Connect with us

Arhitektura

Drugi po redu „Dan italijanskog dizajna“ sutra u Beogradu

Objavljeno

:

Drugi Dan italijanskog dizajna, inicijativa koju promoviše Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije u saradnji sa Ministarstvom kulture i turizma, Trijenaleom u Milanu, Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu ICE, Salonom nameštaja u Milanu, Asocijacijom za industrijski dizajn, Fondacijom “Kompaso d’oro” i Fondacijom Altagamma, biće održan 1. marta 2018. s ciljem da se obeleži izvanrednost italijanskog dizajna u svetu kao značajnog sektora italijanske kulture i privrede. U ovu inicijativu biće uključeno 100 “ambasadora” italijanske kulture (dizajneri, preduzetnici, novinari, kritičari, komunikatori, profesori…) koji će u preko 100 gradova širom sveta govoriti o odnosu između dizajna i održivosti.

Italijanski dizajn karakteriše stalno obnavljanje tema

Italijanski dizajn karakteriše stalno obnavljanje tema

Povodom drugog izdanja Dana italijanskog dizajna Italijanski institut za kulturu u Beogradu organizuje okrugli sto o savremenom dizajnu koji će se održati u četvrtak 1. marta u 18.00 časova na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Na ovom okruglom stolu učestvovaće arhitekta Frančesko Freza iz studija Piuarch iz Milana, koji će se naći u ulozi “Ambasadora italijanskog dizajna”, arhitekta Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, inženjer Danilo Franki iz Energo group-a, arhitekta Tijana Đorđević arhitekta automatizacije zgrada iz 2G Srl u Milanu i arhitekta Zoran Đukanović sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu u ulozi moderatora. Oslanjajući se na sopstvena iskustva i različite individualne poglede oni će diskutovati o odnosu između dizajna i održivosti u ekonomskom, društvenom i ambijentalnom smislu. Cilj je da se istraži šta svet projektovanja može da pruži kao poseban doprinos uvažavanju prirode i ljudskog bića.

Manifestacija Dan italijanskog dizajna doživela je veliki uspeh 2017. godine i zabeležila prisustvo od oko 20.000 stručnjaka za dizajn u preko 100 gradova u svetu u kojima je ona održana.

Dan italijanskog dizajna 2018. u izvanrednoj je harmoniji sa temom Broken Nature –Design Takes on Human Survival”, odabranom za Međunarodnu izložbu XXII Trijenala u Milanu koja će se održati od 1. marta do 1. septembra 2019. Politike održivosti danas centralna su tema kako u akcijama Vlada tako i u opredeljenjima privatnog sektora, a Italija, kao svetski lider u oblasti dizajna sa fakturisanim prihodom od oko 32 milijarde evra, predstaviće ideje, projekte i kvalitetna rešenja promovišući jednu međunarodnu debatu kao uvod u Trijenale 2019 i polaznu tačku za Expo 2020 Dubai “Connecting minds, creating the future” čija je osnovna tema upravo ona o održivosti.

Italijanski dizajn karakteriše stalno obnavljanje tema i shema zahvaljujući kreativnosti autora i podsticajima klijenata. Inventivnost i originalnost u projektovanju, kvalitet upotrebljenih materijala, brižljiva izrada predmeta, proizvodni proces koji vodi računa o životnoj sredini, o onom ko izrađuje te proizvode kao i onom ko će ih koristiti, zatim vrlo visok nivo grafike pakovanja i reklame jesu one karakteristike koje su italijanski dizajn učinile čuvenim, prestižnim i prepoznatljivim u svetu.

Izvor: www.iicbelgrado.esteri.it

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno