Connect with us
Energetska efikasnost

Ove WGBW 2022 – Svetske nedelje zelene gradnje, mi #GradimoZaSve

Pozivamo Vas da nam se pridružite i u ovogodišnjoj kampanji koja je ove godine pod sloganom mi #GradimoZaSve (#BuildingforEveryone), a koju već tradicionalno, na nacionalnom nivou, promovišemo u okviru Svetske nedelje zelene gradnje (12. – 16.09.).

Ovogodišnja kampanja posebno dobija na značaju sa prošlonedeljnim donošenjem jedne od najvažnijih UN Rezolucija koja se odnosi na ljudska prava, da svako na planeti ima pravo na zdravu životnu sredinu.

Rezolucija za koju je, pored Srbije, glasalo 160 država, proistekla je iz hitne potrebe da se obuzda ubrzano propadanje prirodnog sveta.

Zaključeno je da samo donošenje Rezolucije nije dovoljno, zato je ključna njena misija da bude proaktivna. U tom kontekstu, svojim pozivima, Rezolucija se obraća direktno svim državama da moraju da sprovedu svoje međunarodne obaveze da ostvare potpisano, ali i međunarodnim i poslovnim organizacijama da se aktiviraju i doprinesu u borbi protiv klimatskih promena, zagađenja i ugroženosti biodiverziteta.

Ako ovo posmatramo iz perspektive globalnog uticaja građevinskog sektora i izgrađene sredine, odgovornih za skoro 40% globalnih emisija ugljenika povezanih sa energijom i 50% ekstrahovanih resursa, jasno je zašto bi promene ka zelenoj i održivoj gradnji mogle da pruže doprinos pomenutoj borbi.

Informaciju o globalnom događaju (vidljivo na svetskoj mapi aktivnosti) u kome, kao nacionalni član Svetske asocijacije i ove godine obeležavamo nizom događaja:

13. septembra DAN 1 Konferencije sa nizom panela

16. septembra DAN 2 Konferencije Panel namenjen svim akterima u sektoru

14. septembra Obilazak zeleno sertifikovanog objekta

Dok Vas pozivamo da nam se pridružite tokom WGBW2022 u ovoj globalnoj kampanji, inicijativi sagledavanja benefita zelenih rešenja u našem sektoru gde izgrađena sredina treba da pruži održiv odgovor ovim izazovima, iznosimo neke bitne globalne podatke:

  • Svetska meteorološka organizacija najavljuje da se u narednih pet godina za 50% povećava mogućnost da pređemo, za svet neodrživu, granicu zagrevanja za 1,5°C;
  • više od polovine svetskog stanovništva već sada je ranjivo na uticaje klimatskih promena; do 2050. godine 1,6 milijardi urbane populacije biće konstantno izloženo ekstremno visokim temperaturama, koje izazivaju suše i požare, a preko 800 miliona ljudi koji žive u više od 570 gradova biće na udaru porasta nivoa mora i okeana;
  • klimatske promene impliciraju na ekonomski rizik da izgrađena imovina postane napuštena; izraženo u vrednosti od oko 16 biliona dolara za stambene i 5 triliona dolara za komercijalne nekretnine;
  • podaci Svetske zdravstvene organizacije ukazuju da zagađenje vazduha godišnje odnosi 10% svetske populacije;
  • kriza oko energije i troškova života raste iz dana u dan.

Bulevar Mihajla Pupina 165g
11070 Novi Beograd
TEL/FAX: + 381 11 220 5 809
TEL: +381 63 470570
Info@serbiagbc.rs
www.serbiagbc.rs