Connect with us
Novosti

ABB Motion roundtable – Predstavljamo globalni projekat sa ciljem smanjenja CO2 u industriji

ABB Motion (Elektromotorni pogoni) pokreće svet

• 45% električne energije u svetu koristi se za napajanje električnih motora u zgradama i u industrijskim aplikacijama
• Doprinos kompanije ABB u borbi protiv klimatskih promena je jasno prikazan kroz nedavne projekte širom južne Evrope

U petak, 5. novembra 2021 održan je rountable za medije iz cele Evrope gde su predstavljeni uspešno realizovani projekti kompanije ABB koji su imali za cilj uštedu energije u smanjenje CO2. Dobrodošlicu nam je poželeo Milan Jevremović, lokalni menadžer sektora ABB Motion kompanije ABB koji je vodio veoma značajan projekat rekonstrukcije hidroelektrane Bajina Bašta. HE Bajina Bašta, druga po veličini hidroelektrana u Srbiji, će poboljšati raspoloživost i povećati ukupnu energetsku efikasnost. Zahvaljujući ABB MEGADRIVE-LCI (~21MW) i transformatorima za startovanje 2 x 315 MW sinhronih mašina u reverzibilnoj hidroelektrani, ABB pomaže da celokupna HE poveća proizvodnju energije isporukom dodatnih 5-6 GWh godišnje, uz pomoć veće efikasnosti i pogonske spremnosti hidroturbina.

U momentu kada su oči sveta uprte u Glazgov, gde će se održati samit COP26, države donose planove za smanjenje emisije štetnih gasova u pokušaju da ispune cilj Pariskog sporazuma o ograničavanju globalnog zagrevanja. Danas postoji goruća potreba za energetskom efikasnošću, i to više nego ikad, jer svet želi da dekarbonizuje industriju i infrastrukturu.

Predstavljamo globalnu inicijativu protiv klimatskih promena kompanije ABB kroz uspešno realizovane projekte širom južne Evrope

Često zanemareni, energetski efikasni motori kontrolisani frekventnim regulatorima imaće glavnu ulogu na putu ka nultoj emisiji CO2. Elektromotori su sastavni deo svakodnevnog savremenog života. Iako ih možda ne vidite, oni napajaju pumpe koje nas snabdevaju svežom vodom, pokreću sisteme za ventilaciju i klimatizaciju koji nas rashlađuju, te upravljaju presama koje oblikuju lim za karoserije naših automobila. Takođe, oni omogućavaju održiv transport i široko se primenjuju u proizvodnji hrane.

Na početku prenosimo uvodnu reč predsednika poslovnog sektora ABB Motion –  Izazov leži u tome što je previše sistema na motorni pogon u svetu zasnovano na zastareloj i neefikasnoj tehnologiji koja rasipa energiju. „Ulaganje u najnoviju energetski efikasnu tehnologiju može imati veliki uticaj“, rekao je Morten Wierod, predsednik poslovnog sektora ABB Motion. „Istraživanja pokazuju da bi se globalna potrošnja električne energije mogla smanjiti i do 10 procenata ukoliko bi se 300 miliona industrijskih sistema na elektromotorni pogon u svetu zamenilo optimizovanom opremom visoke efikasnosti. To predstavlja više od 90 procenata godišnje potrošnje čitave EU.“ ABB je u samom vrhu kada su u pitanju tehnologije koje već pomažu korisnicima širom južne Evrope da koriste manje energije i smanjuju emisiju ugljenika.

Morten napominje da već danas postoji tehnologija koja će znatno pomoći pri rešavanju globalnih problema sutrašnjice: „Izazove budućnosti možemo rešavati već danas“.  45% energije se koristi kako bi se pokretali elektro motori na svetu. Kada bi se oni zamenili motorima unapređenih karakteristika i tehnologije koji ABB danas već ima, imali bi uštedu od 10% u potrošnji energije što nikako nije zanemarivo. Takođe, ovom pokretu mogu da se priključe i druge kompanije sa istim ciljem. ABB može da nastavi sa pokretanjem sveta i da štedi energiju u isto vreme.

Turska: Luke sa manjom potrošnjom energije

Prvi svetski potpuno električni brod tegljač sa nultom emisijom, pod nazivom Zeetug30, pušten je u rad u istanbulskoj luci u Turskoj. Ovaj tegljač koristi manje energije, a pruža više snage sa 85% manjom cenom za troškove energije. ABB je doprineo tome sa 14 HES880 mobilnih pogona: šest DC/DC konvertora, dva invertora za svaki propulzivni motor sa dvostrukim namotajem, po jedan invertor za svaki pramčani potisnik i vatrogasne pumpe, kao i sa dva 150 kVA off-grid konvertora za pomoćne pogone tegljača. Uz pomoć ove konfiguracije, Zeetug30 štedi približno 210 tona CO2 i 9 tona emisija azotnih oksida godišnje, u poređenju sa dizel-mehaničkim tegljačima slične veličine.

