Connect with us
Novosti

Zaronite u Muzej podvodne umetnosti (FOTO)

Četiri godine nakon prvobitne koncepcije, australijski Muzej podvodne umetnosti konačno se otvorio za javnost. To je prvi Muzej podvodne umetnosti na Južnoj hemisferi. Smešten pored obale Townsville-a u Severnom Kvinslendu, u centralnom delu Velikog Barijerskog grebena, ovaj jedinstveni muzej ima za cilj da ojača poziciju regiona kao lidera u očuvanju, obnovi i podizanju svesti o koralnim grebenima. 

Muzej podvodnih skulptura rodio se u mislima Džejsona de Kaires Tejlora, vajara englesko-gvajanskog porekla, specijalizovanog u kreiranju savremenih podvodnih skulptura, koje se vremenom „pretvaraju“ u veštačke koralne grebene.

podvodni muzej

Okeanska sirena

Kao uvodna skulptura Muzeja podvodne umetnosti, Okeanska sirena zamišljena je kao nadvodni svetionik za podizanje svesti o očuvanju okeana. Inspiracija za statuu, kako je izvestio CNBC, je 12-godišnja Takoda Johnson, „pripadnica lokalnog naroda Vulgurukaba, jedan od dva tradicionalna vlasnika lokalne zemlje.“ Skulptura direktno reaguje na podatke o temperaturi vode iz  stanice Davies Reef na Velikom barijerskom grebenu menjajući boju u zavisnosti od temperaturnih razlika.

Podvodni muzej

Postavka teška preko 50t

Podvodno i na oko 80 kilometara od obale, John Brever Reef „Coral Greenhouse“ dočekuje ronioce u srce morskog parka Greater Barrier Reef, sa porukama o očuvanju i obnovi grebena.

Sva konstrukcija izrađena je od nerđajućeg čelika i pH neutralnih materijala kako bi se podstakao rast korala. Ovi materijali su bezbedni i ekološki prihvatljivi, i pokazali su se uspešnim u tome što podstiču rast korala, koji su za uzvrat, podržali razvitak kompletnog morskog eko-sistema.

podvodni muzej

Sva konstrukcija izrađena je od nerđajućeg čelika i pH neutralnih materijala kako bi se podstakao rast korala

„Muzej podvodne umetnosti nudi savremenu platformu za deljenje priča o grebenu i kulturi ljudi, kao i rešenja za očuvanje grebena“, piše u saopštenju MOUA, u kome se naglašavaju brojne obrazovne mogućnosti muzeja. Okeanska sirena i plastenik korala su završeni kao deo prve faze Muzeja podvodne umetnosti; buduće instalacije uključuju Palm Island i Magnetic Island. 

podvodni

Muzej podvodne umetnosti u Australiji

podvodi muzej

Muzej podvodne umetnosti u Australiji

podvodni muzej

Postavka muzeja ima za cilj očuvanje grebena

Podvodni muzej

Ulaz u podvodni muzej

Podvodni muzej

Sva konstrukcija izrađena je od nerđajućeg čelika i pH neutralnih materijala

koralni greben

Sva konstrukcija izrađena od pH neutralnih materijala kako bi se podstakao rast korala

muzej

Okeanska sirena zamišljena je kao nadvodni svetionik za podizanje svesti o očuvanju okeana