Connect with us
Gra─Ĺevina

Drvene konstrukcije: ACETRA projektni biro

Predvodnik materijala budu─çnosti je naravno, drvo tj. drvene konstrukcije.┬á Drvo je neverovatan dar prirode ─Źoveku. Ubraja se u najstarije kori┼í─çene materijale. Prate─çi ─Źovekov razvoj od davnina, poma┼żu─çi mu da opstane i savlada prilike i neprilike u prirodi koja ga okru┼żuje, drvo jeste najstariji gra─Ĺevinski materijal.

Zašto drvene konstrukcije?

Drvo je izdr┼żljivo, pogodno za gradnju, dr┼żi toplotu, odli─Źno je i za zvu─Źnu izolaciju, biorazgradivo, ali korisno i kada ne slu┼żi za gradnju.

Zbog svih ovih osobina drvo je i te kako bilo u upotrebi od pamtiveka, a onda ga je beton potisnuo sve do dana┼ínjih dana. Me─Ĺutim, pored mnogih dobrih osobina, beton sa sobom nosi i ono lo┼íe, pre svega zaga─Ĺenje. Upravo zbog toga je drvetu omogu─çeno da ponovo ÔÇ×u─Ĺe u moduÔÇŁ. Tokom poslednjih desetak godina javlja se novi zeleni pokret u gra─Ĺevini ┼íirom Evrope, Amerike, Azije. Predstavlja materijal budu─çnosti, a neki su ga nazvali ─Źak i ÔÇ×beton budu─çnosti.ÔÇŁ

CLT je ono što nam treba

Kada pri─Źamo o drvenoj konstrukciji naj─Źe┼í─çe se susre─çemo sa materijalom nazvanim – unakrsno lamelirani paneli, ili kra─çe nazvan CLT (cross laminated timber), koji se ÔÇ×rodioÔÇť u Austriji i Nema─Źkoj po─Źetkom 90-ih. CLT je zapravo nekoliko presovanih drvenih panela zalepljenih me─Ĺusobno, ─Źine─çi plo─Źe, koje mogu biti razli─Źitih debljina i veli─Źina.
Pod drvenim konstrukcijama generalno ubrajamo nekoliko proizvoda od drveta:

  1. unakrsno lamelirano drvo (CLT),
  2. drvo lamelirano na tiple (DLT),
  3. lamelirano drvo (glulam),
  4. lamelirano furnirsko drvo (LVL) i
  5. paralelno drvo (PSL).

Drvene konstrukcije su projektovane sa veoma visokom ─Źvrsto─çom kao kod betona ili ─Źelika, ali ogroman benefit koje drvo sa sobom donosi je znatno manja te┼żina.

ACETRA drvene konstrukcije

ACETRA drvene konstrukcije

Zna─Źaj drveta u gra─Ĺevinskoj industriji

Pro┼ílo je tridesetak godina od nastanka CLT-a, a njegov zna─Źaj u gra─Ĺevinskoj industriji postaje sve ve─çi. Sada mo┼żemo videti, na na┼íu radost, da se drvo ne koristi samo u izgradnji ku─ça za stanovanje. Zna─Źajno je i kao materijal za izgradnju bolnica, ┼íkola, sportskih sala. Sve u svemu, za izgradnju objekata gde ljudi provode najvi┼íe svog vremena. Iz sopstvenog iskustva znamo da drvo sa sobom nosi brojne prednosti o kojima ─çemo pri─Źati u nastavku.

ACETRA drvene konstrukcije

Veliki deo rada i proizvodnje za CLT zgrade se obavlja u fabrici

Mi, iz ACETRE, biramo drvo kao materijal, biramo projekte koji su bolji za budu─çnost na┼íe planete i za nas same. Koriste─çi drvo kao gra─Ĺevinski materijal imamo ose─çaj da smo zaista deo prirode, koju moramo da negujemo i ─Źuvamo. Mi smo projektni biro koji je nastao u Beogradu 2008. godine. Nekoliko godina kasnije, shvataju─çi potencijal drveta kao gra─Ĺevinskog materijala, potenciramo ga u na┼íim planovima kao materijal koji ima zna─Źajnu pro┼ílost, a zahvaljuju─çi modernim nau─Źnim metodama nadogra─Ĺen je tako da zadovoljava potrebe savremenog ─Źoveka, ┼íto prizna─çete nije nimalo lako. Sada ve─ç mo┼żemo sebe zvati ekspertom u projektovanju drvenih konstrukcija. Mnogo je razloga za┼íto svetski investitori biraju drvo, a mi ─çemo nabrojati samo neke od njih.

ACETRA drvene konstrukcije

CLT zid ise─Źen ta─Źno prema merama, sa otvorima za vrata i prozore

Prednosti drvene konstrukcije

Drvo kao otisak prirode u zgradama je va┼żan socijalni faktor jer u izboru ovog materijala kao glavnog gra─Ĺevinskog jesu upravo ljudi. Svi mi ┼żelimo da se u prostoru u kome provodimo ve─çinu vremena ose─çamo kao kod ku─çe. ┼Żelimo da prostor ima du┼íu, da ÔÇ×di┼íeÔÇŁ, bude udoban za rad, za provo─Ĺenje slobodnog vremena i da obezbedi sigurnost, toplinu i za┼ítitu, ali i da budi dobra i pozitivna ose─çanja.

