Connect with us
Enterijer

Feng Shui: Kako da izbalansirate boje za praznike

Uredite dom bojama feng shuija koje će vam pomoći da istaknete i izbalansirate energiju u ovo doba godine. S obzirom na to da je decembar mesec u hladnom delu godine, prema veštini feng shui, u svoj dom trebate uneti boje i energiju elementa vatre.

Izbalansirajte boje za bolju energiju

1.Paljenje sveća, božićnih lampica, kićenje jelke, zlatnim i crvenim kuglicama preporučuje se, ali to takođe treba izbalansirati kako ne bi došlo do preteranosti jednog elementa. Stoga pripazite na šemu boja u vašem domu te uz element vatre dodajte elemente vode i metala, odnosno svetloplavu boju ili srebrnu, sivu ili umirujuću belu boju.

Plava i bela su boje metala

2. Smestite jelku na najprikladnije mesto u domu prema veštini feng shui. Jelka pripada drvenom elementu feng shuija, a najbolje ga je smestiti istočno (smer koji označava zdravlje i dom), jugoistočno (smer koji označava novac i obilje) ili južno (smer koji označava slavu i reputaciju). Odabir jednog od ovih područja feng shuija doneće skladnu energiju u vaš dom.

Ipak, to ne znači da će ako ne smestite jelku u jedno od tih smerova, u vašem domu nastati nesklad, već samo treba da pripaziti na boje. Koristite boje poput plave, sive, crne i bele ili zemljane boje za sever (karijera), zapad (kreativnost) i severozapad, a za severoistok (samokultivisanje), jugozapad (ljubav) i centar (srce) boje poput crvene, ružičaste, žute i zemljanih tonova.

Bela smiruje

3. Koristite sveće kako biste očuvali energiju svog doma kao svežu. Sveće, pogotovo od soje ili pčelinjeg voska odlično pročišćavaju energiju u bilo kojem prostoru. Dok vatra sveće služi za pročišćenje energije, toplota i svetlost služe za ublažavanje emocionalnih nestabilnosti i briga.

Sveće su odličan feng shui u spavaćoj sobi, kupatilima, na kuhinjskom ili prazničnom stolu i u dnevnom boravku. Šarenim držačima sveća dodatno možete doprineti božićnom ugođaju i energiji u vašem domu.

4. Prema veštini feng shui boje su najbolji način kako uneti svetlost i harmoniju u dom. Princip boja oslanja se na pet elemenata, a to su vatra, voda, drvo, metal i zemlja. Stoga svaki element ima pripadajuće boje. Elementu drveta pripadaju zelena i smeđa, vatri pripadaju crvena, jarko žuta, narančasta, ljubičasta i ružičasta, zemlji blago žuta, boja peska, zemlje i svetlo smeđa. Elementu metala pripadaju bela i siva, a vodi plava i crna.

Tako se zelena boja koristi za poboljšanje zdravlja i porodičnog balansa u istočnom delu doma, a plava boja se koristi u severnom delu doma kako bi pridonela razvoju karijere. Žuta boja u južnom delu doma služi za dobra okupljanja i dobro provedeno vreme, dok čisto bela boja u zapadnom delu donosi pozitivnu energiju tokom kreativnih radnji. Pre nego što se odlučite koristiti određene boje u vašem prostoru, proverite hoće li se slagati sa svetlošću tokom dana.

Elementu metala pripadaju bela i siva

5. Ovog Božića iskoristite crvenu boju za dobar feng shui. Crvena pripada elementu vatri te je kineska boja za sreću, indijska za brak te širom sveta poznata kao boja ljubavi i strasti. U veštini feng shui ta boja označava bogatstvo, sreću i luksuz, međutim ako se preterano koristi, može doći do izliva besa.

Stoga iskoristite crvenu boju u vašem domu u raznim dodacima i detaljima, a ne u boji zida. U malim količinama koristite ju u dečijoj sobi, a slobodnije u dnevnom boravku, kuhinji i trpezariji. Ako niste ljubitelj te boje, možete eksperimentisati različitim podtonovima crvene, poput boje cigle, a možete koristiti i druge boje elementa vatre poput žute, narančaste ili ljubičaste.

Sretan Božić!