Connect with us
Arhitektura

Zeleni koncept stanovanja u Srbiji

U maju 2018. godine u Novom Sadu je osnovana Nacionalna Asocijacija Zelenih Krovova Srbije. Nastala je kao rezultat dugogodi┼ínje saradnje izme─Ĺu jednog od vode─çih novosadskih investitora, Erker in┼żenjeringa, i marketing agencije, Aspect Communications. U tom procesu, kao saradnik iz pozicije arhitektonske struke, sam u─Źestvovala u kreiranju novih re┼íenja koja su danas implementirana, sumirana u jednoj celini, poznatoj kao: Zeleni koncept stanovanja.

foto: Danica La─çarac, arhitekta / projektni menad┼żer

foto: Danica La─çarac, arhitekta / pro
jektni menad┼żer

Prethodnih pet godina smo radili na razvoju koncepta, a izvo─Ĺenjem stambenog objekta u Futo┼íkoj 57 u Novom Sadu, po─Źetkom 2019. godine, Zeleni koncept stanovanja je do┼íao do svojih korisnika.

Tri osnovna segmenta predstavljaju koncept:

  • Eko punkt – u okviru kog stanari selektuju plastiku, papir i limenke, nakon ─Źega privatne firme odnose sirovine, a na ra─Źun stanara upla─çuju finansijsku naknadu.
  • Zelene terase – u okviru kojih su biljke pa┼żljivo odabrane, prema stranama sveta, sa zalivnim sistemom koji funkcioni┼íe uz pomo─ç senzora vlage.
  • Zeleni krov – zajedni─Źka krovna oaza namenjena svim stanarima. Danas je to prostor i za razli─Źite edukacije najmla─Ĺih stanara i njihovih drugara, mesto za posmatra- nje ptica, a naj─Źe┼í─çe, za popodnevnu relaksaciju na otvorenom, visoko iznad gradske vreve i buke.

Implementacijom koncepta kreiran je prvi mikro sistem koji ne zavisi od na─Źina funkcionisanja grada, a tako─Ĺe je aplikabilan i na druge stambene objekte. Moje mi┼íljenje je da je najve─ça vrednost koncepta upravo to ┼íto su stanari podstaknuti na aktivan doprinos za┼ítiti ┼żivotne sredine.

Sa implementacijom zelenih terasa, a posebno zelenog krova, na stambenim objektima u Novom Sadu otkrivala se, za nas, jedna nova sfera ─Źiju va┼żnost u startu nismo mogli u potpunosti ni da sagledamo. Ubrzo smo shvatili da benefiti od implementacije zelenih krovova mogu biti izuzetno veliki za grad, ali, da istovremeno, gradski propisi ne idu u prilog ovakvim re┼íenjima.
Tra┼żenjem na─Źina da gradove u Srbiji pokrenemo na promenu do┼íli smo do Evropske federacije asocijacija zelenih krovova i odlu─Źili da se na tom putu sa njima udru┼żimo. Bilo je potrebno da osnujemo Asocijaciju kako bismo aplicirali za ─Źlanstvo.

Danas je Asocijacija predstavnik Srbije u Evropskoj federaciji koja okuplja preko 15 vode─çih zemalja iz oblasti zelene infrastrukture i aktivno i ravnopravno u─Źestvuje sa Nema─Źkom, Francuskom, Italijom, Austrijom, Velikom Britanijom, Belgijom, ─îe┼íkom itd u dono┼íenju strategije razvoja zelenih krovova pre svega, ali i zelene infrastrukture u gradovima u celini.

Zeleni krovovi su mo┼żda i najzna─Źajniji element zelene infrastrukture danas, nagla┼íavam to najpre zbog brzine kojom se gradovi razvijaju i gustine naseljenosti u urbanim sredinama.┬á

Pored toga ┼íto direktno uti─Źu na energetsku efikasnost objekta obezbe─Ĺuju─çi dodatnu termo izolaciju i na taj na─Źin smanju─çi potrebu za grejanjem/hla─Ĺenjem stanova ispod, implementacijom zelenih krovova posti┼żemo i: sni┼żavanje temperature u gradu ─Źak i do 15 stepeni (smanjenje efekta urbanog toplotnog ostrva), direktan uticaj na poplave apsorbcijom i do 90% atmosferske vode i uticaj na biodiverzitet, pove─çanjem broja ptica, insekata i biljnih vrsta u gradskoj sredini. Tu se niz zapravo i ne zavr┼íava. U zavisnosti od tipa zelenog krova, broj benefita se dalje samo pove─çava, otvara se prostor za urbano ba┼ítovanstvo ili mogu─çnost postavljanja solarnih panela ili, kao u Roterdamu, implementacijom plavo-zelenih krovova, u okviru kojih postoje dodatni rezervoari za atmosfersku vodu koja dalje kru┼żi i koristi se u okviru objekta, drasti─Źno se smanjuje optere─çenje gradske kanalizacione mre┼że.

