Connect with us

Enterijer

Feng shui: Kako da izbalansirate boje za praznike

Objavljeno

:

Uredite dom bojama feng shuija koje će vam pomoći da istaknete i izbalansirate energiju u ovo doba godine. S obzirom na to da je decembar mesec u hladnom delu godine, prema veštini feng shui, u svoj dom trebate uneti boje i energiju elementa vatre.

Izbalansirajte boje za bolju energiju

1.Paljenje sveća, božićnih lampica, kićenje jelke, zlatnim i crvenim kuglicama preporučuje se, ali to takođe treba izbalansirati kako ne bi došlo do preteranosti jednog elementa. Stoga pripazite na šemu boja u vašem domu te uz element vatre dodajte elemente vode i metala, odnosno svetloplavu boju ili srebrnu, sivu ili umirujuću belu boju.

Plava i bela su boje metala

2. Smestite jelku na najprikladnije mesto u domu prema veštini feng shui. Jelka pripada drvenom elementu feng shuija, a najbolje ga je smestiti istočno (smer koji označava zdravlje i dom), jugoistočno (smer koji označava novac i obilje) ili južno (smer koji označava slavu i reputaciju). Odabir jednog od ovih područja feng shuija doneće skladnu energiju u vaš dom.

Ipak, to ne znači da će ako ne smestite jelku u jedno od tih smerova, u vašem domu nastati nesklad, već samo treba da pripaziti na boje. Koristite boje poput plave, sive, crne i bele ili zemljane boje za sever (karijera), zapad (kreativnost) i severozapad, a za severoistok (samokultivisanje), jugozapad (ljubav) i centar (srce) boje poput crvene, ružičaste, žute i zemljanih tonova.

Bela smiruje

3. Koristite sveće kako biste očuvali energiju svog doma kao svežu. Sveće, pogotovo od soje ili pčelinjeg voska odlično pročišćavaju energiju u bilo kojem prostoru. Dok vatra sveće služi za pročišćenje energije, toplota i svetlost služe za ublažavanje emocionalnih nestabilnosti i briga.

Sveće su odličan feng shui u spavaćoj sobi, kupatilima, na kuhinjskom ili prazničnom stolu i u dnevnom boravku. Šarenim držačima sveća dodatno možete doprineti božićnom ugođaju i energiji u vašem domu.

4. Prema veštini feng shui boje su najbolji način kako uneti svetlost i harmoniju u dom. Princip boja oslanja se na pet elemenata, a to su vatra, voda, drvo, metal i zemlja. Stoga svaki element ima pripadajuće boje. Elementu drveta pripadaju zelena i smeđa, vatri pripadaju crvena, jarko žuta, narančasta, ljubičasta i ružičasta, zemlji blago žuta, boja peska, zemlje i svetlo smeđa. Elementu metala pripadaju bela i siva, a vodi plava i crna.

Tako se zelena boja koristi za poboljšanje zdravlja i porodičnog balansa u istočnom delu doma, a plava boja se koristi u severnom delu doma kako bi pridonela razvoju karijere. Žuta boja u južnom delu doma služi za dobra okupljanja i dobro provedeno vreme, dok čisto bela boja u zapadnom delu donosi pozitivnu energiju tokom kreativnih radnji. Pre nego što se odlučite koristiti određene boje u vašem prostoru, proverite hoće li se slagati sa svetlošću tokom dana.

Elementu metala pripadaju bela i siva

5. Ovog Božića iskoristite crvenu boju za dobar feng shui. Crvena pripada elementu vatri te je kineska boja za sreću, indijska za brak te širom sveta poznata kao boja ljubavi i strasti. U veštini feng shui ta boja označava bogatstvo, sreću i luksuz, međutim ako se preterano koristi, može doći do izliva besa.

Stoga iskoristite crvenu boju u vašem domu u raznim dodacima i detaljima, a ne u boji zida. U malim količinama koristite ju u dečijoj sobi, a slobodnije u dnevnom boravku, kuhinji i trpezariji. Ako niste ljubitelj te boje, možete eksperimentisati različitim podtonovima crvene, poput boje cigle, a možete koristiti i druge boje elementa vatre poput žute, narančaste ili ljubičaste.

Sretan Božić!

Advertisement
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Enterijer

Dekorativni podovi u vašem enterijeru

Objavljeno

:

Od

Aditiv Balkan doo dekorativni podovi, objekat: Boutique TROJKA // Fotografija: Relja Ivanić

Stvaramo betonske podove jedinstvenog dizajna – uzdižemo obično u izuzetno!
Primenjujemo najnoviju tehnologiju izrade koju smo izučavali od najboljih italijanskih majstora.

STVARANJE DEKORATIVNOG BETONSKOG PODA POSTAJE VID UMETNOSTI

Dekorativni betonski pod acid stain

To je smeša formirana od specifičnih kiselina na bazi metalnih soli, a nanosi se na betonske podove, samonivelišuće materijale na cementnoj bazi itd. Površina unikatnog izgleda razvija se putem hemijskih reakcija koje acid stain vezuju za beton trajno bojeći površinu. Moguće je postići različite vizuelne efekte – beton koji izgleda kao mermer ili prirodno kamenje. Betonske površine sa acid stain-om su otporne na grebanje, habanje, pucanje i ne bledi boja koju poprime nakon hemijske reakcije.

Aditiv Balkan doo dekorativni podovi, objekat: Boutique TROJKA // Fotografija: Relja Ivanić

Aditiv Balkan doo dekorativni podovi, objekat: Boutique TROJKA // Fotografija: Relja Ivanić

Želite unikatan i jedinstven pod?
Acid stain je prava stvar za vas.

Nanosi se na postojeću betonsku površinu, pod uslovom da je ta betonska podloga bez većih oštećenja ili pod višegodišnjim uticajem velike količine vode. Ukoliko je beton oštećen i zahteva reparaciju, i za to imamo rešenja. Betonska površina tretirana acid stain-om dodatno se štiti nanošenjem premaza, koji se bira u zavisnosti od vrste poda i njegove namene.

www.aditivbalkan.com

ADITIV BALKAN d.o.o.
Carice Milice 13, 11351 Vinča-Beograd
T. +381 65 29 00 995 (industrijski i dekorativni podovi)
office@aditivbalkan.com
www.aditivbalkan.com

Nastavi sa čitanjem

Enterijer

Gde ja stadoh ti produzi…

Objavljeno

:

Od

Magic Floor d.o.o., drvene podne obloge

LIČNA PRIČA
Darko Trpovski, Magic Floor d.o.o.

Sve te priče o velikim i monumentalno značajnim građevinama nisu samo hladni materijali, zidine i velelepnost, već ljudske priče satkane u njima da se pamte dokle god postoje oni koji ih srcem prepričavaju. Ljudi su to. Oni kada grade, u bilo kojem smislu, pamte gde su pre svega toga bili, koliko su sebe dali i šta su, na kraju, iza sebe ostavili. Za njih nijedan arhitektonski poduhvat nije isti kao nama koji pored njega prolazimo, njima je on deo sopstvene sudbine i nešto što ostavljaju pokolenjima svoje porodice. Da produže tamo gde su oni stali.

// Jedna takva priča, o ljudima, njihovom putu, porodičnom prezimenu i zaostavštini koju su zajedno generacijski, svojim trudom iznedrili je priča Darka Trpovskog, vlasnika kompanije Magic Floor. //

Ovo je priča o ljudima kojima je materijal sakupljač uspomena i čuvar tradicije, a saradnik u poslu samo čovek koji ima svoju priču. Iznad svega, ovo je priča o velikim delima, sudbini muških potomaka porodice Trpovski i odlasku na vrh sa tendencijom da se na tom vrhu još dugo hodi.

Priča počinje 1925., u jednom malom selu koje se zove Višnji, iznad obala Ohridskog jezera. Na ovom mestu rodio se mali Gligor, dečak koji jako rano ostaje bez oca. Teška finansijska situacija naterala je majku da sina, tek dete od 14 godina pošalje sa majstorima iz Bitolja za Beograd. Čitavih 16 dana je putovao sa njima, peške jer se drugačije nije moglo, do Beograda, u veliku varoš, po male snove.

Prvi projekat koji je dobio da radi bila je, ni manje ni više, palata Albanije koja je tada bila u svojoj završnoj fazi. Palata Albanije počela je da se gradi 1938. godine, 1939. rađeni su fasaderski radovi na jedini način koji je tada bio moguć, tako težak danas za zamisliti. Mladi Gligor kao lagani momčić i neko ko se nije bojao vode jer je odrastao na jezeru dobio je zadatak da prvo bude pomoćnik u čamcu. Tada nisu postojale skele, radovi su se izvodili tako što su radnici u čamcu bili spuštani i podizani kako bi se na taj način bavili fasaderskim radovima. Što je radnik bio lakši, to je njegova prednost u ovom poduhvatu bila veća. A dečak od 14 godina je svakako bio u prednosti u odnosu na druge.

