Connect with us
Arhitektura

ASAP – Otvorena platforma koja povezuje sve činioce arhitektonskog ekosistema

ASAP u beogradskom hotelu Indigo

ASOCIJACIJA SRPSKIH ARHITEKTONSKIH PRAKSI

Povodom početka rada Asocijacije srpskih arhitektonskih praksi – ASAP u beogradskom hotelu Indigo, 16.juna 2022. godine održan je koktel kome su pored ostalih gostiju, svojim prisustvom podršku ukazali i pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – Đorđe Milić, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu – prof. Vladimir Lojanica, gradski urbanista Beograda – Marko Stojčić, predstavnici kompanija iz oblasti nekretnina i građevinske industrije, predstavnici strukovnih organizacija, građanskih inicijativa i predstavnici najvažnijih arhitektonskih i inženjerskih firmi iz Srbije.

Vladimir Đorić, predsednik upravnog odbora Asocijacije

Vladimir Đorić, predsednik upravnog odbora Asocijacije

„Kada smo se pre godinu dana okupili i počeli da radimo na osnivanju naše Asocijacije imali smo poslovne izazove i potrebe koje su se ogledale u želji za okupljanjem i deljenju informacija i znanja među kolegama. Nakon godinu dana rada uverili smo se da imamo jednu novu generaciju arhitektonskih firmi i kolega i da imamo jedan zajednički stav a to je da je uspeh svakog pojedinačno i svakog arhitektonskog biroa, zajednički uspeh našeg arhitektonskog ekosistema u celini. Svaki projekat pomera granice pojedinačno u percepciju šire javnosti i ohrabruje naše klijente na primenu jezika savremene arhitekture u sopstvenim poduhvatima. Fokus naših aktivnosti biće u saradnji sa Real estate i Građevinskom industrijom i želimo da ispratimo sve promene koje se dešavaju na tržištu i da ukažemo na neke kvalitetne primere kako arhitektura pravi dodatnu vrednost” , rekao je Vladimir Đorić, predsednik upravnog odbora Asocijacije.

ASAP koktel u beogradskom hotelu Indigo

ASAP predstavlja prvo poslovno udruženje arhitektonskih firmi iz Srbije

USPEŠNOM ARHITEKTONSKOM PRAKSOM DO VEĆEG UTICAJA NA TRŽIŠTE

ASAP predstavlja prvo poslovno udruženje arhitektonskih firmi iz Srbije koje okuplja referentne firme iz oblasti savremene arhitekture. Iz asocijacije kažu da im je želja da kroz povezivanje studija koji neguju savremenu arhitektonsku praksu izgrade arhitektonsku zajednicu i ekosistem kojim bi izvršili veći uticaj na tržište, regulativu i samu branšu.

Dodatno, Asocijacija ima za cilj razmenu znanja i ideja, postizanje veće konkurentnosti, kao i afirmaciju srpske arhitekture na lokalnom tržištu, promociju na globalnoj sceni, a kao krajnji cilj – izgradnju i promociju brenda srpske arhitekture.

pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - Đorđe Milić

pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – Đorđe Milić

„Kao što znate mi smo počeli izradu Nacionalne arhitektonske strategije i imali smo jedan divan skup na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Treba zajedno da radimo i shvatimo da arhitekte nisu samo opsenari, već da su vizionari, pregaoci i ljudi koji razumeju budućnost ili da su vrlo važni u stvaranju nove vrednosti. Arhitekte treba da imaju jedan prosvetiteljski odnos prema investitorima i da im kažete šta je to što bi oni u svojim zahtevima trebalo da artikulišu kako bi njihov objekat bio u skladu sa savremenim trendovima u svetu”, rekao je pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – Đorđe Milić.

Fokus aktivnosti u narednom periodu biće na saradnji sa industrijom nekretnina, kao sa i građevinskom industrijom. Sprovodiće se aktivnosti koje za cilj imaju prepoznavanje potreba i promena koje se dešavaju na tržištu sa jedne strane, i ukazivanju na primere kroz koje arhitektura učestvuje u stvaranju materijalne vrednosti i identiteta zajednice i društva.

