Connect with us
Građevina

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: Povećana vrednost radova u građevinarstvu, novi uslovi za rad u Nemačkoj

Objavljeno

:

Građevinarstvo, izbor izvođača radova

Građevinski sektor iako u velikom problemu sa manjkom radnika, po svim ostalim parametrima, postiže odlične rezultate i to najbolje u poslednjih 9 godina, tačnije od 2010. godine.

Naime, vrednost izvedenih radova u građevinarstvu na teritoriji naše zemlje povećana je za 39,9 odsto u trećem kvartalu 2019. u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Trend rasta građevinarstva, kao sektora koji je najviše doprineo rastu BDP u 2019, nastavljen je i ove godine i u prva tri kvartala ostvarena je prosečna stopa rasta vrednosti izvedenih građevinskih radova od 25,8 odsto. Zbog svega pomenutog očekuje se da odlični rezultati u 2019. dodatno povećaju učešće sektora građevinarstva u BDP Srbije na kraju godine.

Gornji Milanovac

Gornji Milanovac, Moravički okrug

Broj prijava za izvođenje građevinskih radova povećan za 43,14% u Moravičkom okrugu

U Moravičkom upravnom okrugu podneto je 866 prijava za izvođenje različitih vrsta građevinskih radova na gradilištima na teritoriji Čačka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice i Lučana do 12. novembra ove godine. Prema navodima načelnika Moravičkog upravnog okruga Slobodana Jolovića, u istom periodu prošle godine podneto 605 prijava radova, što znači da je u ovoj godini taj broj povećan za 43,14 odsto.

Kao najveći investicioni poduhvat, prijavljeni su radovi i kreće se sa izgradnjom auto-puta Preljina – Požega, u dužini od 30,9 kilometara (vrednost radova je 450.000.000 evra), a najveći broj se realizuje na području grada Čačka – 535, opštine Gornji Milanovac – 200, Ivanjica – 85, dok se najmanje gradi u opštini Lučani – samo 21 prijava radova.

Na teritoriji grada Čačka gradi se 19 novih proizvodnih hala među kojima je najveći objekat „Forvek“ u Preljini sa 45.000 metara kvadratnih halskog prostora, 13 stambenih zgrada u kojima su već u toku gradnje prodati gotovo svi stanovi, pet objekata namenjenih za izdavanje za svadbe i veselja, vrši se temeljna rekonstrukcija Osnovne škole „Ratko Mitrović“ i sl.

U opštini Gornji Milanovac gradi se jedna stambena zgrada, dve proizvodne hale i vrši temeljna rekonstrukcija Osnovne škole „Momčilo Nastasijević“ u Gornjem Milanovcu, u Ivanjici se grade dve stambene zgrade, a u Lučanima uređuje rečno korito Bjelice, izgrađen je bazeni i grdi se crkva u Lučanima.

Po ovim podacima, jasno je da je najviše državnog novca uloženo upravo u nerazvijenije lokalne samouprave, opštine Lučani i Ivanjicu.

Sudeći prema prijavama radova, beleži se stalni rast ulaganja u različite vrste infrastrukturnih i građevinskih objekata. Tako, u Moravičkom upravnom okrugu za izvođenje različitih vrsta građevinskih radova na gradilištima na teritoriji Čačka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice i Lučana, 2015. godine podnete su 352 prijave, 2016. 447, 2017. 597 i 2018. godine 696 prijava.

Novi uslovi za rad u Nemačkoj za naše građane preko 45 godina

Novi zakon koji će regulisati boravak u Nemačkoj, a koji stupa na snagu 1. marta naredne godine, doneće olakšice u pogledu zapošljavanja građana Zapadnog Balkana, ali s druge strane, i ograničenja za pojedine generacije koji žele da žive i rade u najjačoj evropskoj ekonomiji.

Prema našim informacija, novine u smislu starosne dobi za sve one koji traže posao u Nemačkoj odnosiće se na dve grupe ljudi, na starije od 45 godina i mlađe od 25. Kako prenosi list blic ova prva, starija generacija, dobiće dozvolu za boravak u Nemačkoj jedino u slučaju da im radni ugovor garantuje zaradu od najmanje 3.700 evra bruto, a kako u starosti ne bi pali na teret države zbog malih penzija.

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno