Connect with us
Promo

Toplotna izolacija u padu

Objekti sa ravnim krovom omogu─çavaju najoptimalnije iskori┼í─çenje dimenzija, te su ─Źest izbor na objektima. Nagib za odvod atmosferalija, efikasno se izvodi toplotnom izolacijom u kosini.

Krov je najvi┼íe izlo┼żen vremenskim uticajima. Kako je njegova uloga da ┼ítiti od padavina i obezbedi odvod vode od ki┼íe i snega, ravan krov ne sme biti potpuno ravan. Kontinuirani sloj hidroizolacije pru┼ża za┼ítitu i u slu─Źaju vanrednih padavina, ali dugotrajno zadr┼żavanje vode na delu krova dovodi do posledica. Efikasno odvodnjavanje je klju─Źno. Preporu─Źeni nagib je najmanje 2%. Izvodi se kosom nose─çom konstrukcijom (monta┼żnim armirano betonskim plo─Źama); dodatnim slojem cementne ko┼íuljice na kosini (kosi beton) ili termoizolacijom na kosini.

Izvo─Ĺenje sa kosim plo─Źama

Na ve─çim krovovima, zbog nagiba, dobijamo velike visinske vrednosti ÔÇô nagib 2% na du┼żini od 10 m je 20 cm. Ako se kosi beton debljine 4 -24 cm zameni kosim plo─Źama, dobijamo deblju izolaciju i u┼ítedu vremena izgradnje. Postavka toplotne izolacije na horizontalnoj podlozi sa kosim plo─Źama na vrhu, lak┼íe posti┼że geometrijsku ta─Źnost nego postavka izolacionih plo─Źa na kosi beton sa nagibima u razli─Źitim pravcima. Nagibni paneli se izra─Ĺuju od ekspandiranog polistirena sa ─Źvrsto─çom od 100 do 300 kPa, naj─Źe┼í─çe u formatu 1 ├Ś 1 m.

Debljine panela za nagib od 2% su:

  • A: 2 – 4 cm,
  • B: 4 – 6 cm,
  • C: 6 – 8 cm,
  • D: 8 – 10 cm.

Kod ravnih krovova sa nagibom u jednom pravcu i linearnim odvodnjavanjem, izrada kosim panelima je laka, ali zahtevnija kod krovova sa tavanima i ta─Źkastim slivnicima. Da bi se postigao protok vode u slivnik bez stagnacije, nu┼żno je napraviti nagibe u razli─Źitim pravcima.

  • sastavljanje dve me─Ĺusobne okomite kosine sa istim padom. Na njihovom sastavu dobijamo ÔÇ×┼żutuÔÇť pod uglom od 45┬░ u odnosu na pravac kosina;
  • po celoj povr┼íini u jednom smeru postavljamo kosi panel, a preko njih jo┼í jedan sloj kosih panela u drugom pravcu. Na mestu slivnika dobijamo jednoliku, nagnutu ravnu povr┼íinu sa najmanjim uglom. Protok vode u ta─Źkaste slivnike pored potkrovlja ili u centralnom kanalu, gde se spajaju dve osnovne kosine, mo┼że se ostvariti i kori┼í─çenjem tzv. kontra kosine elemente sa padom od 4%.

Kombinacija ovih metoda rešava probleme svih ravnih krovova i terasa.

Fragmat nudi tehni─Źku podr┼íku za postizanje optimalnog re┼íenja. Planiranje nagiba se vr┼íi samo pre implementacije. ┼áema polaganja izra─Ĺuje se po nalogu izvo─Ĺa─Źa. Ukoliko nacrt ravnog krova dozvoljava razli─Źita re┼íenja, odlu─Źujemo se za ono koje je najpovoljnije.

Fragmat logo

FRAGMAT S d.o.o. 
Branka Erića 7, 22240 Šid
T. +381 22 710 666
T. +381 22 710 633

Distributivni centar BEOGRAD
Sur─Źinska 11f, 11077 Ledine
T. +381 11 2260 129
T. +381 11 2260 382

office@fragmat.rs
www.fragmat.eu