Connect with us
Materijali

7 razloga zašto da izolujete svoj dom mineralnom vunom, a ne nečim drugim!

Kako ćemo se grejati ove zime – pitanje je koje ovih dana brine Evropu. Zavisnost od uvoza (uglavnom fosilnih) energenata je realan problem i postavlja se pitanje – da li pojedinac uopšte može nešto da uradi u ovom slučaju?

Kamena i staklena mineralna vuna

Kamena i staklena mineralna vuna / foto: Knauf Insulation

Srećom – može! Počnimo od izolacije. Dom izolovan mineralnim vunama ima neuporedivo manju potrebu za energijom nego onaj bez izolacije. Manje energije – manji računi – veća ušteda – manje štetnih emisija gasova u vazduhu. A ovo je tek početak prednosti koje vam kamena i staklena vuna donose!

U nastavku vam donosimo 5 razloga ZA kamenu i staklenu vunu Knauf Insulation u vašem domu.

1. Bolji kvalitet vazduha

eurofins gold sertifikat za kvalitet unutrašnjeg vazduhaI kamena i staklena vuna su mineralne vune, jer su sirovine od kojih se dobijaju (kamen vulkanskog porekla, pesak i stakleni krš), zapravo minerali. Knauf Insulation mineralne vune za unutrašnju izolaciju su proizvedene u jedinstvenoj i patentiranoj ECOSE tehnologiji, baziranoj na biorazgradivim materijama i bez dodatog formaldehida. Šta to znači za vas? Ova tehnologija je Knauf Insulation-u donela brojna priznanja širom sveta, ali smo najponosniji na Eurofins Gold sertifikat – dokaz da prostor u koji su ugrađene naše mineralne vune ima visok kvalitet unutrašnjeg vazduha!

U prevodu – mineralne vune sa Ecose tehnologijom ne emituju štetne emisije u prostor (kao što to nažalost rade gotovo sve stvari koje nas okružuju – nameštaj i tepisi pre svega – onaj karakteristični ’miris novih stvari’ – je zapravo formaldehid, ne baš prijateljsko isparenje).

Kvalitet unutrašnjeg vazduha

Kvalitet unutrašnjeg vazduha / foto: Knauf Insulation

Zato, sa braon mineralnim vunama u vašem krovu i pregradnim zidovima (a jedino su vune sa ECOSE tehnologijom braon, jer nemaju dodate veštačke boje) ste potpuno mirni kada je kvalitet vazduha u unutrašnjosti u pitanju.

2. Komfor i zdravlje – jer vaša kuća slobodno diše

Iskoristićemo mnogo puta pominjanu asocijaciju – kako se osećate kada na sebi imate stvar od pamuka, lana ili vune, a kako kada ste u sintetičkoj majici ili kabanici? E, baš isto važi i za vašu kuću – pored osnovne funkcije, da nam ne bude ni prehladno ni prevruće, i odeća i izolacija moraju da dišu, tj. da nam omogućavaju disanje.

Zašto je to važno za kuću?

Da li znate da čovek u toku dana proizvede 400 ml vodene pare – samo disanjem? Pa to pomnožite sa brojem članova porodice. A gde su kuvanje, tuširanje, sušenje veša? I sva ta voda mora negde da izađe, zar ne? Jer ako ne izađe, ulazimo u začarani krug: kondenzacija, vlaga, buđ i gljivice, fleke, kašalj, alergije, astma i bronhitis…

Kondenzacija na prozoru

Kondenzacija na prozoru / foto: Knauf Insulation

I kamena i staklena vuna su vlaknasti, paropropusni materijali – omogućavaju da vodena para nesmetano, i bez rizika od kondenzacije, izađe iz unutrašnjeg prostora. Ovo važi i za vunu u krovu i za vunu na fasadi.

I još nešto – izolovana kuća donosi neuporedivo veći komfor od neizolovane – nema potrebe za dogrevanjem u prelaznim godišnjim dobima, nema hladnih hodnika i kupatila – temperatura je optimalna, a kvalitet života samim tim povećan!

3. Trajno rešenje

Da li znate da se u letnjim mesecima u krovu može razviti temperatura do 80°C (kod limenih krovova i preko 100°C), a na fasadi i preko 60°C?

Temperatura krova u letnjim mesecima

Temperatura krova u letnjim mesecima / foto: Knauf Insulation

Kamena i staklena mineralna vuna su postojani materijali, čiji se oblik i dimenzije ne menjaju pod uticajem visokih temperatura niti kroz vreme. Svaki neadekvatan izolacioni materijal će na gore pomenutim temperaturama početi da se topi! Ako u svom krovu ili na svojoj fasadi imate izolaciju koja nije mineralna vuna – proverite nakon jednog vrelog leta da li i dalje postoji 🙂

Dodatno: mineralne vune su otporne na hemikalije i mikroorganizme. Iznad svega, dugovečne su! Trajaće vam koliko vam traje i objekat, a nakon toga se mogu reciklirati. Šta više poželeti od jednog građevinskog materijala?

