Connect with us
Enterijer

Kako urediti radni sto po feng shuiju?

Feng shui vašeg stola je važan, naročito ukoliko za svojim stolom morate provesti mnogo sati. Pobrinite se da mesta na kojima provodite puno vremena – od spavaće sobe do kancelarije – imaju dobru feng shui energiju. Što je bolja energija u vašoj kancelariji i za vašim stolom, to će biti bolji kvalitet vaše energije. Dobar feng shui nije samo u stvarima koje izgledaju dobro. Prostorija može biti vizualno privlačna i dobro dizajnirana, ali nedostaju elementi koji su neophodni za dobar feng shui.

Radni sto

Najbolji sto prema feng shui principima

Feng shui kriterijumi za dobar sto su:

  • Materijal
  • Oblik
  • Boja

Od svih mogućih materijala – drveta, stakla, laminata i metala – drveni sto je najbolji feng shui izbor. Pored drveta, dobar odabir je i metalni sto koji donosi preciznost, jasnost i oštrinu. Staklenom stolu nedostaje čvrstina, jer omogućava energiji da se kreće veoma brzo. Ako je ipak ovo vaš izbor, feng shui detalji mogu poboljšati njihovu energiju. Sto od laminata ima uglavnom beživotnu, pasivnu energiju koju možete aktivirati uz živahne feng shui detalje pogodne za vaš kancelarijski prostor.

 

radni sto

Kakvog oblika bi vaš radni sto trebalo da bude zavisi isključivo od ciljeva koje postavljate

Tipični pravougaoni sto pruža energiju uzemljenja i obezbeđuje elemente rasta i širenja. Najbolji izbor je sto sa otvorenom prednjom stranom, jer to podstiče bolji protok energije. Takođe, sto u L obliku je dobar izbor, ukoliko se pravilno pozicionira. Najmanje poželjni oblici stola su okrugli, ovalni ili kvadratni. Kvadratni stolovi mogu stvarati energiju stagnacije, dok okrugli ima obrnuto dejstvo – energija je neprekidno u pokretu. Međutim, ovi stolovi mogu biti pogodni za različite situacije. Ovalni stolovi slični su okruglim, ali kod njih raspodela energije nije jednaka. 

Radni sto

Boja je važna stavka feng šui filozofije

Boja je veoma važna kod feng shuija. Za dobar feng shui bi trebalo da obratite naročitu pažnju prilikom odabira nijanse za vaš radni sto. Braon boja prizemljuje i stvara osećaj komfora. Crna je introspektivna boja i pospešuje i stvara osećaj otvorenosti. Bela omogućuje jasnoću i disciplinu. Siva boja slična beloj, ali ima veću moć da ojača fokus. Zelena boja revitalizuje, to je boja kreativnosti. Crvena boja snažno podstiče na akciju, ali nije dobar izbog na duge staze. Mnogi stolovi takođe kombinuju nekoliko materijala, kao i nekoliko boja. Na primer, možete imati drveni sto sa metalnim nogama ili radni sto koji ima nekoliko boja. Uvek pogledajte sve smernice feng šuija, a zatim donosite odluku na osnovu svojih potreba.

Pozicija vašeg sto veoma je važna za dobar feng shui. Najmanje povoljni položaji su kada je radni sto okrenut ka zidu ili prozoru,  kada se nalazi u direktnoj liniji sa vratima ili je pozicioniran tako da okrećete leđa ulazu u prostoriju. Najpovoljnije postavljanje stola je u takozvanom komandujućam pozicija i podrazumeva da imate pogled na vrata, ali se ne nalazite direktno u liniji sa njima i iza leđa vam se nalazti zid.