Connect with us
Arhitektura

Otvorena je arhitektonsko-dizajnerska izlo┼żba 50 do 50 u galeriji LAG

┬áSino─ç u 20h u Galeriji LAG sve─Źano je otvorena izlo┼żba 50 do 50 u organizaciji Balkanskog arhitektonskog bijenala koja predstavlja najavu za predstoje─çi BAB 2021.

Kako navodi autor Marko Stojanovi─ç,

„Cilj izlo┼żbe je afirmacija, prezentacija i promocija doma─çih arhitektonskih i dizajnerskih ku─ça ─Źiji predstavnici pripadaju starosnoj grupi od 50 godina“.

Na izlo┼żbi su svoje referentne radove predstavili 38 arhitektonskih biroa i 12 dizajnera iz Srbije koji su svojim autorskim pristupom zna─Źajno uticali na razvoj lokalne kreativne scene. Srpski arhitektonski i dizajnerski timovi izlo┼żili su svoje projekte objekata i enterijera, kao i komade name┼ítaja.

Izlaga─Źi Izlo┼żbe 50 do 50

Izlaga─Źi Izlo┼żbe 50 do 50

Odabrani izlaga─Źi bili su u obavezi da poseduju i aktivnu produkciju u poslednjih 5 godina. U slu─Źaju arhitektonskih biroa – da kontinuirano projektuju objekte i enterijere, dok se od proizvo─Ĺa─Źa name┼ítaja zahtevalo da imaju serijski proizvedene komade, koji su u poslednjih 5 godina u prodaji.

Glavni urbanista Grada Beograda g. Marko Stoj─Źi─ç

Glavni urbanista Grada Beograda g. Marko Stoj─Źi─ç / foto: Oksana Skend┼żi─ç

Pored autora, prisutnima se obratio i Glavni urbanista Grada Beograda g. Marko Stoj─Źi─ç, kao i g. Neboj┼ía Gli┼íi─ç, kurator glavne BAB izlo┼żbe koja se priprema za decembar teku─çe godine. Glavni urbanista naglasio je va┼żnost Izlo┼żbe „50 do 50“ upravo u promociji arhitektonske produkcije i zaklju─Źio da se se proteklih godina vidi zna─Źajan pomak u arhitektonskoj praksi.

Arhitektonsko-dizajnerska izlo┼żba 50 do 50 u galeriji LAG

Arhitektonsko-dizajnerska izlo┼żba 50 do 50 u galeriji LAG / foto: Oksana Skend┼żi─ç

Izlo┼żba 50 do 50 predstavlja svojevrsnu uvertiru za glavni doga─Ĺaj – BAB 2021, kada ─çe gotovo sve dr┼żave iz regiona na sli─Źan na─Źin prikazati svoje arhitektonsko-dizajnerske aktivnosti.
Balkanski Arhitektonski Bijenale ove godine navr┼íava 10 godina svog postojanja. Od osnivanja 2011. godine do sada, izlo┼żeno je preko 500 ostvaranja iz oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna, autora iz cele Balkanske regije.

Pred glavne izlo┼żbe u okviru ovogodi┼ínjeg BAB-a, bi─çe organizovana i nau─Źna konferencija, kao i dve prate─çe izlo┼żbe (Brutalzam na Balkanu i Savremeni stan i stanovanje).

Podsetimo da ─çe se ovogodi┼ínji BAB 2021 sa temom ICONIC NOMAD IN GLOBAL VILLAGE odr┼żati od 8. do 16. decembra u Bioskopu Balkan. Zemlja doma─çin ovogodi┼ínjeg Balkanskog arhitektonskog bijenala je Hrvatska, dok je prof. Sa┼ía Begovi─ç, (3LHD) komesar hrvatskih arhitekata.

PRIJAVA I REGISTRACIJA

Rok za prijavu i registraciju za ovogodi┼ínju BAB izlo┼żbu produ┼żen, kako je sino─ç najavljeno. Arhitekte i dizajneri ─çe svoje prijave mo─çi da po┼íalju do 31.10.2021. Vi┼íe informacija potra┼żite na LINKU

Naslovna fotografija / foto: Oksana Skend┼żi─ç