Connect with us
Arhitektura

projekat: Sna┼żan kontrast u slu┼żbi komfora

Jedan od glavnih projektantskih izazova je bio povezivanje ku─çe sa okru┼żenjem i otvaranje vizura ka Fru┼íkoj gori, ┼íto je rezultiralo ÔÇ×izlomljenimÔÇť oblikom ku─çe. Klijenti su ┼żeleli da sa─Źuvaju privatnost, uz istovremeno ÔÇ×otvaranjeÔÇť prema prirodnom okru┼żenju.

Zbog toga je ku─ça povu─Źena u odnosu na ulicu i sme┼ítena na sredi┼ínjem delu parcele. Specifi─Źan oblik parcele tako─Ĺe je uticao na poziciju i oblikovanje ku─çe. Gledano sa ulice, ku─ça deluje zatvoreno i monolitno, bez velikih staklenih povr┼íina i otvora. Ipak, oblikovanjem ku─çe nagove┼ítava se dinami─Źna forma, koja se u potpunosti sagledava iz dvori┼íta, gde dominiraju velika otvorena pro─Źelja i staklene povr┼íine.

Oblik ku─çe zasnovan je na klasi─Źnom dvovodnom krovu jednostavne forme, postavljene podu┼żno u pravcu pru┼żanja parcele. Dodavanjem dva istovetna elementa postavljena pod uglom u odnosu na glavni kubus, forma ku─çe je postala dinami─Źna i otvorena.

U vizuelnom smislu, na ku─çi dominiraju ─Źetiri otvorena pro─Źelja, nagla┼íavaju─çi funkcionalni raspored, ali i vezu sa okolinom. ÔÇ×Omota─ŹÔÇť ku─çe oblikovan je tako da je postignut veliki kontrast izme─Ĺu sive opeke spolja i drvene obloge sa unutra┼ínje strane.

Ovim kontrastom nagla┼íava se toplina i ose─çaj za┼íti─çenosti koji pru┼ża porodi─Źni dom, kao mesto koje nas ┼ítiti od spolja┼ínjeg sveta, daju─çi nam udobnost i komfor.

porodi─Źna ku─ça

Enterijer kuće na Fruškoj gori / Fotografija: Miloš Martinović

Kontrast izme─Ĺu razli─Źitih materijala prenet je i na dizajn enterijera, gde su detalji od prirodnih materijala, poput drveta i opeke, iskori┼í─çeni da prostoru daju dozu rusti─Źnosti i taktilnosti. U enterijeru dominiraju svetli tonovi, ┼íto prostor ─Źini otvorenim i prozra─Źnim.

Sa druge strane, detalji od prirodnih materijala, poput drveta i opeke, prostoru daju toplinu i ose─çaj ÔÇ×u┼íu┼íkanostiÔÇť. Pa┼żljivim komponovanjem razli─Źitih materijala, boja i tekstura, dobijen je udoban i komforan prostor.

Prizemlje ku─çe je namenjeno dnevnoj zoni u open space konceptu. Enterijer ku─çe ─Źini neodvojivu celinu sa terasom i bazenom. No─çna zona je sme┼ítena u potkrovlju i uklju─Źuje spa- va─çe sobe sa prate─çim prostorijama.

enterijer kuce

Kuća na Fruškoj gori / Fotografija: Miloš Martinović

Prilikom gradnje ku─çe, va┼żnu ulogu je odigrao detaljan BIM model u ArchiCAD-u, koji je konstantno dora─Ĺivan u skladu sa situacijom na gradili┼ítu, uz konstantan nadzor i komunikaciju sa izvo─Ĺa─Źima.

Projekat enterijera je tako─Ĺe ura─Ĺen u istom BIM modelu, tako da su eventualne gre┼íke i korekcije prilikom izvo─Ĺenja svedene na minimum.

soba

Kuća na Fruškoj gori / Fotografija: Miloš Martinović

Lokacija: Fruška gora
Godina projektovanja: 2020.
Godina izgradnje: 2020/2021.
Površina: 300 m2
AUTORI: D. Mitov, J. Mitov, N. Petkovi─ç,
K. Radovanovi─ç i S. ─ćiri─ç
Fotografija: Miloš Martinović

Modelart Arhitekti
Šafarikova 8, 21000 Novi Sad, Srbija
T. +381 21 302 4523
M. +381 62 283 725
office@modelart.rs
www.modelart.rs