4. Toplotna stabilnost leti

Kada govorimo o toplotnoj izolaciji, uvek prvo pomislimo na zimu i izolaciju od hladnoće. Međutim, svi dobro znamo koliko leta mogu biti vrela u našim krajevima, posebno ako živite u nekom neizolovanom potkrovlju! E, tu na scenu stupa kamena mineralna vuna: zbog svoje veće gustine, kamena vuna se teže zagreva, duže čuva toplotu i dosta kasnije je otpušta u unutrašnji prostor od drugih termoizolacionih materijala, sprečavajući pregrevanje životnog prostora i održavajući prijatnu temperaturu. Zato s razlogom kamenu vunu preporučujemo na kontaktnoj fasadi i između rogova krova.

Ako se pitate: ’A šta je sa staklenom mineralnom vunom?’ – ona se ponaša slično kao i kamena, s tim da ima manju gustinu i čvrstinu, pa se ne može koristiti za fasadu, ali zato može ispod rogova u krovu, zatim u pregradnim zidovima, kao i u spoljašnjim zidovima sa unutrašnje strane (što je opcija ako nemate mogućnost izolacije sa spoljašnje strane – recimo, živite u soliteru na 12. spratu).

5. Fleksibilnost

Kamena i staklena vuna su fleksibilni materijali. Ovo je posebno važno prilikom postavljanja u krovu ili na fasadi – za razliku od rigidnih materijala, vune dobro prijanjaju, uklapaju se, popunjavaju zazore, neravnine i rupe (a znamo koliko grubi radovi mogu biti neprecizni, rasponi između rogova neravnomerni a ravnost zidova upitna) – jer svaki neizolovani deo, makar bio širok i 1cm – predstavlja ’hladni most’ – mesto gde ’curi’ energija i ka spolja i ka unutra.

Zato se recimo za postavaljnje u krovu kamena vuna obično seče za 1-2cm šire od širine rogova – da bi se, kada se ubaci u prostor između rogova, raširila i lepo ’legla’ u taj prostor, celog ga ispunivši.
Ovo je gotovo nemoguće sprovesti sa drugim vrstama izolacionih materijala, koji su rigidni i kruti – i kada ih jednom isečete, to vam je to – ne prilagođavaju se prostoru i ostavljaju brojne zazore i šupljine, plus nisu samostojeći, tj. ispadaju iz rogova za vreme montaže.

Postavljanje kamene vune

Postavljanje kamene vune / foto: Knauf Insulation

6. Bezbednost

Kamena i staklena vuna su negorivi materijali. Šta to praktično znači: temperatura vatre, tj. požara, je oko 600°C; kamena vuna se topi na preko 1000°C, a staklena na preko 700°C – dakle, ni jedna ni druga vuna se neće zapaliti (a kamoli nestati) u slučaju požara, a samim tim će sprečiti širenje vatre.

Činjenica je da se o požarima misli i priča tek posle nekih tragedija, dok se preventivom retko bavimo. Ali, evo još činjenica:

• 90% svog vremena provodimo u zgradama;
• 90% požara se događa u zgradama;
• samo 3 minuta je dovoljno da požar zahvati celu sobu!
• do polovine aprila 2022. godine, kada se pripremao ovaj tekst – u Srbiji je evidentirano čak 9.200 požara!
• veliki deo požara se proširi na ceo objekat preko krovne konstrukcije (posebno u gradskim jezgrima gde su objekti često prislonjeni jedan uz drugi);
• >50% ljudi u požarima strada zapravo od gušenja toksičnim dimom, a ne od same vatre.

U vezi sa ovim poslednjim – kamena i staklena mineralna vuna se ne tope, niti emituju toksični dim u slučaju požara. Sve gore navedeno nam daje dovoljno argumenata da dobro razmislimo prilikom gradnje i renoviranja – da li ćemo koristiti zapaljive ili nezapaljive materijale, kako na fasadama, tako i u krovnim konstrukcijama.

7. Zvučna zaštita

Ako se o požarima još ponešto i govori, o buci kao ozbiljnom zagađivaču i problemu u urbanim sredinama – gotovo ništa. Buka je problem koji muči sve, a njime se retko ko bavi. Ukoliko gradite ili renovirate svoj životni prostor, ovaj aspekt ne bi trebalo da zanemarite. Kamena i staklena mineralna vuna su materijali vlaknaste strukture, što ih čini izvanrednim apsorberima buke, jer zvuk ’zarobljavaju’ između svojih vlakana i time pružaju zvučnu zaštitu u bučnim sredinama. Sa mineralnim vunama u vašem domu, ni spoljna ni unutrašnja buka vam više neće biti problem.

Kamena i mineralna vuna su odlični apsorberi buke

Kamena i mineralna vuna su odlični apsorberi buke / foto: Knauf Insulation

I da – izolacija se uglavnom radi jednom u životu. Zato je radite kako treba!

knauf insulation logo

Knauf Insulation d.o.o.
Batajnički drum 16b, 11080 Zemun – Beograd
T. +381 11 3310 800
office.belgrade@knaufinsulation.com
www.knaufinsulation.rs