Palata Albanija u Beogradu, Srbija

Palata Albanija u Beogradu, Srbija

Dan po dan, i fasada je bila gotova i ova, i danas velelepna i svima impresivna građevina, bila je završena 1939. godine. Gligor je završio svoj posao uspešno, iako okolnosti nisu dale da posle ovoga još više, u Beogradu raširi krila. Rat je počeo da besni u Evropi, a rat stopira svaki preporod. Pogotovo onaj u kojem je zadatak da se nešto gradi. Rat je, pokazalo se u svakom vremenu, samo rušitelj. Elem, zbog svega pomenutog, mladi Trpovski se sa istim tim majstorima vratio u svoj kraj, opet putujući 16 ili 17 dana. Ovaj put posve drugačiji i veći nego što je otišao. Kao palata Albanije.

Mnogo godina kasnije, 1992., potomak Gligora, njegov unuk Darko koji nam je i ispričao ovu priču, polako završava studije ekonomije, a neki plan koji se podrazumevao, bio je da on produži rad u firmi svoga oca koji je radio u Jugometalu da se bavi metalurgijom i obojenim metalima. Međutim, baš kao kod njegovog mladog pretka, rat je opet pokazao da ljudska rasa nije spremna da uči na sopstvenim greškama pa dolazi do loma u našoj tada velikoj zemlji.

// U situaciji koja ne dozvoljava nastavak već samo čekanje, Darko se našao na sopstvenoj prekretnici. Vratio se svojoj zapostavljenoj ljubavi prema prirodi i biologiji i počeo da radi sa drvetom, tim večitim prirodnim materijalom u svakom vremenu dopadljivom. //

Polako i stidljivo kao svaki čovek koji teži većem, a u svojoj skromnosti rešen da se previše ne zaleće, kreće da osvaja tržišta postavljajući podove za porodice, za neke druge dečake od 14 godina, da po njima koračaju i stvaraju svoj put ka velikim postignućima. Radio je u Beogradu, jedan po jedan objekat, iz ulice u ulicu, uvek sa setom prolazeći pored zgrade Albanije, vođen potrebom da i on ostavi neki potpis u ovom gradu u kojem je njegov deda i posle njegov otac, ostavio svoj. Shvata da mora da pokrene svoj biznis, kreće sa podovima i polako osvaja Beograd sa željom da jednog dana ili uradi posao u istoj toj palati Albanije ili barem, iza sebe ostavi, nešto jednako impresivno.

Gotov parket vrhunskog kvaliteta

Drvene podne obloge u enterijeru, Foto: Magic Floor d.o.o.

Godine 2018. počinju pregovori sa renomiranom firmom da bi, konačno, godine 2019. potpisao svoj najveći ugovor do sada, ugovor sa izraelskom firmom Orhid Group, odnosno izvođačima Skyline-a. Dogovara isporuku 10.200 kvadrata za prvu kulu u Beogradu (ceo projekat je 32 hiljade kvadrata, a radiće se par godina).

// Dakle, tačno 80 godina kasnije priča o zaostavštini porodice Trpovski se nastavlja, a Darko stiže do svog prvog cilja i jednog od najvećih poduhvata u Beogradu, Skyline-a. Tu na neki način povlači jednu paralelu koja sada daje Darku novu energiju za nove korake i za nove uspehe koje će, nada se ovaj čovek, nastaviti njegova deca.//

Foto: www.afi-europe.eu, Skyline, Beograd

Foto: www.afi-europe.eu, Skyline, Beograd

Što se Skyline-a tiče to je najreprezentativniji objekat u Beogradu, niko nije uradio nešto tako veliko, kompleksno i sa takvim izborom materijala. Dakle, izvođači ni u jednom momentu nisu štedeli po svim pitanjima su isključivo i samo gledali kvalitet, kvalitet i kvalitet jer po njima takva lokacija zaslužuje da ima najviši stepen obrade materijala, da ljudi koji nasele Skyline, uživaju i dišu punim plućima uz perfektan pogled.

Godine koje dolaze donose mnogo rada Darku i njegovoj kompaniji, mnogo dana truda, mnogo postavljenog poda u stanovima porodica koje će se tu useliti. Da pričaju svoje priče. Da isprate svoje snove i da za sobom ostave svoj trag. Da nastave započeto, da sanjaju veliko, da se nadaju najboljem. I da se, poput dečaka sa početka priče, popnu visoko i vođeni sudbinom i potpomognuti voljom, dostignu sve ono veliko od malog krenuvši. A što se Darka tiče, mi mu želimo da njegovi potomci jednoga dana, sa setom prolaze pored Skyline-a u sebi govoreći: Za ovo je delom zaslužan moj otac, prepričavajući njegovu priču svakom čoveku koji joj se bude pred njima divio. Sve drugo bilo bi nefer. Sve drugo, u ovoj divnoj emotivnoj priči, bilo bi zaista malo.

Autor: Mirjana Makarin Plavšić, novinar

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Prijavite se na newsletter

Izdvajamo

Popularno