Connect with us
Gra─Ĺevina

Za┼íto je satelitski snimak klju─Ź za ozakonjenje objekata?

Pitanje nelegalnih objekata i njihovog ozakonjenja u decenijama koje su za nama ko─Źili su mnogobrojni problemi. Jedno od najva┼żnijih svakako jeÔÇŽ
Kako napraviti rez (definisati datum) kojim ─çe se napraviti presek i stati na put nelegalnoj gradnji?

─îlan br.6 Zakona o ozakonjenju objekata nudi poja┼ínjenje i odgovor na ovo pitanje. Ne bih citirala ─Źlan, ali ─çu poku┼íati pojasniti. I raniji sazivi legalizacije ultimativno su precizirali datume posle kojih ÔÇ×ne─çe vi┼íe mo─çi da se gradi nelegalnoÔÇť pa nije urodilo plodom. Ovog puta zakon daje malo fleksibilniji na─Źin za re┼íenje.

Svi koji su u ranijim sazivima podnosili zahtev a nisu okon─Źali postupak, smatra se da su u proceduri po novom zakonu. Svi koji su po prethodno va┼że─çem zakonu podneli zahtev do 29.01.2014. godine, smatra se da su u proceduri po novom zakonu.

Zna─Źajna novina ─Źlana br.6 novog zakona ÔÇ×Predmet ozakonjenja je i objekat za koji nije podnet zahtev za legalizaciju u skladu sa ranije va┼że─çim zakonom kojim je bila ure─Ĺena legalizacija objekata, a koji je vidljiv na satelitskom snimku Republike Srbije iz 2015. godine, pod uslovima propisanim ovim zakonom.ÔÇť

Satelitski snimak prikazuje presek stanja legalnih/nelegalnih objekata zaklju─Źno sa 2015. godinom, dostupan je u elektronskom obliku i omogu─çi─çe proveru prilikom popisa nezakonito izgra─Ĺenih objektata.

Detaljnije o satelitskim snimcima mo┼żete videti na sajtu Republi─Źkog geodetskog zavoda.

ozakonjenje objekata

Nelegalna gradnja se više ne toleriše

Na kraju name─çe se pitanje…

Šta će biti sa objektima kojih nema na satelitskom snimku?

─îlan br.6 zakona ka┼że:
ÔÇť Svi objekti izgra─Ĺeni bez izdatog re┼íenja o gra─Ĺevinskoj dozvoli ili re┼íenja o odobrenju izvo─Ĺenja radova posle 27. novembra 2015. godine nisu predmet ozakonjenja u skladu sa odredbama ovog zakona i nadle┼żni gra─Ĺevinski inspektor za te objekte donosi re┼íenje o ru┼íenju, koje je izvr┼íno danom dono┼íenja, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.ÔÇŁ

Jasno vam je iz svega navedenog da se nelegalna gradnja vi┼íe ne toleri┼íe, te da ste u ozbiljnom problemu ako realizujete nelegalan objekat. Prakti─Źno ula┼żete u mrtav kapital.

I za kraj, najva┼żnije ÔÇŽ

Koji su ciljevi Ozakonjenja objekata? Za┼íto je Va┼żno da se ovaj process realizuje?

  • Postupak je sada jednostavniji, br┼żi, efikasniji i jeftiniji.
  • Cilj je da svi nezakoniti objekti budu ozakonjeni i vra─çeni u legalne tokove.
  • Vlasnicima objekata omogu─çava se upis u javnu knjigu, bolja tr┼żi┼ína vrednost nekretnine i stvara se mogu─çnost stavljanja objekta pod hipoteku u koliko je vlasniku neophodno.
  • Pove─çanje javnih prihoda u jedinicama lokalne samouprave, kroz naplatu taksi za ozakonjenje i naplatu poreza na imovinu.
  • Uspostavljanje svojinske evidencije na teritoriji Republike Srbije kao zavr┼íne faze svojinske transformacije.
  • Stvaranje uslova za prostorno planiranje I racionalno kori┼í─çenje gra─Ĺevinskog zemlji┼íta.
  • Pove─çanje javnih prihoda na nivou dr┼żave kroz naplatu dela takse za ozakonjenje.
  • Popis i evidencija svih nezakonito izgra─Ĺenih objekata i masovna procena vrednosti nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije.
  • Ure─Ĺenje tr┼żi┼íta nekretninama

Pored zakona o ozakonjenju objekata, doprinos u realizaciji ovog problema ima Zakon o planiranju i izgradnji koji je uvo─Ĺenjem objedinjene procedure (elektronsko vo─Ĺenje dokumentacije, elektronsko izdavanje akata za gra─Ĺenje) vi┼íestruko smanjio vreme izdavanja gra─Ĺevinskih dozvola.

Veoma je va┼żno da vlasnici nezakonito izgra─Ĺenih objekata shvate srazmeru i veli─Źinu ovog problema, jer pitanje nezakonitih objekata ima ┼íiri ekonomski uticaj na dru┼ítvo, stanje nacionalne ekonomije i dr┼żavni bud┼żet.

Na kraju, nave┼í─çu da je rok za ozakonjenje prema va┼że─çem Zakonu novembar 2023. godine (te┼íko da ─çe biti realizovano), ali da je neophodno da pored dr┼żave i svi oni koje doti─Źe ovo pitanje ulo┼że napore da se problem re┼íava na ┼íto efikasniji na─Źin kako bi se posledice nelegalne gradnje svele na ┼íto manju mogu─çu meru.

Autor teksta: Nata┼ía Komljenovi─ç dipl.in┼ż.arh.

Agencija za projektovanje i in┼żenjering ÔÇťArhinGreenÔÇŁ
ul. Pasterova br. 6, 21000 Novi Sad
T. +381 63 580 46
info@arhingreen.rs
Pokreta─Ź bloga na sajtu www.arhingreen.rs/blog