Connect with us
Arhitektura

Plutaju─çi grad sme┼íten u „posebnoj ekonomskoj zoni“(Video)

Ideja izgradnje samoodr┼żivih, autonomnih gradova u me─Ĺunarodnim vodama za korak je bli┼ża realizaciji. Pilot-projekat koji je po─Źeo da se sprovodi u Francuskoj Polineziji bi─çe prva „plutaju─ça zajednica“ i planira se da bude gotov do 2020. godine. Ovaj grad mo─çi ─çe da primi 300 ljudi.

D┼żo Kvirk, predsednik Instituta Sistading, u nedavnom intervjuu govorio je o svojim planovima za gradove na okeanu koji ─çe biti oslobo─Ĺeni ograni─Źenja svetskih vlada. „Ako biste mogli da imate plutaju─çi grad, to bi ve─ç bila dr┼żava u nastajanjuÔÇť, rekao je Kvirk isti─Źu─çi svoju razo─Źaranost trenutnim vladama koje ne postaju bolje, ve─ç su zaglavljene u pro┼ílosti. On na svoj projekat gleda kao na na─Źin da izbegne ovaj sistem. „Mo┼żemo da stvorimo razli─Źite vlade za razli─Źite ljudeÔÇť, dodao je.

Za sada su spremni da sara─Ĺuju sa postoje─çim vladama kako bi mogli da naprave ÔÇ×poluautonomnu plutaju─çu Veneciju u rajuÔÇť. Ovaj plutaju─çi grad bi─çe sme┼íten u „posebnoj ekonomskoj zoniÔÇť, omogu─çavaju─çi institutu da realizuje neke od svojih ideja u relativno kontrolisanoj oblasti.

Ovaj plutaju─çi grad bi─çe sme┼íten u "posebnoj ekonomskoj zoniÔÇť

Ovaj plutaju─çi grad bi─çe sme┼íten u „posebnoj ekonomskoj zoniÔÇť

In┼żenjeri i arhitekte posetili su lokaciju na kojoj ─çe zapo─Źeti projekat koji ─çe ko┼ítati 167 miliona dolara, pi┼íe Independent. Tim je sklopio dogovor sa dr┼żavom da kreira „jedinsten upravlja─Źki sistemÔÇť u „par─Źetu“ okeana na kom ─çe otpo─Źeti projekat. „Do 2050. godine ┼żelim da vidim plutaju─çe gradove, na hiljade njih, nadam seÔÇť, isti─Źe Kvirk.