Connect with us
Arhitektura

Prenamena objekta – kreativan prostor koji inspiri┼íe korisnike

Projekat: Studio OBE
NOVA ISKRA
Kreativni hub u Beogradu

Objekat: Poslovni objekat
Lokacija: Beograd – Dor─çol
Godina realizacije: 2019.
Površina: 1200 m2
Autori enterijera: Jasna Kavran i Ksenija Pantovi─ç, Studio OBE
Fotografija: Relja Ili─ç

Kreiranje multifunkcionalnog savremenog prostora

Kreativni hab Nova Iskra nalazi se u centru Dor─çola, u Ulici Cara Uro┼ía 18. Za enterijer ovog jedinstvenog i modernog prostora povr┼íine oko 1.200 m2, zaslu┼żan je Arhitektonski studio OBE, koji je kroz niz svedenih i pa┼żljivo odabranih detalja, zaslu┼żan i za dizajn savremenih radnih jedinica i kreiranja funkcionalnih zajedni─Źkih prostora.

Izazov je bio projektovati prostor koji se prote┼że na nekoliko nivoa, a ─Źine ga restoranski deo, multifunkcionalni interaktivni prostor za konferencije, projekcije i meetup doga─Ĺaje, sale za sastanke, ÔÇ×office spaceÔÇŁ za oko 130 korisnika, prostor za zabavu i opu┼ítanje, kao i jedinstveni centralni (ulazni) prostor ÔÇô urbani vrt. Iako veliki broj razli─Źitih sektora koji moraju da funkcioni┼íu sami za sebe, veliki izazov predstavljalo je upravo uklapanje svih tih delova, koji istovremeno moraju da deluju kao jedinka, da budu adekvatno povezani i organizovani.

Kako je jedan od glavnih zadataka bila upravo prenamena postoje─çeg prostora, iz planiranog hotela u kreativni hab Nova iskra, u projektu enterijera su se javile interesantne izmene i dopune. Tako je prostor planiran za bazen i spa centar, postao prostor multifunkcionalne sale sa amfiteatrom, koji je predvi─Ĺen i naj─Źe┼í─çe kori┼í─çen u svrhu prezentacija, predavanja, projekcija, kulturnih de┼íavanja i okupljanja.

Uz ovaj prostor koji je specifi─Źan kako po prostornim karakteristikama, tako i po nameni, nadovezao se multifunkcionalni prostor zajedni─Źke kuhinje, uz koji se nalazi deo za relaksaciju i dru┼żenje, sto za bilijar, kao i odvojene prostorne jedinice, ÔÇťskype boothÔÇŁ-ovi, predvi─Ĺeni za rad ili telefoniranje uz ve─çu dozu privatnosti.

Ulazni prostor odlikuje dosta dnevnog osvetljenja i velika osun─Źanost, ┼íto je iskori┼í─çeno i za ozelenjavanje ovog dela enterijera i kreiranje centralne urbane ba┼íte. Ovaj zajedni─Źki prostor dalje vodi u kancelarijski prostor, sale za sastanke i druge mini kuhinje i toalete, vertikalnim komunikacijama.

Akcenat u enterijeru dat je suptilnom, ali upe─Źatljivom paletom boja, kao i odabirom savremenih materijala. Karakteristi─Źan detalj ─Źine murali koji se nadovezuju na pri─Źu o urbanom vrtu, a kompletan prostor odi┼íe detaljima i estetici koje kroz svoj rad neguje ovaj arhitektonski dvojac. Nadovezuju─çi se na specifi─Źnu boju u enterijeru, kori┼í─çeni su razli─Źiti materijali kako bi se kreirali prostori koji se pri kretanju razlikuju na mnogo na─Źina. Tako se u prostoru restorana javlja pravi izliveni terrazzo, koji pa┼żljivim odabirom boja i granulacije kamena, predstavlja suptilno nadovezivanje na razli─Źite nijanse u ostatku name┼ítaja.

Karakteristi─Źan detalj predstavlja i opeka, koja je sa─Źuvana u originalu (plafon restoranskog dela). S obzirom na to da je ceo objekat sme┼íten u starom gradskom jezgru, vodilo se ra─Źuna i o o─Źuvanju odre─Ĺenih elemenata koji je prostor ve─ç sadr┼żao. Jedan takav element je i stari bunar sa izvorskom vodom, koji je sa─Źuvan u originalnom stanju, o─Źi┼í─çen i sre─Ĺen, uz dodatu rasvetu, obuhva─çen je novim, modernim, uklapanjem i interpretacijom u enterijer. Nasuprot sa─Źuvanoj opeci iz doba originalnog zidanja objekta, javlja se i natur beton koji je deo ÔÇťme─Ĺu projektaÔÇŁ hotela, pa je on tako─Ĺe uzet kao sastavni deo dizajna. Kako bi se ostvarilo suptilno ubla┼żavanje hladnog ose─çaja u prostoru koje beton stvara, po njemu je ocrtana specijalno odabrana tema d┼żungle i zelenila.