Connect with us
Arhitektura

Projekat enterijera: prostor Spektakla & Intimnosti…

Predstavljamo Vam projekat enterijera iz kuhinje Supra Architetcture studia. Porodi─Źna ku─ça, gradska vila nalazi se u samom centru Beograda, u gornjem delu Dor─çola. Dor─çol je kroz istoriju oduvek predstavljao deo grada koji je reflektovao ┼żivotni stil gra─Ĺanskog dru┼ítva. Pored evropskog izraza koji su njegovi gra─Ĺani donosili sa raznih putovanja po Evropi i koji se reflektovao u regulaciji i arhitektonskom izrazu, oni su donosili i nov na─Źin ┼żivota i nova interesovanja.

Kako bi ponudile odgovor na ovakve potrebe, porodi─Źne ku─çe po─Źele su da dobijaju i kompleksniju i raznovrsniju funkciju, unutra┼ínju organizaciju, tematske prostore, paviljone…

Projekat enterijera gradske vile, Supra Architecture

Projekat enterijera gradske vile, Supra Architecture / foto: Miloš Martinović

Razmi┼íljaju─çi o ovakvom kontekstu gradske vile, bilo je sasvim jasno da savremena interpretacija mora ponuditi adekvatan odgovor na iste izazove. Danas, ovakav rezidencijalni objekat zahteva skoro isti tretman sadr┼żaja u smislu kreacije prostornih re┼íenja za potrebe dana┼ínjih vlasnika. Bilo je neophodno formirati teku─çi, raznovrsni prostor, prostor koji otvara mogu─çnosti i pru┼ża fleksibilnost namene. To je prostor za korisnike koji su svetski putnici.

Prostor za ljude koji vole goste i imaju brojan krug prijatelja. Prostor za ljude sa slobodnim vremenom koje ┼żele da ga iskoriste na kreativan i ispunjen na─Źin. Prostor za ljude sa mnogo talenata i interesovanja. Prostor za privatnost i reprezentaciju… Prostor SPEKTAKLA & INTIMNOSTI … GOSPODINA & GOSPODARA.

Projekat enterijera gradske vile, Supra Architecture

Projekat enterijera gradske vile, Supra Architecture / foto: Miloš Martinović

Ideja oko koje se formirao koncept enterijera ove gradske vile bio je upravo ovaj dualitet prostora. Ideja da prostor mora ponuditi odgovor na potrebe reprezentacije, socijalnih odnosa, dru┼ítvenih doga─Ĺaja, prostor relacija, teatra, gde ─çe se vlasnik vile ose─çati kao Gospodin koji se predstavlja u svom najboljem svetlu. Sa druge strane, ku─ça je morala ponuditi i prostor intime, privatnosti, kontemplacije i hedonizma, gde ─çe se vlasnik ose─çati kao Gospodar svog prostora i vremena.

U kontekstu navedenog, tematski prostori vile formirani su kao refleksija na egzoti─Źna mesta, daleke kulture, divne predele, sa kompleksnim detaljima koji daju odgovor na zahteve klijenta: Prostori kriju vi┼íe funkcija i na─Źina upotrebe, koriste se neobi─Źni predmeti, vizure se neo─Źekivano otvaraju i iznena─Ĺuju posetioca. Detalji enterijera vile obiluju kontrastima, poigravaju se svetlo┼í─çu i senkom, efektom vidi se/ne vidi se koji se stvara pogledom kroz ─Źeli─Źni preplet. Jedva primetna refleksija u dim sivom staklu produbljuje prostor i stvara efekat odraza u ogledalu. Kuhinjsko ostrvo sa za─Źinskim biljem, atrijum sa japanskim vrtom, sirovo drveno deblo, vatra iz kamina, bazen koji vlasnika vodi na neko udaljeno ostrvo… svi ovi, na prvi pogled nespojivi elementi, harmoni─Źno su uklopljeni u celinu koja iznova nudi nove senzacije.

Projekat enterijera gradske vile, Supra Architecture

Projekat enterijera gradske vile, Supra Architecture / foto: Miloš Martinović

Kompletan tekst sa vi┼íe fotografija i opisa mo─çi ─çete da ─Źitate uskoro u januarskom print izdanju ─Źasopisa „grenef – gra─Ĺevinarstvo & energetska efikasnost“.

Naziv projekta: Projekat enterijera gradske vile
Lokacija: Dor─çol, Beograd
Supra Architecture
Autorski tim: Mina Obradović, Maša Obradović, Ivan Obradović
Pejza┼żno ure─Ĺenje: Naturalist
Godina projektovanja: 2018/2019
Godina realizacije: 2019/2022

Autor teksta: Mina Obradovi─ç, Supra Architecture