Connect with us
Energetska efikasnost

Ekološka kuća u obliku ljuske sirovog kikirikija (FOTO)

Arhitekta Havier Senosiain stvorio je u blizini Meksiko Sitija dom inspirisan ljuskom sirovog kikirikija – dva ovalna prostora koja su povezana uskim prolazom. Ovaj predlog je nastao na osnovu zahteva elementarnih funkcija ─Źoveka: prostor za zajedni─Źki ┼żivot, dnevna soba, trpezarija i kuhinja i drugi za spavanje, garderober i kupatilo.

Originalni koncept definisan je u dva velika prostora: jedna komora sadr┼żi privatne spava─çe sobe, dok svetlija komora sadr┼żi dnevni boravak i zajedni─Źke prostorije. Iako unutra┼ínjost kuc╠üe deluje kao podzemna pec╠üina, povezana je s bujnim pejza┼żom, velikim prozorima.

Ekološka kuća

Ekološka kuća po uzoru na oblik ljuske kikirikija

U procesu izgradnje bilo je potrebno postic╠üi isti kontinuitet kao i dizajn. Za to je kori┼íc╠üen materijal koji se mo┼że oblikovati i koji c╠üe omoguc╠üiti igru sli─Źnu onoj kod plastelina u modelima. Sastavljanje ferocementa po─Źeo ┼íablonu koji je li─Źio na skejtbord staze, formiranje granatu sa metalnim skeleta, u kojoj su ┼íipke postavljena u obliku prstenova, promeni visinu prema prostoru.

organska ku─ça

Travnati zeleni krov organske kuće

Zemlja i trava ┼ítite od toplote i hladno─çe, vetra i mokro-suvog ciklusa; izbegavajuc╠üi dilatacije i kontrakcije koje izazivaju pukotine i vla┼żnost. Zelena dina je omota─Ź unutra┼ínje zapremine koji je gotovo nevidljiv. Spolja se vidi samo trava, grmlje, drvec╠üe i cvec╠üe. ┼áetnja po vrtu je hodanje po krovu same kuc╠üe, a da toga uop┼íte i niste svesni.

zeleni krov

Šetnja po vrtu je hodanje po krovu same kuće

Suprotno onome ┼íto bi se moglo misliti, ova polu-zakopana kuc╠üa je svetlija i osun─Źanija od konvencionalnih kuc╠üe. U ovom tipu stanovanja prozori se mogu usmeriti ka bilo kojoj orijentaciji i kupole omoguc╠üavaju prodiranje svetlosti i sunca odozgo. Ventilacija je olak┼íano zahvaljujuc╠üi aerodinami─Źkom obliku stana koji omoguc╠üavaju slobodnu cirkulaciju vazduha.

Ekološka kuća

Zelene barijere koje filtriraju o┼ítru sun─Źevu svetlost

veliki prozor

Veliki prozori u ekološkoj kući

ventilacija

Ventilacija je olak┼íana aerodinami─Źkim oblikom, koji omoguc╠üava slobodnu cirkulaciju vazduha

enterijer

Unutrašnjost ekološke kuće

ent6erijer

Ekološka kuća u Meksiku

Ekološka kuća u Meksiku

Ekološka kuća u Meksiku

veliki prozori

Bujni pejza┼ż i veliki prozori

eko ku─ça

Drvec╠üe i ┼żbunje predstavljaju zelene barijere koje filtriraju o┼ítru sun─Źevu svetlost

prozor

Drvec╠üe i ┼żbunje ┼ítite kuc╠üu od pra┼íine i buke

eko ku─ça

Ekološka kuća u blizini Meksiko Sitija

eko ku─ça

Kupatilo u ekološkoj kući

veliki prozor

Kuc╠üa se pokazala sun─Źanom i svetlijom od konvencionalnih kuc╠üa

spava─ça soba

Jedan deo sadr┼żi privatne spava─çe sobe