Connect with us
Arhitektura

Å etnje na 17. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

U okviru programa 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, koja se održava od 26. maja do 7. Jula, na programu je nekoliko vođenih Å”etnji kroz značajne arhitektonske i urbanističke lokacije u Beogradu. Prijave su obavezne i primaju se popunjavanjem formulara na sajtuĀ www.bina.rs, na stranici svake pojedinačne Å”etnje.

U nedelju, 5. juna na programu je Å”etnja ā€œUrbane memorije Donjeg Dorćolaā€, koja će biti organizovana u tri celine. O prvom segmentu će govoriti Bojana Ibrajter Gazibara iz Zavoda za zaÅ”titu spomenika kulture grada Beograda. Ona će dati osvrt na jevrejsko i otomansko nasleđe i druge važne odrednice koje čine kulturoloÅ”ke slojeve ovog istorijskog dela grada. O drugom delu, arhitekturi, urbanizmu i nerealizovanim projektima međuratnog perioda govoriće dr Vladana Putnik Prica, sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koordinatorka Docomomo Srbija. Treći deo, arhitekturu i urbanizam druge polovine 20. veka i savremenu arhitekturu pripremila je dr Dragana Mecanov, istraživačica iz Docomomo Srbija. Å etnja počinje u 10h a okupljanje je ispred Sportskog centra 25. Maj (TadeuÅ”a KoŔćuÅ”ka 63).

Mia Dorćol, Zabriskie Studio Relja Ivanić

Foto: Mia Dorćol, Zabriskie Studio, fotograf Relja Ivanić

Å etnja ā€œMia Dorćolā€ zakazana je za petak 10. jun u 14:30, sa okupljanjem na adresi Braće Baruh 26. Radi se obilasku istoimenog poslovnog objekta koji je predstavlja svojevrsni omaž početnom periodu industrijalizacije Beograda. Nasleđe industrijske arhitekture Beograda s početka 20. veka, koje joÅ” uvek karakteriÅ”e područje Donjeg Dorćola, bilo je neposredni uzor pri stvaranju iskrene i svedene savremene arhitekture. Å etnju će voditi Vladimir Đorić i Milka Gnjato iz Zabriskie studija.

U nedelju 19. juna u 10 časova biće organizovana Å”etnja Terazijama koju vodi Bojana Ibrajter Gazibara izĀ  Zavoda za zaÅ”titu spomenika kulture Beograda. Å etnja kroz arhitekturu Terazija, kojeĀ  imaju status kulturnog dobra, posvećena je istoriji i urbanizmu ovog prostora, spomenicima kulture ā€“ Palati Albanija, zgradi Hempro, Terazijskoj česmi, Hotelu Moskva, Palati Penzionog fonda, Palatama Anker i Atina i Krsmanovićevoj kući na Terazijama, kao i nerealizovanom projektu Terazijske terase. Okupljanje je kod Terazijske česme.

Za petak, 24. jun u 15:30 zakazan je obilazak Jadransko podunavske banke (bivÅ”u Jugobanke), koji će voditi Hajna Tucić, istoričarka Zavoda za zaÅ”titu spomenika kulture grada Beograda. Zgrada filijale banke u novom sediÅ”tu u Beogradu sagrađena je pre viÅ”e od sto godina i dominira jednom od glavnih beogradskih raskrsnica, ulica Kneza MiloÅ”a Obrenovića i Kralja Milana Obrenovića. Impozantna ugaona trospratnica ističe se kao jedan od najraskoÅ”nijih objekata Beograda i reprezentativno ostvarenje beogradske arhitekture između dva svetska rata, u kome je prvobitno bio najveći novčani zavod u kraljevini SHS/Jugoslaviji i u kome je.kontinuirano održavana prvobitna namena banke. Okupljanje je ispred ulice Kralja Milana 11.

Depo Narodna bibliteka BINA

Foto: Depo Narodna bibliteka

U nedelju 26. juna biće organizovane dve Å”etnje. Prva je Å”etnja GeneralÅ”tabom sa okupljanjem u 12 časova ispred ulaznog paviljona objekta A (Kneza MiloÅ”a 33-41), koju vodi Bojan Kovačević. Ovaj kompleks se smatra najznačajnijim projektantskim delom Nikole Dobrovića, ali i jednim od najboljih objekata izvedenih u XX veku na ovim prostorima. Nakon Å”to su snage NATO-a bombardovale 1999. ovaj objekat, u dva navrata, i nakon ruÅ”enja segmenata objekta iz bezbednosnih razloga, pokrenuta jeĀ  inicijativa za rekonstrukciju kompleksa, nakon njegovog proglaÅ”enja za zaÅ”tićeno kulturno dobro 2005. godine.Ā 

Å etnju od 18 časovaĀ pod nazivom ā€œIstorijat Beogradske tvrđave, sa osvrtom na nerealizovani projekat arhitekte Nikole Dobrovićaā€ vodiće Aleksandar Božović (Zavod za zaÅ”titu spomenika kulture grada Beograda). U okviru studije ā€œObnova i izgradnja Beograda: konture budućeg gradaā€ Dobrović je predvideo izgradnju političko-sportskog stadiona u zoni Donjeg grada Beogradske tvrđave, dok je na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave osmislio ā€žvertikalnu nadgradnjuā€ odnosno izgradnju objekata od državnog značaja, među kojima suĀ  bili Narodna skupÅ”tina i Panteoni muzej NOB-a.Ā Ā 

Tokom prvog vikenda BINE, 28. i 29. maja, bile su organizovane Å”etnje ā€œNarodna biblioteka Srbije / ProÅ”irenje depoaā€ koje su vodile arhitekte Đorđe Alfirević i Zoran Radojičić, ā€œNovi vek Ložioniceā€ (Anđela KarabaÅ”ević Sudžum i Vladislav Sudžum)Ā ā€œMuzej savremene umetnosti u Beogradu / proÅ”irenjeā€ (Branko Stanojević i Dejan Todorović) i ā€œVečernja Å”etnja GardoÅ”emā€ (Aleksandar Stanojlović)

Ložionica BINA

Foto: Ložionica, slikano dronom

Poseban program BINA izlet ove godine posvećen je gradu Å apcu. Voditelji programa pod nazivom ā€œTransformacija javnih prostora u Å apcu u periodu od 2015-2020ā€, zakazanog za 4. Jun od 14 do 20h, sa polaskom sa autobuskog stajaliÅ”ta na Studentskom trgu, vodiće Milena Zindović (ŽAD) i Igor Marsenić. U periodu između 2015. i 2020. godine u Å apcu je okupljen kreativni tim mladih umetnika, arhitekata i urbanista, koji su uz snažnu političku podrÅ”ku dobili priliku da osavremene javne prostore Å apca i time utisnu novi savremeni sloj u kompleksni identitet grada. U tom kratkom periodu realizovan je veći broj projekata uređenja javnih gradskih prostora, kao i veći broj savremenih skulptura i umetničkih murala u javnom prostoru, koje će moći da pogledaju posetioci programa BINE.

Tematske Ŕetnje kroz arhitekturu grada namenjene najŔiroj publici organizuju se u saradnji sa Zavodom za zaŔtitu spomenika kulture grada Beograda, udruženjem DO.CO.MO.MO Srbija, DruŔtvom arhitekata Beograda (DAB), Ženskim arhitektonskim druŔtvom (ŽAD) i drugima.

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022
+381 11 26 24 858
bina.centar@gmail.com
office@bina.rs
www.bina.rs