Connect with us

Energetska efikasnost

ABB free@home® – Sistemom kućne automatike do komfora pametnog doma

Objavljeno

:

ABB free@home® sistem kućne automatike

Inovativni sistem kućne automatike ABB free@home® nudi beskrajne mogućnosti za kreativnost. Sistem omogućava korisniku veliki broj funkcija i opcija, kao i nadogradnju sistema kroz korištenje. Jedinstveno rešenje na tržištu automatike.

ABB free@home® sistem omogućava kontrolu rasvete, grejanja, roletni veoma jednostavnim i intuitivnim korišćenjem prekidača i displeja, čak i kada je korisnik u pokretu – korišćenjem pametnog telefona, laptopa ili tableta, a od sada, takođe, i korišćenjem glasovnih komandi. ABB free@home® aplikacijom i njenom vezom sa myABB-LivingSpace portalom omogućeno je da više članova porodice ima mogućnost podešavanja sistema putem mobilnih telefona, ma gde se nalazili. ABB free@home® sistem se savršeno integriše u bilo čiji dom, stoga što ga je moguće kombinovati sa velikim brojem tipova Busch-Jaeger prekidača.

Dakle, ABB free@home® sistem može unapred pripremiti ugodnu atmosferu za korisnike prilikom dolaska kući sa odgovarajućim podešenjem osvetljenosti i temperature u ambijentu. Priprema ili izmena scena putem ABB free@home® sistema je laka poput dečje igre. Optimalna sobna temperatura može se podesiti prema individualnoj želji korisnika, zavisno od doba dana i funkcije prostorije, pružajući mogućnost automatskog snižavanja temperature u određeno vreme – npr. noću ili u skladu s radnim obrascima ukućana, a može se ostvariti, čak i pre ulaska u nju. Takođe, grejanje se može automatski isključiti kad je prozor otvoren, što smanjuje potrošnju energije – bilo da je u pitanju konvencionalno ili podno grejanje. ECO funkcija omogućava ekonomično i ekološki prihvatljivo funkcionisanje sistema.

ABB free@home® kontrolna jedinica

ABB free@home® kontrolna jedinica

Integrisanje ABB-Welcome u ABB free@home® sistem interfonskog sistema omogućena je dodatna udobnost i sigurnost. Na taj se način može pripremiti scena dobrodošlice za posetioce – čim se zvonce oglasi, svetlo na stepeništu se upali. Ukoliko korisnik poseduje ABB-Welcome spoljnu jedinicu sa kamerom mogu se memorisati i fotografije svih posetilaca, što znači da kada nije kod kuće na svom tablet uređaju ili pametnom telefonu može videti ko trenutno stoji ili je bio ispred ulaznih vrata.

Nova funkcija ABB free@home® sistema je i Geofancing, odnosno geolociranje korisnika putem praćenja pozicije mobilnog uređaja, te je na taj način je omogućeno da se vrše izmene na sistemu, šaljući mu komande, ili notifikacije drugom korisniku. Pomoću aplikacije na pametnom telefonu moguće je sprovesti sigurnosnu proveru kod kuće s udaljenog mesta bilo gde u svetu. Pristup mora biti omogućen putem DNS servisa, za koji je razvijen jedinstven korisnički interfejs, posebno za ABB free@home®. Simulacija prisustva snima nedeljne aktivnosti korisnika u ABB free@home® sistemu, što omogućava da se iste ove aktivnosti izvrše i prilikom njegovog odsustva od kuće, bilo da je na poslovnom putu, odmoru ili u kupovini. Tako pametna kuća ili stan “znaju” kada ste otišli na posao, ili izašli iz kuće, i na osnovu te informacije mogu da podese grejanje u objektu, isključe ili uključe svetla, pokrenu roletne.

