Connect with us
Arhitektura

Arhitekta jednog grada – Kikinda: Planski gra─Ĺeno naselje ba┼í po meri ─Źoveka

Grad Kikinda je administrativni centar Severnobanatskog okruga u kojem se nalaze mnogobrojne kulturno-istorijske znamenitosti, a arheolo┼íka nalazi┼íta svedo─Źe o razvijenoj civilaizaciji i kulturi na tlu severnog Banata od praistorije. Kikinda je grad poznat po skeletu mamutice Kiki star pola miliona godina, malim stanovnicima koji naseljavaju kro┼ínje drve─ça u centru grada – sovama, ali i po jednoj od najlep┼íih ulica na svetu u kojoj se kro┼ínje drve─ça pru┼żaju celom du┼żinom formiraju─çi zeleni tunel.

#intervju

Za ─Źasopis ÔÇťGRENEF ÔÇô Gra─Ĺevinarstvo & Energetska EfikasnostÔÇŁ govori mast.in┼ż.arh. Aleksandra Pavlovi─ç

Aleksandra Pavlovi─ç

Foto: Du┼ían Petkovi─ç / Aleksandra Pavlovi─ç, master in┼żenjer arhitekture

Biografija:

Ro─Ĺena u Kikindi 1991. godine, ali sa porodicom ┼żivi u malom naselju nedaleko od Kikinde, koje je kao i njen rodni grad gra─Ĺeno kao austrijsko tipsko kolonisti─Źko naselje ÔÇô Vojvoda Stepa.

Godine 2016. zavr┼íava master studije arhitekture na Fakultetu tehni─Źkih nauka u Novom Sadu i ubrzo nakon toga se priklju─Źuje timu mladih arhitekata u okviru studija Modelart Arhitekti. Prve godine rada u praksi bile su izuzetno zanimljive i izazovne, ali su u zna─Źajnoj meri doprinele njenom razvojnom putu i podsticale kreativnost na potpuno druga─Źiji na─Źin. Tokom rada u okviru studija u─Źestvovala je na mnogobrojnim inspirativnim i zna─Źajnim projektima, od jednoporodi─Źnih stambenih ku─ça, preko projekata enterijera, pa sve do pisanja stru─Źnih tekstova koji su se bavili temom enterijera.

U septembru 2020. godine zajedno sa timom mladih ljudi iz oblasti razvoja softvera, marketinga i digitalnih komunikacija, pokre─çe kompaniju Virtual Properties Studio koja je specijalizovana u oblasti dizajna, animacije i inovativnih tehnolo┼íkih re┼íenja, a kao glavni proizvod kompanija predstavlja web platformu HOM3D. ÔÇô digitalnu platformu za interaktivnu prezentaciju objekata u izgradnji pomo─çu naprednih 3D i VR tehnologija. U maju 2021. godine HOM3D. platforma i Virtual Properties tim su izabrani kao jedan od 15 timova, u konkurenciji od 180 prijavljenih, u okviru programa Raising Starts koji podr┼żavaju Nau─Źno ÔÇô tehnolo┼íki park Beograd i Vlada ┼ávajcarske za razvoj inovacija.

Dana┼ínje podru─Źje Grada naseljeno je pre 250 godina i od tada se savremena istorija Kikinde mo┼że kontinuirano pratiti. U periodu od kraja XIX veka do po─Źetka Prvog svetskog rata Kikinda do┼żivljava ekonomski, kulturni, dru┼ítveni i privredni razvoj. Naselje se gradilo po urbanisti─Źkim planovima i formira se gradsko jezgro Kikinde koje ni danas, posle 250 godina, nije bitnije promenjeno. Kikinda je grad u kojem su ro─Ĺeni ili ┼żiveli na teritoriji grada pesnik Mika Anti─ç, glumac Branimir Brstina, novinar Ra┼ía Popov, glumac Milan Erak, ko┼íarka┼íki trener Ranko ┼Żeravica, teatrolog i knji┼żevnik Jovan ─ćirilov i mnogi drugi.

ulica generala drapsina

Ulica generala Drap┼íina, me─Ĺu 50 najlep┼íih ulica u svetu sa drvoredima i cvetnim lejama / Autor fotografije: Aleksandra Pavlovi─ç

Upravo iz Kikinde nam dolazi na┼ía slede─ça sagovornica u rubrici Arhitekta jednog grada – Aleksandra Pavlovi─ç.

Ideja nam je da kroz rubriku Arhitekta jednog grada vi iz svog ugla arhitekte predstavite svoj grad. Na samom po─Źetku bismo voleli da nam ka┼żete ┼íta je ono ┼íto je karakteristi─Źno u aktuelnoj arhitekturi Kikinde?

