Connect with us
Promo

Letnji komfor – Kako da izolacija radi još više za Vas?

Toplotni talas koji je u julu 2023. zahvatio Srbiju i veći deo Evrope (nazvan ’Lucifer’ zbog rekordnih temperatura i do 48°C) na veoma direktan način nas je podsetio da su klimatske promene tu, a da su ekstremne temperature naša sadašnjost i budućnost. Evropska klima se očigledno menja, a da li su naše zgrade spremne za sve češće talase ekstremnih vrućina?

Rastuće temperature, u kombinaciji sa starenjem stanovništva, učinile su nas ranjivijim na pretnju od pregrevanja. Predviđa se da će ekstremne vrućine uticati na 300 miliona Evropljana svake godine do 2100. godine i prouzrokovati čak 90.000 smrtnih slučajeva1. Čak 90% vremena provodimo u zatvorenom prostoru, zbog čega zgrade imaju značajan uticaj na naše zdravlje i dobrobit. Zato je ključno da zgrade (i nove i postojeće) budu otporne na klimatske promene. Važno je da delujemo sada jer će se promene koje napravimo danas osećati u decenijama koje dolaze.

Uticaj visoke temperature na ljudski organizam

Uticaj visoke temperature na ljudski organizam

Aktuelna zakonska regulativa uglavnom za cilj ima da sačuva toplotu u zgradama zimi, a izolacija igra centralnu ulogu u tome. Međutim, uz adekvatno projektovanje, izgradnju, renoviranje i održavanje, zgrade nas mogu zaštititi od ekstremnih temperatura tokom cele godine, ne samo zimi.

Projekat otporan na klimatske promene

Da bi zgrade bile otporne na klimatske promene potrebno je primeniti holistički pristup koji uzima u obzir kompletnu zgradu. Od ključne važnosti je stvoriti stabilno i kontrolisano unutrašnje okruženje, koje omogućava sistemima grejanja i hlađenja da rade efikasno i ekonomično. Knauf Insulation projektantima savetuje primenu 4 osnovna principa projektovanja koji mogu doprineti da zgrada bude otpornija na klimatske promene:

  1. Orijentacija – Potrebno je uzeti u obzir orijentaciju zgrade koja značajno određuje uticaj sunčevog zračenja i vetra na samu zgradu. Takođe je potrebno postići optimalni odnos između zastakljenja i zasenčenja kako bi se uravnotežio uticaj sunčeve energije na zgradu tokom cele godine.
  2. Unutrašnji toplotni dobici – Potrebno je umanjiti unutrašnje toplotne dobitke, na primer izolacijom cevi za toplu vodu ili ugradnjom energetski efikasnih kućnih uređaja, kako bi se ograničila neželjena toplota unutar zgrade.
  3. Ventilacija i zaptivenost – Ventilacija i zaptivenost su takođe ključni faktori koje treba uzeti u obzir. Mogućnost regulacije ventilacije unutar dobro zaptivene zgrade omogućiće veću kontrolu nad unutrašnjom temperaturom.
  4. Izolacija – Odgovarajuća i pravilno postavljena izolacija će smanjiti neželjeni prenos toplote, stabilizovati uslove unutrašnjeg okruženja i zaštititi stanare od uticaja spoljašnje toplote ili hladnoće. Usvajanjem navedenih principa omogućuje se izolaciji da više doprinese zaštiti stanara ne samo zimi već tokom cele godine.
Projektovana učestalost ekstremnih toplotnih talasa u budućnosti

Projektovana učestalost ekstremnih toplotnih talasa u budućnosti

Pažljivo izabrana i pravilno postavljena izolacija

Pri odabiru termoizolacije potrebno je uzeti u obzir koeficijent toplotne provodljivosti i realne performanse.

Koeficijent toplotne provodljivosti je od velike važnosti pri zaštiti od pregrevanja. Što je λ manja, to je termoizolacija bolja. Nažalost, neke proizvode je teže pravilno postaviti u stvarnim uslovima na gradilištu. Na primer, ako površina zida nije savršeno ravna, kruta izolaciona ploča neće savršeno da „nalegne”, što može dovesti do formiranja zazora koji narušavaju termičke performanse zida. Razlika između projektovanih i stvarnih performansi ima potencijal da destabilizuje unutrašnje okruženje zgrade čiji je kvalitet od odlučujućeg značaja za toplotni komfor.

Zbog toga je važno u projektima specificirati materijale koji se mogu postaviti na adekvatan način. Izolacija od mineralne vune je fleksibilna i lako se prilagođava manjim nesavršenostima podloge.
Zbog svoje vlaknaste strukture ploče mineralne vune se odlično uklapaju što umanjuje mogućnost formiranja zazora i poboljšava stvarne performanse. S obzirom da mineralna vuna koristi zarobljeni vazduh između vlakana kao izolaciju, njene toplotne performanse se ne pogoršavaju tokom vremena, kao kod nekih drugih izolatora (gas koji tokom vremena iscuri). U suštini, mineralnu vunu je lakše pravilno postaviti na gradilištu, što je čini pouzdanim izborom.

Dobra i loša izolacija

Dobra i loša izolacija

Vreme je za akciju

Klimatske promene su naša realnost i na nama je da preduzmemo mere i ublažimo rizike koje predstavljaju. Za našu industriju to podrazumeva stvaranje holistički projektovanih zgrada otpornih na ekstremne temperature. Moramo omogućiti izolaciji da doprinese više, koristeći je „rame uz rame“ uz sisteme grejanja i hlađenja, kako bismo zaštitili korisnike zgrada 365 dana u godini.

Izolacija se mora pažljivo odabrati, dajući prednost proizvodima koji nude stvarne performanse, kao što je slučaj sa mineralnom vunom. Ostale prednosti mineralne vune kao što su negorivost, dobre akustičke performanse i mala količina ugrađenog ugljenika, takođe postaju sve važniji faktori u projektnim specifikacijama. Principi dobre izolacije i dobro promišljenog dizajna, primenjeni na nove i postojeće zgrade doprineće stvaranju zgrada otpornijih na klimatske promene danas i za generacije koje dolaze.

knauf insulation logo

Knauf Insulation d.o.o.
Batajnički drum 16b, 11080 Zemun – Beograd
T. +381 11 3310 800
office.belgrade@knaufinsulation.com
www.knaufinsulation.rs