Connect with us
Arhitektura

ProglaŔeni dobitnici prestižne internacionalne Brick Award nagrade

KOMPANIJA WIENERBERGER URUČILA NAGRADE ZA INOVATIVNA ARHITEKTONSKA REŠENJA OD OPEKE

Kompanija Wienerberger po deseti, jubilarni put, nagradila je izuzetne projekte izgradnje od cigle iz celog sveta, prestižnom i internacionalno priznatom arhitektonskom nagradom Brick Award, birajući između 50 nominovanih projekata u pet kategorija. Nagrađena reÅ”enja predstavljaju moderne i inovativne koncepte u kojima se veÅ”to i jedinstveno koristila cigla, i koja su u okvirima estetike, forme i dizajna projekata kombinovala funkcionalnost, održivost i energetsku efikasnost. Svečanoj ceremoniji Brick Award 22 prisustvovali su renomirani stručnjaci iz oblasti arhitekture, predstavnici Wienerberger kompanije, kao i arhitekti studija Revolution Architects, Jugoslav Jugović i Marijana MiloÅ”ević.

U 2022. godini, nominovano je ukupno 50 projekata u pet kategorija:

  • Osećajte se kao kod kuće (8),
  • Deljenje javnog prostora (13),
  • Zajednički život (12),
  • Zajednički rad (8) i
  • Inovativni koncepti gradnje (9).

Dobitnik Velike nagrade (Grand Prize) u kategoriji ā€žDeljenje javnog prostoraā€œ je ā€žCarski muzej peći u Jingdeženuā€œ, od strane arhitektonskog studija Zhu Pei u Pekingu. U kategoriji ā€žZajednički životā€œ nagrada je pripala projektu ā€ž88 stanova + 1 moloprodajni prostor u Rue Dantonā€œ arhitekata Avenier Cornejo Architectes iz Francuske, dok je za kategoriju ā€žZajednički radā€œ nagradu dobilo reÅ”enje ā€ž2226 Emmenweidā€œ arhitektonskog studija Baumschlager Eberle Architekten iz Ciriha. Nagrada u kategoriji ā€žOsećajte se kao kod kućeā€œ otiÅ”la je u ruke arhitektonskog studija Natura Futura iz Ekvadora za idejno reÅ”enje ā€žThe House that inhabits (Productive Urban Living)ā€œ, dok je arhitektonski studio Neri&Hu Design and Research Office iz Å angaja odneo pobedu u kategoriji ā€žInovativni koncepti gradnjeā€œ projektom ā€žThe Brick Wall (Tsingpu Iangzhou Retreat)ā€œ.

Proces selekcije bio je fokusiran na određene specifične kriterijume i pet kategorija, od kojih je najvažniji onaj da se značajan deo projekta mora sastojati od glinenih građevinskih materijala, poput glinenih blokova, opeke za oblaganje od gline, opeke za popločavanje od gline, glinenog crepa ili glinenih fasadnih panela. Veliki značaj dat je i činjenici da su ovi projekti dorasli novim potražnjama i legalnim okvirima kulture ekoloÅ”kog građenja, energetski efikasne gradnje, kao i očuvanju istorijskih spomenika.

Skoro dve decenije kompanija Wienerberger organizuje internacionalnu dodelu nagrade za izuzetna arhitektonska reÅ”enja na kojima je koriŔćena opeka. Prestižna nagrada Brick Award, međunarodno je priznata arhitektonska nagrada u organizaciji kompanije Wienerberger i prvi put je uručena 2004. godine, sa ciljem da istakne značaj prirodnog materijala od opeke i neguje arhitektonska reÅ”enja koja na inovativan i moderan način koriste ovaj materijal.

Kao i u prethodnim izdanjima konkursa, kompanija Wienerberger izdala je posebno Ŕtampano izdanje Brick Book 22, u kom se nalaze svih 50 nominovanih projekata za 2022. godinu.

Wienerberger logo