Dakle, za aktivaciju je neophodno da korisnik bude povezan na myABB Living Space® servis. Dodatno poboljšanje je novi Actions meni koji omogućava pametno korišćenje kombinacija više procesa upotrebom if … than logike. Kao na primer, prekoračenje zadate sobne temperature automatski isključuje grejanje. Takođe, ukoliko je aktiviran detektor pokreta, korisnik će primiti obaveštenje putem e-pošte ili putem push notifikacija na svom pametnom telefonu. Novom meteorološkom stanicom (dostupnom od januara 2016. godine) omogućeno je merenje osvetljenosti, temperature, količine kiše i brzine vetra izvan kuće, što dalje omogućava savršeno integrisanje i spoljašnjih parametara u ABB free@home® sistem. Ovi podaci se mogu, preko menija Actions, povezati sa funkcijama sistema, na primer kontrolom roletni, te se tokom mraka ili olujnog vremena, roletne mogu automatski podići.

Za električara instalacija ABB free@home® je veoma jednostavna i traje neverovatno kratko, što štedi novac vlasniku kuće. Nakon što je sistem instaliran, korisnik može promeniti postavke sam, koristeći računar ili tablet bez dodatnih troškova. Dakle, instalacija i programiranje nikada nisu bili jednostavniji – zahvaljujući besplatnoj aplikaciji. Mogućnost korištenja centralizovanog i decentralizovanog rešenja u jednom sistemu i korištenje žičnih i bežičnih uređaja u istoj instalaciji olakšavaju posao kako instalateru tako i korisniku sistema. Takođe, upoznavanje sa sistemom ne oduzima mnogo vremena. Jednostavni video zapisi za e-učenje dostupni su za gledanje na web stranici ABB free@home®. Ovo vam omogućava da postanete stručnjak za implementaciju modernog ABB free@home® sistema.

www.abb.rs

Za više informacija kontaktirajte ABB u Srbiji:
ABB d.o.o.
Bulevar Peka Dapčevića 13, 11000 Beograd, Srbija
Tin Baković
Tel: +381 11/3954 869
tin.bakovic@rs.abb.com
www.abb.rs

Advertisement

Energetska efikasnost

RENEXPO® BiH uvodi nove trendove u energetskoj efikasnosti

Objavljeno

:

RENEXPO® BIH 2018

Najveći međunarodni sajam obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i upravljanja vodama
23. i 24. oktobar 2019.
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

RENEXPO® BiH u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, najznačajnije je mjesto susreta ključnih poslovnih ljudi, donositelja odluka i stručnjaka u području obnovljivih izvora Energije, Energetske efikasnosti, Hidroenergije, Energija vjetra, Biomasa, PV, Otpad do energije, E-mobilnost, Vodna infrastruktura, Obrada otpada / vode.

S ponosom najavljujemo nove konferencije – 1. Konferencija energetskih menadžera u BiH, koje de se fokusirati na teme institucionalizacije sistema upravljanja energijom u Bosni i Hercegovini, kao i otvoriti neka pitanja i dati više informacija o sertifikaciji u ovoj oblasti i 1. Konferencija o obnovljivim izvorima energije u centralnom grijanju i hlađenje – koje de se fokusirati na lokalnu energetiku, njenu perspektivu i investicijama u BiH.

Konferencija energetskih menadžera u BiH de ponuditi najnovije informacije o programima edukacije koji se trenutno sporovode, kao i o obavezama prema nedavno usvojenim zakonskim aktima. Takođe, godišnji skup je mjesto za razmijenu znanja i informacija, dijaloge i diskusije o poslovnim mogudnostima i dostupnim tehničkim rješenjima za unapređenje sistema EM i energetkske efikasnosti u javnom i provatnom sektoru u BiH.

Konferencija o obnovljivim izvorima energije u centralnom grijanju i hlađenje de predstaviti benefite upotrebe obnovljivih izvora energije sa naglaskom na smanjenje štetnih emisija i zagađenja vazduha, optimizaciji cijene toplotne energije, uspješnim primjenama i dostupnim načinima finanasiranja projekata. Tehnički dostupna rješenja, efikasna kogeneracija mogu poboljšati operacije i poslovanje postrojenja za daljinsko grijanje/ hlađenje.

Pored osam tematskih konferencija i okruglih stolova RENEXPO® će predstaviti preko 80 izlagača iz 25 zemalja i očekuje se preko 2000 posjetilaca iz sektora održivog razvoja. Novi trendovi i tehnologije koji će biti predstavljeni na ovogodišnjem RENEXPO® su veoma relevantni za kvalitet života stanovnika BiH i
direktno utiču na ekonomski razvoj čitavog regiona.