Italija: Unapređenje pogona u metalskoj industriji

Italijanska kompanija, Farina Presse, razvila je novu KERS (Kinetic Energy Recovery System) presu koja se koristi u teškim industrijama, poput metalske. Sistem je opremljen motorom koji obnavlja energiju preko ABB regenerativnog regulatora, smanjujući potrošnju za više od 40 procenata. Energija koju troši standardna presa u obliku disipirane toplote iznosi 388.000 kWh: KERS presa eliminiše 300 tona emisije CO2. Da bi se apsorbovala ta količina, bilo bi potrebno posaditi 4.500 stabala. 

Italijanski OEM Sacmi Packaging and Chocolate analizirao je tipičan ciklus homogenizacije za visokokvalitetnu tamnu čokoladu proizvedenu u fabrici koja radi približno 7.000 sati godišnje, i procenjuje da zamena IE3 motora ABB-ovim IE5 sinhronim reluktantnim motorima omogućava 3-4 procenta uštede električne energije, uz smanjenje emisije CO2 za čak 22 tone godišnje. „Ovi primeri čvrsto dokazuju posvećenost ABB-a kada je u pitanju zaštita klime u bliskoj sinergiji sa našim klijentima u industriji i infrastrukturi“, rekao je Alessandro Pueroni, ABB regionalni menadžer Motion poslovanja za južnu Evropu i Italiju. „Jedan od temelja naše strategije održivosti do 2030. godine jeste posvećenost smanjenju emisija gasova staklene bašte kod klijenata za više od 100 miliona tona, uz blisku saradnju sa institucijama, vladama i univerzitetima. U tom pogledu, pozivamo sve zainteresovane strane u našim zemljama, uključujući preduzeća i medije, da se zajedničkim naporima bore protiv klimatskih promena i pridruže se pokretu za energetsku efikasnost.“

Francuska: Distribucija vode

U jednom od najnaseljenijih gradova u Francuskoj, lokalni vodovod završio je veliki projekat obnove pumpnih stanica gradskog vodovoda za piće i sanitarnu vodu. Renoviranjem više od stotinu pumpnih sistema, opremljenih ABB visokoefikasnim IE4 motorima, poboljšali su ukupne električne performanse mreže za 7-10 procenata. Kako su objasnili iz ove kompanije: „Imamo mogućnost da uradimo nešto konkretno za klimu rehabilitacijom postojeće opreme. Nakon određenog broja godina oprema se haba i njene performanse opadaju, zato je neophodno konstantno ulagati u poboljšanje motora. U planu nam je i zamena 100 pumpi u narednih 18 meseci kako bi se ostvarilo 7-10% uštede. Pitanje je šta danas uraditi za industriju sutrašnjice?“

Španija:  IKEA prodajni objekti

IKEA je poboljšala energetsku efikasnost dve svoje najveće prodavnice u Španiji, tako što je instalirala solarne panele i opremila sisteme klimatizacije sa petnaest ACH580 frekventnih pretvarača sa 2/2 smanjenom emisijom harmonika, kao i standardnim ACH580 i ACH550 frekventnim pretvaračima. Nadogradnja HVAC sistema rezultirala je uštedom energije od 25 procenata u prodavnicama IKEA u Alkorkonu i San Sebastijan de los Rejesu. Ove uštede odnose se na godišnje smanjenje emisije CO2 za približno 425 tona, što je ekvivalentno godišnjoj emisiji 95 automobila.

Često zanemareni, energetski efikasni motori kontrolisani frekventnim regulatorima imaće glavnu ulogu na putu ka nultoj emisiji CO2. Kroz ove projekte možemo videti da su elektromotori  sastavni deo svakodnevnog savremenog života. Iako ih možda ne vidite, oni napajaju pumpe koje nas snabdevaju svežom vodom, pokreću sisteme za ventilaciju i klimatizaciju koji nas rashlađuju, te upravljaju presama koje oblikuju lim za karoserije naših automobila. Takođe, oni omogućavaju održiv transport i široko se primenjuju u proizvodnji hrane.

Tehnologija unapređenja i značajnih ušteda koje doprinose očuvanju životne okoline i stopiranju klimatskih promena je već dostupna!

 

www.abb.rs