Connect with us
Arhitektura

projekat: Snažan kontrast u službi komfora

Kuća na Fruškoj gori

Jedan od glavnih projektantskih izazova je bio povezivanje kuće sa okruženjem i otvaranje vizura ka Fruškoj gori, što je rezultiralo „izlomljenim“ oblikom kuće. Klijenti su želeli da sačuvaju privatnost, uz istovremeno „otvaranje“ prema prirodnom okruženju.

Zbog toga je kuća povučena u odnosu na ulicu i smeštena na središnjem delu parcele. Specifičan oblik parcele takođe je uticao na poziciju i oblikovanje kuće. Gledano sa ulice, kuća deluje zatvoreno i monolitno, bez velikih staklenih površina i otvora. Ipak, oblikovanjem kuće nagoveštava se dinamična forma, koja se u potpunosti sagledava iz dvorišta, gde dominiraju velika otvorena pročelja i staklene površine.

Oblik kuće zasnovan je na klasičnom dvovodnom krovu jednostavne forme, postavljene podužno u pravcu pružanja parcele. Dodavanjem dva istovetna elementa postavljena pod uglom u odnosu na glavni kubus, forma kuće je postala dinamična i otvorena.

U vizuelnom smislu, na kući dominiraju četiri otvorena pročelja, naglašavajući funkcionalni raspored, ali i vezu sa okolinom. „Omotač“ kuće oblikovan je tako da je postignut veliki kontrast između sive opeke spolja i drvene obloge sa unutrašnje strane.

Ovim kontrastom naglašava se toplina i osećaj zaštićenosti koji pruža porodični dom, kao mesto koje nas štiti od spoljašnjeg sveta, dajući nam udobnost i komfor.

porodična kuća

Enterijer kuće na Fruškoj gori / Fotografija: Miloš Martinović

Kontrast između različitih materijala prenet je i na dizajn enterijera, gde su detalji od prirodnih materijala, poput drveta i opeke, iskorišćeni da prostoru daju dozu rustičnosti i taktilnosti. U enterijeru dominiraju svetli tonovi, što prostor čini otvorenim i prozračnim.

Sa druge strane, detalji od prirodnih materijala, poput drveta i opeke, prostoru daju toplinu i osećaj „ušuškanosti“. Pažljivim komponovanjem različitih materijala, boja i tekstura, dobijen je udoban i komforan prostor.

Prizemlje kuće je namenjeno dnevnoj zoni u open space konceptu. Enterijer kuće čini neodvojivu celinu sa terasom i bazenom. Noćna zona je smeštena u potkrovlju i uključuje spa- vaće sobe sa pratećim prostorijama.

enterijer kuce

Kuća na Fruškoj gori / Fotografija: Miloš Martinović

Prilikom gradnje kuće, važnu ulogu je odigrao detaljan BIM model u ArchiCAD-u, koji je konstantno dorađivan u skladu sa situacijom na gradilištu, uz konstantan nadzor i komunikaciju sa izvođačima.

Projekat enterijera je takođe urađen u istom BIM modelu, tako da su eventualne greške i korekcije prilikom izvođenja svedene na minimum.

soba

Kuća na Fruškoj gori / Fotografija: Miloš Martinović

Lokacija: Fruška gora
Godina projektovanja: 2020.
Godina izgradnje: 2020/2021.
Površina: 300 m2
AUTORI: D. Mitov, J. Mitov, N. Petković,
K. Radovanović i S. Ćirić
Fotografija: Miloš Martinović

Modelart Arhitekti
Šafarikova 8, 21000 Novi Sad, Srbija
T. +381 21 302 4523
M. +381 62 283 725
office@modelart.rs
www.modelart.rs