ASAP koktel u beogradskom hotelu Indigo

ASAP koktel u beogradskom hotelu Indigo

SPOJ JEDINSTVENIH ZNANJA I EKSPERTIZA KOJE ĆE UNAPEDITI SCENU

Asocijacija je zamišljena kao otvorena platforma koja povezuje sve važne entitete i činioce arhitektonskog ekosistema: državnu upravnu i fakultete sa jedne strane, građanske inicijative i širu javnost sa druge i industriju nekretnina, kao i građevinsku idnustriju sa treće strane.

Želja ASAP-a je da se putem strateškog partnerstva kreira spoj jedinstvenih znanja i ekspertiza koji će unaprediti lokalnu scenu i kontinuirano učestvovati u stvaranju nacionalnog dobra.

Igor Marsenić, izvršni menadžer ASAP-a.

Igor Marsenić, izvršni menadžer ASAP-a.

„Imao sam privilegiju da u zadnjih par meseci pratim stvaranje i razvoj jedne poslovne asocijacije koja je nastala tako što je 25 firmi, a znatno više ljudi, koji su rešili da pređu preko rubikona gordosti. To je fascinantan moment kada svedočite jednom takvom trenutku i tada vam je jasno da su svi problem sa kojima se susrećemo u poslu rešivi. Ova poslovna asocijacija nije stvorena da bi bila naspram ili protiv nekog drugog ili da bi bila odvojena od svih vas sa kojima mi činimo jedan živi arhitektonski sistem, jer on nije moguć bez vas. Mi želimo da otvorimo i proširimo polje dijaloga o raznim temama i izazovima sa kojima smo mi suočeni i bićemo uspešni ukoliko vi budete želeli da učestvujete sa nama”, rekao je Igor Marsenić, izvršni menadžer ASAP-a.

KO SU ČLANICE ASAP-a?

Trenutno, članice ASAP-a su 25 arhitektonskih firmi iz cele Srbije i to: A4 studio, Antipod, ARIS, Autori, Beging, Danilo Dangubic Architects, Focal one, Inka studio, Ksenija Djordjevic Architects, KontraStudio, MAIN Architects, MADA, Mapa Architects, MART Architecture, Moba studio, Modelart Arhitekti, Remorker architects, Studio Architonic, Studio Fluid, Studio Obe, Ten, Teking Architecture, Unknown studio, Ured studio i Zabriskie.

ASAP koktel u beogradskom hotelu Indigo

ASAP koktel u beogradskom hotelu Indigo

Ove arhitektonske firme dobitnice su najprestižnijih arhitektonskih nagrada, promoteri su domaće arhitektonske scene i autori projekata i dizajna nekih od najatraktivnijih objekata i prostora u zemlji. Cilj u narednom periodu svakako je proširenje članstva.
Asocijaciji mogu pristupiti one firme koje su registrovane na teritoriji Republike Srbije za obavljanje arhitektonske delatnosti i one koje dele vrednosti sadržane u Statutu.

ASAP koktel u beogradskom hotelu Indigo

ASAP koktel u beogradskom hotelu Indigo

Iz Asocijacije je najavljeno i aktivno učešće u izradi Nacionalne arhitektonske strategije koju sprovodi nadležno Ministarstvo u okviru pristupnih programa EU.

Naš časopis, kao jedan od medijskih partnera, je takođe prisustvovao promociji ASAP-a, pa ćete na stranicama “grenef-a” i na našoj internet stranici grenef.com, imati priliku da pratite njihove aktivnosti u narednom periodu.

Čestitamo im od srca i želimo da svojim delovanjem pomere percepciju arhitekture kod šire javnosti i ohrabre investiture da krenu u primenu novih ideja.

ASAP logo

www.asap.org.rs