Connect with us
Intervju

Re─Ź stru─Źnjaka: Prijatna klima u prostoriji po─Źinje sa pravilnim odabirom materijala

Za ─Źasopis ÔÇ×GRENEF – Gra─Ĺevinarstvo & Energetska EfikasnostÔÇŁ govori Marija Vasi─ç, savetnica za arhitekte i asistent prodaje u kompaniji R├ľFIX d.o.o.

Marija Vasi─ç, savetnica za arhitekte i asistent prodaje u kompaniji R├ľFIX d.o.o.

Marija Vasi─ç, savetnica za arhitekte i asistent
prodaje u kompaniji R├ľFIX d.o.o.

U gra─Ĺevinarstvu se danas postavljaju vrlo visoki zahtevi, a oni se temelje na ┼żeljama i potrebama samih investitora, dr┼żavnih institucija, okoline i dr┼żavnog razvoja. Vo─Ĺeni time ve─ç vi┼íe od 100 godina, kompanija R├ľFIX d.o.o. radi na tome da razvije visoko kvalitetne tehnologije u gra─Ĺevinarstvu. Kompanija koja je zapo─Źela proizvodnju gra─Ĺevinskog materijala u Austriji davne 1890 godine, postala je nakon decenija i decenija ┼íirenja kompanija koja posluje ┼íirom Evrope i Sveta.

Inovativnim gra─Ĺevinskim re┼íenjima omogu─çavaju laku primenu u praksi, a uz stru─Źne savete pru┼żaju podr┼íku u svakoj fazi izgradnje. R├ľFIX d.o.o. za svoje inovativne sistemske proizvode garantuje da zadovoljavaju najvi┼íe tehni─Źke, ekolo┼íke i ekonomske standarde, podsti─Źu aktivnu politiku u interesu gra─Ĺevinarstva, vide sebe kao posrednika izme─Ĺu donosioca gra─Ĺevinskih propisa i svih u─Źesnika u procesu gradnje ÔÇô od arhitekata preko sveukupne gra─Ĺevinske operative sve do krajnjeg potro┼ía─Źa, investitora. Godine poslovanja pokazale su da je R├ľFIX d.o.o. sna┼żan partner na koga se mo┼żete osloniti u bilo kom trenutku.

Tako smo se i mi iz redakcije ─Źasopisa GRENEF ÔÇô Gra─Ĺevinarstvo & Energetska Efikasnost oslonili na stru─Źnost ove kompanije i potra┼żili odgovore na pitanja iz razli─Źih sfera gra─Ĺevinarstva koja svakodnevno ┼íalju ─Źitaoci. Razgovarali smo sa Marijom Vasi─ç, savetnicom za arhitekte i asistentom prodaje u kompaniji R├ľFIX d.o.o.

U poslednje vreme sve ─Źe┼í─çe se spominje termin ÔÇ×energetska efikasnostÔÇť i sistemi toplotne izolacije su se pokazali kao efikasan na─Źin za u┼ítedu energije. Zanima me na koji na─Źin mogu da smanjim tro┼íkove grejanja u svom domu. Kakav sistem mi preporu─Źujete?

Toplota u domu mo┼że da se zadr┼żi du┼że nego ┼íto to mislite, ali isto tako mo┼że i da brzo nestane. Sve to zavisi od brojnih faktora, od stanja u kojem se nalazi va┼í dom, nebitno da li je stan ili ku─ça, od va┼íe pa┼żnje i pa┼żnje va┼íih uku─çana, pa sve do toga ─Źime i na koji na─Źin se grejete. Sve to je jako va┼żno, jer se ina─Źe ne bi svake zime postavljalo jedno te isto pitanje koje je u vezi sa tim kako imati dobro i kvalitetno grejanje, a da opet ra─Źuni za njega ne budu sa enormnim iznosima. To je zaista mogu─çe.

Jedan od na─Źina smanjenja tro┼íkova grejanje je postavljanje fasade i termoizolacionih materijala, kompletne izolacije zidova, kako unutra, tako i spolja. Funkcija termoizolacije je da za┼ítiti objekat od spolja┼ínjih klimatskih promena i da zadr┼żi konstantno prijatnu temperaturu u unutra┼ínjosti va┼íeg doma.

