Connect with us
Arhitektura

ASAP – Otvorena platforma koja povezuje sve ─Źinioce arhitektonskog ekosistema

ASOCIJACIJA SRPSKIH ARHITEKTONSKIH PRAKSI

Povodom po─Źetka rada Asocijacije srpskih arhitektonskih praksi – ASAP u beogradskom hotelu Indigo, 16.juna 2022. godine odr┼żan je koktel kome su pored ostalih gostiju, svojim prisustvom podr┼íku ukazali i pomo─çnik ministra gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture – ─Éor─Ĺe Mili─ç, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu – prof. Vladimir Lojanica, gradski urbanista Beograda – Marko Stoj─Źi─ç, predstavnici kompanija iz oblasti nekretnina i gra─Ĺevinske industrije, predstavnici strukovnih organizacija, gra─Ĺanskih inicijativa i predstavnici najva┼żnijih arhitektonskih i in┼żenjerskih firmi iz Srbije.

Vladimir ─Éori─ç, predsednik upravnog odbora Asocijacije

Vladimir ─Éori─ç, predsednik upravnog odbora Asocijacije

ÔÇ×Kada smo se pre godinu dana okupili i po─Źeli da radimo na osnivanju na┼íe Asocijacije imali smo poslovne izazove i potrebe koje su se ogledale u ┼żelji za okupljanjem i deljenju informacija i znanja me─Ĺu kolegama. Nakon godinu dana rada uverili smo se da imamo jednu novu generaciju arhitektonskih firmi i kolega i da imamo jedan zajedni─Źki stav a to je da je uspeh svakog pojedina─Źno i svakog arhitektonskog biroa, zajedni─Źki uspeh na┼íeg arhitektonskog ekosistema u celini. Svaki projekat pomera granice pojedina─Źno u percepciju ┼íire javnosti i ohrabruje na┼íe klijente na primenu jezika savremene arhitekture u sopstvenim poduhvatima. Fokus na┼íih aktivnosti bi─çe u saradnji sa Real estate i Gra─Ĺevinskom industrijom i ┼żelimo da ispratimo sve promene koje se de┼íavaju na tr┼żi┼ítu i da uka┼żemo na neke kvalitetne primere kako arhitektura pravi dodatnu vrednostÔÇŁ , rekao je Vladimir ─Éori─ç, predsednik upravnog odbora Asocijacije.

ASAP koktel u beogradskom hotelu Indigo

ASAP predstavlja prvo poslovno udru┼żenje arhitektonskih firmi iz Srbije

USPE┼áNOM ARHITEKTONSKOM PRAKSOM DO VE─ćEG UTICAJA NA TR┼ŻI┼áTE

ASAP predstavlja prvo poslovno udru┼żenje arhitektonskih firmi iz Srbije koje okuplja referentne firme iz oblasti savremene arhitekture. Iz asocijacije ka┼żu da im je ┼żelja da kroz povezivanje studija koji neguju savremenu arhitektonsku praksu izgrade arhitektonsku zajednicu i ekosistem kojim bi izvr┼íili ve─çi uticaj na tr┼żi┼íte, regulativu i samu bran┼íu.

Dodatno, Asocijacija ima za cilj razmenu znanja i ideja, postizanje ve─çe konkurentnosti, kao i afirmaciju srpske arhitekture na lokalnom tr┼żi┼ítu, promociju na globalnoj sceni, a kao krajnji cilj – izgradnju i promociju brenda srpske arhitekture.

pomo─çnik ministra gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture - ─Éor─Ĺe Mili─ç

pomo─çnik ministra gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture – ─Éor─Ĺe Mili─ç

ÔÇ×Kao ┼íto znate mi smo po─Źeli izradu Nacionalne arhitektonske strategije i imali smo jedan divan skup na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Treba zajedno da radimo i shvatimo da arhitekte nisu samo opsenari, ve─ç da su vizionari, pregaoci i ljudi koji razumeju budu─çnost ili da su vrlo va┼żni u stvaranju nove vrednosti. Arhitekte treba da imaju jedan prosvetiteljski odnos prema investitorima i da im ka┼żete ┼íta je to ┼íto bi oni u svojim zahtevima trebalo da artikuli┼íu kako bi njihov objekat bio u skladu sa savremenim trendovima u svetuÔÇŁ, rekao je pomo─çnik ministra gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture – ─Éor─Ĺe Mili─ç.

