Connect with us
Gra─Ĺevina

Od ─Źega zavisi dugotrajnost hidroizolacijskog sistema

IZGRADNJA I RENOVIRANJE MOSTOVA IZISKUJE I ADEKVATNU HIDROIZOLACIJU KOJA IMA SVRHU ZAŠTITE SAME MOSTOVSKE KONSTRUKCIJE KAKO ARMIRANO-BETONSKIH TAKO I ČELIČNIH MOSTOVA. ZA HIDROIZOLACIJU MOSTOVA PREPORUČUJE SE MATERIJAL NA BAZI BITUMENA.

PRIPREMA PODLOGE

Kvalitet izvedenih radova i dugotrajnost hidroizolacijskog sistema zavise od pripreme podloge. Povr┼íina betonske plo─Źe treba biti ravna, ─Źista i suva. Sve ne─Źisto─çe i pra┼íinu potrebno je ukloniti. Ne─Źisto─çe betona treba odstraniti bru┼íenjem ili peskarenjem. Povr┼íina betona na objektu mora biti ┼íto ravnija.

Primenjeni materijali:

  1. Bitumenski prajmer – hladan premaz – BITULIT M
    Bitumenski namaz za hladan postupak ugradnje, kao prethodni premaz pre ugradnje hidroizolacije, odgovara zahtevima standarda SRPS U.M3.240.
  2. Hidroizolacija – SBS ili APP bitumenska traka debljine 4,0 mm ili 5,0 mm, proizvodi FRAGMAT S, Srbija (IZOELAST i KONDORFLEX kao SBS bitumenske trake i IZOTEKT kao APP bitumenske trake). Izvodi se jednoslojno debljine 5,0 mm ili dvoslojno debljine 4,0 mm (x 2) na prethodno pripremljenu podlogu premazanu prajmerom, varenjem za podlogu 100%, brenerima (vi┼íecevnim) na prirodni gas. Bitumenske trake SBS i APP za mostove je namenski proizvedena za hidroizolaciju mostova i sli─Źnim objektima gde se koristi saobra─çaj (parking, gara┼że i sl.) i odgovara zahtevima standarda SRPS U.M3.304.

Opis:

Hidroizolacione bitumenske trake su se decenijama unazad pokazale kao najkvalitetnija re┼íenja za hidroizolaciju mostova i vijadukata, parkinga… To su trake na bazi elastomera-SBS ili plastomera-APP sa ulo┼íkom od poliesterskog filca, koje moraju imati sposobnost preuzimanja svih deformacija podloge. Naj─Źe┼í─çe se ugra─Ĺuju jednoslojne bitumenske trake debljine 5 mm. Ukoliko je neravna podloga, predla┼że se izravnavanje polimer bitumenskom masom za hidroizolacije (PBM masa za hidroizolacije – topli postupak), koji odgovara zahtevima standarda SRPS U.M3.244. Mo┼że se, tako─Ĺe, projektovati hidroizolacija sa dva sloja bitumenskih traka (d=4 mm x 2).

Bitumenska traka se vari plamenikom za podlogu 100%, (brenerima ÔÇô mo┼że i vi┼íecevnim na prirodni gas) koji ravnomerno zagreva trake po celoj ┼íirini. Prilikom varenja bitumenskih traka, potrebno je da sloj bitumenske mase koja po krajevima trake izlazi/ curi bude oko 10-20 mm, pri ─Źemu treba paziti da ne do─Ĺe do nepotrebnog pregrevanja temeljnog sloja i o┼íte─çenja oja─Źanja hidroizolacione trake.

Trake se pola┼żu od ni┼że ta─Źke ka vi┼íoj. Preklopi moraju biti minimum 10 cm. Ukoliko se ugra─Ĺuju dva sloja bitumenskih traka, drugi sloj smaknuti na pola trake ÔÇô 50 cm od prvog/donjeg zavarenog sloja.

ZNA─îAJ PRIMENE HIDROIZOLACIJE MOSTOVSKIH OBJEKATA

Za potpunu zaštitu mostovskih objekata potrebno je izvesti horizontalnu (vozni deo) i vertikalnu hidroizolaciju (temelji), da bi ispunjavali sledeće:

  • Odli─Źno prijanjanje za kolovoznu plo─Źu
  • Vodonepropusnost
  • Postojanost pri niskim i visokim temperaturama
  • Otpornost na dinami─Źko optere─çenje pod dejstvom saobra─çaja i rada konstrukcija.

Varenje traka za hidroizolaciju / foto: Fragmat S

Varenje traka za hidroizolaciju / foto: Fragmat S

Horizontalna jednoslojna hidroizolacija mostovskih konstrukcija

Fragmat S / Horizontalna jednoslojna hidroizolacija mostovskih konstrukcija

FRAGMAT S – Horizontalna jednoslojna hidroizolacija mostovskih konstrukcija:

1. Habaju─çi sloj asfalt betona
2. Zaštitni sloj asfalt betona
3. IZOTEKT P-5M, KONDORFLEX P-5M ili IZOELAST P-5M, plastomer APP ili elastomer SBS bitumenska traka za varenje
4. PBM masa za hidroizolaciju, polimer bitumenska masa (za izravnavanje podloga)
5. BITULIT M prethodni bitumenski premaz (ili epoksidni premaz)
6. Nose─ça konstrukcija.

Vertikalna hidroizolacija temelja mostovskih konstrukcija

Fragmat S Vertikalna hidroizolacija temelja mostovskih konstrukcija

FRAGMAT S – Vertikalna hidroizolacija temelja mostovskih konstrukcija:

1. EPS 150 Zaštitni sloj hidroizolacije
2. KONDOR V-4 plastomer bitumenska traka za varenje
3. BITULIT bitumenski prethodni premaz
4. Betonska podloga.

 

 

 

Fragmat logo

FRAGMAT S d.o.o. 
Branka Erića 7, 22240 Šid
T. +381 22 710 666
T. +381 22 710 633

Distributivni centar BEOGRAD
Sur─Źinska 11f, 11077 Ledine
T. +381 11 2260 129
T. +381 11 2260 382

office@fragmat.rs
www.fragmat.eu