Connect with us
Budu─çnost

Kako uštedeti svaki kilovat? (VIDEO)

Rast cena energenata i elektri─Źne energije u poslednjih nekoliko meseci naveo nas je da ─Źe┼í─çe proveravamo da li su u na┼íem domu isklju─Źena sva svetla i ku─çni ure─Ĺaji koji se aktivno ne koriste. Sa pametnim ku─çama o tome ne moramo da brinemo. ┼átavi┼íe, mo┼żemo da budemo sigurni da su ure─Ĺaji bili uklju─Źeni samo kada je potro┼ínja struje bila najmanja.

Recimo da ┼żelimo da tokom grejne sezone uklju─Źujemo grejanje u ─Źetiri ujutru jer je struja tada najjeftinija, ali nikome se ba┼í ne dopada ideja da tako rano ustaje iz toplog kreveta. U pametnoj ku─çi postoji re┼íenje i za to. Grejanje ─çe biti programirano da se uklju─Źi u cik zore, obezbe─Ĺuju─çi nam komfor i maksimalnu u┼ítedu.

Prema re─Źima Vladimira ┼áija─Źi─ça, u┼íteda energije najve─ça je na grejanju i hla─Ĺenju objekta, a najmanja na rasveti budu─çi da su tr┼żi┼ítem ovladale LED svetiljke koje same po sebi ne tro┼íe mnogo. Ipak, kad je re─Ź o spoljnoj rasveti, ne moramo da brinemo o vremenu kad svetiljke treba uklju─Źiti, jer je pametna ku─ça opremljena tajmerom koji ta─Źno ÔÇ×znaÔÇť kada zalazi sunce i kada je potrebno dodatno osvetljenje. Kad se sve uzme u obzir, treba znati da pametan objekat mo┼że da nam u┼ítedi do 40 odsto toplotne i elektri─Źne energije, isti─Źe ┼áija─Źi─ç.

Kako do pametnog sistema u vašem objektu?

Ako vam se dopada ideja da va┼í dom radi za vas i obavlja ve─çinu rutinskih radnji, bilo bi dobro da znate kad i kako ga mo┼żete instalirati.

Na┼í sagovornik obja┼ínjava da su korisnicima na raspolaganju ┼żi─Źni i be┼żi─Źni pametni sistemi, pri ─Źemu ┼żi─Źni podrazumevaju postavljanje dodatnih instalacija tokom gradnje. Stoga je najbolje razmi┼íljati o pametnom sistemu ve─ç tokom inicijalne faze izgradnje objekta i u dogovoru sa arhitektama, budu─çi da ┼żi─Źni sistemi nude ve─çu stabilnost i bezbednost komunikacije u pore─Ĺenju sa be┼żi─Źnim sistemima.

ABB-Free@home® sistem

ABB-Free@home┬« sistemom upravljate pomo─çu prekida─Źa lokalno, mo┼żete i daljinski preko interneta, putem senzora i tableta ili mobilnog ure─Ĺaja

Gotovo svi pametni sistemi koje distribuira kompanija na┼íeg sagovornika dolaze iz pogona proizvo─Ĺa─Źa ABB. Ova kompanija je poznata po svom idealnom re┼íenju za komunikaciju sa drugim ure─Ĺajima.

ÔÇ×Komunikacija izme─Ĺu pametnog sistema ABB-free@home┬« i drugih ure─Ĺaja odvija se po sistemu ÔÇÖcloud to cloudÔÇÖ. ABB prakti─Źno ima svoj cloud na kome se nalaze informacije o va┼íem sistemu, a ure─Ĺaji kao ┼íto je ve┼í ma┼íina u va┼íem domu ima svoj cloud na kome se nalaze pripadaju─çe informacije. Povezivanje se odvija na nivou ÔÇÖcloud to cloudÔÇÖ pri ─Źemu su na prvom mestu sigurnost komunikacije od spoljnjih upada i kontinuirano pobolj┼íanje komunikacijeÔÇť, ka┼że Vladimir ┼áija─Źi─ç, direktor kompanije Pametan stan i distributer i sistem integrator kompanije ABB.

www.abb.rs

ABB d.o.o.
Bul. Peka Dap─Źevi─ça 13, 11010 Beograd
T +381 11 3094 300
RS-office@abb.com
www.abb.rs