Za više informacija posjetite web stranicu: www.renexpo-bih.com

Nastavi sa čitanjem

Energetska efikasnost

Otvoren vetropark Čibuk 1 – Vetropark doprinosi energetskoj bezbednosti i stabilnosti

Objavljeno

:

Projekat "Čibuk" snage 158 MW snabdevaće energijom 113.000 domaćinstava

ALEKSANDAR ANTIĆ: VETROPARK DOPRINOSI ENERGETSKOJ BEZBEDNOST I STABILNOSTI

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić poručio je na otvaranju vetroelektrane Čibuk 1 kod Kovina, snage 158,46 MW, da je u pitanju jedan od najvećih objekata te vrste u Evropi, bez sumnje u Srbiji i regionu, i da će otvaranje ovog vetroparka doprineti energetskoj bezbednosti i sigurnosti snabdevanja strujom u Srbiji.

„Ova vetroelektarna nije najveća samo u regionu i Srbiji već predstavlja najveći objekat koji Srbija pušta na mrežu od 1991. godine, od projekata Kostolac 2 i Hidroelektrane Pirot“, rekao je Antić.

Vetropark, objašnjava, nije samo krupan doprinos cilju Srbije da 27 posto ukupne potrošnje energije dobija iz obnovljivih izvora, već predstavlja, kako je kazao, značajan dodatni izvor proizvodnje energije u Srbiji.

Sa svojih 430 gigavat časova energije proizvodnje godišnje predstavljaće gotovo 1,5 procenat naše godišnje proizvodnje energije i time će, rekao je ministar, značajno uticati na ukupnu energetsku bezbednost Srbije i sigurnost snabdevanja.

Ovaj projekat pored čitavog niza važnih segmenata koji su deo ukupnih napora u borbi protiv klimatskih promena države, kao što je borba za očuvanje životne sredine, ima još niz drugih pratećih elemenata koji su važni za Srbiju, izjavio je Antić.

Ministar Antić sa predsednikom Vučićem na otvaranju najveceg vetroparka u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana

Ministar Antić sa predsednikom Vučićem na otvaranju najveceg vetroparka u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana

Pored vetroparka se nalazi ogromna transformatorska stanica od 400 kWh koju je investitor bio u obavezi da izradi i stavi na raspolaganje i u vlasništvo „Elektromreži Srbije“ a koje će, kaže ministar, predstavljati snažan energetski potencijal za čitav region.

„Trafo-stanica će dati značajan doprinos u ukupnim naponskim prilikama u Srbiji, smanjenju gubitaka, a time i ogroman energetski značaj“, rekao je Antić i podsetio da je poslednju ovakvu trafo-stanicu u rad pustio predsednik Srbije 2015. godine u Beogradu – „Beograd 20“.

Ministar energetike se zahvalio investitorima i finansijskim institucijama koje su prepoznale Srbiju kao sigurnu i stabilnu destinaciju za ovako, kako je rekao, snažne ali osetljive projekte, te predsedniku Srbije za koga je rekao da je dao ključni doprinos da Srbija postane ekonomski i politički stabilna zemlja, koja može da privlači ovakve investicije.

„Mi ćemo da se razvijamo u svim segmentima, naravno i u energetici, uvažavajući naše resurse i naše nacionalne interese pre svega, ali sa druge strane, dajući svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promena“, kazao je Antić.

PD Vetroelektrane Balkana je u 100% vlasništvu firme „Tesla Wind“, koja je u zajedničkom vlasništvu kompanije ABU DHABI FUTURE ENERGY COMPANY PJSC MASDAR iz UAE (60%), finske kompanije Taaleri Tesla Ky (30%) i nemačke kompanije DEG-Deutsche Investitions-und Entwicklungsgesellschaft mbH, članice KfW grupe (10%).

Procenjena vrednost investicija je oko 300 miliona evra, i finansira se najvećim delom putem kredita EBRD i IFC, dok ostatak investicija finansiraju vlasnici projekta.

Vetropark “Čibuk 1” sastoji se od ukupno 57 vetrogeneratora, individualne nominalne izlazne snage od 2,78 MW.

Izvor: www.mre.gov.rs

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Izdvajamo

Popularno