Termoizolacija predstavlja neizostavni elemenat i osnovu za u┼ítedu pre svega toplotne energije, a zatim i novca koji biste izdvajali za grejanje ili hla─Ĺenje u vrelim letnjim danima. Odlike dobre termoizolacije su da i leti i zimi odr┼żava konstantnu prijatnu temperaturu u va┼íem domu. Dobra termoizolacija ne dozvoljava stvaranje kondenzacije, plesni i bu─Ĺi u domu. I kona─Źno obezbe─Ĺuje energetsku efikasnost va┼íeg doma i smanjuje potro┼ínju energije za grejanje i hla─Ĺenje.

Preporuka je da ugradite R├ľFIX Fire Stop fasadni sistem materijala. Jako je va┼żna ugradnja termoizolacionih materijala. Ovom prilikom Vam dostavljamo i na─Źin ugradnje istih.

Lepljenje izolacionih plo─Źa: malter za lepljenje se na izolacione plo─Źe nanosi metodom ivi─Źno ta─Źkastog nano┼íenja ili metodom potpunog pokrovnog nano┼íenja. Mo┼że se nanositi ru─Źno ili ma┼íinski. Minimalna zahtevana kontaktna povr┼íina od 40% posti┼że se nano┼íenjem lepka po svim ivicama u trakama ┼íirine oko 5 cm i po sredini najmanje 3 ta─Źke promera 15 cm ili 3 trake ┼íirine 5 cm. Visina sloja se treba prilagoditi ravnosti podloge. Plo─Źe se prema potrebi mogu rezati pomo─çu odgovaraju─çe ma┼íine za rezanje. Obratiti pa┼żnju na va┼że─çe smernice za ugradnju nacionalnih udru┼żenja i aktuelnih nacionalnih normi (npr. DIN 55699 obrada od WDVS, odnosno ├ľNORM B6410 itd.)

R├ľFIX silaktno silikonska fasadna boja

R├ľFIX silaktno silikonska fasadna boja

─îinjenica je da su fasadne povr┼íine izlo┼żene razli─Źitim spolja┼ínjim uticajima i vrlo brzo se zaprljaju. Da li imate neki proizvod koji bismo mogli koristiti pre nano┼íenja zavr┼ínog maltera na fasadu?

Pre svega preporu─Źujemo da, kada mo┼żete, kao zavr┼íni fasadni malter izaberete silikatno silikonsku fasadu koja je zbog sastava materijala sama po sebi otpornija na klimatske faktore i spoljne uticaje. Pre nano┼íenja zavr┼ínog dekorativnog maltera se ne koristi nikakvo za┼ítitno sredstvo ve─ç nakon ugradnje zavr┼íne fasade.

Nakon su┼íenja zavr┼ínog maltera potrebno je naneti R├ľFIX silaktno silikonsku fasadnu boju koja farbanjem fasade u dve ruke, dodatno produ┼żava vek fasadi i uticaj na spoljne faktore. SiSi tehnologija se bazira na hibridnoj paropropusnoj boji koja ima optimiranu me┼íavinu organskih i anorganskih kompomenti. R├ľFIX SiSi tehnologija se tako─Ĺe bazira na novoj polimerno stabilizovanoj strukturi: elast-silikat/ silikonska smola.

Kolika je optimalna debljina fasadne termoizolacije na stambenim zgradama, a koja na privatnim objektima ili ku─çama?

Optimalna debljina termozolacije zavisi i od debljine zidova koji su u ku─çi ili u stambenoj zgradi. Po prora─Źunima EE najoptimalnija termoizolacija na debljini zidova od 25 cm je 12 cm kamene vune.

R├ľFIX Renopor suvi sistem za saniranje bu─Ĺi

R├ľFIX Renopor suvi sistem za saniranje bu─Ĺi

U stanu ne mo┼żemo da re┼íimo problem s bu─Ĺi. Saniramo, ali uporno se ponovo javlja. Da li nam mo┼żete re─çi kako da re┼íimo problem?

U stambenim prostorijama se bu─Ĺ ─Źesto pojavljuje zbog ÔÇ×pogre┼ínog provetravanjaÔÇŁ. O ÔÇ×ispravnom provetravanjuÔÇŁ stambenih prostora nema saglasnosti.

