Connect with us
Novosti

ABB Motion roundtable – Predstavljamo globalni projekat sa ciljem smanjenja CO2 u industriji

ÔÇó 45% elektri─Źne energije u svetu koristi se za napajanje elektri─Źnih motora u zgradama i u industrijskim aplikacijama
ÔÇó Doprinos kompanije ABB u borbi protiv klimatskih promena je jasno prikazan kroz nedavne projekte ┼íirom ju┼żne Evrope

U petak, 5. novembra 2021 odr┼żan je rountable za medije iz cele Evrope gde su predstavljeni uspe┼íno realizovani projekti kompanije ABB koji su imali za cilj u┼ítedu energije u smanjenje CO2. Dobrodo┼ílicu nam je po┼żeleo Milan Jevremovi─ç, lokalni menad┼żer sektora ABB Motion kompanije ABB koji je vodio veoma zna─Źajan projekat rekonstrukcije hidroelektrane Bajina Ba┼íta. HE Bajina Ba┼íta, druga po veli─Źini hidroelektrana u Srbiji, ─çe pobolj┼íati raspolo┼żivost i pove─çati ukupnu energetsku efikasnost. Zahvaljuju─çi ABB MEGADRIVE-LCI (~21MW) i transformatorima za startovanje 2 x 315 MW sinhronih ma┼íina u reverzibilnoj hidroelektrani, ABB poma┼że da celokupna HE pove─ça proizvodnju energije isporukom dodatnih 5-6 GWh godi┼ínje, uz pomo─ç ve─çe efikasnosti i pogonske spremnosti hidroturbina.

U momentu kada su o─Źi sveta uprte u Glazgov, gde ─çe se odr┼żati samit COP26, dr┼żave donose planove za smanjenje emisije ┼ítetnih gasova u poku┼íaju da ispune cilj Pariskog sporazuma o ograni─Źavanju globalnog zagrevanja. Danas postoji goru─ça potreba za energetskom efikasno┼í─çu, i to vi┼íe nego ikad, jer svet ┼żeli da dekarbonizuje industriju i infrastrukturu.

Predstavljamo globalnu inicijativu protiv klimatskih promena kompanije ABB kroz uspe┼íno realizovane projekte ┼íirom ju┼żne Evrope

─îesto zanemareni, energetski efikasni motori kontrolisani frekventnim regulatorima ima─çe glavnu ulogu na putu ka nultoj emisiji CO2. Elektromotori su sastavni deo svakodnevnog savremenog ┼żivota. Iako ih mo┼żda ne vidite, oni napajaju pumpe koje nas snabdevaju sve┼żom vodom, pokre─çu sisteme za ventilaciju i klimatizaciju koji nas rashla─Ĺuju, te upravljaju presama koje oblikuju lim za karoserije na┼íih automobila. Tako─Ĺe, oni omogu─çavaju odr┼żiv transport i ┼íiroko se primenjuju u proizvodnji hrane.

Na po─Źetku prenosimo uvodnu re─Ź predsednika poslovnog sektora ABB Motion –┬á Izazov le┼żi u tome ┼íto je previ┼íe sistema na motorni pogon u svetu zasnovano na zastareloj i neefikasnoj tehnologiji koja rasipa energiju. ÔÇ×Ulaganje u najnoviju energetski efikasnu tehnologiju mo┼że imati veliki uticajÔÇť, rekao je Morten Wierod, predsednik poslovnog sektora ABB Motion. ÔÇ×Istra┼żivanja pokazuju da bi se globalna potro┼ínja elektri─Źne energije mogla smanjiti i do 10 procenata ukoliko bi se 300 miliona industrijskih sistema na elektromotorni pogon u svetu zamenilo optimizovanom opremom visoke efikasnosti. To predstavlja vi┼íe od 90 procenata godi┼ínje potro┼ínje ─Źitave EU.ÔÇť ABB je u samom vrhu kada su u pitanju tehnologije koje ve─ç poma┼żu korisnicima ┼íirom ju┼żne Evrope da koriste manje energije i smanjuju emisiju ugljenika.

Morten napominje da ve─ç danas postoji tehnologija koja ─çe znatno pomo─çi pri re┼íavanju globalnih problema sutra┼ínjice: „Izazove budu─çnosti mo┼żemo re┼íavati ve─ç danas“.┬á 45% energije se koristi kako bi se pokretali elektro motori na svetu. Kada bi se oni zamenili motorima unapre─Ĺenih karakteristika i tehnologije koji ABB danas ve─ç ima, imali bi u┼ítedu od 10% u potro┼ínji energije ┼íto nikako nije zanemarivo. Tako─Ĺe, ovom pokretu mogu da se priklju─Źe i druge kompanije sa istim ciljem. ABB mo┼że da nastavi sa pokretanjem sveta i da ┼ítedi energiju u isto vreme.

Turska: Luke sa manjom potrošnjom energije

Prvi svetski potpuno elektri─Źni brod teglja─Ź sa nultom emisijom, pod nazivom Zeetug30, pu┼íten je u rad u istanbulskoj luci u Turskoj. Ovaj teglja─Ź koristi manje energije, a pru┼ża vi┼íe snage sa 85% manjom cenom za tro┼íkove energije. ABB je doprineo tome sa 14 HES880 mobilnih pogona: ┼íest DC/DC konvertora, dva invertora za svaki propulzivni motor sa dvostrukim namotajem, po jedan invertor za svaki pram─Źani potisnik i vatrogasne pumpe, kao i sa dva 150 kVA off-grid konvertora za pomo─çne pogone teglja─Źa. Uz pomo─ç ove konfiguracije, Zeetug30 ┼ítedi pribli┼żno 210 tona CO2 i 9 tona emisija azotnih oksida godi┼ínje, u pore─Ĺenju sa dizel-mehani─Źkim teglja─Źima sli─Źne veli─Źine.

Italija: Unapre─Ĺenje pogona u metalskoj industriji

Italijanska kompanija, Farina Presse, razvila je novu KERS (Kinetic Energy Recovery System) presu koja se koristi u te┼íkim industrijama, poput metalske. Sistem je opremljen motorom koji obnavlja energiju preko ABB regenerativnog regulatora, smanjuju─çi potro┼ínju za vi┼íe od 40 procenata. Energija koju tro┼íi standardna presa u obliku disipirane toplote iznosi 388.000 kWh: KERS presa elimini┼íe 300 tona emisije CO2. Da bi se apsorbovala ta koli─Źina, bilo bi potrebno posaditi 4.500 stabala.┬á

Italijanski OEM Sacmi Packaging and Chocolate analizirao je tipi─Źan ciklus homogenizacije za visokokvalitetnu tamnu ─Źokoladu proizvedenu u fabrici koja radi pribli┼żno 7.000 sati godi┼ínje, i procenjuje da zamena IE3 motora ABB-ovim IE5 sinhronim reluktantnim motorima omogu─çava 3-4 procenta u┼ítede elektri─Źne energije, uz smanjenje emisije CO2 za ─Źak 22 tone godi┼ínje. ÔÇ×Ovi primeri ─Źvrsto dokazuju posve─çenost ABB-a kada je u pitanju za┼ítita klime u bliskoj sinergiji sa na┼íim klijentima u industriji i infrastrukturiÔÇť, rekao je Alessandro Pueroni, ABB regionalni menad┼żer Motion poslovanja za ju┼żnu Evropu i Italiju. ÔÇ×Jedan od temelja na┼íe strategije odr┼żivosti do 2030. godine jeste posve─çenost smanjenju emisija gasova staklene ba┼íte kod klijenata za vi┼íe od 100 miliona tona, uz blisku saradnju sa institucijama, vladama i univerzitetima. U tom pogledu, pozivamo sve zainteresovane strane u na┼íim zemljama, uklju─Źuju─çi preduze─ça i medije, da se zajedni─Źkim naporima bore protiv klimatskih promena i pridru┼że se pokretu za energetsku efikasnost.ÔÇť

Francuska: Distribucija vode

U jednom od najnaseljenijih gradova u Francuskoj, lokalni vodovod zavr┼íio je veliki projekat obnove pumpnih stanica gradskog vodovoda za pi─çe i sanitarnu vodu. Renoviranjem vi┼íe od stotinu pumpnih sistema, opremljenih ABB visokoefikasnim IE4 motorima, pobolj┼íali su ukupne elektri─Źne performanse mre┼że za 7-10 procenata. Kako su objasnili iz ove kompanije: „Imamo mogu─çnost da uradimo ne┼íto konkretno za klimu rehabilitacijom postoje─çe opreme. Nakon odre─Ĺenog broja godina oprema se haba i njene performanse opadaju, zato je neophodno konstantno ulagati u pobolj┼íanje motora. U planu nam je i zamena 100 pumpi u narednih 18 meseci kako bi se ostvarilo 7-10% u┼ítede. Pitanje je ┼íta danas uraditi za industriju sutra┼ínjice?“

Španija:  IKEA prodajni objekti

IKEA je pobolj┼íala energetsku efikasnost dve svoje najve─çe prodavnice u ┼ápaniji, tako ┼íto je instalirala solarne panele i opremila sisteme klimatizacije sa petnaest ACH580 frekventnih pretvara─Źa sa 2/2 smanjenom emisijom harmonika, kao i standardnim ACH580 i ACH550 frekventnim pretvara─Źima. Nadogradnja HVAC sistema rezultirala je u┼ítedom energije od 25 procenata u prodavnicama IKEA u Alkorkonu i San Sebastijan de los Rejesu. Ove u┼ítede odnose se na godi┼ínje smanjenje emisije CO2 za pribli┼żno 425 tona, ┼íto je ekvivalentno godi┼ínjoj emisiji 95 automobila.

─îesto zanemareni, energetski efikasni motori kontrolisani frekventnim regulatorima ima─çe glavnu ulogu na putu ka nultoj emisiji CO2. Kroz ove projekte mo┼żemo videti da su elektromotori┬á sastavni deo svakodnevnog savremenog ┼żivota. Iako ih mo┼żda ne vidite, oni napajaju pumpe koje nas snabdevaju sve┼żom vodom, pokre─çu sisteme za ventilaciju i klimatizaciju koji nas rashla─Ĺuju, te upravljaju presama koje oblikuju lim za karoserije na┼íih automobila. Tako─Ĺe, oni omogu─çavaju odr┼żiv transport i ┼íiroko se primenjuju u proizvodnji hrane.

Tehnologija unapre─Ĺenja i zna─Źajnih u┼íteda koje doprinose o─Źuvanju ┼żivotne okoline i stopiranju klimatskih promena je ve─ç dostupna!

 

www.abb.rs