Connect with us
Građevina

Drvene konstrukcije: ACETRA projektni biro

ACETRA drvene konstrukcije

Predvodnik materijala budućnosti je naravno, drvo tj. drvene konstrukcije.  Drvo je neverovatan dar prirode čoveku. Ubraja se u najstarije korišćene materijale. Prateći čovekov razvoj od davnina, pomažući mu da opstane i savlada prilike i neprilike u prirodi koja ga okružuje, drvo jeste najstariji građevinski materijal.

Zašto drvene konstrukcije?

Drvo je izdržljivo, pogodno za gradnju, drži toplotu, odlično je i za zvučnu izolaciju, biorazgradivo, ali korisno i kada ne služi za gradnju.

Zbog svih ovih osobina drvo je i te kako bilo u upotrebi od pamtiveka, a onda ga je beton potisnuo sve do današnjih dana. Međutim, pored mnogih dobrih osobina, beton sa sobom nosi i ono loše, pre svega zagađenje. Upravo zbog toga je drvetu omogućeno da ponovo „uđe u modu”. Tokom poslednjih desetak godina javlja se novi zeleni pokret u građevini širom Evrope, Amerike, Azije. Predstavlja materijal budućnosti, a neki su ga nazvali čak i „beton budućnosti.”

CLT je ono što nam treba

Kada pričamo o drvenoj konstrukciji najčešće se susrećemo sa materijalom nazvanim – unakrsno lamelirani paneli, ili kraće nazvan CLT (cross laminated timber), koji se „rodio“ u Austriji i Nemačkoj početkom 90-ih. CLT je zapravo nekoliko presovanih drvenih panela zalepljenih međusobno, čineći ploče, koje mogu biti različitih debljina i veličina.
Pod drvenim konstrukcijama generalno ubrajamo nekoliko proizvoda od drveta:

1. unakrsno lamelirano drvo (CLT),
2. drvo lamelirano na tiple (DLT),
3. lamelirano drvo (glulam),
4. lamelirano furnirsko drvo (LVL) i
5. paralelno drvo (PSL).

Drvene konstrukcije su projektovane sa veoma visokom čvrstoćom kao kod betona ili čelika, ali ogroman benefit koje drvo sa sobom donosi je znatno manja težina.

ACETRA drvene konstrukcije

ACETRA drvene konstrukcije

Značaj drveta u građevinskoj industriji

Prošlo je tridesetak godina od nastanka CLT-a, a njegov značaj u građevinskoj industriji postaje sve veći. Sada možemo videti, na našu radost, da se drvo ne koristi samo u izgradnji kuća za stanovanje. Značajno je i kao materijal za izgradnju bolnica, škola, sportskih sala. Sve u svemu, za izgradnju objekata gde ljudi provode najviše svog vremena. Iz sopstvenog iskustva znamo da drvo sa sobom nosi brojne prednosti o kojima ćemo pričati u nastavku.

ACETRA drvene konstrukcije

Veliki deo rada i proizvodnje za CLT zgrade se obavlja u fabrici

Mi, iz ACETRE, biramo drvo kao materijal, biramo projekte koji su bolji za budućnost naše planete i za nas same. Koristeći drvo kao građevinski materijal imamo osećaj da smo zaista deo prirode, koju moramo da negujemo i čuvamo. Mi smo projektni biro koji je nastao u Beogradu 2008. godine. Nekoliko godina kasnije, shvatajući potencijal drveta kao građevinskog materijala, potenciramo ga u našim planovima kao materijal koji ima značajnu prošlost, a zahvaljujući modernim naučnim metodama nadograđen je tako da zadovoljava potrebe savremenog čoveka, što priznaćete nije nimalo lako. Sada već možemo sebe zvati ekspertom u projektovanju drvenih konstrukcija. Mnogo je razloga zašto svetski investitori biraju drvo, a mi ćemo nabrojati samo neke od njih.

ACETRA drvene konstrukcije

CLT zid isečen tačno prema merama, sa otvorima za vrata i prozore

Prednosti drvene konstrukcije

Drvo kao otisak prirode u zgradama je važan socijalni faktor jer u izboru ovog materijala kao glavnog građevinskog jesu upravo ljudi. Svi mi želimo da se u prostoru u kome provodimo većinu vremena osećamo kao kod kuće. Želimo da prostor ima dušu, da „diše”, bude udoban za rad, za provođenje slobodnog vremena i da obezbedi sigurnost, toplinu i zaštitu, ali i da budi dobra i pozitivna osećanja.

