijaju razni oblici celuloze.

Kao prirodan materijal, drvo ima tu sposobnost da ÔÇťdi┼íeÔÇŁ, odnosno da omogu─çava razmenu vazduha. Na taj na─Źin se vazduh i filtrira i objekti koji su izgra─Ĺeni od drveta, ili gra─Ĺevinski elementi kao ┼íto je drvena stolarija, di┼íu i doprinose prijatnijem vazduhu u prostoru. Pore na povr┼íini drveta mogu da absorbuju i otpu┼ítaju gasove, te se i neprijatni mirisi unutar prostora br┼że elemini┼íu.

Drvo se u gra─Ĺevinarstvu koristi kao obla, tesana i rezana gra─Ĺa. Obla gra─Ĺa se upotrebljava za stubove, ograde, skele i dr. Tesana gra─Ĺa se dobija tesanjem, koristi se za stubove, krovove, skele i dr, dok se rezana gra─Ĺa dobija rezanjem trupaca na ma┼íinama (gateri). Prema dimenzijama i veli─Źini rezana gra─Ĺa se deli na: grede, gredice, letve i daske, a koristi se za izradu krovne konstrukcije, parketa, vrata, prozoraÔÇŽ

Drvo je uvek bilo pogodan materijal za oblaganje podova. Njegova fizi─Źka i mehani─Źka svojstva odgovaraju uslovima koje materijal za pod mora da ispuni. Podovi se proizvode od razli─Źitih vrsta drveta, gde prilikom izbora, osim izgleda treba pa┼żljivo birati i neka druga svojstva kao ┼íto je ─Źvrsto─ça odre─Ĺene vrste, a upravo zbog svoje ─Źvrsto─çe je drvo ─Źest izbor materijala za ovu primenu. Naravno, i usled velikog spektra drugih povoljnih karakteristika.

Magic Floor d.o.o., drvene podne obloge

Magic Floor d.o.o., drvene podne obloge

Razvoj nauke i tehnologije otkrio je nove na─Źine za unapre─Ĺenje ovog materijala u korist izrade podova. Termo tretiranje je jedan od na─Źina za pobolj┼íanje svojstava drveta. Me─Ĺutim, razvojem tehnologije je do┼ílo i do nastanka materijala koji su na bazi drveta, imitiraju njegov izgled i privla─Źe niskim cenama, ali nisu ekolo┼íki odgovaraju─çi. O tome nije dovoljno razvijena svest ljudi, a na tr┼żi┼ítu su veoma zastupljeni. Ipak, posledice takve nebrige uti─Źu na to da se sve vi┼íe ja─Źa svest o ekologiji, a i zakoni i propisi se usmeravaju ka o─Źuvanju ┼żivotne sredine.

U stambenim objektima drvo je naj─Źe┼í─çi izbor za oblaganje podova, ali i u nizu drugih objekata, razli─Źitih namena. Tako je drvo najbolji izbor za neke sportove poput ko┼íarke, gde svojim karakteristikama najvi┼íe odgovara zahtevima apsorpcije udarca, odskoka, povratka lopte itd. Dramske i baletske umetnosti se odvijaju upravo na ovom tipu podloge. Otuda i izraz ÔÇťdaske koje ┼żivot zna─ŹeÔÇŁ.

Drveni podovi datiraju jo┼í iz drevnih vremena. Prvi drveni podovi su se sastojali od cepanica, ravne gornje povr┼íine koje su bile jednostavno pore─Ĺane jedna pored druge. Sa pojavom testere bilo je omogu─çeno pravljenje manjih dasaka koje su se vezivale i ─Źinile pod.

Tokom XVII i XVIII veka, mozaik parketi i intarzija su bili primenjivani u Francuskoj. Primer je Versajski dvorac blizu Pariza, ┼íto nam svedo─Źi i o tome da je parket bio prvo privilegija bogatih ali, se ubrzo ra┼íirio i postao popularan ┼íirom Evrope. U po─Źetku su parketne da┼í─Źice pravljene ru─Źno, uglavnom od hrasta, a vremenom se broj vrsta i modela slaganja ┼íirio. Kako je parket sve vise dobijao na popularnosti, javila se potreba za serijskom, a kasnije i industrijskom proizvodnjom.

Magic Floor d.o.o., drvene podne obloge

Magic Floor d.o.o., drvene podne obloge

Od XIX veka se primenjuje spoj pero-utor, sistem koji se i danas koristi kao spoj podnih obloga. Industrijska proizvodnja, koja je po─Źela krajem XIX veka, omogu─çila je da ova vrsta podne obloge postane dostupna velikom broju korisnika. Ve─ça potra┼żnja na tr┼żi┼ítu uslovila je i br┼żi proces proizvodnje i jednostavnije modele slaganja, zbog ─Źega je mozaik parket bio znatno potisnut iz upotrebe. Klasi─Źan parket je tada postao dominantan proizvod na tr┼żi┼ítu drvenih podova. Naj─Źe┼í─çe je bio slagan po modelu ÔÇťriblje kostiÔÇŁ.

Ubrzo je po─Źela i proizvodnja lamel parketa. Tokom XX veka razvijena je nova vrsta parketa – vi┼íeslojni parket za ─Źiju se proizvodnju osim drveta koriste i plo─Źe na bazi drveta. Razvijeni su tako─Ĺe i kompoziti na bazi drveta, kakav je laminat.

Podovi nastaju iz primarne prerade drveta. Iz trupaca se seku daske koje se sortiraju prema odre─Ĺenom standardu u odnosu na to ┼íta se u kojoj klasi toleri┼íe (─Źvorovi, beljika, diskoloracija). Daske se nakon se─Źenja su┼íe do upotrebnog nivoa vla┼żnosti, koji za parket na doma─çem prostoru, iznosi od 7-11%. Kada se osu┼íe, daske se dalje prera─Ĺuju do poluproizvoda iz koga daljom preradom nastaje gotov proizvod.

// Ve─ç neko vreme prisutan je proces termo tretiranja drveta. Ovim procesom drvo postaje otpornije na vodu i ┼íteto─Źine, a njegova boja poprima tamnije nijanse.

Osnovne vrste drvenih podova, prisutnih na doma─çem tr┼żi┼ítu, su brodski pod, klasi─Źni parket, lamel parket, mozaik parket, gotovi (vi┼íeslojni) parketi, deking za spoljne povr┼íine. Sve se vi┼íe koristi pod od plute, a kod nas je veoma zastupljen i laminat kao povoljnija varijanta podne obloge.

Drvena stolarija

Drvena stolarija, Foto: www.pixabay.com

Pored primene u oblaganju podova, drvo u gra─Ĺevinarstvu, u urbanoj sredini, ─Źesto sre─çemo i u stolariji. Prozori i vrata od drveta vi┼íe nisu toliko u primeni kao ┼íto su bili nekada kada je to bio jedini izbor, ali su i dalje veoma ─Źesti, upravo zbog svih karakteristika drveta. U tom slu─Źaju potrebno je dobro za┼ítiti drvo i redovno ga odr┼żavati. ─îesta kombinacija je i aluminijum-drvo, gde kombinacijom dobijamo najbolje od ova dva materijala, upravo zbog ─Źega je ova kombinacija sve vi┼íe popularna i cenjena.