Connect with us
Arhitektura

Otvorena je arhitektonsko-dizajnerska izložba 50 do 50 u galeriji LAG

Arhitektonsko-dizajnerska izložba 50 do 50 u galeriji LAG

 Sinoć u 20h u Galeriji LAG svečano je otvorena izložba 50 do 50 u organizaciji Balkanskog arhitektonskog bijenala koja predstavlja najavu za predstojeći BAB 2021.

Kako navodi autor Marko Stojanović,

„Cilj izložbe je afirmacija, prezentacija i promocija domaćih arhitektonskih i dizajnerskih kuća čiji predstavnici pripadaju starosnoj grupi od 50 godina“.

Na izložbi su svoje referentne radove predstavili 38 arhitektonskih biroa i 12 dizajnera iz Srbije koji su svojim autorskim pristupom značajno uticali na razvoj lokalne kreativne scene. Srpski arhitektonski i dizajnerski timovi izložili su svoje projekte objekata i enterijera, kao i komade nameštaja.

Izlagači Izložbe 50 do 50

Izlagači Izložbe 50 do 50

Odabrani izlagači bili su u obavezi da poseduju i aktivnu produkciju u poslednjih 5 godina. U slučaju arhitektonskih biroa – da kontinuirano projektuju objekte i enterijere, dok se od proizvođača nameštaja zahtevalo da imaju serijski proizvedene komade, koji su u poslednjih 5 godina u prodaji.

Glavni urbanista Grada Beograda g. Marko Stojčić

Glavni urbanista Grada Beograda g. Marko Stojčić / foto: Oksana Skendžić

Pored autora, prisutnima se obratio i Glavni urbanista Grada Beograda g. Marko Stojčić, kao i g. Nebojša Glišić, kurator glavne BAB izložbe koja se priprema za decembar tekuće godine. Glavni urbanista naglasio je važnost Izložbe „50 do 50“ upravo u promociji arhitektonske produkcije i zaključio da se se proteklih godina vidi značajan pomak u arhitektonskoj praksi.

Arhitektonsko-dizajnerska izložba 50 do 50 u galeriji LAG

Arhitektonsko-dizajnerska izložba 50 do 50 u galeriji LAG / foto: Oksana Skendžić

Izložba 50 do 50 predstavlja svojevrsnu uvertiru za glavni događaj – BAB 2021, kada će gotovo sve države iz regiona na sličan način prikazati svoje arhitektonsko-dizajnerske aktivnosti.
Balkanski Arhitektonski Bijenale ove godine navršava 10 godina svog postojanja. Od osnivanja 2011. godine do sada, izloženo je preko 500 ostvaranja iz oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna, autora iz cele Balkanske regije.

Pred glavne izložbe u okviru ovogodišnjeg BAB-a, biće organizovana i naučna konferencija, kao i dve prateće izložbe (Brutalzam na Balkanu i Savremeni stan i stanovanje).

Podsetimo da će se ovogodišnji BAB 2021 sa temom ICONIC NOMAD IN GLOBAL VILLAGE održati od 8. do 16. decembra u Bioskopu Balkan. Zemlja domaćin ovogodišnjeg Balkanskog arhitektonskog bijenala je Hrvatska, dok je prof. Saša Begović, (3LHD) komesar hrvatskih arhitekata.

PRIJAVA I REGISTRACIJA

Rok za prijavu i registraciju za ovogodišnju BAB izložbu produžen, kako je sinoć najavljeno. Arhitekte i dizajneri će svoje prijave moći da pošalju do 31.10.2021. Više informacija potražite na LINKU

Naslovna fotografija / foto: Oksana Skendžić