  • Drvo je korisno, zdravo i lepo
  • Drvo nas povezuje sa prirodom, donosi nam unutrašnji mir i smanjuje stres.
  • Održivo je
  • Drvo je jedini obnovljivi građevinski materijal, dostupan u skoro svakom delu sveta. Ekološki je i smanjuje procenat emisije CO2 u atmosferi.

Sada znamo da se materijali koji zahtevaju veliku količinu energije iz fosilnih goriva za proizvodnju mogu zameniti drvetom. Održivost „rešenja zelene gradnje“ jedna je od ključnih prednosti drveta kao građevinskog materijala.

Brza i efikasna montaža

Dodatne prednosti korišćenja drveta kao građevinskog materijala su ekonomičnost i vreme montaže. Važno je i jedno i drugo, a povezano je na više načina. Te pogodnosti su fundamentalne kako za građevinsku kompaniju tako i za kupce. Iako su mašine skupe u poređenju sa tradicionalnim koje se koriste za preradu betona, ukupan napor izgradnje objekata sa masovnom proizvodnjom drveta je ekonomičnije i cenovno konkurentnije.

ACETRA drvene konstrukcije

ACETRA drvene konstrukcije

Veliki deo rada i proizvodnje za CLT zgrade se obavlja u fabrici. Na primer, možemo dobiti CLT zid isečen tačno prema merama, sa otvorima za vrata i prozore, prostorom za vodovod, kanalizaciju i električnu energiju. To praktično eliminiše otpad. Ništa se ne baca, a pritom je ušteda u svakom pogledu. Upravo zato se preporučuje materijal CLT za gradnju. Sa kompjuterski vođenom proizvodnjom, drvo se postavlja samo tamo gde je potrebno. Pošto se ovi prefabrikovani delovi mogu sastavljati jedan po jedan u nizu, uz relativno malo truda, oni se mogu isporučiti na gradilište tačno pred montažu, izbegavajući veliko skupljanje materijala na licu mesta. Često se susrećemo sa projektima gde se materijal šalje u fazama upravo da bi se izbeglo skladištenje istog na gradilištu.

Samim tim proces izgradnje postaje znatno brži a vidimo i smanjenu potrebu za dodatnim radnicima na gradilištu. Takođe, prefabrikacijom se smanjuje i prostor za greške.

Smanjenje emisije ugljenika

Nažalost jedan od velikih faktora koji utiču na ekološku krizu u kojoj se nalazimo je građevinska industrija. Pojedine zemlje su već utvrdile određene ciljeve, recimo Nemačka je donela akcioni plan da do 2030. godine smanji emisiju CO2 za 67%. Veoma aktivne na ovom polju su i Švedska i Norveška. Drvene konstrukcije često imaju negativan ili neutralan CO2 otisak, što je upravo jedan od glavnih faktora zašto se drvo kao materijal bira sve više. CO2 sadržan u drvetu koje je korišćeno u kompletnoj zgradi smanjen je za CO2 koji nastaje od obrade drveta do faze montaže, i time se dobija ukupan broj CO2 koji objekat sadrži. Tačna količina CO2 u jednom kubnom metru CLT-a varira od različitih proizvođača i to u zavisnosti od vrste drveta koje se koristi za panele i sastav CLT panela.

U ovom članku predstavljeno je i nekoliko primera, izvedenih građevina od drveta na koje smo, kao ACETRA, veoma ponosni.

Veliki deo rada i proizvodnje za CLT zgrade se obavlja u fabrici

CLT zid isečen tačno prema merama, sa otvorima za vrata i prozore

Mi smo za promene

Svetu su potrebne promene, a vreme za akciju polako ističe. Svetska ekološka kriza je vidljiva sa svih strana, a ako znamo da je građevinska industrija jedan od najvećih zagađivača ovo je vreme kada to mora da se promeni. Bitno je informisati ljude zašto je drvo pravi materijal za gradnju i iznositi primere pozitivne prakse.

Drvo je efikasnije, štedljivije i korisnije. Drvo je ono što će pomoći svetu i čoveku u zaštiti kvalitetnog života na ovoj našoj lepoj planeti.

Sve više se govori o smanjenju CO2, o novim zelenim materijalima, o povećanoj ekološkoj svesti i verujemo da će taj trend polako doći i u našu zemlju. Drvo je materijal sa kojim se družimo vekovima. Na nama je da stvorimo bolju budućnost i zato mi u ACETRI biramo drvo.

Autor teksta: Milica Nikolić, ACETRA Projektni biro