Kao osnovno pravilo za ispravno provetravanje ─Źesto se navodi:

 • Tri do ─Źetiri provetravanja dnevno otvaranjem svih otvora u trajanju od oko 10 min
 • Razlike u temperaturama me─Ĺu prostorijama najvi┼íe 5 ╦ÜC
 • Relativna vla┼żnost vazduha 65 %
 • Osloboditi spolja┼ínje zidove (name┼ítaj postaviti tako da bude udaljen od zidova vi┼íe od 4 cm)

U slu─Źaju problema sa izolacijom ili toplotnim mostovima prethodno navedene mere nisu dovoljne.

Sa R├ľFIX Renopor suvim sistemom za saniranje povr┼íina ostaje trajno suva ─Źime se spre─Źava nastanak bu─Ĺi. Mikroporozna, kapilarno aktivna kalcijum silikatna plo─Źa sa visokim stepenom vodoupojnosti (2,5 puta vi┼íe od sopstevene te┼żine) zaprima i raspore─Ĺuje vlagu po celoj povr┼íini, zato ne dolazi do stvaranja povoljnog okru┼żenja za nastanak bu─Ĺi.

R├ľFIX Renopor suvi sistem za saniranje bu─Ĺi

R├ľFIX Renopor suvi sistem za saniranje bu─Ĺi

Prednosti R├ľFIX Renopor suvog sistema za saniranje su:

 • Toplotno izoluje
 • Nezapaljiv
 • Visoko kapilarno aktivan
 • Mikroporozan
 • Preporu─Źuju ga stru─Źni instituti
 • Ekolo┼íki preporu─Źljiv mineralni sistem za saniranje
 • Jednostavan za ugradnju, manje debljine izolacionog sistema
 • Brzo, efikasno re┼íenje za saniranje starih ku─ça, renoviranje i negu spomenika
 • U stambenom prostoru se za vreme renoviranja mo┼że stanovati
 • Ugradnja za 2-3 dana

Danas je odabir zdravih i ekolo┼íki proizvedenih gra─Ĺevinskih materijala postalo izuzetno va┼żno ili primarno. Koje proizvode iz svog asortimana mo┼żete da nam preporu─Źite za unutra┼ínje ure─Ĺenje stana?

Prijatna klima u prostoriji po─Źinje sa pravilnim odabirom materijala. Zavisno od toga dobija li se sirovina od adekvatne vrste kamena bez dodataka ili se sinteti─Źki proizvodi, razlikujemo prirodni od ve┼íta─Źkog hidrauli─Źnog kre─Źa. Ako sirovi materijal sadr┼żi idealan razmer kre─Źa i laporca, iz njega je mogu─çe dobiti NHL. Takva sirovina, u pore─Ĺenju sa ve┼íta─Źkim me┼íavinama, dopu┼íta konstantnije, ni┼że i umerenije temperature pe─Źenja ─Źime se spre─Źava nastanak karakteristi─Źnih cementnih faza. Tako nastaje materijal ujedna─Źene ─Źvrsto─çe od kojeg se dobijaju malteri na bazi kre─Źa dobre obradivosti i izuzetne postojanosti.

Proizvodi iz linije CalceClima R├ľFIX poseduju natureplus i ANAB ateste. Ove nezavisne oznake kvaliteta potro┼ía─Źima garantuju da gra─Ĺevinski proizvod nije ┼ítetan ni po ljudsko zdravlje ni za okolinu. Sve atestirane proizvode, jo┼í za vreme procesa proizvodnje, direktno u proizvodnom pogonu proveravaju eksterni eksperti. Prema najstro┼żim kriterijumima, a uz poseban akcenat na ispritivanje emisije COÔéé, ispituje se celi ┼żivotni ciklus proizvoda. Objekti se grade da bi ┼íto du┼że trajali, za jedno ili vi┼íe pokolenja.

Svesni smo velike sopstvene odgovornosti za kvalitet proizvoda i njihovu stru─Źnu ugradnju koju vr┼íe na┼íi partneri. Mi isporu─Źujemo materijale visokog kvaliteta, proizvedene od prirodnih i ekolo┼íkih sirovina i savetujemo na┼íe klijente pri odabiru najoptimalnijeg proizvoda za planiranu upotrebu.

