Connect with us
Arhitektura

Progla┼íeni dobitnici presti┼żne internacionalne Brick Award nagrade

KOMPANIJA WIENERBERGER URUČILA NAGRADE ZA INOVATIVNA ARHITEKTONSKA REŠENJA OD OPEKE.

Kompanija Wienerberger po deseti, jubilarni put, nagradila je izuzetne projekte izgradnje od cigle iz celog sveta, presti┼żnom i internacionalno priznatom arhitektonskom nagradom Brick Award, biraju─çi izme─Ĺu 50 nominovanih projekata u pet kategorija. Nagra─Ĺena re┼íenja predstavljaju moderne i inovativne koncepte u kojima se ve┼íto i jedinstveno koristila cigla, i koja su u okvirima estetike, forme i dizajna projekata kombinovala funkcionalnost, odr┼żivost i energetsku efikasnost. Sve─Źanoj ceremoniji Brick Award 22 prisustvovali su renomirani stru─Źnjaci iz oblasti arhitekture, predstavnici Wienerberger kompanije, kao i arhitekti studija Revolution Architects, Jugoslav Jugovi─ç i Marijana Milo┼íevi─ç.

U 2022. godini, nominovano je ukupno 50 projekata u pet kategorija:

  • Ose─çajte se kao kod ku─çe (8),
  • Deljenje javnog prostora (13),
  • Zajedni─Źki ┼żivot (12),
  • Zajedni─Źki rad (8) i
  • Inovativni koncepti gradnje (9).

Dobitnik Velike nagrade (Grand Prize) u kategoriji ÔÇ×Deljenje javnog prostoraÔÇť je ÔÇ×Carski muzej pe─çi u Jingde┼żenuÔÇť, od strane arhitektonskog studija Zhu Pei u Pekingu. U kategoriji ÔÇ×Zajedni─Źki ┼żivotÔÇť nagrada je pripala projektu ÔÇ×88 stanova + 1 moloprodajni prostor u Rue DantonÔÇť arhitekata Avenier Cornejo Architectes iz Francuske, dok je za kategoriju ÔÇ×Zajedni─Źki radÔÇť nagradu dobilo re┼íenje ÔÇ×2226 EmmenweidÔÇť arhitektonskog studija Baumschlager Eberle Architekten iz Ciriha. Nagrada u kategoriji ÔÇ×Ose─çajte se kao kod ku─çeÔÇť oti┼íla je u ruke arhitektonskog studija Natura Futura iz Ekvadora za idejno re┼íenje ÔÇ×The House that inhabits (Productive Urban Living)ÔÇť, dok je arhitektonski studio Neri&Hu Design and Research Office iz ┼áangaja odneo pobedu u kategoriji ÔÇ×Inovativni koncepti gradnjeÔÇť projektom ÔÇ×The Brick Wall (Tsingpu Iangzhou Retreat)ÔÇť.

Proces selekcije bio je fokusiran na odre─Ĺene specifi─Źne kriterijume i pet kategorija, od kojih je najva┼żniji onaj da se zna─Źajan deo projekta mora sastojati od glinenih gra─Ĺevinskih materijala, poput glinenih blokova, opeke za oblaganje od gline, opeke za poplo─Źavanje od gline, glinenog crepa ili glinenih fasadnih panela. Veliki zna─Źaj dat je i ─Źinjenici da su ovi projekti dorasli novim potra┼żnjama i legalnim okvirima kulture ekolo┼íkog gra─Ĺenja, energetski efikasne gradnje, kao i o─Źuvanju istorijskih spomenika.

Skoro dve decenije kompanija Wienerberger organizuje internacionalnu dodelu nagrade za izuzetna arhitektonska re┼íenja na kojima je kori┼í─çena opeka. Presti┼żna nagrada Brick Award, me─Ĺunarodno je priznata arhitektonska nagrada u organizaciji kompanije Wienerberger i prvi put je uru─Źena 2004. godine, sa ciljem da istakne zna─Źaj prirodnog materijala od opeke i neguje arhitektonska re┼íenja koja na inovativan i moderan na─Źin koriste ovaj materijal.

Kao i u prethodnim izdanjima konkursa, kompanija Wienerberger izdala je posebno štampano izdanje Brick Book 22, u kom se nalaze svih 50 nominovanih projekata za 2022. godinu.

Wienerberger logo