U aktuelnoj arhitekturi Kikinde jo┼í uvek najve─çi procenat predstavljaju jednoporodi─Źne stambene ku─çe, te su one i dalje prisutne i u samom centralnom jezgru grada, dok je zastupljenost stambenih zgrada znatno manja. Za razliku od mnogih gradova Srbije koji su se ve─ç uveliko susreli sa zna─Źajnom ekspanzijom gra─Ĺevinskog sektora, za Kikindu to nije slu─Źaj. Stanovni┼ítvo je ovde i dalje naviklo da ┼żivi u jednoporodi─Źnim ku─çama, koje im pru┼żaju ve─çi ose─çaj privatnosti i mira, kao i mogu─çnost posedovanja sopstvenog dvori┼íta i vrta za proizvodnju hrane.

─îak i taj, procentualno mali broj novoizgra─Ĺenih objekata, ne nosi sa sobom arhitektonsku vrednost i potencijal da postane jedan od repera grada novog vremena, ve─ç su to potpuno neinspirativne gra─Ĺevine, sa jednoli─Źnim fasadama ─Źiji je jedini cilj da se dobije ┼íto ve─ça kvadratura za prodaju.

U urbanisti─Źkom smislu grad pripada grupaciji takozvanih planski organizovanih naselja. Kikinda je u osnovi gra─Ĺena kao austrijski, tipski kolonisti─Źki grad, izdu┼żene pravougaone osnove, sa ortogonalnom mre┼żom ulica. Iz ugla struke, ┼íta vam se u va┼íem gradu ─Źini dobrim?

I dok se nisam bavila arhitekturom bila sam fascinirana austrijskim kolonisti─Źkim naseljima i njihovom jasno definisanom organizacijom. Ortogonalna mre┼ża ulica, ┼íiroki popre─Źni profili, jasno definisana parcelacija, orijentacija u┼że strane ku─çe uz samu ulicu, zelene povr┼íine koje dele kolske i pe┼ía─Źke saobra─çajnice, samo su neke od karakteristika koje se u Kikindi i njenim okolnim naseljima vide i dan danas. Li─Źnog sam stava da su ovako planski gra─Ĺena naselja zapravo naselja po meri ─Źoveka i ne┼íto iz ─Źega treba da u─Źimo i da te┼żimo da ta znanja primenjujemo u praksi.

Grad Kikinda nalazi se na prostoru koji je bogat tragovima starih i i┼í─Źezlih civilizacija. Danas je Kikinda moderan grad koji svojim ┼íirokim ulicama i starim gra─Ĺevinama pleni pa┼żnju. Koja gra─Ĺevina predstavlja Kikindu? ─îiji uticaji sa istorijskog aspekta je najvidljiviji u gradu za vas kao arhitektu?

Da, ovo ste ba┼í lepo zapazili. ┼áiroki uli─Źni profili oboga─çeni starim gra─Ĺevinama koje svedo─Źe o jednom potpuno druga─Źijem vremenu daju posebnu vrednost gradu, i sasvim sigurno nikoga ne ostavljaju ravnodu┼ínim.

Kikinda je izuzetno bogata vilama i palatama gra─Ĺenim krajem XIX veka po uzoru na sli─Źne gra─Ĺevine u Be─Źu i Pe┼íti, a mo┼że se ponositi time ┼íto su sve i dalje dobro o─Źuvane, kako njihove fasade, tako i sama unutra┼ínjost objekata. Zgrade su proporcionalnih dimenzija i gra─Ĺene su po meri ─Źoveka, a reprezentativni glavni ulaz, holovi, stepeni┼íta, podovi, name┼ítaj svedo─Źe o tome koliko su zapravo vlasnici ovih objekata ulo┼żili u njih. Fasade u centru Kikinde su bogate ljudskim i ┼żivotinjskim likovima, geometrijskim figurama, floralnim elemenatima i mozaicima.

Kada posedujete ovako izuzetno graditeljsko nasle─Ĺe jako je te┼íko odabrati samo jednu gra─Ĺevinu. Za mene je izuzetno draga zgrada op┼ítinske uprave koja svojom velelepno┼í─çu i arhitektonskim izrazom dominira gradskim trgom. Gra─Ĺena je po projektu Ernea Bala┼ża, arhitekte iz Budimpe┼íte, u periodu izme─Ĺu 1891. i 1894. godine. Na ovoj gra─Ĺevini je primetno vi┼íe stilova ÔÇô neorenesansa i neobarok sa primesama romantizma.

