Connect with us

Arhitektura

Ekološka kuća nadomak Novog Sada

Objavljeno

:

Ove godine navršilo se punih četvrt veka od kako porodica Nikolić iz Novog Sada živi u jednoj za mnoge neobičnoj kući – koja se greje uz pomoć sunčeve svetlosti.

Foto: Privatna arhiva Veljka Milkovića

Njihov dom nalazi se u Nemanovcima, salašarskom naselju pokraj Novog Sada, a inženjer Aleksandar Nikolić ju je gradio pet godina najčešće sam ili s jednim pomoćnim radnikom. Često su ga pitali kako mu sve to polazi za rukom jer nije arhitekta, a Nikolić je uvek imao spreman odgovor – da mu je u izgradnji ekološke solarne zemunice jedini saveznik i pomoćnik bilo sunce. Kuću je gradio punih pet godina, a ona je na početku više ličila na betonski, ukopan bunker, prekriven debelim slojem žute vodonepropusne zemlje, kakva je već u ovom delu novosadskog atara.

Komšije, ali i putnici namernici, samo su začuđeno vrteli glavom, jer nisu mogli da zamisle šta će od ovog “bunkera” da ispadne. Tek je na kraju radova postao jasno da je Nikoćeva kuća prava bela lepotica u zelenoj oazi, a takva je i dan-danas.

Foto: Privatna arhiva Veljka Milkovića

Takvom utisku najviše je doprineo ogroman travnjak, površine oko 5 hiljada kvadratnih metara, kao i oko 400 metara žive ograde i voćnjak. Ipak, kako Nikolić kaže, do ovoga ne bi došlo da nije upoznao Novosađanina Veljka Milkovića, idejnog tvoraca solarne zemunice koju sada svi nazivaju ekološkom kućom.

Prvu ovakvu zemunicu Milković je patentirao davne 1977. godine, da bi njegova prva knjiga Solarne zemunice – dom budućnosti bila objavljena pet godina kasnije, a od 1991. godine do danas knjiga Ekološke kuće, napisana u koautorstvu sa Aleksandrom Nikolićem, štampana je u četiri izdanja.

Foto: Privatna arhiva Veljka Milkovića

– Zbog masivne zemljane zaštite moja solarna zemunica može se smatrati racionalnom samogrejnom ekološkom kućom. U nju se ne ulaže ništa što je izuzetno skupo, ušteda energije za grejanje je 85 odsto, a struje za osvetljenje 30 procenata. S nekim inovacijama, koje tek nameravam da objavim, na sunčevoj energiji bi moglo da se uštedi i više od 90 odsto drugih energenata i čak 40 odsto struje koja se troši za kućnu rasvetu– kaže za naš portal Veljko Milković uz opasku da mu je inspiracija iz sve ovo bila Petrovaradinska tvrđava, odnosno njene katakombe.

Aleksandar Nikolić kaže da je na svoju zemunicu utrošio oko 100 tona armiranog betona i to je, u stvari, i osnovni materijal od kojeg je izgrađena ova solarna samogrejna kuća. U parkinge, prilaze, terase, ugradio je još 40 tona armiranog betona. Na kući nema nikakvih drugih posebnih zahvata, izolacija je uobičajena, prozori su standardni. Kuća ima prizemlje sa ulazom, velikom dnevnom sobom i kuhinjom, radnom sobom i radionicom, a na spratu su dečija, dve spavaće sobe i kupatilo. Iskopanom zemljom prekriveno je 80 odsto kuće, dok je na njoj posejana trava.

Površina cele kuće je samo 140 kvadrata, i krajnje je neobičnih dimenzija – dvadeset puta pet metara, ali izgleda kao da je mnogo veća, jer se prostire skoro širinom celog placa da bi svi njeni prozori gledali ka jugu. Ta fasada s reflektujućim površinama iznad i ispod prozora, napravljenim od folije nalik na staniol, jedina nije pokrivena zemljom. Kako Nikolić navodi, u celoj priči najteže je bilo pronaći plac u blizini grada koji je dovoljno velik, a, što je najbitnije, da je orijentisan prema jugu!.

Lepotica iz Nemanovaca nema nikakvo drugo grejanje osim sunčane energije.

Foto: Privatna arhiva Veljka Milkovića

– Ono što moram da naglasim jeste da kuća nema ni jednu jedinu pukotinu, u sred zime u blizini kuće nama cvetaju ruže, a oko nas je sneg. Meni se ne isplati da se dogrevam ili hladim klimom, jer to nije ekonomično. Koliko sam zadovoljan životom u kući, da uskoro planiram da jednu takvu u blizini moje sagradim i sinu – navodi Nikolić.

Ističe da kada zimi ima sunca, makar to bilo i jedan dan, u zemunici je toplo ne samo tog, već i narednog dana, čak i kad je oblačno. Ako imate dva sunčana dana, onda otprilike još dva dana uživate u toj toploti. Kolika će ušteda u grejanju biti zavisi od razmaka između sunčanih dana. A za vreme blagih zima s mnogo sunčanih dana, kakva je bila naročito ova poslednja, možete da prođete s neznatnim dogrevanjem.

Kao što je preko zime najvažnije ugrabiti svaki sunčev zrak, preko leta je bitno sakriti se. Zato je kuća projektovana tako da sunce zbog svog visokog položaja na nebu potpuno sija iznad kuće i sunčevi zraci od 5. maja do 15. avgusta ne ulaze u kuću. Visoke temperature preko 35 stepeni Celzijusa napolju podižu temperaturu u kući sa 24ºC na maksimalno 28ºC i to se, recimo, dešavalo letos kada je spoljna temperatura bivala i preko 40 stepeni.

Jedina energetska briga preko leta jeste negovanje travnjaka na krovu. Naravno, potrebno ga je često zalivati kako ga sunce ne bi spržilo. Međutim za Nikoliće ni ovo nije prevelika briga, jer imaju svoju vodu, pa im ni tu troškovi nisu preveliki.

Foto: Privatna arhiva Veljka Milkovića

Izvor: mojnovisad.com

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement
Jooble - posao u građevini

Izdvajamo

Popularno