Connect with us
Energetska efikasnost

Ekološka kuća u obliku ljuske sirovog kikirikija (FOTO)

eko kuća

Arhitekta Havier Senosiain stvorio je u blizini Meksiko Sitija dom inspirisan ljuskom sirovog kikirikija – dva ovalna prostora koja su povezana uskim prolazom. Ovaj predlog je nastao na osnovu zahteva elementarnih funkcija čoveka: prostor za zajednički život, dnevna soba, trpezarija i kuhinja i drugi za spavanje, garderober i kupatilo.

Originalni koncept definisan je u dva velika prostora: jedna komora sadrži privatne spavaće sobe, dok svetlija komora sadrži dnevni boravak i zajedničke prostorije. Iako unutrašnjost kuće deluje kao podzemna pećina, povezana je s bujnim pejzažom, velikim prozorima.

Ekološka kuća

Ekološka kuća po uzoru na oblik ljuske kikirikija

U procesu izgradnje bilo je potrebno postići isti kontinuitet kao i dizajn. Za to je korišćen materijal koji se može oblikovati i koji će omogućiti igru sličnu onoj kod plastelina u modelima. Sastavljanje ferocementa počeo šablonu koji je ličio na skejtbord staze, formiranje granatu sa metalnim skeleta, u kojoj su šipke postavljena u obliku prstenova, promeni visinu prema prostoru.

organska kuća

Travnati zeleni krov organske kuće

Zemlja i trava štite od toplote i hladnoće, vetra i mokro-suvog ciklusa; izbegavajući dilatacije i kontrakcije koje izazivaju pukotine i vlažnost. Zelena dina je omotač unutrašnje zapremine koji je gotovo nevidljiv. Spolja se vidi samo trava, grmlje, drveće i cveće. Šetnja po vrtu je hodanje po krovu same kuće, a da toga uopšte i niste svesni.

zeleni krov

Šetnja po vrtu je hodanje po krovu same kuće

Suprotno onome što bi se moglo misliti, ova polu-zakopana kuća je svetlija i osunčanija od konvencionalnih kuće. U ovom tipu stanovanja prozori se mogu usmeriti ka bilo kojoj orijentaciji i kupole omogućavaju prodiranje svetlosti i sunca odozgo. Ventilacija je olakšano zahvaljujući aerodinamičkom obliku stana koji omogućavaju slobodnu cirkulaciju vazduha.

Ekološka kuća

Zelene barijere koje filtriraju oštru sunčevu svetlost

veliki prozor

Veliki prozori u ekološkoj kući

ventilacija

Ventilacija je olakšana aerodinamičkim oblikom, koji omogućava slobodnu cirkulaciju vazduha

enterijer

Unutrašnjost ekološke kuće

ent6erijer

Ekološka kuća u Meksiku

Ekološka kuća u Meksiku

Ekološka kuća u Meksiku

veliki prozori

Bujni pejzaž i veliki prozori

eko kuća

Drveće i žbunje predstavljaju zelene barijere koje filtriraju oštru sunčevu svetlost

prozor

Drveće i žbunje štite kuću od prašine i buke

eko kuća

Ekološka kuća u blizini Meksiko Sitija

eko kuća

Kupatilo u ekološkoj kući

veliki prozor

Kuća se pokazala sunčanom i svetlijom od konvencionalnih kuća

spavaća soba

Jedan deo sadrži privatne spavaće sobe