Prijatna klima u prostoriji po─Źinje sa pravilnim odabirom materijala

CalceClima R├ľFIX – Prijatna klima u prostoriji po─Źinje sa pravilnim odabirom materijala

Konoplja je jedna od najstarijih poznatih industrijskih biljaka koja je, zbog svoje dugove─Źnosti, u kombinaciji sa prirodnim kre─Źom izuzetno cenjeni materijal sa vrlo ┼íirokim spektrom kori┼í─çenja u gra─Ĺevinarstvu. U proizvodnji linije maltera R├ľFIX CalceClima┬« Canapa koristi se usitnjena konoplja i prirodni hidrauli─Źni kre─Ź NHL5. Ti su malteri sertifikovani prema UNI EN 459-1 i provereno ne sadr┼że organske materije ni cement.

Francuska i Belgija ve─ç danas veliku va┼żnost pridaju upotrebi gra─Ĺevinskih materijala na bazi konoplje i prirodnog hidrauli─Źnog kre─Źa. ┼átavi┼íe, Evropska zajednica prema va┼że─çim smernicama zahteva da se od 2020. u gra─Ĺevinarstvu pove─ça kori┼í─çenje gra─Ĺevinskih materijala s niskim nivoom emisije COÔéé.

Suprug i ja planiramo sami da renoviramo stan pa me zanima kako da znam koliko boje nam je dovoljno za stan od 76 m2 ili koja je prose─Źna potro┼ínja po metru kvadratnom?

Potro┼ínja materijala je relativna i jako zavisi od same podloge. Prose─Źna potro┼ínja unutra┼ínjih boja je 0,3 l/m2, ┼íto zna─Źi da je za va┼í stan potrebno 23 litara unutra┼ínje boje. Jako je va┼żan sastav materijala. Uvek preporu─Źujemo paropropusne, mineralne i silikatne unutra┼ínje boje.

Podloga mora biti ─Źista, ─Źvrsta, suva, bez pra┼íine, nosiva, bez iscvetavanja, razdelnih sredstava, sinternih slojeva i one─Źi┼í─çenja svih vrsta. Ispitivanje podloge, procena i priprema prema va┼że─çim nacionalnim propisima: DIN 18363. Kod izrade novih podloga posebno va┼żno je pridr┼żavati se vremena su┼íenja i stajanja koje navodi proizvo─Ĺa─Ź i tehni─Źkih podataka i napomena u odnosu na taj proizvod. Podloge moraju biti nosive.

Na koji na─Źin ste olak┼íali projektovanje nama arhitektama?

Na na┼íem sajtu www.roefix.com mo┼żete preuzeti CAD detalje koji ─çe Vam olak┼íati projektovanje. Svi detalji su re┼íeni u cilju olak┼íanja re┼íenja detalja na termoizolacionim sistemima. CAD detalje mo┼żete preuzeti u slede─çim formatima: DWG, PDF, DXF. U sistemu postoje tehni─Źke bro┼íure koje detaljno opisuju na─Źin ugradnje i primenu materijala. Imamo zaposlene in┼żenjere koji se bave savetovanjem arhitekata i izradom predmera ┼íto Vam dodatno mo┼że olak┼íati posao u izradi projekata.

Da li postoji posebna glet masa za gips-kartonske plo─Źe?

U na┼íem proizvodnom asortimanu postoji veliki izbor glet masa. Za gips-kartonske plo─Źe uvek preporu─Źujemo pastoznu tankoslojnu masu za izravnavanje, fabri─Źki zame┼íanu i spremnu za upotrebu kao ┼íto je glet masa R├ľFIX CalceClima┬« Finish Dekor. Univerzalna, prirodno bela masa za gletovanje i malterisanje na bazi kre─Źa. Za unutra┼ínje zidove, plafone, betonske, malterisane i gips-kartonske podloge. Za oblaganje gotovih elemenata, zidnih gra─Ĺevinskih plo─Źa, kao i za izravnavanje kre─Źno-cementnih osnovnih maltera. Jako peskovite, upijaju─çe ili neravnomerno upijaju─çe podloge potrebno je prethodno premazati podesnim R├ľFIX dubinskim predpremazom (PP 201 ili PP 401) bez rastvora. Dubinski predpremazi razre─Ĺuju se vodom da bi ih podloga upila i kako bi se izbegao nastanak filma (obavezno pro─Źitati teh. list izabranog proizvoda).

Rofix logo