Connect with us
Novosti

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: Pove─çana vrednost radova u gra─Ĺevinarstvu, novi uslovi za rad u Nema─Źkoj

Gra─Ĺevinski sektor iako u velikom problemu sa manjkom radnika, po svim ostalim parametrima, posti┼że odli─Źne rezultate i to najbolje u poslednjih 9 godina, ta─Źnije od 2010. godine.

Naime, vrednost izvedenih radova u gra─Ĺevinarstvu na teritoriji na┼íe zemlje pove─çana je za 39,9 odsto u tre─çem kvartalu 2019. u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju najnoviji podaci Republi─Źkog zavoda za statistiku.

Trend rasta gra─Ĺevinarstva, kao sektora koji je najvi┼íe doprineo rastu BDP u 2019, nastavljen je i ove godine i u prva tri kvartala ostvarena je prose─Źna stopa rasta vrednosti izvedenih gra─Ĺevinskih radova od 25,8 odsto. Zbog svega pomenutog o─Źekuje se da odli─Źni rezultati u 2019. dodatno pove─çaju u─Źe┼í─çe sektora gra─Ĺevinarstva u BDP Srbije na kraju godine.

Broj prijava za izvo─Ĺenje gra─Ĺevinskih radova pove─çan za 43,14% u Moravi─Źkom okrugu

U Moravi─Źkom upravnom okrugu podneto je 866 prijava za izvo─Ĺenje razli─Źitih vrsta gra─Ĺevinskih radova na gradili┼ítima na teritoriji ─îa─Źka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice i Lu─Źana do 12. novembra ove godine. Prema navodima na─Źelnika Moravi─Źkog upravnog okruga Slobodana Jolovi─ça, u istom periodu pro┼íle godine podneto 605 prijava radova, ┼íto zna─Źi da je u ovoj godini taj broj pove─çan za 43,14 odsto.

Kao najve─çi investicioni poduhvat, prijavljeni su radovi i kre─çe se sa izgradnjom auto-puta Preljina ÔÇô Po┼żega, u du┼żini od 30,9 kilometara (vrednost radova je 450.000.000 evra), a najve─çi broj se realizuje na podru─Źju grada ─îa─Źka ÔÇô 535, op┼ítine Gornji Milanovac ÔÇô 200, Ivanjica ÔÇô 85, dok se najmanje gradi u op┼ítini Lu─Źani ÔÇô samo 21 prijava radova.

Na teritoriji grada ─îa─Źka gradi se 19 novih proizvodnih hala me─Ĺu kojima je najve─çi objekat „Forvek“ u Preljini sa 45.000 metara kvadratnih halskog prostora, 13 stambenih zgrada u kojima su ve─ç u toku gradnje prodati gotovo svi stanovi, pet objekata namenjenih za izdavanje za svadbe i veselja, vr┼íi se temeljna rekonstrukcija Osnovne ┼íkole „Ratko Mitrovi─ç“ i sl.

U op┼ítini Gornji Milanovac gradi se jedna stambena zgrada, dve proizvodne hale i vr┼íi temeljna rekonstrukcija Osnovne ┼íkole „Mom─Źilo Nastasijevi─ç“ u Gornjem Milanovcu, u Ivanjici se grade dve stambene zgrade, a u Lu─Źanima ure─Ĺuje re─Źno korito Bjelice, izgra─Ĺen je bazeni i grdi se crkva u Lu─Źanima.

Po ovim podacima, jasno je da je najvi┼íe dr┼żavnog novca ulo┼żeno upravo u nerazvijenije lokalne samouprave, op┼ítine Lu─Źani i Ivanjicu.

Sude─çi prema prijavama radova, bele┼żi se stalni rast ulaganja u razli─Źite vrste infrastrukturnih i gra─Ĺevinskih objekata. Tako, u Moravi─Źkom upravnom okrugu za izvo─Ĺenje razli─Źitih vrsta gra─Ĺevinskih radova na gradili┼ítima na teritoriji ─îa─Źka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice i Lu─Źana, 2015. godine podnete su 352 prijave, 2016. 447, 2017. 597 i 2018. godine 696 prijava.

Novi uslovi za rad u Nema─Źkoj za na┼íe gra─Ĺane preko 45 godina

Novi zakon koji ─çe regulisati boravak u Nema─Źkoj, a koji stupa na snagu 1. marta naredne godine, done─çe olak┼íice u pogledu zapo┼íljavanja gra─Ĺana Zapadnog Balkana, ali s druge strane, i ograni─Źenja za pojedine generacije koji ┼żele da ┼żive i rade u najja─Źoj evropskoj ekonomiji.

Prema na┼íim informacija, novine u smislu starosne dobi za sve one koji tra┼że posao u Nema─Źkoj odnosi─çe se na dve grupe ljudi, na starije od 45 godina i mla─Ĺe od 25. Kako prenosi list blic ova prva, starija generacija, dobi─çe dozvolu za boravak u Nema─Źkoj jedino u slu─Źaju da im radni ugovor garantuje zaradu od najmanje 3.700 evra bruto, a kako u starosti ne bi pali na teret dr┼żave zbog malih penzija.