Connect with us
Promo

Stiropor je odr┼żiva termi─Źka izolacija

ÔÇ×Kada je re─Ź o u┼ítedi energetskih tro┼íkova i o smanjenju emisije ugljen-dioksida (CO2) u gra─Ĺevinarstvu, ekspandirani polistiren (EPS) tj. stiropor je u visokogradnji nezaobilazan faktor. To je gra─Ĺevinski materijal kojeg 98% ─Źini vazduh. On omogu─çava u┼ítedu resursa, podlo┼żan je recikla┼żi, a na samom gradili┼ítu nudi obilje prednosti i pogodnostiÔÇť ÔÇô govori se, izme─Ĺu ostalog, u analiti─Źnom tekstu kojeg je Austrotherm d.o.o. prezentovao u jednom od prethodnih brojeva kompanijskog magazina ÔÇ×AUSTROtimesÔÇť.┬á

Poslednjih decenija smo svedoci drasti─Źnih pogor┼íanja klimatske situacije ┼íirom planete. ┼átete koje ─Źove─Źanstvo trpi zbog toga jednostavno moraju pod hitno da se umanje i ograni─Źe. Pogotovo emisije ┼ítetnih gasova (CO2), kao posledica sagorevanja fosilnih sirovina, trebalo bi da budu redukovane. Pri zagrevanju i hla─Ĺenju gra─Ĺevinskih objekata mo┼że se u tom smislu puno toga pozitivnog posti─çi. Termi─Źka izolacija tu ima najve─çi prioritet, a stiropor (EPS) je po svojim karakteristikama kao stvoren da oblikuje budu─çe trendove.

Ekspandirani polistiren (EPS) je danas termoizolacioni materijal sa naj─Źe┼í─çom primenom u svetu, ali je i u potpunosti okrenut ka budu─çnosti ÔÇô regionalno je svuda prisutan tj. raspolo┼żiv, ┼ítedi vredne prirodne resurse, iskazuje izvanredan ekolo┼íki bilans, a to isto va┼żi i za koncept recikliranja. Objektivno mo┼żemo da zaklju─Źimo da se radi o materijalu kojeg se ─Źove─Źanstvo danas ne mo┼że odre─çi kada se govori o postizanju ekolo┼íkih ciljeva.

Austrotherm EPS AF PLUS - fasadni stiropor sa primesama grafita

Austrotherm EPS AF PLUS – fasadni stiropor sa primesama grafita / foto: Austrotherm d.o.o.

Sjajan ekološki bilans kroz 98% vazduha

Stiropor jeste ve┼íta─Źki (plasti─Źan) materijal, ali bez obzira na to on poseduje strukturu (─çelijski sadr┼żaj) koja mu omogu─çava da sa svakim litrom sirove nafte, neophodnim za njegov nastanak, mogu da se u┼ítede i do 200 litara te iste nafte koja bi se, bez stiropora kao termoizolacionog materijala, potro┼íili na zagrevanje ili hla─Ĺenje gra─Ĺevinskog objekta.

Ekolo┼íki najbolja plo─Źasta izolacija

Nema─Źki Institut za energetsko istra┼żivanje i za istra┼żivanje ┼żivotne sredine iz grada Hajdelberga (ÔÇ×IFEUÔÇť – Institut f├╝r Energie – und Umweltforschung / Heidelberg) je, u saradnji sa udru┼żenjem ÔÇ×Verein natureplus e.V.ÔÇť, sproveo jednu nau─Źnu studiju sa tematskim naslovom ÔÇ×Celokupno vrednovanje razli─Źitih termoizolacionih alternativaÔÇť. U toj studiji su transparentno upore─Ĺeni ekolo┼íki bilansi razli─Źitih termoizolacionih materijala. Vrednovani su uobi─Źajeni materijali, na bazi mineralnih, odr┼żivih i sinteti─Źkih sirovina. U ÔÇ×pluseveÔÇť (prednosti) su se ra─Źunale i mogu─çnosti recikla┼że ovih materijala u druge proizvode, odnosno njihovo ÔÇ×vra─çanjeÔÇť u kontinuirani proizvodni proces. Rezultat: Kada su u pitanju oni delovi gra─Ĺevinskih konstrukcija u kojima je mogu─çe postaviti samo plo─Źastu termi─Źku izolaciju, najbolji rezultat pokazuje EPS (stiropor)! Preduslov za ovo je da se stiropor reciklira, kao takav vrati u proizvodnju i da se potom, posledi─Źno i u zna─Źajnoj meri umanji potreba za novom EPS-sirovinom.

1 m2 izolacije fasade štedi 24kg CO2 godisnje dok jedno drvo vezuje 12kg CO2 godišnje

Mehani─Źki i fizi─Źki recikla┼żan

Stiropor ima jedan sjajan recikla┼żan koncept koji glasi otprilike ovako: Ugra─Ĺeni materijal je sirovina za budu─çnost. I dok drugi materijali bivaju termi─Źki reciklirani i dopremljeni na deponije, za EPS postoje dva dobra recikla┼żna puta:

  • mehani─Źko recikliranje, koje predstavlja klasi─Źnu metodu po kojoj se otpad iz EPS-a najpre samelje u granulat, da bi se zatim koristio ili za nastajanje novih termoizolacionih plo─Źa, kao dodatni materijal u tzv. lakom ÔÇ×stiropor-betonuÔÇť ili kao ispunjiva─Ź pora u ciglarstvu kao proizvodnoj grani,
  • fizi─Źko recikliranje, koje predstavlja inovativnu metodu ÔÇô otpad iz stiropora se rastvori, a dobija se polimer za nove proizvode, ┼íto predstavlja mogu─çnost okrenutu ka budu─çnosti, po┼íto to ┼íto iz ovog procesa proistekne ima istovetan, visok kvalitet kao i novoproizvedeni stiropor.
Plo─Źa sivog stiropora sa primesama grafita je za 20% bolji termoizolator nego klasi─Źna bela plo─Źa stiropora istovetne debljine

Plo─Źa sivog stiropora sa primesama grafita je za 20% bolji termoizolator nego klasi─Źna bela plo─Źa stiropora istovetne debljine / foto: Austrotherm d.o.o.

EPS ima mnoge prednosti!

  • Studija pokazuje: EPS je u ekolo┼íkom smislu najbolja plo─Źasta termoizolacija!
  • Izvanredne termoizolacione karakteristike: EPS PLUS (stiropor sa grafitom) na primer je ─Źak 24 puta bolji ÔÇ×termoizolatorÔÇť nego puna cigla.
  • Dugove─Źnost materijala: Termoizolacioni u─Źinak EPS-a je onoliko dug koliko i ┼żivotni vek gra─Ĺevinskog objekta na kojem je taj stiropor ugra─Ĺen.
  • EPS-plo─Źa je veoma lagana: Plo─Źa debljine 20cm je te┼íka tek negde oko 1,5 kg.
  • Nepostojanje pra┼íine niti izdvojenih vlakana: Ovo garantuje brzo i ─Źisto isecanje i ukrajanje na gradili┼ítu
  • EPS je potpuno neupitan i nesporan u zdravstvenom smislu.
  • Regionalno raspolo┼żiv materijal: Zbog kratkih transportnih puteva od fabrika do lokacija isporuke i ugradnje, stiropor ostvaruje jo┼í vi┼íe u┼íteda kada je u pitanju, za o─Źuvanje ┼żivotne sredine, CO2 ┼ítetna emisija.
  • Mogu─çnost recikliranja i ponovne upotrebe ─Źini stiropor izuzetno odr┼żivim termoizolacionim materijalom.

AUSTROTHERM d.o.o. predstavni┼ítvo za Beograd (kancelarija za marketin┼íko-tehni─Źku podr┼íku)
Ar─Źibalda Rajsa 27, 11030 Beograd
T. +381 11 2369 280
office-beograd@austrotherm.rs
www.austrotherm.rs