Connect with us
Arhitektura

Snažan kontrast u službi komfora

Objavljeno

:

Kuća na Fruškoj gori

Jedan od glavnih projektantskih izazova je bio povezivanje kuće sa okruženjem i otvaranje vizura ka Fruškoj gori, što je rezultiralo „izlomljenim“ oblikom kuće. Klijenti su želeli da sačuvaju privatnost, uz istovremeno „otvaranje“ prema prirodnom okruženju.

Zbog toga je kuća povučena u odnosu na ulicu i smeštena na središnjem delu parcele. Specifičan oblik parcele takođe je uticao na poziciju i oblikovanje kuće. Gledano sa ulice, kuća deluje zatvoreno i monolitno, bez velikih staklenih površina i otvora. Ipak, oblikovanjem kuće nagoveštava se dinamična forma, koja se u potpunosti sagledava iz dvorišta, gde dominiraju velika otvorena pročelja i staklene površine.

Oblik kuće zasnovan je na klasičnom dvovodnom krovu jednostavne forme, postavljene podužno u pravcu pružanja parcele. Dodavanjem dva istovetna elementa postavljena pod uglom u odnosu na glavni kubus, forma kuće je postala dinamična i otvorena.

U vizuelnom smislu, na kući dominiraju četiri otvorena pročelja, naglašavajući funkcionalni raspored, ali i vezu sa okolinom. „Omotač“ kuće oblikovan je tako da je postignut veliki kontrast između sive opeke spolja i drvene obloge sa unutrašnje strane.

Ovim kontrastom naglašava se toplina i osećaj zaštićenosti koji pruža porodični dom, kao mesto koje nas štiti od spoljašnjeg sveta, dajući nam udobnost i komfor.

porodična kuća

Enterijer kuće na Fruškoj gori / Fotografija: Miloš Martinović

Kontrast između različitih materijala prenet je i na dizajn enterijera, gde su detalji od prirodnih materijala, poput drveta i opeke, iskorišćeni da prostoru daju dozu rustičnosti i taktilnosti. U enterijeru dominiraju svetli tonovi, što prostor čini otvorenim i prozračnim.

Sa druge strane, detalji od prirodnih materijala, poput drveta i opeke, prostoru daju toplinu i osećaj „ušuškanosti“. Pažljivim komponovanjem različitih materijala, boja i tekstura, dobijen je udoban i komforan prostor.

Prizemlje kuće je namenjeno dnevnoj zoni u open space konceptu. Enterijer kuće čini neodvojivu celinu sa terasom i bazenom. Noćna zona je smeštena u potkrovlju i uključuje spa- vaće sobe sa pratećim prostorijama.

enterijer kuce

Kuća na Fruškoj gori / Fotografija: Miloš Martinović

Prilikom gradnje kuće, važnu ulogu je odigrao detaljan BIM model u ArchiCAD-u, koji je konstantno dorađivan u skladu sa situacijom na gradilištu, uz konstantan nadzor i komunikaciju sa izvođačima.

Projekat enterijera je takođe urađen u istom BIM modelu, tako da su eventualne greške i korekcije prilikom izvođenja svedene na minimum.

soba

Kuća na Fruškoj gori / Fotografija: Miloš Martinović

Lokacija: Fruška gora
Godina projektovanja: 2020.
Godina izgradnje: 2020/2021.
Površina: 300 m2
AUTORI: D. Mitov, J. Mitov, N. Petković,
K. Radovanović i S. Ćirić
Fotografija: Miloš Martinović

Modelart Arhitekti
Šafarikova 8, 21000 Novi Sad, Srbija
T. +381 21 302 4523
M. +381 62 283 725
office@modelart.rs
www.modelart.rs

 

 

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno