Connect with us
Gra─Ĺevina

Koji su ciljevi ozakonjenja objekata i za┼íto je va┼żno da se realizuje?

Pitanje ozakonjenja/legalizacije objekata je goru─ça tema, kako struke tako i svih onih koje ova problematika direktno doti─Źe.

Obzirom da sam ve─ç punih 17 godina u struci, smatram da nikako nije po┼żeljno da ignori┼íem ovo pitanje. Jer ozakonjenje objekata kako direktno, tako i indirektno uti─Źe na ozdravljenje (ili stagniranje) na┼íe posustale arhitektonsko-gra─Ĺevinske industrije poslednjih 30 godina.
Temom ozakonjenja/legalizacije bavim se intenzivno 15 godina, iza toga ne┼íto vi┼íe od 250 re┼íenih predmeta u postupku ozakonjenja/legalizacije objekata i tri zakona koja su u tom periodu bila aktuelna (uklju─Źuju─çi i poslednji koji je na snazi).

Povod da govorimo o ozakonjenju objekata, je pre svega suštinsko pitanje koje se nameće nakon 5 godina od kako je Zakon o ozakonjenju stupio na snagu.

Kakvi su efekti u praksi i da li postoje pomaci u rešavanju ovog kompleksnog pitanja?

Sa novim Zakonom o ozakonjenju (koji je stupio na snagu 2015.godine) termin legalizacija je zamenjen terminom ozakonjenje i defini┼íe se kao proces koji je zapo─Źet 27.11.2015. godine i proces re┼íavanje ovog pitanja deli u tri faze.

Prva faza, podrazumevala je popis svih nezakonito izgra─Ĺenih objekata na teritoriji Republike Srbije. Nakon okon─Źanja ove faze (period od godinu dana) prvi put imamo podatke i formiranu bazu nezakonito izgra─Ĺenih objekata (2.004.932 nezakonitih objekata, od ovog je 974.048 stambenih objekata). Baza objekata dostupna je na zvani─Źnoj Internet prezentaciji Ministarstva gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture.

U drugoj fazi, nakon popisa (period od godinu dana) gra─Ĺevinska inspekcija donosila je re┼íenja o ru┼íenju objekata na osnovu koga je otpo─Źet postupak ozakonjenja za 895.336 nezakonitih objekata. Va┼żno je napomenuti da veliki broj re┼íenja glasi na NN lica iz razloga ┼íto je veliki broj objekata u vlasni┼ítvu lica koja ne borave na teritoriji Republike Srbije (dijaspora) i manji broj lica koja nisu ┼żelela da potpi┼íu popisni list.┬á

Tako da mo┼żemo re─çi da je to jedan od ote┼żavaju─çih faktora koji uti─Źu na efikasnost re┼íavanja pitanja ozakonjenja objekata.

Krajem novembra 2017.godine, zapo─Źinje tre─ça faza u realizaciji re┼íavanja kompleksnog pitanja ozakonjenja objekata koja podrazumeva dono┼íenje Re┼íenja o ozakonjenju od strane nadle┼żnih op┼ítinskih slu┼żbi i jo┼í uvek je u fazi realizacije.

Kako bih vam ┼íto jasnije prikazala va┼żnost pitanja ozakonjenja objekata osvrnu─çu se na neka va┼żna pitanja na koja ─çu poku┼íati da odgovorim.

ozakonjenje objekata

Tri faze u procesu ozakonjenja objekata

Za┼íto je va┼żno uklju─Źiti se u proces ozakonjenja objekata?

Zakonom o ozakonjenju objekata predvi─Ĺeno je da svi koji su do sad podneli zahtev za legalizaciju sa prate─çom dokumentacijom, uz pla─çanje fiksnih tro┼íkova mogu da ozakone objekat. Oni koji nisu do sad podnosili zahtev/dokumentaciju ima─çe tako─Ĺe priliku da ozakone objekat.

Potrebna dokumentacija za ozakonjenje objekta je slede─ça:

 • Dokaz o vlasni┼ítvu
 • Izve┼ítaj o zate─Źenom stanju
 • Elaborat geodetskih radova
 • Taksa u fiksnom iznosu u zavisnosti od namene i kvadrature objekat

Kao projektantska firma koja je ve─ç 15 godina uklju─Źena u izradu Izve┼ítaja neophodnih za legalizaciju objekata pojasni─çu Vam ┼íta sadr┼żi Izve┼ítaj o zate─Źenom stanju i Elaborat geodetskih radova:

 • Izlazak na teren i snimak izvedenog stanja
 • Tehni─Źki opis objekta, instalacija i kori┼í─çeni gra─Ĺevinski materijali
 • Opis stepena zavr┼íenosti objekta
 • Grafi─Źki prikaz osnova svih spratova i krova
 • Fotografije karakteristi─Źnih fasada
 • Elaborat geodetskih radova
 • Osnovni podaci o objektu (Ime vlasnika, adresa objekta, br.katastarske parcele, ime i licenca odgovornog projektanta).

┼áTA JO┼á TREBA ZNATIÔÇŽ

Zahtev za legalizaciju mogu podneti i objekti koji nisu kopletno zavr┼íeni, koji imaju minimalnu infrastrukturu, temelj, zidove i krov, odnosno kada su izvedeni samo konstruktivno gra─Ĺevinski radovi. Kada je spratnost objekata u pitanju, maksimalna spratnost iznad dozvoljene koja se mo┼że legalizovati je dva sprata. Predmet ozakonjenja u podru─Źjima gde ne postoje planska dokumentacija mogu─çe je legalizovati maksimalno ─Źetiri sprata, odnosno tri plus potkrovlje.

Predmet ozakonjenja je i objekat zapo─Źet sa va┼że─çom gra─Ĺevinskom dozvolom i projektnom dokumentacijom na kome je prilikom izvo─Ĺenja radova odstupljeno od izdate gra─Ĺevinske dozvole i potvr─Ĺenog glavnog projekta.

Predmet ozakonjenja mo┼że biti nadogradnja, pretvaranje zajedni─Źkih prostorija u stan ili poslovni prostor, ili pripajanje zajedni─Źkih prostorija susednom stanu (sa napomenom da je potrebna ve─çinska saglasnost vlasnika u kolektivnom stanovanju).

Tako─Ĺe va┼żno je znati za koje objekte NE TREBA podnositi zahtev:

 • Ako je podnet zahtev za legalizaciju u ranijim sazivima, postupak prelazi odmah u postupak ozakonjenja
 • Ako je podnet zahtev u Katastru po Zakonu o upisu prava svojine, zahtev prelazi odmah u postupak ozakonjenja
 • Ako je objekat izgra─Ĺen pre 1968. godine, ovi objekti su preuzeti iz zemlji┼ínih knjiga i nema potrebe da se ozakonjuju
 • Ako je objekat izgra─Ĺen na osnovu gra─Ĺevinske dozvole, ali nije ishodovana upotrebna dozvola, potrebno je podneti zahtev za izdavanje upotrebne dozvole
 • Ako objekat ima upotrebnu dozvolu ali nije uknji┼żen, potrebno je podneti zahtev za uknji┼żbu u Katastru.
ozakonjenje objekata

Dokumentacija za ozakonjenje objekata

Posebno bih naglasila koji objekti ne mogu biti ozakonjeni:

 • Izgra─Ĺeni odnosno rekonstruisan na zemlji┼ítu nepovoljnom za gra─Ĺenje (klizi┼íta, mo─Źvarno tlo i sl.)
 • Izgra─Ĺen, odnosno rekonstruisan od materijala koji ne obezbe─Ĺuje trajnost i stabilnost.
 • Objekti izgra─Ĺeni na povr┼íinama javne namene, to jest na zemlji┼ítu planiranom za ure─Ĺenje ili izgradnju objekata javne namene i koji su obavezno u javnoj svojini, objekti u izgra─Ĺeni u prvom i drugom stepenu za┼ítite prirodnih dobara (osim vikendica i porodi─Źnih objekata u drugom stepenu za┼ítite), zatimu zoni za┼ítite kulturnih dobara od izuzetnog zna─Źaja i zoni za┼ítite kulturnih dobara upisani u Listu svetske kulturne ba┼ítine, u zonama sanitarne za┼ítite izvori┼íta vodosnabdevanja i za┼ítitnim zonama oko vojnih kompleksa i objekata infrastrukture posebne namene.
 • Izgra─Ĺen u za┼ítitnoj zoni du┼ż trase radio koridora, na pravcima prostiranja usmerenih radio signala izme─Ĺu radio stanica u kojoj nije dozvoljena izgradnja.
 • Za koje je nadle┼żni organ u skladu sa ranije va┼że─çim propisima kojim je bila ure─Ĺena legalzacija objekata doneo re┼íenje kojim se odbija zahtev za legalizaciju.

Nata┼ía Komljenovi─ç dipl.in┼ż.arh.
ArhInGreen, projektovanje i in┼żenjering
Ul.Pasterova br.6, Novi Sad
www.arhingreen.rs
info@arhingreen.rs
063/580-469