Connect with us
Arhitektura

Odr┼żiva ku─ça u Ivanjici MADA Architecture studio

Naziv projekta: Kuća u Sveštici
Lokacija: Sveštica, Ivanjica
Godina projektovanja: 2021.
Godina izgradnje: 2022.
Površina: 166 m2
Projektant: MADA Architecture studio
Autori: Nikola Andonov, Aleksandar Ristovi─ç, Stefan Stojanovi─ç
Vizualizacije: MADA Architecture studio

U zaba─Źenom predelu u zapadnoj Srbiji, u golijskim brdima le┼żi spokojno doma─çinstvo stare porodice koja ve─ç nekoliko decenija tu uzgaja maline i ┼íljive. Nakon godina razmi┼íljanja i planiranja, odlu─Źili su da posvete deo tog imanja novoj avanturi ÔÇô sada srednja generacija ima nameru da sagradi ku─çu za privremeni ili stalni boravak. Iako su vlasnici imali po─Źetne ideje o tome kako ku─ça treba da izgleda i ┼íta treba da ponudi, zajedno smo pro┼íli kroz nekoliko iteracija kako bismo otkrili potpuno nove programe i arhitektonske gestove za koje nisu ni znali da su im bili potrebni.

Autori projekta: MADA Architecture

Presek – ku─ça u Ivanjici, MADA Architecture

Na┼í glavni utisak, nakon prvog obilaska lokacije bio je da ne treba svu pa┼żnju posvetiti samo pogledu, ve─ç i ÔÇ×malimÔÇť atmosferama koje bi trebalo da postignemo. U po─Źetku smo bili pa┼żljivi sa pominjanjem bilo ─Źega drugog osim famoznog pogleda, ali smo vremenom uspeli da obezbedimo brojna prostorna iznena─Ĺenja sa svega nekoliko jednostavnih pokreta i poteza.

Osnovni raspored proizilazi iz veoma jasne distribucije zona i njihovog me─Ĺusobnog preklapanja. Nakon prou─Źavanja nekoliko najboljih primera obli┼żnjih ku─ça, prepoznali smo zna─Źaj ulazne zone i njene veze sa ostatkom ku─çe: uobi─Źajeno je grupisanje sadr┼żaja u blok koji dalje komunicira sa ku─çom preko koridora. Na┼ía interpretacija uklju─Źuje rasipanje komponenti tog bloka u susedne sadr┼żaje i prostore. Drugi bitan gest bio je odvajanje svega od fasade ÔÇô takva atmosfera dala je enterijeru, ali i eksterijeru ku─çe specifi─Źan utisak otmenosti i prostornosti.

Savijanje takvog programa kao celine otvorilo je neke iznena─Ĺuju─çe sadr┼żaje i odigralo je klju─Źnu ulogu u ┼żivotu ovog projekta. Sa jedne strane, dobili smo intenziviran dijalog dveju vitalnih zona ku─çe ÔÇô dnevne i no─çne. Sa druge strane, dobila se mogu─çnost da se ostvari prijatniji susret sa ┼íumom sa zadnje strane ku─çe, kao i sa puti─çem koji goste dovodi u nju ÔÇô sve to formiranjem impozantnog trema koji je proiza┼íao iz osnovne prefabrikovane strukture ku─çe i njene orijentacije.

Kuća u Sveštici, Ivanjica - projekat MADA Architecture

Porodi─Źna ku─ça u Sve┼ítici, Ivanjica – Autori projekta: MADA Architecture

Specifi─Źna drvena fasada

Usled izrazito izazovnog terena i ─Źesto ekstremnih klimatskih uslova, struktura ku─çe zami┼íljena je od prefabrikovanih panela oslonjenih na armirano-betonsku plo─Źu. Iz istih razloga, prepoznatljivost ku─çe posti┼że se pravilnom opnom od talpi drveta ari┼ía tretiranom drevnom japanskom tehnikom paljenja drveta po nazivu Shou Sugi Ban.

Kuća u Sveštici, Ivanjica - projekat MADA Architecture

Porodi─Źna ku─ça u Sve┼ítici, Ivanjica – Autori projekta: MADA Architecture

Stolarija

U pogledu stolarije, njena geometrija i odabir ramova proizašla je iz modularnosti i logike samih prefabrikovanih panela. Naglašene drvene vertikale zamišljene su kao dodatak ritmici i teksturi fasade i njenog odnosa sa konstrukcijom kolosalnog trema.

Enterijer kuće u Sveštici, Ivanjica - projekat MADA Architecture

Porodi─Źna ku─ça u Sve┼ítici, Ivanjica – Autori projekta: MADA Architecture

Za kraj, ku─ça je planirana kao potpuno samostalna i odr┼żiva u smislu njene eksploatacije, budu─çi da su na imanju planirani fotovoltaici, kao i geo-termalna pumpa i bunar sa pija─çom vodom.

MADA logo

Autori projekta:
MADA Architecture