Connect with us
Energetska efikasnost

Energetski pasoš i njegova uloga u sertifikaciji postojećih objekata

Obaveza izdavanja energetskog paso┼ía za postoje─çe zgrade postoji u slu─Źajevima kada se vr┼íi rekonstrukcija, dogradnja, obimnija obnova, kao i energetska sanacija zgrade. Obavezan uslov za sve postoje─çe zgrade, nakon bilo kakve energetske sanacije jeste unapre─Ĺenje energetskog razreda za najmanje jedan energetski razred. Izdavanje energetskog paso┼ía nije obavezno prilikom kupovine/prodaje ili iznajmljivanja zgrade ili dela zgrade, ┼íto je prepoznato kao nedostatak.

Sa uvo─Ĺenjem obaveze postojanja energetskog paso┼ía prilikom prometovanja nekretninama posebno ─çe biti od zna─Źaja kada se zapo─Źne sa primenom naplate toplotne energije iz sistema daljinskog grejanja prema o─Źitanoj potro┼ínji, na teritoriji cele Republike Srbije.

Energetski paso┼í izdaje se nakon obavljanja energetskog pregleda i okon─Źanja finalnog ocenjivanja ispunjenja zahteva vezanih za energetska svojstva zgrade.

U skladu sa va┼że─çim Pravilnikom o uslovima, sadr┼żini i na─Źinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada, energetski pregled zgrade obuhvata:

  1. Analizu arhitektonsko-gra─Ĺevinskih karakteristika zgrade, odnosno analizu toplotnih karakteristika termi─Źkog omota─Źa zgrade;
  2. Analizu energetskih svojstava sistema grejanja;
  3.  Analizu sistema automatske regulacije sistema grejanja u zgradi;
  4. Merenja za utvr─Ĺivanje energetskog stanja i/ili svojstava, kada se do podataka ne mo┼że do─çi na drugi na─Źin.

Energetska sertifikacija postoje─çih zgrada razlikuje se i deli na dva slu─Źaja:

  1. Na zgradi se ne izvode radovi ÔÇô izdaje se energetski paso┼í zgrade za postoje─çe stanje na osnovu izve┼ítaja o energetskom pregledu;
  2. Na zgradi se izvode radovi (rekonstrukcija, dogradnja, energetska sanacija) ÔÇô energetski paso┼í se izdaje po zavr┼íetku radova za unapre─Ĺeno stanje, ali se pre intervencije izra─Ĺuje izve┼ítaj o energetskom pregledu zgrade (za postoje─çe stanje).

I za kraj najzna─Źajnija uloga energetskog paso┼ía jeste pozitivan efekat koji se mo┼że posti─çi na tr┼żi┼ítu nekretnina naro─Źito kada su u pitanju postoje─çi objekti.

Jedan od osnovnih ciljeva uvo─Ĺenja energetske sertifikacije zgrada jeste upravo da se obezbedi mehanizam podstaknut tr┼żi┼ítem kako bi se pobolj┼íala energetska efikasnost u zgradama ili, drugim re─Źima, odredila ekonomska vrednost o─Źuvanja energije. Na formiranje cene nekretnina, tj. specifi─Źne vrednosti (din/m2), osim lokacije i izgleda zgrade, funkcionalnosti i enterijera, uti─Źu eksploatacioni tro┼íkovi za energiju, koji igraju zna─Źajnu ulogu, a u neposrednoj su vezi sa energetskim paso┼íem.

Ovo je posebno slu─Źaj u razvijenim evropskim zemljama i pretpostavlja se da ─çe sli─Źna situacija vrlo brzo biti u Srbiji. Drugim re─Źima, zgrada boljeg energetskog razreda mo┼że imati vi┼íu cenu na tr┼żi┼ítu nekretnina u odnosu na zgradu lo┼íih energetskih svojstava, koja ima identi─Źne ostale parametre.

Više o ovoj temi:

Šta podrazumeva pojam energetska sanacija objekata?
Energetska sanacija objekata – su┼ítina odr┼żivog razvoja

Autor teksta: Nata┼ía Komljenovi─ç dipl.in┼ż.arh.

Agencija za projektovanje i in┼żenjering ÔÇťArhinGreenÔÇŁ
ul. Pasterova br. 6, 21000 Novi Sad
T. +381 63 580 46
info@arhingreen.rs
Pokreta─Ź bloga na sajtu www.arhingreen.rs/blog