Connect with us
Novosti

29. i 30. oktobra odr┼ża─çe se XIII Me─Ĺunarodni forum o ─Źistim energetskim tehnologijama

U Kongresnom centru Master Novosadskog sajma 29. i 30. oktobra, odr┼ża─çe se XIII Me─Ĺunarodni forum o ─Źistim energetskim tehnologijama pod nazivom ÔÇ×Energetska digitalna perspektiva SrbijeÔÇť, koji tradicionalno organizuju Institut za evropske poslove (INEA) i Fakultet tehni─Źkih nauka u Novom Sadu, uz pokroviteljstvo pokrajinskog parlamenta. Tokom dva dana odr┼żavanja foruma akcenat ─çe biti stavljen na konkretne energetske procese, njihovo unapre─Ĺenje i zajedni─Źke ciljeve u ovoj oblasti do 2020. godine.

Poštovane dame i gospodo, dragi prijatelji,

Nalazimo se u trinaestoj godini rada Me─Ĺunarodnog foruma o ─Źistim energetskim tehnologijama (Forum), koji ─çe se ove godine odr┼żati 29-30. oktobra pod nazivom ÔÇ×ENERGETSKA DIGITALNA PERSPEKTIVA SRBIJEÔÇť. Nakon tri godine dodele priznanja ÔÇ×TOP ENERGYÔÇť za najuspe┼ínije izvedene projekte u oblasti energetike u Srbiji i Jugoisto─Źnoj Evropi, obavezni smo da i ove godine istaknemo najbolje digitalno integrisane i realizovane projekte i omogu─çimo postizanje vi┼íeg kvaliteta doga─Ĺaja i ┼íiri obuhvat njegovog programskog koncepta.

Du┼żi period Republika Srbija ula┼że posebne napore u procesu unapre─Ĺenja sopstvene energetske bezbednosti i izgradnje infrastruktura, koje treba da zadovolje rastu─çe potrebe za energijom. Gotovo identi─Źni procesi se de┼íavaju i u zemljama regiona Jugoisto─Źne Evrope, potvr─Ĺuju─çi jo┼í jednom ─Źinjenicu da niko na ovom prostoru ne mo┼że dozvoliti svoju pasivnost, niti da postane izolovano energetsko ostrvo. Otvaranje procesa op┼íte nacionalne digitalizacije u Republici Srbiji, name─çe nam obavezu da osloncem na doma─çe i regionalne projekte, kao i kroz sinergiju dugoro─Źnih zajedni─Źkih interesa u postizanju energetske bezbednosti kao osnove odr┼żivog razvoja, stavimo u prvi plan ostvarenje najva┼żnijeg principa odr┼żivog razvoja ÔÇô energija i digitalizacija za sve!

Opredeljenje Programskog odbora XIII Foruma, da se u trinaestoj godini njegovog postojanja i delovanja pod pokroviteljstvom Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i sa koorganizatorima

Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, gra─Ĺevinarstvo i saobra─çaj i Privrednom komorom Vojvodine, ovogodi┼ínji fokus Republike Srbije i zemalja regiona ispolji na ┼íto je mogu─çe primenjivijoj identifikaciji konkretnih procesa i projekata i njihovog energetskog unapre─Ĺenja kroz primenu novih digitalnih tehnologija i re┼íenja, kao na─Źinom za postizanje postavljenih zajedni─Źkih evropskih ciljeva. Do sada smo dogra─Ĺivali planove energetskog razvoja na horizontu do 2020. godine, koja je ve─ç pred nama, a sada ─çemo poku┼íati da stavimo sopstvene potencijale u kontekst predvi─Ĺanja strate┼íkih ciljeva do 2050. godine. EU energetska mapa puta 2050, nudi vrlo inovativan pristup u postizanju kona─Źnih ciljeva i pogled iz budu─çnosti u sada┼ínjost, sa namerom da se sagledaju potrebe promena ekonomskog i dru┼ítvenog sistema koje ─çe nas odvesti do ┼żeljenih ciljeva. Takav pristup zahteva vrlo dinami─Źne i fleksibilne energetske politike, kao i druge politike spregnute sa njom, svih onih koji ┼żele da pripadaju korpusu uspe┼ínih nacija budu─çnosti, ali i posebno dobro kontrolisane mehanizme nadzora realizacije tih politika. Digitalizacija danas omogu─çuje promenu procedure realizacije svih politika i ostvarivanje njihovog pouzdanog i efikasnog nadzora. Sve su to preduslovi dinami─Źke promene politika i stvaranje novog kvaliteta koji se ogleda u stalnim promenama i prilago─Ĺavanjima okru┼żenju.

Prvi dan Foruma bi─çe, pored plenarne sednice na kojoj ─çe se obratiti najvi┼íi zvani─Źnici dr┼żave doma─çina i ugledni gosti iz inostranstva, posve─çen razmatranju i aktuelizaciji potrebnih aktivnosti u procesu ostvarivanja usvojene energetske strategije pod nazivom ÔÇ×ENERGETSKA DIGITALNA PERSPEKTIVA SRBIJEÔÇť, kao i postignutih rezultata u odnosu na postavljene ciljeve energetske politike, nacionalne digitalizacije i odr┼żivog razvoja Republike Srbije, kao i najave velikih nacionalnih projekta koji ─çe nas kvalifikovati za bolju i pametniju budu─çnost.

Sastavni deo tre─çe i ─Źetvrte industrijske revolucije, koju ┼żivimo, su pametni gradovi i digitalne infrastrukture. Me─Ĺutim, transformacija i digitalizacija gradova je vrlo spora jer je proces promena vrlo slo┼żen, a najve─ça prepreka su ljudi koji su po prirodi stvari nespremni za promene. Pozitivne promene u nekim velikim gradovima daju za pravo verovanju da su takve pozitivne promene mogu─çe i ekonomski opravdane i da je mogu─çe gradove i zgrade posmatrati, ne kao potro┼ía─Źe energije, ve─ç i kao proizvo─Ĺa─Źe.

Na primeru projekata u realizaciji jedne od 100 najuspe┼ínijih svetskih kompanija na World Finance List-i DANA HOLDINGS Company, bi─çe predstavljeni evroazijski mega projekti, koji u sebi sadr┼że sve elemente najnovijih digitalnih tehnolo┼íkih dostignu─ça i ispunjavaju sve kriterijume koje zahtevaju pametni gradovi. U tom projektu i prezentaciji ─Źiji je koautor kompanija BK TESLA d.o.o. Srbija, kao partneri u─Źestvuju i najpoznatije svetske kompanije.

Tako─Ĺe, prilikom sve─Źanog otvaranja Foruma bi─çe dodeljena priznanja ÔÇ×TOP ENERGY 2019ÔÇť, za najuspe┼ínije realizovane projekte iz oblasti energetike u Srbiji i zemljama Jugoisto─Źne Evrope u protekloj godini. Istovremeno, bi─çe sagledana iskustva zemalja regiona i EU, kroz u─Źe┼í─çe referentnih predstavnika dr┼żava u─Źesnica i evropskih regija i prezentacijama radova po pozivu, na teme ÔÇ×NOVE DIGITALNE ENERGETSKE TEHNOLOGIJEÔÇť i ÔÇ×UPRAVLJANJE PAMETNIM URBANIM SISTEMIMA I DIGITALNIM INFRASTRUKTURAMAÔÇť.