Connect with us

Građevina

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: Povećana vrednost radova u građevinarstvu, novi uslovi za rad u Nemačkoj

Objavljeno

:

Građevinarstvo, izbor izvođača radova

Građevinski sektor iako u velikom problemu sa manjkom radnika, po svim ostalim parametrima, postiže odlične rezultate i to najbolje u poslednjih 9 godina, tačnije od 2010. godine.

Naime, vrednost izvedenih radova u građevinarstvu na teritoriji naše zemlje povećana je za 39,9 odsto u trećem kvartalu 2019. u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Trend rasta građevinarstva, kao sektora koji je najviše doprineo rastu BDP u 2019, nastavljen je i ove godine i u prva tri kvartala ostvarena je prosečna stopa rasta vrednosti izvedenih građevinskih radova od 25,8 odsto. Zbog svega pomenutog očekuje se da odlični rezultati u 2019. dodatno povećaju učešće sektora građevinarstva u BDP Srbije na kraju godine.

Gornji Milanovac

Gornji Milanovac, Moravički okrug

Broj prijava za izvođenje građevinskih radova povećan za 43,14% u Moravičkom okrugu

U Moravičkom upravnom okrugu podneto je 866 prijava za izvođenje različitih vrsta građevinskih radova na gradilištima na teritoriji Čačka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice i Lučana do 12. novembra ove godine. Prema navodima načelnika Moravičkog upravnog okruga Slobodana Jolovića, u istom periodu prošle godine podneto 605 prijava radova, što znači da je u ovoj godini taj broj povećan za 43,14 odsto.

Kao najveći investicioni poduhvat, prijavljeni su radovi i kreće se sa izgradnjom auto-puta Preljina – Požega, u dužini od 30,9 kilometara (vrednost radova je 450.000.000 evra), a najveći broj se realizuje na području grada Čačka – 535, opštine Gornji Milanovac – 200, Ivanjica – 85, dok se najmanje gradi u opštini Lučani – samo 21 prijava radova.

Na teritoriji grada Čačka gradi se 19 novih proizvodnih hala među kojima je najveći objekat „Forvek“ u Preljini sa 45.000 metara kvadratnih halskog prostora, 13 stambenih zgrada u kojima su već u toku gradnje prodati gotovo svi stanovi, pet objekata namenjenih za izdavanje za svadbe i veselja, vrši se temeljna rekonstrukcija Osnovne škole „Ratko Mitrović“ i sl.

U opštini Gornji Milanovac gradi se jedna stambena zgrada, dve proizvodne hale i vrši temeljna rekonstrukcija Osnovne škole „Momčilo Nastasijević“ u Gornjem Milanovcu, u Ivanjici se grade dve stambene zgrade, a u Lučanima uređuje rečno korito Bjelice, izgrađen je bazeni i grdi se crkva u Lučanima.

Po ovim podacima, jasno je da je najviše državnog novca uloženo upravo u nerazvijenije lokalne samouprave, opštine Lučani i Ivanjicu.

Sudeći prema prijavama radova, beleži se stalni rast ulaganja u različite vrste infrastrukturnih i građevinskih objekata. Tako, u Moravičkom upravnom okrugu za izvođenje različitih vrsta građevinskih radova na gradilištima na teritoriji Čačka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice i Lučana, 2015. godine podnete su 352 prijave, 2016. 447, 2017. 597 i 2018. godine 696 prijava.

Novi uslovi za rad u Nemačkoj za naše građane preko 45 godina

Novi zakon koji će regulisati boravak u Nemačkoj, a koji stupa na snagu 1. marta naredne godine, doneće olakšice u pogledu zapošljavanja građana Zapadnog Balkana, ali s druge strane, i ograničenja za pojedine generacije koji žele da žive i rade u najjačoj evropskoj ekonomiji.

Prema našim informacija, novine u smislu starosne dobi za sve one koji traže posao u Nemačkoj odnosiće se na dve grupe ljudi, na starije od 45 godina i mlađe od 25. Kako prenosi list blic ova prva, starija generacija, dobiće dozvolu za boravak u Nemačkoj jedino u slučaju da im radni ugovor garantuje zaradu od najmanje 3.700 evra bruto, a kako u starosti ne bi pali na teret države zbog malih penzija.

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno