Connect with us

Arhitektura

Plutajući grad smešten u „posebnoj ekonomskoj zoni“(Video)

Objavljeno

:

Ideja izgradnje samoodrživih, autonomnih gradova u međunarodnim vodama za korak je bliža realizaciji. Pilot-projekat koji je počeo da se sprovodi u Francuskoj Polineziji biće prva „plutajuća zajednica“ i planira se da bude gotov do 2020. godine. Ovaj grad moći će da primi 300 ljudi.

Džo Kvirk, predsednik Instituta Sistading, u nedavnom intervjuu govorio je o svojim planovima za gradove na okeanu koji će biti oslobođeni ograničenja svetskih vlada. „Ako biste mogli da imate plutajući grad, to bi već bila država u nastajanju“, rekao je Kvirk ističući svoju razočaranost trenutnim vladama koje ne postaju bolje, već su zaglavljene u prošlosti. On na svoj projekat gleda kao na način da izbegne ovaj sistem. „Možemo da stvorimo različite vlade za različite ljude“, dodao je.

Za sada su spremni da sarađuju sa postojećim vladama kako bi mogli da naprave „poluautonomnu plutajuću Veneciju u raju“. Ovaj plutajući grad biće smešten u „posebnoj ekonomskoj zoni“, omogućavajući institutu da realizuje neke od svojih ideja u relativno kontrolisanoj oblasti.

Ovaj plutajući grad biće smešten u "posebnoj ekonomskoj zoni“

Ovaj plutajući grad biće smešten u „posebnoj ekonomskoj zoni“

Inženjeri i arhitekte posetili su lokaciju na kojoj će započeti projekat koji će koštati 167 miliona dolara, piše Independent. Tim je sklopio dogovor sa državom da kreira „jedinsten upravljački sistem“ u „parčetu“ okeana na kom će otpočeti projekat. „Do 2050. godine želim da vidim plutajuće gradove, na hiljade njih, nadam se“, ističe Kvirk.

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement
Jooble - posao u građevini

Izdvajamo

Popularno