Fokus aktivnosti u narednom periodu bi─çe na saradnji sa industrijom nekretnina, kao sa i gra─Ĺevinskom industrijom. Sprovodi─çe se aktivnosti koje za cilj imaju prepoznavanje potreba i promena koje se de┼íavaju na tr┼żi┼ítu sa jedne strane, i ukazivanju na primere kroz koje arhitektura u─Źestvuje u stvaranju materijalne vrednosti i identiteta zajednice i dru┼ítva.

ASAP koktel u beogradskom hotelu Indigo

ASAP koktel u beogradskom hotelu Indigo

SPOJ JEDINSTVENIH ZNANJA I EKSPERTIZA KOJE ─ćE UNAPEDITI SCENU

Asocijacija je zami┼íljena kao otvorena platforma koja povezuje sve va┼żne entitete i ─Źinioce arhitektonskog ekosistema: dr┼żavnu upravnu i fakultete sa jedne strane, gra─Ĺanske inicijative i ┼íiru javnost sa druge i industriju nekretnina, kao i gra─Ĺevinsku idnustriju sa tre─çe strane.

┼Żelja ASAP-a je da se putem strate┼íkog partnerstva kreira spoj jedinstvenih znanja i ekspertiza koji ─çe unaprediti lokalnu scenu i kontinuirano u─Źestvovati u stvaranju nacionalnog dobra.

Igor Marseni─ç, izvr┼íni menad┼żer ASAP-a.

Igor Marseni─ç, izvr┼íni menad┼żer ASAP-a.

ÔÇ×Imao sam privilegiju da u zadnjih par meseci pratim stvaranje i razvoj jedne poslovne asocijacije koja je nastala tako ┼íto je 25 firmi, a znatno vi┼íe ljudi, koji su re┼íili da pre─Ĺu preko rubikona gordosti. To je fascinantan moment kada svedo─Źite jednom takvom trenutku i tada vam je jasno da su svi problem sa kojima se susre─çemo u poslu re┼íivi. Ova poslovna asocijacija nije stvorena da bi bila naspram ili protiv nekog drugog ili da bi bila odvojena od svih vas sa kojima mi ─Źinimo jedan ┼żivi arhitektonski sistem, jer on nije mogu─ç bez vas. Mi ┼żelimo da otvorimo i pro┼íirimo polje dijaloga o raznim temama i izazovima sa kojima smo mi suo─Źeni i bi─çemo uspe┼íni ukoliko vi budete ┼żeleli da u─Źestvujete sa namaÔÇŁ, rekao je Igor Marseni─ç, izvr┼íni menad┼żer ASAP-a.

KO SU ─îLANICE ASAP-a?

Trenutno, ─Źlanice ASAP-a su 25 arhitektonskih firmi iz cele Srbije i to: A4 studio, Antipod, ARIS, Autori, Beging, Danilo Dangubic Architects, Focal one, Inka studio, Ksenija Djordjevic Architects, KontraStudio, MAIN Architects, MADA, Mapa Architects, MART Architecture, Moba studio, Modelart Arhitekti, Remorker architects, Studio Architonic, Studio Fluid, Studio Obe, Ten, Teking Architecture, Unknown studio, Ured studio i Zabriskie.

ASAP koktel u beogradskom hotelu Indigo

ASAP koktel u beogradskom hotelu Indigo

Ove arhitektonske firme dobitnice su najpresti┼żnijih arhitektonskih nagrada, promoteri su doma─çe arhitektonske scene i autori projekata i dizajna nekih od najatraktivnijih objekata i prostora u zemlji. Cilj u narednom periodu svakako je pro┼íirenje ─Źlanstva.
Asocijaciji mogu pristupiti one firme koje su registrovane na teritoriji Republike Srbije za obavljanje arhitektonske delatnosti i one koje dele vrednosti sadr┼żane u Statutu.

ASAP koktel u beogradskom hotelu Indigo

ASAP koktel u beogradskom hotelu Indigo

Iz Asocijacije je najavljeno i aktivno u─Źe┼í─çe u izradi Nacionalne arhitektonske strategije koju sprovodi nadle┼żno Ministarstvo u okviru pristupnih programa EU.

Na┼í ─Źasopis, kao jedan od medijskih partnera, je tako─Ĺe prisustvovao promociji ASAP-a, pa ─çete na stranicama ÔÇťgrenef-aÔÇŁ i na na┼íoj internet stranici grenef.com, imati priliku da pratite njihove aktivnosti u narednom periodu.

─îestitamo im od srca i ┼żelimo da svojim delovanjem pomere percepciju arhitekture kod ┼íire javnosti i ohrabre investiture da krenu u primenu novih ideja.

ASAP logo

www.asap.org.rs