Connect with us
Novosti

Predstavljanja ESG izve┼ítaja o odr┼żivom poslovanju Delta Holdinga – Smanjena emisija CO2 za 30 hiljada tona

Kori┼í─çenjem obnovljivih izvora energije iz solarnih elektrana i postrojenja na biomasu, ─Źlanice Delta Holdinga u 2023. godini smanjile su emisiju CO2 za 30.460 tona, koju godi┼ínje mo┼że da apsorubuje 1,4 miliona stabala. Strate┼íki cilj kompanije je da do 2030. godine 60% energije dobije iz obnovljivih izvora i da smanji emisiju ┼ítetnih gasova za 50%.

Navedeni podaci deo su godi┼ínjeg izve┼ítaja o odr┼żivom poslovanju za 2023. godinu, koji Delta Holding objavljuje ve─ç 15 godina. Ceo izve┼ítaj dostupan je na linku.

ÔÇ×ESG je centralna tema u svim privrednim oblastima, a za nas je to na─Źin ┼żivota i rada ve─ç dugi niz godina. Ambiciozno investiramo u inovativne tehnologije, zelenu gradnju, obnovljive izvore energije, ve┼íta─Źku inteligenciju i digitalizaciju. Mi stvaramo biznise i gradimo ljude i to na odr┼żivi na─Źin, ┼íto odra┼żava i na┼í novi vizuelni identitetÔÇť izjavila je Marija Desivojevi─ç Cvetkovi─ç, vi┼íi potpredsednik za strategiju i razvoj.

Desivojevi─ç Cvetkovi─ç je najavila i razvoj Delta Sapiensa, prvog AI brend asistenta u regionu koji ─çe podr┼żati razvoj zaposlenih i usvajanje novih znanja.

Marija Desivojevi─ç Cvetkovi─ç

Marija Desivojevi─ç Cvetkovi─ç

U 2023. godini ┬ákompanija je bila posve─çena razvoju korporativne kulture koja promovi┼íe jednakost i uva┼żavanje razli─Źitost i svima daje jednake ┼íanse.

ÔÇ×Kada je u pitanju dru┼ítveni aspekt odr┼żivosti, istakla bih veliki doprinos zajednici. Pro┼íirili smo projekte Na┼íe selo i Digitalno selo ─Źiji je cilj modernizacija poljoprivredne proizvodnje. Projekat je obuhvatio 150 gazdinstava, a krajem 2023. uklju─Źili smo i ─Źetvrto selo Klju─Ź. Zajedno sa partnerima na projektu Digitalno selo, razvijamo Mokrin-Sense digitalnu aplikaciju za proizvo─Ĺa─Źe. Digitalno selo deo je i FOSTER projekta Evropske Komisije za unapre─Ĺenje sistema hrane. Ponosni smo i na projekat Tre─çi roditelj u kojem u─Źestvuju na┼íi zaposleni, a ─Źiji je cilj o─Źuvanje biolo┼íkih porodica. Do sada je osna┼żeno 48 porodica i 79 deceÔÇť, istakla je Tijana Koprivica, direktor odr┼żivog poslovanja Delta Holdinga.

Tijana Koprivica, Marija Desivojević Cvetković i Aleksandar Janjušević

Tijana Koprivica, Marija Desivojević Cvetković i Aleksandar Janjušević

Izve┼ítaj je u skladu sa me─Ĺunarodno priznatom metodologijom Global Reporting Initiative (GRI).

ÔÇ×Ova metodologija je u skladu sa trenutnim zahtevima EU, koji ─çe u narednom periodu postati rigorozniji, posebno u domenu precizne procene uticaja klimatskih i dru┼ítvenih promena na finansijski rezultat kompanijaÔÇť, izjavila je Danijela Mirkovi─ç, rukovodilac odeljenja Revizije EY.

ÔÇ×U Srbiji postoji zakonska obaveza izve┼ítavanja o nefinansijskom poslovanju, koja va┼żi za sve velike kompanije ali je ─Źinjenica da u ovom trenutku veoma mali broj kompanije izve┼ítava na ovaj na─Źin. Smatram da je ovaj izve┼ítaj podjednako va┼żan, kao i finansijski i da idemo u korak sa Evropskom Unijom po pitanju kriterijuma izve┼ítavanjaÔÇť, izjavio je Aleksandar Janju┼íevi─ç, vi┼íi savetnik u Ministarstvu finansija.

U okviru predstavljanja ESG izve┼ítaja, poseban zna─Źaj dat je selu kroz panel ÔÇ×Na┼íe selo“ na kojem se Brankica Jankovi─ç, poverenica za rodnu ravnopravnost, dodatno osvrnula na nejednakost kvaliteta ┼żivota u gradu i selu, kao i na obavezu svih segmenata dru┼ítva da obezbede adekvatnu infrastrukturu koja ─çe omogu─çiti seoskom stanovni┼ítvu podjednak pristup obrazovnim, kulturnim, zdravstvenim i finansijskim pa i svim ostalim resursima.

Izve┼ítaj je predstavljen u obnovljenom Sava Centru. Pored o─Źuvanja izgleda i namene, tokom rekonstrukcije najve─çi akcenat je stavljen na odr┼żivost objekta, kroz ozelenjavanje, pove─çanje energetske efikasnosti i cirkularnu ekonomiju. Staklena fasada povr┼íine 7.000 m2 zamenjena je energetski efikasnim staklima najnovije generacije, a na krovu je postavljeno vi┼íe od 900 solarnih panela za proizvodnju elektri─Źne energije.

Prvi panel ESG

Prvi panel ESG

Delta Holding je osnovan 1991. godine u Beogradu a trenutno zapošljava skoro 4.000 ljudi na više lokacija u Srbiji i u regionu. Kompanija svoje poslovanje realizuje kroz pet organizacionih celina: Delta Agrar Grupa, Delta Food Processing, Delta Real Estate Grupa, Delta Distribucija i divizija novih tehnologija. Članice Delta Holdinga bave se agrarnom proizvodnjom, proizvodnjom hrane, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila, razvojem nekretnina, e-komercom i razvojem novih tehnologija.