Intenzivni zeleni krov, Nomura Banka, centralni London  Foto: Dusty Gedge

Intenzivni zeleni krov, Nomura Banka, centralni London Foto: Dusty Gedge

Mnogi gradovi Evrope imaju precizno definisane regulative kada je zelena infrastruktura u pitanju.
ÔÇó Linc, na primer, ve─ç vi┼íe od trideset godina svesno upravlja i pa┼żljivo uvodi ÔÇ×prirodu u gradÔÇŁ.
ÔÇó Be─Ź, sa nizom fenomenalnih projekata koji su sad u toku, kao ┼íto je projekat Pedeset zelenih fasada – koje finansira gradska uprava grada Be─Źa.
ÔÇó London tako─Ĺe, sa upotrebom Zelenog faktora, kao jednog od mo─çnih alata u preciznom definisanju potreba grada za zelenom infrastrukturom.

I zaista ima puno primera sa kojima se susre─çemo, a voleli bismo u jednom trenutku da sve sumiramo i donesemo u Srbiju, na Balkan, u formi konferencije.

Intenzivni zeleni krov, Nomura Banka, centralni London  Foto: Dusty Gedge

Intenzivni zeleni krov, Nomura Banka, centralni London Foto: Dusty Gedge

Ono ┼íto je va┼żno da ┼íto pre usvojimo, jeste da najvi┼íe benefita donosi zapravo strate┼íki planirana i unapred definisana zelena gradnja. Drugim re─Źima, strategija urbanog razvoja na┼íih gradova je od izuzetne va┼żnosti i utica─çe upravo na postizanje maksimalnog u─Źinka i na nivou objekta i na nivou grada. Pojedina─Źni primeri, sa kojima se trenutno susre─çemo, pre svega su va┼żni zbog podizanja svesti o prednostima i mogu─çnostima kod ovakvog pristupa arhitektonskom i urbanisti─Źkom projektovanju, ali ono ┼íto je neophodno jeste strategija daljeg razvoja za svaki pojedina─Źni deo grada, koja je kreirana na osnovu podrobne analize i koja primenjuje znanja razvijenih gradova.

Kada su gradovi Srbije u pitanju, u dosada┼ínjem radu susreli smo se sa dva primarna nedostatka – prvi se odnosi na manjak informacija i znanja iz oblasti zelene infrastrukture u naj┼íirem smislu. To je razlog za┼íto smo se u prvoj fazi rada Asocijacije usresredili upravo na kreiranje ┼íto ┼íire mre┼że saradnika i ─Źlanova. Putem mre┼że, koja svakodnevno raste, aktivno ┼íirimo va┼żne informacije iz ovog domena, kao i fenomenalne primere iz gradova koji nas okru┼żuju. Drugi nedostatak jeste zahtevna finansijska kontrukcija kada je re─Ź o implementaciji ovakvih re┼íenja, te je to jo┼í jedan domen u kom grad igra odlu─Źuju─çu ulogu u smislu definisanja i odobravanja odre─Ĺenih bud┼żetskih linija u cilju finalne implementacije.

// Iz ugla investitora zeleni krovovi su trenutno dodatno finansijsko optere─çenje i nepoznanica u smislu implementacije, pa tako i potencijalno mesto za nepredvi─Ĺene probleme. //

Asocijacija predstavlja link izme─Ĺu investitora, izvo─Ĺa─Źa i donosioca odluka u gradovima, koji do sada nije postojao. Za po─Źetak, jedan od osnovnih preduslova za razvoj zelenih krovova u gradovima Srbije jeste da grad pru┼żi podsticaj investitorima za izvo─Ĺenje ovakvih re┼íenja u formi finansijskih olak┼íica. Na primer, sa predstavnicima JP Urbanizam u Novom Sadu razgovarali smo o osloba─Ĺanju investitora od komunalnih taksi za povr┼íinu na kojoj bi bio izveden zeleni krov. S obzirom da su saglasni sa idejom, sada pratimo koliko ─çe vremenski trajati promena propisa.

To bi ujedno bila i inicijalna ta─Źka za strate┼íki pristup razvoju grada koji sam pominjala.

Urbano baštovanstvo Nomura Banka, centralni London foto: Dusty Gedge

Urbano baštovanstvo Nomura Banka, centralni London foto: Dusty Gedge

// Sa druge strane, potrebno je precizno komunicirati kako benefite, tako i na─Źin implementacije i cenu izvo─Ĺenja zelenih krovova, ┼íto je tema na kojoj radimo u saradnji sa izvo─Ĺa─Źima. //

Za sada, na teritoriji na┼íe zemlje, nailazimo na primere u Novom Sadu i Beogradu. U Novom Sadu se, pored intenzivnog krova na stambenom objektu u Futo┼íkoj 57, uskoro zavr┼íava i ekstenzivni krov na Nau─Źno tehnolo┼íkom parku, gde ─çe zaposleni mo─çi da odlaze na pauzu, relaksaciju u jednoj vrlo specifi─Źnoj mikroklimi.

Posebnost zelenih krovova le┼żi i u ─Źinjenici da, zbog visine na kojoj se nalaze, mikroklima najvi┼íe asocira na mikroklimu priobalnih podru─Źja, vetar je intenzivniji nego u zoni partera, ┼íto tople dane ─Źini mnogo prijatnijim.

U Beogradu primera ima vi┼íe, i novi kompleks Belgrade Waterfront ima ure─Ĺene zelene krovne povr┼íine. U parteru se tako─Ĺe mo┼żemo susresti sa tehnologijom implementacije zelenog krova. U pitanju su povr┼íine koje zapravo pokrivaju vi┼íe nivoa podzemnih gara┼ża, dakle, na isti na─Źin se tretiraju kao i krovne povr┼íine, kao ┼íto je na primer slu─Źaj kod novog objekta u okviru kog je sme┼ítena kompanija Nordeus, lociranog tako─Ĺe u Beogradu.

Tehnološko inovativni centar Here East, London foto: Danica Laćarac

Tehnološko inovativni centar Here East, London foto: Danica Laćarac

Nakon prve dve godine rada, krovna evropska organizacija ─Źiji smo ─Źlanovi, prepoznaje Asocijaciju Srbije centrom za Balkan. Za nas je to fantasti─Źan izazov, usmerili smo sve napore da potvrdimo ovakvu jednu viziju. Uveliko planiramo veliku regionalnu konferenciju, kako bismo, pre svega, znanja i iskustva Evrope doneli i podelili sa ┼íto ve─çim brojem ljudi, ali isto tako da postoje─çe primere dobre prakse koji su ve─ç na ovim prostorima implementirani na ┼íto bolji na─Źin ispromovi┼íemo.

Intenzivni zeleni krov Erker In┼żenjering, stambeni objekat u Futo┼íkoj 57, Novi Sad Foto: Rale Zeki─ç

Intenzivni zeleni krov Erker In┼żenjering, stambeni objekat u Futo┼íkoj 57, Novi Sad Foto: Rale Zeki─ç

Mo┼żda je u ovom trenutku upravo i najva┼żnije da neprekidno tragamo za ┼íto ve─çim brojem fantasti─Źnih primera i znanja, kako bismo i sami postavljali visoke ciljeve. Svaki stanovnik grada uti─Źe itekako na njegovo funkcionisanje i samim tim mo┼że biti donosioc kvalitetnijih promena. Na tom putu, Asocijacija ─çe biti u slu┼żbi katalizatora za sva znanja i iskustva i uvek otvorena za saradnju. Ako se vratimo na temu glavnih nedostataka, upravo mre┼żom partnera i saradnika aktivno uti─Źemo na nedostatak znanja i svesti o va┼żnosti promene pristupa u urbanom razvoju. ─îlanstvo u Asocijaciji je besplatno, i svako ko smatra da mo┼że da doprinese da se svest o ovoj temi ┼íiri je dobrodo┼íao. Podjednako su nam va┼żni i saradnici iz struke, gradskih uprava kao i gra─Ĺani, zajedno mo┼żemo vi┼íe!

Dobro nam došli!

Autor: Danica Laćarac, Project Manager, National Green Roof  Association Serbia

Nacionalna asocijacija Zelenih krovova Srbije logo

Bulevar Oslobo─Ĺenja 66b, 21000 Novi Sad
Tel: +381 (0)21 654 63 39
Tel: +381 (0)63 521 818
info@nazk.org
www.nazk.org