Pored svih ovih velelepnih zdanja moramo se osvrnuti i na Suva─Źu ÔÇô jedinstveni spomenik srpske arhitekture, koja je podignuta 1899. godine i predstavlja spomenik kulture od izuzetnog zna─Źaja. Zanimljiv je podatak da je kikindska suva─Źa jedna od dve preostale suva─Źe na teritorije cele Evrope, a postojalo ih je na desetine hiljada.

Suva─Źa

Suva─Źa (autor fotografije: Aleksandra Pavlovi─ç)

Kako biste uporedili arhitekturu u Kikindi sa arhitekturom ostatka Srbije?

Mislim da je Kikinda uspela nekako da zadr┼żi svoj specifi─Źni ┼íarm koji je oduvek posedovala i da se odupre promeni duha grada. Posebno mi je drago ┼íto je ve─çina zna─Źajnih objekata rekonstruisana i ┼íto se u njih i dalje ula┼że, kako bi se sa─Źuvali od propadanja. Dok se mnogi gradovi ubrzano razvijaju i menjaju u skladu sa svim trendovima koji dolaze, stanovnici Kikinde se i dalje mogu pohvaliti svojim mirnim na─Źinom ┼żivota koji uspevaju da neguju u ovoj gradskoj sredini.

Da li Vi li─Źno prime─çujete napredak u gra─Ĺevinskom sektoru i u kom smislu je boljitak vidljiv?

Svi, a ne samo arhitekte, su svesni ekspanzije gra─Ĺevinskog sektora u proteklih par godina. Gde god da se okrenete primeti─çete neko aktivno gradili┼íte, cene zemlji┼íta i objekata rastu, stanovi se prodaju znatno pre samog po─Źetka gradnje iako su cene kvadrata istih dostigle enormne visine.

Naravno, ne smemo zaboraviti da spomenemo i tehnološki napredak, kao i napredak u primeni novih materijala koji doprinose kako estetici samog objekta, tako i njegovoj funkcionalnosti.

Svesni smo da su ove promene posebno izra┼żene u velikim gradovima, dok se manje sredine, kao ┼íto je Kikinda, jo┼í uvek ne isti─Źu u tolikoj meri, ┼íto je usko povezano sa primetnim odlaskom stanovni┼ítva, kako u ve─çe gradove, tako i u inostranstvo.

Po vašem mišljenju, u kom pravcu ide arhitektura u Srbiji danas? Koliko su novi objekti energetski efikasni?

Evidentno je da se arhitektura u Srbiji kre─çe uzlaznom putanjom. Arhitekte se trude da na najbolji mogu─çi na─Źin donesu i implementiraju svetske trendove kod nas. Prime─çujem da se sve vi┼íe njih usu─Ĺuje da isko─Źi iz dobro poznatih nametnutih okvira i da svojom kreativno┼í─çu i originalno┼í─çu zaista daju jedinstven pe─Źat arhitektonskoj sceni Srbije ÔÇô i to me izuzetno raduje. Nadam se da ─çe se ovaj trend odr┼żati i da ─çemo uspeti da prevazi─Ĺemo masovnu proizvodnju jednoli─Źnih objekata.

Kada je energetska efikasnost u pitanju, imala sam tu ─Źast da o tim temama diskutujem sa osniva─Źem firme ÔÇťArhitektura i energijaÔÇŁ, koji je ujedno i autor softvera za prora─Źun energetske efikasnosti KnaufTerm 2Pro i KnaufTerm 3D ÔÇô dr Aleksandrom Raj─Źi─çem, ┼íto je zaista doprinelo zna─Źajnijoj informisanosti i razumevanju teme. Poznato je da je arhitektura u Srbiji sa aspekta energetske efikasnosti ustrojena aktuelnom regulativom, koja je obavezna od 2012. godine za sve objekte koji podle┼żu izdavanju gra─Ĺevinske dozvole. Na ┼żalost, u Srbiji ima oko 2 miliona objekata (mahom ku─ça) bez gra─Ĺevinske dozvole, a samim tim su ti objekti van svake kontrole. Velika ve─çina projekata novih objekata ra─Ĺena je savesno i u skladu sa propisima ┼íto predstavlja izuzetan pomak, me─Ĺutim, postoji uvek onaj jedan deo koji je sporan, a to je „ljudski faktor“.

enterijer

Enterijer jednoporodi─Źne ku─çe u Novom Sadu – vizuelizacija

Kako birate materijale za vaše projekte?

