Connect with us
Arhitektura

Ekološka kuća nadomak Novog Sada

Ove godine navr┼íilo se punih ─Źetvrt veka od kako porodica Nikoli─ç iz Novog Sada ┼żivi u jednoj za mnoge neobi─Źnoj ku─çi ÔÇô koja se greje uz pomo─ç sun─Źeve svetlosti.

Ekološka kuća

Foto: Privatna arhiva Veljka Milkovi─ça

Njihov dom nalazi se u Nemanovcima, sala┼íarskom naselju pokraj Novog Sada, a in┼żenjer Aleksandar Nikoli─ç ju je gradio pet godina naj─Źe┼í─çe sam ili s jednim pomo─çnim radnikom. ─îesto su ga pitali kako mu sve to polazi za rukom jer nije arhitekta, a Nikoli─ç je uvek imao spreman odgovor ÔÇô da mu je u izgradnji ekolo┼íke solarne zemunice jedini saveznik i pomo─çnik bilo sunce. Ku─çu je gradio punih pet godina, a ona je na po─Źetku vi┼íe li─Źila na betonski, ukopan bunker, prekriven debelim slojem ┼żute vodonepropusne zemlje, kakva je ve─ç u ovom delu novosadskog atara.

Kom┼íije, ali i putnici namernici, samo su za─Źu─Ĺeno vrteli glavom, jer nisu mogli da zamisle ┼íta ─çe od ovog ÔÇťbunkeraÔÇŁ da ispadne. Tek je na kraju radova postao jasno da je Niko─çeva ku─ça prava bela lepotica u zelenoj oazi, a takva je i dan-danas.

Ekološka kuća

Foto: Privatna arhiva Veljka Milkovi─ça

Takvom utisku najvi┼íe je doprineo ogroman travnjak, povr┼íine oko 5 hiljada kvadratnih metara, kao i oko 400 metara ┼żive ograde i vo─çnjak. Ipak, kako Nikoli─ç ka┼że, do ovoga ne bi do┼ílo da nije upoznao Novosa─Ĺanina Veljka Milkovi─ça, idejnog tvoraca solarne zemunice koju sada svi nazivaju ekolo┼íkom ku─çom.

Prvu ovakvu zemunicu Milkovi─ç je patentirao davne 1977. godine, da bi njegova prva knjiga Solarne zemunice ÔÇô dom budu─çnosti bila objavljena pet godina kasnije, a od 1991. godine do danas knjiga Ekolo┼íke ku─çe, napisana u koautorstvu sa Aleksandrom Nikoli─çem, ┼ítampana je u ─Źetiri izdanja.

Ekološka kuća

Foto: Privatna arhiva Veljka Milkovi─ça

– Zbog masivne zemljane za┼ítite moja solarna zemunica mo┼że se smatrati racionalnom samogrejnom ekolo┼íkom ku─çom. U nju se ne ula┼że ni┼íta ┼íto je izuzetno skupo, u┼íteda energije za grejanje je 85 odsto, a struje za osvetljenje 30 procenata. S nekim inovacijama, koje tek nameravam da objavim, na sun─Źevoj energiji bi moglo da se u┼ítedi i vi┼íe od 90 odsto drugih energenata i ─Źak 40 odsto struje koja se tro┼íi za ku─çnu rasvetuÔÇô ka┼że za na┼í portal Veljko Milkovi─ç uz opasku da mu je inspiracija iz sve ovo bila Petrovaradinska tvr─Ĺava, odnosno njene katakombe.

Aleksandar Nikoli─ç ka┼że da je na svoju zemunicu utro┼íio oko 100 tona armiranog betona i to je, u stvari, i osnovni materijal od kojeg je izgra─Ĺena ova solarna samogrejna ku─ça. U parkinge, prilaze, terase, ugradio je jo┼í 40 tona armiranog betona. Na ku─çi nema nikakvih drugih posebnih zahvata, izolacija je uobi─Źajena, prozori su standardni. Ku─ça ima prizemlje sa ulazom, velikom dnevnom sobom i kuhinjom, radnom sobom i radionicom, a na spratu su de─Źija, dve spava─çe sobe i kupatilo. Iskopanom zemljom prekriveno je 80 odsto ku─çe, dok je na njoj posejana trava.

Povr┼íina cele ku─çe je samo 140 kvadrata, i krajnje je neobi─Źnih dimenzija ÔÇô dvadeset puta pet metara, ali izgleda kao da je mnogo ve─ça, jer se prostire skoro ┼íirinom celog placa da bi svi njeni prozori gledali ka jugu. Ta fasada s reflektuju─çim povr┼íinama iznad i ispod prozora, napravljenim od folije nalik na staniol, jedina nije pokrivena zemljom. Kako Nikoli─ç navodi, u celoj pri─Źi najte┼że je bilo prona─çi plac u blizini grada koji je dovoljno velik, a, ┼íto je najbitnije, da je orijentisan prema jugu!.

Lepotica iz Nemanovaca nema nikakvo drugo grejanje osim sun─Źane energije.

Ekološka kuća

Foto: Privatna arhiva Veljka Milkovi─ça

– Ono ┼íto moram da naglasim jeste da ku─ça nema ni jednu jedinu pukotinu, u sred zime u blizini ku─çe nama cvetaju ru┼że, a oko nas je sneg. Meni se ne isplati da se dogrevam ili hladim klimom, jer to nije ekonomi─Źno. Koliko sam zadovoljan ┼żivotom u ku─çi, da uskoro planiram da jednu takvu u blizini moje sagradim i sinu ÔÇô navodi Nikoli─ç.

Isti─Źe da kada zimi ima sunca, makar to bilo i jedan dan, u zemunici je toplo ne samo tog, ve─ç i narednog dana, ─Źak i kad je obla─Źno. Ako imate dva sun─Źana dana, onda otprilike jo┼í dva dana u┼żivate u toj toploti. Kolika ─çe u┼íteda u grejanju biti zavisi od razmaka izme─Ĺu sun─Źanih dana. A za vreme blagih zima s mnogo sun─Źanih dana, kakva je bila naro─Źito ova poslednja, mo┼żete da pro─Ĺete s neznatnim dogrevanjem.

Kao ┼íto je preko zime najva┼żnije ugrabiti svaki sun─Źev zrak, preko leta je bitno sakriti se. Zato je ku─ça projektovana tako da sunce zbog svog visokog polo┼żaja na nebu potpuno sija iznad ku─çe i sun─Źevi zraci od 5. maja do 15. avgusta ne ulaze u ku─çu. Visoke temperature preko 35 stepeni Celzijusa napolju podi┼żu temperaturu u ku─çi sa 24┬║C na maksimalno 28┬║C i to se, recimo, de┼íavalo letos kada je spoljna temperatura bivala i preko 40 stepeni.

Jedina energetska briga preko leta jeste negovanje travnjaka na krovu. Naravno, potrebno ga je ─Źesto zalivati kako ga sunce ne bi spr┼żilo. Me─Ĺutim za Nikoli─çe ni ovo nije prevelika briga, jer imaju svoju vodu, pa im ni tu tro┼íkovi nisu preveliki.

Foto: Privatna arhiva Veljka Milkovi─ça

Izvor: mojnovisad.com