Connect with us
Energetska efikasnost

Autobusi sa nultom emisijom dizajnirani za socijalno distanciranje

Britanski startap Arrival predstavio je elektri─Źni autobus napravljen ne samo da pobolj┼ía percepciju javnosti o javnom prevozu, vec╠ü i da odgovori na zdravstvene probleme u vremenu virusa korona. Arrival Bus projektovan je tako da mo┼że da se upotrebljava ┼íirom sveta, ima digitalne ekrane za jednostavnu identifikaciju i fleksibilno sedenje kako bi se broj putnika mogao kontrolisati i kako bi se pridr┼żavali pravila socijalnog distanciranja.

Dizajn omoguc╠üava ugradnju razdelnika od pleksiglasa izme─Ĺu putnika, kao i zahtev za zaustavljanje bez dodira putem aplikacije za pametne telefone.

Osnovan 2015. godine, startap Arrival radi na projektovanju elektri─Źnih komercijalnih vozila koj su dizajnirana tako da pomognu gradovima da ispune svoje ciljeve nulte emisije ┼íirom sveta. Kompanija planira da do 2026. godine ┼íirom sveta postavi 1.000 mikrofabrika – proizvodnih pogona za male proizvode i tehnologiju monta┼że Arrival, kako bi sagradila sva elektri─Źna vozila u svom portfelju.

arrival bus

Putem aplikacije na pametnim telefonima mogu─çe je tra┼żiti zaustavljanje autobusa

ÔÇ×Radec╠üi u partnerstvu sa preduzec╠üima na razvoju celog ekosistema oko na┼íih vozila, podr┼żavamo njihove ciljeve da javni prevoz postane privla─Źan i istovremeno postignemo neutralnost ugljen-dioksida“, izjavio je Ben Jardine, ┼íef proizvodnje Arrival Bus-a.

Arrival Bus

U autobusu je omogu─çeno i socijalno distanciranje

Elektri─Źna vozila bic╠üe izra─Ĺena u lokalnim mikrofabrikama koristec╠üi modularnu konstrukciju. Upotreba aluminijumske ┼íasije sa integrisanim mehani─Źkim delovima tako─Ĺe c╠üe pojednostaviti proizvodni proces, dok c╠üe minimalisti─Źki dizajn enterijera olak┼íati ─Źi┼íc╠üenje vozila.

autobus

Minimalisti─Źki dizajn