Connect with us
Arhitektura

Projekat enterijera: prostor Spektakla & Intimnosti…

Projekat enterijera gradske vile, Supra Architecture

Predstavljamo Vam projekat enterijera iz kuhinje Supra Architetcture studia. Porodična kuća, gradska vila nalazi se u samom centru Beograda, u gornjem delu Dorćola. Dorćol je kroz istoriju oduvek predstavljao deo grada koji je reflektovao životni stil građanskog društva. Pored evropskog izraza koji su njegovi građani donosili sa raznih putovanja po Evropi i koji se reflektovao u regulaciji i arhitektonskom izrazu, oni su donosili i nov način života i nova interesovanja.

Kako bi ponudile odgovor na ovakve potrebe, porodične kuće počele su da dobijaju i kompleksniju i raznovrsniju funkciju, unutrašnju organizaciju, tematske prostore, paviljone…

Projekat enterijera gradske vile, Supra Architecture

Projekat enterijera gradske vile, Supra Architecture / foto: Miloš Martinović

Razmišljajući o ovakvom kontekstu gradske vile, bilo je sasvim jasno da savremena interpretacija mora ponuditi adekvatan odgovor na iste izazove. Danas, ovakav rezidencijalni objekat zahteva skoro isti tretman sadržaja u smislu kreacije prostornih rešenja za potrebe današnjih vlasnika. Bilo je neophodno formirati tekući, raznovrsni prostor, prostor koji otvara mogućnosti i pruža fleksibilnost namene. To je prostor za korisnike koji su svetski putnici.

Prostor za ljude koji vole goste i imaju brojan krug prijatelja. Prostor za ljude sa slobodnim vremenom koje žele da ga iskoriste na kreativan i ispunjen način. Prostor za ljude sa mnogo talenata i interesovanja. Prostor za privatnost i reprezentaciju… Prostor SPEKTAKLA & INTIMNOSTI … GOSPODINA & GOSPODARA.

Projekat enterijera gradske vile, Supra Architecture

Projekat enterijera gradske vile, Supra Architecture / foto: Miloš Martinović

Ideja oko koje se formirao koncept enterijera ove gradske vile bio je upravo ovaj dualitet prostora. Ideja da prostor mora ponuditi odgovor na potrebe reprezentacije, socijalnih odnosa, društvenih događaja, prostor relacija, teatra, gde će se vlasnik vile osećati kao Gospodin koji se predstavlja u svom najboljem svetlu. Sa druge strane, kuća je morala ponuditi i prostor intime, privatnosti, kontemplacije i hedonizma, gde će se vlasnik osećati kao Gospodar svog prostora i vremena.

U kontekstu navedenog, tematski prostori vile formirani su kao refleksija na egzotična mesta, daleke kulture, divne predele, sa kompleksnim detaljima koji daju odgovor na zahteve klijenta: Prostori kriju više funkcija i načina upotrebe, koriste se neobični predmeti, vizure se neočekivano otvaraju i iznenađuju posetioca. Detalji enterijera vile obiluju kontrastima, poigravaju se svetlošću i senkom, efektom vidi se/ne vidi se koji se stvara pogledom kroz čelični preplet. Jedva primetna refleksija u dim sivom staklu produbljuje prostor i stvara efekat odraza u ogledalu. Kuhinjsko ostrvo sa začinskim biljem, atrijum sa japanskim vrtom, sirovo drveno deblo, vatra iz kamina, bazen koji vlasnika vodi na neko udaljeno ostrvo… svi ovi, na prvi pogled nespojivi elementi, harmonično su uklopljeni u celinu koja iznova nudi nove senzacije.

Projekat enterijera gradske vile, Supra Architecture

Projekat enterijera gradske vile, Supra Architecture / foto: Miloš Martinović

Kompletan tekst sa više fotografija i opisa moći ćete da čitate uskoro u januarskom print izdanju časopisa „grenef – građevinarstvo & energetska efikasnost“.

Naziv projekta: Projekat enterijera gradske vile
Lokacija: Dorćol, Beograd
Supra Architecture
Autorski tim: Mina Obradović, Maša Obradović, Ivan Obradović
Pejzažno uređenje: Naturalist
Godina projektovanja: 2018/2019
Godina realizacije: 2019/2022

Autor teksta: Mina Obradović, Supra Architecture