Connect with us
Novosti

Kako se zaštiti od komaraca i drugih insekata ovog leta?

Lepo vreme, opu┼ítena garderoba, leto, godi┼ínji odmori, putovanja sve su to neki sinonimi koje sa nestrpljenjem o─Źekujemo. Zar ne? Buran period je za nama, i reset, odmor, kuliranje, obnova energije ili kako ve─ç to ho─çete da nazovete je pred nama. Jedva─Źekanje u punoj svojoj snazi. I sada kada sve to zamislite i i┼í─Źekujete, iznenadni zuj oko glave ili, ne daj bo┼że ujed, samo nam nagove┼ítava, da uz leto idu i letnje napasti. Tu, pre svega mislimo, na komarce, ali i razne druge bubice, muvice i sl. Da ne bi previ┼íe pri─Źali i mudrovali kre─çemo u sr┼ż problema i tra┼żimo odgovor – kako se za┼ítititi od komaraca?

Kako se za┼ítiti od komaraca i drugih insekata je pitanje i tema koja se provla─Źi iz godine u godinu i sasvim je opravdana, budu─çi da se ove i nove napasti iznova i iznova pojavljuju. Bez obzira da li se nalazite napolju, u prirodi, dvori┼ítu, ba┼íti kafi─ça ili ste u ku─çi, kada krene invazija komaraca i drugih insekata, morate na─çi na─Źin da se za┼ítitite.

Kako se zaštiti od komaraca u spoljašnjoj sredini

Pored adekvatne garderobe i dugih rukava, ┼íto i nije ba┼í najbolja opcija, savetuje se primena razli─Źitih vrsta repelenata. Ovde se pre svega misli na razne kreme, sprejeve, stikove, koji pru┼żaju dobru i bezbednu za┼ítitu od komaraca. Oni ne samo da su efikasni, veoma su ne┼żni za ko┼żu, te ih nesmetano mogu koristiti i deca i bebe. Me─Ĺutim, kako je dejstvo ograni─Źeno, najbolje ih je nositi sa sobom, posebno ukoliko se planira du┼że ostati napolju.

Pored ovih preparata i sami mo┼żete napraviti sme┼íu koja ─çe vam pomo─çi u borbi protiv komaraca. Smatra se da su bosiljak i lavanda, veoma efikasni u tome, te se savetuje njihova sadnja u saksije i postavka u dvori┼ítu, na terasi ili vrtu ili spravljanje tinktura za nano┼íenje na ko┼żu. Veoma ─Źesto upotrebljavaju se razne lampe koje svojom svetlo┼í─çu privla─Źe komarce i druge insekte, koji kada preblizu do─Ĺu bivaju spr┼żeni. Tako─Ĺe jedna od varijanti jesu i razli─Źita hemijska sredstva koja se javljaju u vidu ┼ítapi─ça ili mre┼ża, koji se pale i osloba─Ĺaju miris koji tera ove napasti.

Ukoliko je u pitanju velika najezda komaraca ili drugih insekata, jedno od najboljih re┼íenja jeste dezinsekcija. Pozivom odgovaraju─çe slu┼żbe, vr┼íi se njihovo prskanje i re┼íavanje problema na du┼że staze. Na javnim povr┼íinama postoje slu┼żbe koje su u obavezi to da obavljaju, dok na privatnim povr┼íinama, vlasnik samostalno poziva slu┼żbu da obavi postupak dezinsekcije.
Jedan od odgovora na pitanje kako se za┼ítiti od komaraca je i u preventivi. U sopstvenim dvori┼ítima, vrtovima, terasama treba ukloniti sve one posude sa vodom gde se mogu izle─çi komarci. Tako─Ĺe, nu┼żno je odr┼żavate, kositi travu, sklanjati sve one stvari koje vam nisu potrebne i koje realno prave strv, a ujedno bivaju odli─Źno mesto za sakrivanje komaraca i drugih insekata.

Kako se zaštiti od komaraca i drugih insekata u unutrašnjoj sredini

Svima nam je poznato koliko frustriraju─çe i bolno zna biti ukoliko nam se komarci uvuku u prostor u kome boravimo i spavamo. Jedno od veoma ─Źestih re┼íenja jesu razni ure─Ĺaji koji se uklju─Źuju u struju i koji se pune odgovaraju─çim tabletama ili te─Źno┼í─çu. Ovi aparati teraju komarce, ali ih ne uni┼ítavaju. Jedno od najboljih na─Źina kako se za┼ítiti od komaraca i drugih insekata jesu komarnici. Danas, se gotovo podrazumeva da kada menjate stolariju da naru─Źujete i postavljate i komarnike. Naravno oni se mogu poru─Źiti i samostalno. Postoje razli─Źite forme komarnika. Od jednostavnih koji se pomo─çu ─Źi─Źak trake ka─Źe za okvir prozora, preko fiksnih, koji kada se postave, ne skidaju se, postoje i pokretni (rolo, plise) komarnici koji se po potrebi mogu podizati i spu┼ítati horizontalno i vertikalno (rolo), odnosno otvarati i zatvarati (plise).

Budu─çi da su komarnici postali neizostavni deo svakog doma, jasno je da na tr┼żi┼ítu postoji velika ponuda koju treba dobro prostudirati. Savetuje se kupovina od proverenih proizvo─Ĺa─Źa stolarije, koji su vam dostupni za servis, imaju sertifikate i daju garanciju za svoj proizvod. Na osnovu svega mo┼żemo zaklju─Źiti da ima efikasnih na─Źina kako se za┼ítiti od komaraca. Pitanje je samo u kolikoj meri ste izlo┼żeni istima i koji na─Źin za vas je najprihvatljiviji. Tako─Ĺe, iako su komarci jedni od naj─Źe┼í─çih i najdosadnijih, leto obiluje i drugim insektima, kojima se uspe┼íno mo┼żete odupreti uz pomo─ç gore navedenih na─Źina.