  • Drvo je korisno, zdravo i lepo
  • Drvo nas povezuje sa prirodom, donosi nam unutra┼ínji mir i smanjuje stres.
  • Odr┼żivo je
  • Drvo je jedini obnovljivi gra─Ĺevinski materijal, dostupan u skoro svakom delu sveta. Ekolo┼íki je i smanjuje procenat emisije CO2 u atmosferi.

Sada znamo da se materijali koji zahtevaju veliku koli─Źinu energije iz fosilnih goriva za proizvodnju mogu zameniti drvetom. Odr┼żivost ÔÇ×re┼íenja zelene gradnjeÔÇť jedna je od klju─Źnih prednosti drveta kao gra─Ĺevinskog materijala.

Brza i efikasna monta┼ża

Dodatne prednosti kori┼í─çenja drveta kao gra─Ĺevinskog materijala su ekonomi─Źnost i vreme monta┼że. Va┼żno je i jedno i drugo, a povezano je na vi┼íe na─Źina. Te pogodnosti su fundamentalne kako za gra─Ĺevinsku kompaniju tako i za kupce. Iako su ma┼íine skupe u pore─Ĺenju sa tradicionalnim koje se koriste za preradu betona, ukupan napor izgradnje objekata sa masovnom proizvodnjom drveta je ekonomi─Źnije i cenovno konkurentnije.

ACETRA drvene konstrukcije

ACETRA drvene konstrukcije

Veliki deo rada i proizvodnje za CLT zgrade se obavlja u fabrici. Na primer, mo┼żemo dobiti CLT zid ise─Źen ta─Źno prema merama, sa otvorima za vrata i prozore, prostorom za vodovod, kanalizaciju i elektri─Źnu energiju. To prakti─Źno elimini┼íe otpad. Ni┼íta se ne baca, a pritom je u┼íteda u svakom pogledu. Upravo zato se preporu─Źuje materijal CLT za gradnju. Sa kompjuterski vo─Ĺenom proizvodnjom, drvo se postavlja samo tamo gde je potrebno. Po┼íto se ovi prefabrikovani delovi mogu sastavljati jedan po jedan u nizu, uz relativno malo truda, oni se mogu isporu─Źiti na gradili┼íte ta─Źno pred monta┼żu, izbegavaju─çi veliko skupljanje materijala na licu mesta. ─îesto se susre─çemo sa projektima gde se materijal ┼íalje u fazama upravo da bi se izbeglo skladi┼ítenje istog na gradili┼ítu.

Samim tim proces izgradnje postaje znatno br┼żi a vidimo i smanjenu potrebu za dodatnim radnicima na gradili┼ítu. Tako─Ĺe, prefabrikacijom se smanjuje i prostor za gre┼íke.

Smanjenje emisije ugljenika

Na┼żalost jedan od velikih faktora koji uti─Źu na ekolo┼íku krizu u kojoj se nalazimo je gra─Ĺevinska industrija. Pojedine zemlje su ve─ç utvrdile odre─Ĺene ciljeve, recimo Nema─Źka je donela akcioni plan da do 2030. godine smanji emisiju CO2 za 67%. Veoma aktivne na ovom polju su i ┼ávedska i Norve┼íka. Drvene konstrukcije ─Źesto imaju negativan ili neutralan CO2 otisak, ┼íto je upravo jedan od glavnih faktora za┼íto se drvo kao materijal bira sve vi┼íe. CO2 sadr┼żan u drvetu koje je kori┼í─çeno u kompletnoj zgradi smanjen je za CO2 koji nastaje od obrade drveta do faze monta┼że, i time se dobija ukupan broj CO2 koji objekat sadr┼żi. Ta─Źna koli─Źina CO2 u jednom kubnom metru CLT-a varira od razli─Źitih proizvo─Ĺa─Źa i to u zavisnosti od vrste drveta koje se koristi za panele i sastav CLT panela.

U ovom ─Źlanku predstavljeno je i nekoliko primera, izvedenih gra─Ĺevina od drveta na koje smo, kao ACETRA, veoma ponosni.

Veliki deo rada i proizvodnje za CLT zgrade se obavlja u fabrici

CLT zid ise─Źen ta─Źno prema merama, sa otvorima za vrata i prozore

Mi smo za promene

Svetu su potrebne promene, a vreme za akciju polako isti─Źe. Svetska ekolo┼íka kriza je vidljiva sa svih strana, a ako znamo da je gra─Ĺevinska industrija jedan od najve─çih zaga─Ĺiva─Źa ovo je vreme kada to mora da se promeni. Bitno je informisati ljude za┼íto je drvo pravi materijal za gradnju i iznositi primere pozitivne prakse.

Drvo je efikasnije, ┼ítedljivije i korisnije. Drvo je ono ┼íto ─çe pomo─çi svetu i ─Źoveku u za┼ítiti kvalitetnog ┼żivota na ovoj na┼íoj lepoj planeti.

Sve vi┼íe se govori o smanjenju CO2, o novim zelenim materijalima, o pove─çanoj ekolo┼íkoj svesti i verujemo da ─çe taj trend polako do─çi i u na┼íu zemlju. Drvo je materijal sa kojim se dru┼żimo vekovima. Na nama je da stvorimo bolju budu─çnost i zato mi u ACETRI biramo drvo.

Autor teksta: Milica Nikoli─ç, ACETRA Projektni biro