Uloga investitora igra zn─Źajnu ulogu u odabiru samih materijala. Oni su uvek prepuni raznovrsnih ideja i ┼żeljni kombinovanja ┼íto razli─Źitijih materijala ÔÇô ─Źesto nespojivih, a ja se trudim da pomirim njihove ┼żelje, finansijske mogu─çnosti i estetiku samog prostora / objekta.

U poslednje vreme mi pa┼żnju sve vi┼íe i vi┼íe okupira konoplja kao prirodni materijal sa mnogobrojnim benefitima. Iskreno se nadam da ─çu imati priliku da u skorijoj budu─çnosti na─Ĺem primenu ovom materijalu u nekom od svojih projekata.

De─Źija soba

Enterijer jednoporodi─Źne ku─çe u Novom Sadu – vizuelizacija

Kakva su vaša iskustva sa primenom materijala koji doprinose energetskoj efikasnosti?

Materijali za energetsku efikasnost su jo┼í uvek skupi i predstavljaju za mnoge na┼żalost „tro┼íak“ a ne investiciju, koja ─çe se brzo i dugoro─Źno isplatiti. ─îesto se ugra─Ĺuje samo ono ┼íto se „mora“. Jedino ukoliko je investitor ujedno i korisnik, mo┼żemo ra─Źunati na njegovu ┼żelju za kvalitetniji projekat, kvalitetnije izvo─Ĺenje i ve─çe inicijalno ulaganje u sisteme energetske efikasnosti.

Materijali i proizvodi za pasivnu u┼ítedu energije, koji su bazi─Źni (kvalitetni prozori, fasadne i krovne izolacije i sistemi) su u novim objektima obavezni, ali u rekonstrukciji postoje─çih objekata (koji dominiraju u na┼íem graditeljskom fondu), su i dalje finansijski nepristupa─Źni ve─çini stanovni┼ítva.

Sistemi aktivne u┼ítede (i/ili stvaranja potrebne energije), kao ┼íto su fotovoltaik sistemi, solarni kolektori, vetrogeneratori i sli─Źno, u na┼íem dru┼ítvu nemaju skoro nikakvu zastupljenost, uzimaju─çi u obzir cenu i korist (period povratka investicije).

Dizajn enterijera kupatila

Enterijer jednoporodi─Źne ku─çe u Novom Sadu – vizuelizacija

Koji projekat najbolje predstavlja va┼í arhitektonski kredo? I da li uop┼íte mo┼że biti jedan projekat ili je to nekoliko?

Arhitektura za mene predstavlja jedan proces koji se konstantno transformi┼íe i razvija. Se─çam se ne tako davnih fakultetskih dana kada je moj fokus bio usmeren na ne┼íto potpuno druga─Źije od onoga gde me je praksa odvela i gde sam se istinski prona┼íla, a to samo pokazuje koliko smo kao bi─ça zapravo svestrani i podlo┼żni oblikovanju kroz vreme.

Verovatno ste ve─ç mnogo puta ─Źuli onu dobro poznatu ÔÇťSvaki projekat je pri─Źa za sebe.ÔÇŁ, ali to zaista jeste tako. Svakom projektu pristupate potpuno druga─Źije, jer su faktori koji uti─Źu na njega apsolutno razli─Źiti ÔÇô zahtevi investitora, finansijski okvir, spoljni faktori i mnogi drugi. A onda, kada arhitekta sve to dodirne svojom kreativnom vizijom, dobijate projekat na koji ste istinski ponosni.

Mo┼żda bih trenutno, kao jedan od najsve┼żijih projekata izdvojila projekat ku─çe za odmor u Rakovcu na ─Źijoj sam realizaciji u─Źestvovala dok sam bila deo tima Modelart Arhitekti. Savr┼íeno u┼íu┼íkan na padinama Fru┼íke gore, ovaj objekat predstavlja pravu porodi─Źnu oazu.

Ku─ça u Rakovcu

Kuća Rakovac (autor fotografije: Dušan Petković)

Vaši planovi za budućnost?

Potrudi─çu se da kao i do sada ┼żivim i radim ono ┼íto istinski volim. Da dopustim svojoj kreativnosti da se prirodno razvija i raste, a da paralelo sa tim u─Źim i ┼íirim svoja znanja, koja ─çe svako prona─çi svoju primenu u arhitektonskoj praksi.

Trenutno zajedno sa svojim kolegama radim na razvoju i unapre─Ĺenju tehnolo┼íkog proizvoda za koji verujemo da ─çe dati zna─Źajan doprinos gra─Ĺevinskom sektoru i real estate industriji ÔÇô pa je to ne┼íto ┼íto ─çe mi u znatnoj meri biti deo planova za budu─çnost.