Connect with us
Arhitektura

Drugi po redu „Dan italijanskog dizajna“ sutra u Beogradu

Drugi Dan italijanskog dizajna, inicijativa koju promovi┼íe Ministarstvo spoljnih poslova i me─Ĺunarodne saradnje Republike Italije u saradnji sa Ministarstvom kulture i turizma, Trijenaleom u Milanu, Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu ICE, Salonom name┼ítaja u Milanu, Asocijacijom za industrijski dizajn, Fondacijom ÔÇťKompaso dÔÇÖoroÔÇŁ i Fondacijom Altagamma, bi─çe odr┼żan 1. marta 2018. s ciljem da se obele┼żi izvanrednost italijanskog dizajna u svetu kao zna─Źajnog sektora italijanske kulture i privrede. U ovu inicijativu bi─çe uklju─Źeno 100 ÔÇťambasadoraÔÇŁ italijanske kulture (dizajneri, preduzetnici, novinari, kriti─Źari, komunikatori, profesori…) koji ─çe u preko 100 gradova ┼íirom sveta govoriti o odnosu izme─Ĺu dizajna i odr┼żivosti.

Italijanski dizajn karakteriše stalno obnavljanje tema

Italijanski dizajn karakteriše stalno obnavljanje tema

Povodom drugog izdanja Dana italijanskog dizajna Italijanski institut za kulturu u Beogradu organizuje okrugli sto o savremenom dizajnu koji ─çe se odr┼żati u ─Źetvrtak 1. marta u 18.00 ─Źasova na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Na ovom okruglom stolu u─Źestvova─çe arhitekta Fran─Źesko Freza iz studija Piuarch iz Milana, koji ─çe se na─çi u ulozi ÔÇťAmbasadora italijanskog dizajnaÔÇŁ, arhitekta Vladan ─Éoki─ç, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, in┼żenjer Danilo Franki iz Energo group-a, arhitekta Tijana ─Éor─Ĺevi─ç arhitekta automatizacije zgrada iz 2G Srl u Milanu i arhitekta Zoran ─Éukanovi─ç sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu u ulozi moderatora. Oslanjaju─çi se na sopstvena iskustva i razli─Źite individualne poglede oni ─çe diskutovati o odnosu izme─Ĺu dizajna i odr┼żivosti u ekonomskom, dru┼ítvenom i ambijentalnom smislu. Cilj je da se istra┼żi ┼íta svet projektovanja mo┼że da pru┼żi kao poseban doprinos uva┼żavanju prirode i ljudskog bi─ça.

Manifestacija Dan italijanskog dizajna do┼żivela je veliki uspeh 2017. godine i zabele┼żila prisustvo od oko 20.000 stru─Źnjaka za dizajn u preko 100 gradova u svetu u kojima je ona odr┼żana.

Dan italijanskog dizajna 2018. u izvanrednoj je harmoniji sa temom Broken Nature ÔÇôDesign Takes on Human SurvivalÔÇŁ, odabranom za Me─Ĺunarodnu izlo┼żbu XXII Trijenala u Milanu koja ─çe se odr┼żati od 1. marta do 1. septembra 2019. Politike odr┼żivosti danas centralna su tema kako u akcijama Vlada tako i u opredeljenjima privatnog sektora, a Italija, kao svetski lider u oblasti dizajna sa fakturisanim prihodom od oko 32 milijarde evra, predstavi─çe ideje, projekte i kvalitetna re┼íenja promovi┼íu─çi jednu me─Ĺunarodnu debatu kao uvod u Trijenale 2019 i polaznu ta─Źku za Expo 2020 Dubai ÔÇťConnecting minds, creating the futureÔÇŁ ─Źija je osnovna tema upravo ona o odr┼żivosti.

Italijanski dizajn karakteri┼íe stalno obnavljanje tema i shema zahvaljuju─çi kreativnosti autora i podsticajima klijenata. Inventivnost i originalnost u projektovanju, kvalitet upotrebljenih materijala, bri┼żljiva izrada predmeta, proizvodni proces koji vodi ra─Źuna o ┼żivotnoj sredini, o onom ko izra─Ĺuje te proizvode kao i onom ko ─çe ih koristiti, zatim vrlo visok nivo grafike pakovanja i reklame jesu one karakteristike koje su italijanski dizajn u─Źinile ─Źuvenim, presti┼żnim i prepoznatljivim u svetu.

Izvor: www.iicbelgrado.esteri.it