Connect with us
Enterijer

Moderno opremanje stana uz par neizbežnih stvari

Svako voli lepo uređen prostor u kome se provodi dosta vremena. Bilo da je to kuća ili kancelarija, čovek se najbolje oseća kada ima i lepo okruženje. S obzirom na to da se danas na poslu provodi toliko vremena, ali i da su nekima kuće postale radno mesto, potrebno je moderno opremanje stana i prilagođavanje enterijera, a ujedno uklopiti stilove sa onim što diktiraju današnji trendovi.

Ne ostavljajte prostoriju bez zavesa

U raznim situacijama je potrebno da se prostorija zaštiti od direktne svetlosti sunca, naročito kada se radi o toplim letnjim mesecima. Ukoliko se, recimo, kancelarijski posao ili bilo koji posao za računarom treba obaviti, potrebno je da se prirodna i veštačka svetlost prilagode. Jedan prostor u tom smislu ne može se zamisliti bez pre svega spoljašnjih roletni, ali kada to nije moguće (moderne zgrade u staklu), važno je postaviti ih sa unutrašnje strane i tom prilikom imati mnogo mogućnosti. Evo nekih od njih.

Zebra zavese mogu da isprate svaki trend

Ako se pitate koje su to zavese za moderno opremanje stana kojima će se ubiti više muva jednim udarcem, to su svakako zebra zavese. U pogledu uređivanja enterijera one predstavljaju svojevrsni novitet i svakako najmoderniju opciju za koju možete da se odlučite. Nije nikakav problem uklopiti ih uz razne stilove nameštaja, ali nekako najbolje izgledaju u unutrašnjosti koja je moderna i inovativna. Dalje, ono što govori u prilog njihovoj ugradnji je to da se može birati način, odnosno mesto na kom će biti ugrađene, kao i to kojih će dimenzija one biti, što je naročito važno kod stolarije i prostora nestandardnih veličina. Svoj naziv duguju tome što se za njihovu izradu kombinuju naizmenično providni i neprovidni delovi. Kod zebra zavesa nema ograničenja – i to je njihova najveća prednost – gotovo da nema boljeg načina da ukrasite i u isto vreme zaštitite dnevnu, spavaću ili radnu sobu.

Moderno opremanje stana

Dnevna soba i trpezarija / Dello studio / foto: Relja Ivanić

Podno grejanje – prioritet u hladnim danima

S hladnim vremenom ne možemo a da ne razmišljamo kako da na najbolji način ugrejemo dom. Noćna mora svakog roditelja, a i mnogih drugih je hladan pod. Mnogi su svedoci toga da deči tabani obožavaju da stanu bosi baš tamo gde je obično hladno – na pločice. Rešenje za takve situacije jeste podno grejanje. Znamo, odmah je prva pomisao da to mnogo košta, da se bez toga može i sličnih izgovora. Ali kao i kod drugih segmenata u enterijeru, podno grejanje nije neophodno, ali je svakako isplativo, pa ako želite tople podove i uopšte tople prostorije i tokom zime, nećete propustiti tu investiciju.

Gledano s estetske strane, podno grejanje predstavlja savršen način da se sakriju cevi i radijatori, kao i da se uštedi na prostoru, što je u malim stanovima ili kancelarijama neretko slučaj. Onda se javlja ponovo predrasuda – sigurno grejanje u tom slučaju mnogo košta. Istina je zapravo potpuno suprotna. Ugradnjom podnog grejanja se zapravo štedi energija potrebna za zagrevanje, najviše zahvaljujući tome što se na taj način toplota pravilno raspoređuje pa nema nepotrebnog gubitka struje. Iako u startu nije tako jeftin izdatak, na duže staze će doneti mnogo više benefita nego što je novac koji se na podno grejanje utroši.