Connect with us

Novosti

Zaronite u Muzej podvodne umetnosti (FOTO)

Objavljeno

:

Podvodni muzej

Četiri godine nakon prvobitne koncepcije, australijski Muzej podvodne umetnosti konačno se otvorio za javnost. To je prvi Muzej podvodne umetnosti na Južnoj hemisferi. Smešten pored obale Townsville-a u Severnom Kvinslendu, u centralnom delu Velikog Barijerskog grebena, ovaj jedinstveni muzej ima za cilj da ojača poziciju regiona kao lidera u očuvanju, obnovi i podizanju svesti o koralnim grebenima.

Muzej podvodnih skulptura rodio se u mislima Džejsona de Kaires Tejlora, vajara englesko-gvajanskog porekla, specijalizovanog u kreiranju savremenih podvodnih skulptura, koje se vremenom „pretvaraju“ u veštačke koralne grebene.

podvodni muzej

Okeanska sirena

Kao uvodna skulptura Muzeja podvodne umetnosti, Okeanska sirena zamišljena je kao nadvodni svetionik za podizanje svesti o očuvanju okeana. Inspiracija za statuu, kako je izvestio CNBC, je 12-godišnja Takoda Johnson, „pripadnica lokalnog naroda Vulgurukaba, jedan od dva tradicionalna vlasnika lokalne zemlje.“ Skulptura direktno reaguje na podatke o temperaturi vode iz  stanice Davies Reef na Velikom barijerskom grebenu menjajući boju u zavisnosti od temperaturnih razlika.

Podvodni muzej

Postavka teška preko 50t

Podvodno i na oko 80 kilometara od obale, John Brever Reef „Coral Greenhouse“ dočekuje ronioce u srce morskog parka Greater Barrier Reef, sa porukama o očuvanju i obnovi grebena.

Sva konstrukcija izrađena je od nerđajućeg čelika i pH neutralnih materijala kako bi se podstakao rast korala. Ovi materijali su bezbedni i ekološki prihvatljivi, i pokazali su se uspešnim u tome što podstiču rast korala, koji su za uzvrat, podržali razvitak kompletnog morskog eko-sistema.

podvodni muzej

Sva konstrukcija izrađena je od nerđajućeg čelika i pH neutralnih materijala kako bi se podstakao rast korala

„Muzej podvodne umetnosti nudi savremenu platformu za deljenje priča o grebenu i kulturi ljudi, kao i rešenja za očuvanje grebena“, piše u saopštenju MOUA, u kome se naglašavaju brojne obrazovne mogućnosti muzeja. Okeanska sirena i plastenik korala su završeni kao deo prve faze Muzeja podvodne umetnosti; buduće instalacije uključuju Palm Island i Magnetic Island.

podvodni

Muzej podvodne umetnosti u Australiji

podvodi muzej

Muzej podvodne umetnosti u Australiji

podvodni muzej

Postavka muzeja ima za cilj očuvanje grebena

Podvodni muzej

Ulaz u podvodni muzej

Podvodni muzej

Sva konstrukcija izrađena je od nerđajućeg čelika i pH neutralnih materijala

koralni greben

Sva konstrukcija izrađena od pH neutralnih materijala kako bi se podstakao rast korala

muzej

Okeanska sirena zamišljena je kao nadvodni svetionik za podizanje svesti o očuvanju okeana

 

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno