Connect with us
Energetska efikasnost

Kako pove─çati energetsku efikasnost doma─çinstva?

U poslednje dve decenije sve se vi┼íe govori o neophodnosti ve─çe energetske efikasnosti svih objekata. Za doma─çinstva je ova stavka veoma va┼żna, jer ─çe njihovim vlasnicima doneti kvalitetniji ┼żivot a i u┼ítedu, pa ─çe im ra─Źuni za elektri─Źnu energiju biti znatno manji. Cilj je da se postigne ┼íto bolji efekat i to sa ┼íto manjim ulaganjima. Najbolju energetsku efikasnost mogu imati noviji objekti, u koje ─çe se ulo┼żiti kvalitetan gra─Ĺevinski materijal i uop┼íte ulaganje u najbolji sistem gradnje kako bi ispunjavali sve preduslove za efikasnost u energetskom smislu. Stare gra─Ĺevine su problemati─Źne, a njih je svakako najvi┼íe. Naravno, uz odre─Ĺena ulaganja i kod ovakvih objekata mogu─çe je pove─çati efikasnost, a to ─çe doprineti boljem ┼żivotu svih koji u njima ┼żive.

Locirajte mesta sa najve─çim energetskim gubicima

Ako ste re┼íili da renovirate stan ili ku─çu, potrebno je da napravite plan i da otkrijete mesta na kojima se gubi najvi┼íe energije. Tako ─çete mo─çi da napravite dobru strategiju za sve radove koje je potrebno odraditi, a koji ─çe se nalaziti u okviru planiranog bud┼żeta. Neka standardna mesta koja ostvaruju najve─çe gubitke u energiji su:

  1. Stara i dotrajala stolarija, koja je u najve─çem broju slu─Źajeva drvena i jako isu┼íena,
  2. Krov i terasa,
  3. Spoljašnji zidovi, ventilacioni zidovi i fasade,
  4. Podrumi, podovi i veoma stari grejni sistemi.

Obezbedite potreban bud┼żet za radove

Ako ste u te┼żoj finansijskoj situaciji i nemate potreban novac u gotovini za pobolj┼íanje energetske efikasnosti, nemojte brinuti jer postoji odli─Źno re┼íenje. To su ke┼í krediti, koji se koriste za razli─Źite namene, a upravo jedna od tih namena mo┼że biti ulaganje u va┼í dom. Bez obzira da li ┼żelite novu izolaciju, zamenu stolarije, uvo─Ĺenje sistema grejanja i hla─Ĺenja, ili mo┼żda stavljanje solarnih panela, ke┼í krediti slu┼że ba┼í za to, da vam omogu─çe bezbedniji i kvalitetniji ┼żivot, za vas i va┼íu porodicu. Na vama je da samo izaberete banku, kao i da se odlu─Źite da li ┼żelite fiksnu kamatnu stopu ili varijabilnu kamatnu stopu pri otplati. Ke┼í krediti se mogu uzeti na razli─Źite iznose ali i na broj meseci koji vama odgovara za vra─çanje uzetog iznosa i kamate. Nakon obezbe─Ĺenja nov─Źanih sredstava krenite sa radovima i za kratko vreme vide─çete promene na bolje u svom ┼żivotu.

Zamena stolarije ÔÇô veliki korak ka u┼ítedi

Za ve─çu energetsku efikasnost stana ili ku─çe re┼íenje je menjanje stare stolarije. Neadekvatni prozori donose mnoge gubitke, a i oni ne obavljaju svoju funkciju. Razloga je mnogo, obi─Źno se radi o staroj isu┼íenoj stolariji, ili se prozor iskrivio vremenom pa ne nale┼że dobro. Ve─ç decenijama na tr┼żi┼ítu primat imaju kompanije koje se bave proizvodnjom PVC ili aluminijumske stolarije. Ove kompanije su razvile sisteme koji zna─Źajno spre─Źavaju gubitak energije, pa samim tim ┼ítede va┼í novac. Danas, i jedna i druga vrsta stolarije mogu se prona─çi po veoma povoljnim cenama, pa ako razmi┼íljate u ovom pravcu svakako ─çete imati veliku korist u budu─çnosti. Na ovaj na─Źin ─çete doprineti i u┼ítedeti veliku koli─Źinu energije, a ra─Źuni za struju ─çe se smanjiti.

Spoljna izolacija i krov

Kada su u pitanju spoljni zidovi izolacija je neophodna za pove─çanje energetske efikasnosti, a objekti se obla┼żu stiroporom. Stiropor dolazi u razli─Źitim debljinama, i veoma je lak za postavljanje. Kada se postavi, preko njega dolazi za┼ítitni sloj. Krajnji korak je stavljanje fasade i boje po ┼żelji. Energija se na starijim objektima u ve─çoj koli─Źini tro┼íi preko krova, pa se mnogi odlu─Źuju da pri renoviranju ulo┼że sredstva u zamenu krova kako bi u┼ítedeli energiju, odnosno spre─Źili da se ona odliva. Veliku efikasnost u ovakvim situacijama pokazali su sendvi─Ź paneli, jer njihovim postavljanjem dolazi do spre─Źavanja odliva energije preko krova.

Razmislite o solarnim panelima

Solarni paneli se u svetu koriste ve─ç mnogo godina, a polako se i na┼íi ljudi odlu─Źuju za njihovu ugradnju. Odli─Źno su re┼íenje i kod komercijalnih objekata ali i u doma─çinstvima. Samostalno proizvode elektri─Źnu energiju i to im je glavna prednost u u┼ítedi energije i uop┼íte energetskoj efikasnosti. Ovo ulaganje je zna─Źajno, i za na┼íe uslove sigurno ozbiljnija investicija, ali je zato korist vi┼íestruka.

Za po─Źetak mo┼żete uzeti solarne panele manjeg kapaciteta, pa samo pojedine ure─Ĺaje priklju─Źiti na njih. I na taj na─Źin ─çete zna─Źajno u┼ítedeti, jer ─çe ra─Źuni za elektri─Źnu energiju biti drasti─Źno umanjeni. Tada ─çete sigurno po┼żeleti da kupite i postavite bar jo┼í jedan solarni panel. Za koju god opciju da se odlu─Źite, ona ─çe sigurno pobolj┼íati kvalitet va┼íeg ┼żivota u velikoj meri. Isto tako, sve ove opcije su dobre i za na┼íu okolinu, pa ─Źinite dobro i za druge. Va┼żno je krenuti sa promenama koje ─çe omogu─çiti da zdravije i lep┼íe ┼żivimo.