Connect with us
Energetska efikasnost

ABB free@home┬« – Sistemom ku─çne automatike do komfora pametnog doma

Inovativni sistem ku─çne automatike ABB free@home┬« nudi beskrajne mogu─çnosti za kreativnost. Sistem omogu─çava korisniku veliki broj funkcija i opcija, kao i nadogradnju sistema kroz kori┼ítenje. Jedinstveno re┼íenje na tr┼żi┼ítu automatike.

ABB free@home┬« sistem omogu─çava kontrolu rasvete, grejanja, roletni veoma jednostavnim i intuitivnim kori┼í─çenjem prekida─Źa i displeja, ─Źak i kada je korisnik u pokretu ÔÇô kori┼í─çenjem pametnog telefona, laptopa ili tableta, a od sada, tako─Ĺe, i kori┼í─çenjem glasovnih komandi. ABB free@home┬« aplikacijom i njenom vezom sa myABB-LivingSpace portalom omogu─çeno je da vi┼íe ─Źlanova porodice ima mogu─çnost pode┼íavanja sistema putem mobilnih telefona, ma gde se nalazili. ABB free@home┬« sistem se savr┼íeno integri┼íe u bilo ─Źiji dom, stoga ┼íto ga je mogu─çe kombinovati sa velikim brojem tipova Busch-Jaeger prekida─Źa.

Dakle, ABB free@home┬« sistem mo┼że unapred pripremiti ugodnu atmosferu za korisnike prilikom dolaska ku─çi sa odgovaraju─çim pode┼íenjem osvetljenosti i temperature u ambijentu. Priprema ili izmena scena putem ABB free@home┬« sistema je laka poput de─Źje igre. Optimalna sobna temperatura mo┼że se podesiti prema individualnoj ┼żelji korisnika, zavisno od doba dana i funkcije prostorije, pru┼żaju─çi mogu─çnost automatskog sni┼żavanja temperature u odre─Ĺeno vreme – npr. no─çu ili u skladu s radnim obrascima uku─çana, a mo┼że se ostvariti, ─Źak i pre ulaska u nju. Tako─Ĺe, grejanje se mo┼że automatski isklju─Źiti kad je prozor otvoren, ┼íto smanjuje potro┼ínju energije – bilo da je u pitanju konvencionalno ili podno grejanje. ECO funkcija omogu─çava ekonomi─Źno i ekolo┼íki prihvatljivo funkcionisanje sistema.

ABB free@home® kontrolna jedinica

ABB free@home® kontrolna jedinica

Integrisanje ABB-Welcome u ABB free@home┬« sistem interfonskog sistema omogu─çena je dodatna udobnost i sigurnost. Na taj se na─Źin mo┼że pripremiti scena dobrodo┼ílice za posetioce – ─Źim se zvonce oglasi, svetlo na stepeni┼ítu se upali. Ukoliko korisnik poseduje ABB-Welcome spoljnu jedinicu sa kamerom mogu se memorisati i fotografije svih posetilaca, ┼íto zna─Źi da kada nije kod ku─çe na svom tablet ure─Ĺaju ili pametnom telefonu mo┼że videti ko trenutno stoji ili je bio ispred ulaznih vrata.

Nova funkcija ABB free@home┬« sistema je i Geofancing, odnosno geolociranje korisnika putem pra─çenja pozicije mobilnog ure─Ĺaja, te je na taj na─Źin je omogu─çeno da se vr┼íe izmene na sistemu, ┼íalju─çi mu komande, ili notifikacije drugom korisniku. Pomo─çu aplikacije na pametnom telefonu mogu─çe je sprovesti sigurnosnu proveru kod ku─çe s udaljenog mesta bilo gde u svetu. Pristup mora biti omogu─çen putem DNS servisa, za koji je razvijen jedinstven korisni─Źki interfejs, posebno za ABB free@home┬«. Simulacija prisustva snima nedeljne aktivnosti korisnika u ABB free@home┬« sistemu, ┼íto omogu─çava da se iste ove aktivnosti izvr┼íe i prilikom njegovog odsustva od ku─çe, bilo da je na poslovnom putu, odmoru ili u kupovini. Tako pametna ku─ça ili stan ÔÇťznajuÔÇŁ kada ste oti┼íli na posao, ili iza┼íli iz ku─çe, i na osnovu te informacije mogu da podese grejanje u objektu, isklju─Źe ili uklju─Źe svetla, pokrenu roletne.

Dakle, za aktivaciju je neophodno da korisnik bude povezan na myABB Living Space┬« servis. Dodatno pobolj┼íanje je novi Actions meni koji omogu─çava pametno kori┼í─çenje kombinacija vi┼íe procesa upotrebom if … than logike. Kao na primer, prekora─Źenje zadate sobne temperature automatski isklju─Źuje grejanje. Tako─Ĺe, ukoliko je aktiviran detektor pokreta, korisnik ─çe primiti obave┼ítenje putem e-po┼íte ili putem push notifikacija na svom pametnom telefonu. Novom meteorolo┼íkom stanicom (dostupnom od januara 2016. godine) omogu─çeno je merenje osvetljenosti, temperature, koli─Źine ki┼íe i brzine vetra izvan ku─çe, ┼íto dalje omogu─çava savr┼íeno integrisanje i spolja┼ínjih parametara u ABB free@home┬« sistem. Ovi podaci se mogu, preko menija Actions, povezati sa funkcijama sistema, na primer kontrolom roletni, te se tokom mraka ili olujnog vremena, roletne mogu automatski podi─çi.

Za elektri─Źara instalacija ABB free@home┬« je veoma jednostavna i traje neverovatno kratko, ┼íto ┼ítedi novac vlasniku ku─çe. Nakon ┼íto je sistem instaliran, korisnik mo┼że promeniti postavke sam, koriste─çi ra─Źunar ili tablet bez dodatnih tro┼íkova. Dakle, instalacija i programiranje nikada nisu bili jednostavniji – zahvaljuju─çi besplatnoj aplikaciji. Mogu─çnost kori┼ítenja centralizovanog i decentralizovanog re┼íenja u jednom sistemu i kori┼ítenje ┼żi─Źnih i be┼żi─Źnih ure─Ĺaja u istoj instalaciji olak┼íavaju posao kako instalateru tako i korisniku sistema. Tako─Ĺe, upoznavanje sa sistemom ne oduzima mnogo vremena. Jednostavni video zapisi za e-u─Źenje dostupni su za gledanje na web stranici ABB free@home┬«. Ovo vam omogu─çava da postanete stru─Źnjak za implementaciju modernog ABB free@home┬« sistema.

www.abb.rs

Za više informacija kontaktirajte ABB u Srbiji:
ABB d.o.o.
Bulevar Peka Dap─Źevi─ça 13, 11000 Beograd, Srbija
Tin Bakovi─ç
Tel: +381 11/3954 869
tin.bakovic@rs.abb.com
www.abb.rs