Connect with us
Gra─Ĺevina

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: Ulaganja u jug Srbije, najve─çi rast u gra─Ĺevinarstvu, planovi za Sur─Źin…

Bli┼żi se kraj godine, pa bi retrospektiva u polju gra─Ĺevinarstva definitivno govorila u prilog ovoj delatnosti u smislu BDP. O tome ─çemo danas pisati, kao i o jo┼í nekim projektima koji su u planu, a trebalo bi da olak┼ía ┼żivote ┼żitelja Ni┼ía, Jakova i Dobanovaca.

Mihajlovi─ç u Ni┼íu: „Nikad vi┼íe ulaganja u jug Srbije“

Ministarka gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture Zorana Mihajlovi─ç razgovarala je protekle sedmice sa gradona─Źelnikom Ni┼ía Darkom Bulatovi─çem o izgradnji obilazne pruge oko Ni┼ía i izgradnji i sanaciji saobra─çajnica koje su kori┼í─çene prilikom izgradnje Koridora 10.

Na ovom sastanku, izme─Ĺu ostalog, dogovoreno je da na prole─çe krene izgradnja dr┼żavnog puta od Mal─Źe do Proseka, kao i sanacija lokalnog puta od Proseka do Jela┼ínice, koji je vidno o┼íte─çen tokom izgradnje auto-puta. Resorna ministarka je istakla i da ─çe slede─çe godine po─Źeti izgradnja jednog od ┼íest novih auto-puteva, od Ni┼ía do Plo─Źnika.

Na sastanku se razgovaralo i o daljem razvoju Aerodroma Konstantin Veliki. Tom prilikom je konstatovano da to vi┼íe nije mali aerodrom i da ima velike potencijale za dalje napredovanje,a dogovorena je i dinamika otvaranja bo─Źnih naplatnih rampi u zoni grada Ni┼ía.

Mihajlovi─ç o drumskom Koridoru

Ona je na TV 02 rekla da je Srbija ove godine zavr┼íila kompletan drumski Koridor 10 i naglasila da se vi┼íe nikad ne─çe desiti da se jedan auto-put gradi 50 godina, jer to zna─Źi da je dr┼żava zatvorena u transportnom smislu.

„To je upravo bio slu─Źaj sve do pre nekoliko godina, jer su prakti─Źno radovi i na ju┼żnom i na isto─Źnom kraku po─Źeli tek 2014, a od 2012 do 2014. smo se bavili preprojektovanjem i eksproprijacijama koje nisu bile ura─Ĺene na vreme. Da smo kojim slu─Źajem radili po projektima koje su nam ostavili Boris Tadi─ç, Milutin Mrkonji─ç i Velimir Ili─ç, danas ne bismo imali ni auto-put kroz Grdeli─Źku klisuru, ni isto─Źni krak Koridora 10, ili bi se to ┼íto je ura─Ĺeno uru┼íilo za 10 danaÔÇŁ, rekla je Mihajlovi─çeva.

Najve─çi rast vrednosti gra─Ĺevinskih radova u poslednjih 10 godina

Najnoviji podaci Republi─Źkog zavoda za statistiku ka┼żu da je vrednost izvedenih radova u gra─Ĺevinarstvu na teritoriji Srbije pove─çana je za 39,9 odsto u tre─çem kvartalu 2019. u odnosu na isti period prethodne godine. Ovo je najvi┼ía stopa rasta gra─Ĺevinarstva zabele┼żena u jednom kvartalu od 2010. godine.

Trend rasta gra─Ĺevinarstva, kao sektora koji je najvi┼íe doprineo rastu BDP u 2019, nastavljen je i tokom 2019. i u prva tri kvartala ove godine ostvarena je prose─Źna stopa rasta vrednosti izvedenih gra─Ĺevinskih radova od 25,8 odsto. Zbog svega gore pomenutog o─Źekuje se da odli─Źni rezultati u 2019. dodatno pove─çaju u─Źe┼í─çe sektora gra─Ĺevinarstva u BDP Srbije na kraju godine.

U Sur─Źinu opet tender za trgove

┼Żitelji sur─Źinskih naselja Jakovo i Dobanovci trebalo bi u narednom periodu da dobiju nove trgove, ukoliko se neko od izvo─Ĺa─Źa javi na tender. Direkcija za gra─Ĺevinsko zemlji┼íte pre nekoliko dana raspisala je tender za izradu tehni─Źke dokumentacije i izvo─Ĺenje radova na dva trga, a rok za dono┼íenje odluke o izvo─Ĺa─Źu je 25 dana od otvaranja ponuda. Kako je za list Novosti rekao predsednik Op┼ítine Stevan ┼áu┼ía, ve─ç tri godine traju poku┼íaji da se uredi nekoliko glavnih trgova u Sur─Źinu.

Planom je predvi─Ĺeno da bude sre─Ĺen glavni trg u Jakovu, ─Źime bi stanovnici ovog dela prestonice kona─Źno dobili funkcionalan javni prostor. On bi se nalazio na prestoru sada┼ínjeg, na uglu Boljeva─Źke ulice i Ulice vo┼żda Kara─Ĺor─Ĺa, povr┼íine 1.136 kvadrata. Kako je predvi─Ĺeno, 60 odsto prostora bilo bi poplo─Źano kamenim plo─Źama, dok ─çe 40 odsto biti ozelenjeno novim sadnicama i pokriveno obnovljenim travnjakom. Centralni deo trga na kom se nalazi spomenik bi─çe sre─Ĺen, a tako─Ĺe je planirano da se ugradi ┼íest stubova javne rasvete, dok vodovodne cevi nije potrebno menjati.

┼Żitelji Dobanovaca tako─Ĺe ─çe, ukoliko se sklopi dogovor sa izvo─Ĺa─Źem, uskoro dobiti nov javni prostor u samom centru naselja. Ukupna povr┼íina trga iznosi─çe 1.450 kvadrata, a sastoji se od parkovskog dela, koji ima 1.000 kvadrata i zasebne parcele od 450. Trg u ovom sur─Źinskom naselju je ve─ç formiran, ali je neophodno njegovo ure─Ĺenje, ┼íto predvi─Ĺa uklanjanje svih postoje─çih rekvizita i dve fontane, dok ─çe velika centralna fontana biti zadr┼żana. Oko 70 odsto povr┼íine namenjene parku treba da bude pod zelenilom, dok ─çe ostatak biti poplo─Źan kamenim kockama, a predvi─Ĺeno je i nekoliko klupa, kao i razni sadr┼żaji za decu.