Connect with us

Arhitektura

Prenamena objekta – kreativan prostor koji inspiriše korisnike

Objavljeno

:

Kreativni hub Nova iskra

Projekat: Studio OBE
NOVA ISKRA
Kreativni hub u Beogradu

Objekat: Poslovni objekat
Lokacija: Beograd – Dorćol
Godina realizacije: 2019.
Površina: 1200 m2
Autori enterijera: Jasna Kavran i Ksenija Pantović, Studio OBE
Fotografija: Relja Ilić

Kreiranje multifunkcionalnog savremenog prostora

Kreativni hab Nova Iskra nalazi se u centru Dorćola, u Ulici Cara Uroša 18. Za enterijer ovog jedinstvenog i modernog prostora površine oko 1.200 m2, zaslužan je Arhitektonski studio OBE, koji je kroz niz svedenih i pažljivo odabranih detalja, zaslužan i za dizajn savremenih radnih jedinica i kreiranja funkcionalnih zajedničkih prostora.

Izazov je bio projektovati prostor koji se proteže na nekoliko nivoa, a čine ga restoranski deo, multifunkcionalni interaktivni prostor za konferencije, projekcije i meetup događaje, sale za sastanke, „office space” za oko 130 korisnika, prostor za zabavu i opuštanje, kao i jedinstveni centralni (ulazni) prostor – urbani vrt. Iako veliki broj različitih sektora koji moraju da funkcionišu sami za sebe, veliki izazov predstavljalo je upravo uklapanje svih tih delova, koji istovremeno moraju da deluju kao jedinka, da budu adekvatno povezani i organizovani.

Kako je jedan od glavnih zadataka bila upravo prenamena postojećeg prostora, iz planiranog hotela u kreativni hab Nova iskra, u projektu enterijera su se javile interesantne izmene i dopune. Tako je prostor planiran za bazen i spa centar, postao prostor multifunkcionalne sale sa amfiteatrom, koji je predviđen i najčešće korišćen u svrhu prezentacija, predavanja, projekcija, kulturnih dešavanja i okupljanja.

Uz ovaj prostor koji je specifičan kako po prostornim karakteristikama, tako i po nameni, nadovezao se multifunkcionalni prostor zajedničke kuhinje, uz koji se nalazi deo za relaksaciju i druženje, sto za bilijar, kao i odvojene prostorne jedinice, “skype booth”-ovi, predviđeni za rad ili telefoniranje uz veću dozu privatnosti.

Ulazni prostor odlikuje dosta dnevnog osvetljenja i velika osunčanost, što je iskorišćeno i za ozelenjavanje ovog dela enterijera i kreiranje centralne urbane bašte. Ovaj zajednički prostor dalje vodi u kancelarijski prostor, sale za sastanke i druge mini kuhinje i toalete, vertikalnim komunikacijama.

Akcenat u enterijeru dat je suptilnom, ali upečatljivom paletom boja, kao i odabirom savremenih materijala. Karakterističan detalj čine murali koji se nadovezuju na priču o urbanom vrtu, a kompletan prostor odiše detaljima i estetici koje kroz svoj rad neguje ovaj arhitektonski dvojac. Nadovezujući se na specifičnu boju u enterijeru, korišćeni su različiti materijali kako bi se kreirali prostori koji se pri kretanju razlikuju na mnogo načina. Tako se u prostoru restorana javlja pravi izliveni terrazzo, koji pažljivim odabirom boja i granulacije kamena, predstavlja suptilno nadovezivanje na različite nijanse u ostatku nameštaja.

Karakterističan detalj predstavlja i opeka, koja je sačuvana u originalu (plafon restoranskog dela). S obzirom na to da je ceo objekat smešten u starom gradskom jezgru, vodilo se računa i o očuvanju određenih elemenata koji je prostor već sadržao. Jedan takav element je i stari bunar sa izvorskom vodom, koji je sačuvan u originalnom stanju, očišćen i sređen, uz dodatu rasvetu, obuhvaćen je novim, modernim, uklapanjem i interpretacijom u enterijer. Nasuprot sačuvanoj opeci iz doba originalnog zidanja objekta, javlja se i natur beton koji je deo “među projekta” hotela, pa je on takođe uzet kao sastavni deo dizajna. Kako bi se ostvarilo suptilno ublažavanje hladnog osećaja u prostoru koje beton stvara, po njemu je ocrtana specijalno odabrana tema džungle i zelenila.

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno