Connect with us
Materijali

Farba za pločice – za novi izgled i sjaj

Objavljeno

:

farba za pločice

Farba za pločice može vašim pločicama u kuhinji ili kupatilu dati čist, novi izgled. Farbanje pločica je jednostavno, efikasno i pristupačno. Može drastično smanjiti troškove renoviranja umornog kupatila ili čak kuhinje. Ovo brzo i isplativo rešenje možete staviti na test u svom domu. Bez obzira da li ste nasledili zastarelu šemu ili tražite vikend projekat koji će transformisati prostor, farba za pločice može biti rešenje za vaše pločice. 

FARBA ZA PLOČICE – KORISNI SAVETI

Možete sami da farbate pločice, bilo da su porcelanske, keramičke ili staklene. Potrebno je samo da se opremite odgovarajućom bojom za pločice, alatima i opremom. Uspešni rezultati zavise od odabira prave, visokokvalitetne boje, pri čemu su specifične boje za pločice najbolji izbor. uvek pratite uputstva proizvođača.

Opcije boje  za pločice mogu biti ograničene, tako da ako želite određenu nijansu, premažite pločice visokokvalitetnim prajmerom na bazi rastvarača i koristite boju visokog ili polusjajnog za završni premaz.

Pre farbanja je potrebno dobro očistiti mrlje od masti i hrane na pločicama odgovarajućim sredstvima za čišćenje. Nakon čišćenja potrebno je premazati odgovarajući prajmer. Pustite da se prajmer potpuno osuši, a zatim lagano izbrušite kako biste osigurali da boja prijanja na površinu. Uklonite svu prašinu pre nego što počnete da nanosite završni premaz.

Kada počnete sa farbanjem, najpre se uverite da samo umočite sam kraj četkice u farbu za pločice kako biste sprečili preopterećenje i obrisali višak. Ako vaš šablona propušta, to je znak da ima previše boje. Takođe možete razmisliti o korišćenju sunđera, a ne četke. Ovo vas generalno sprečava da koristite previše farbe i olakšava pokrivanje velike površine za kratko vreme. Vežbajte da koristite svoju šablon na rezervnoj pločici ili papirnoj ploči. Može potrajati nekoliko pokušaja da savladate tehniku, pa se uverite da znate šta radite pre nego što se uhvatite u koštac sa svojim pločicama. Počnite sa manje vidljivim pločicama i bavite se onima u sredini samo kada ste sigurni da znate šta radite. Jako je važno ostaviti boju da se osuši najmanje 24 sata ili duže ako je tako proizvođač naglasio na farbi.

Farba za pločice

Foto: Pexels

VRSTE FARBI ZA PLOČICE

Razumevanje glavnih vrsta boja za pločice može vam pomoći da odaberete onu najbolju za vaš projekat.

  • Jednokomponentna epoksidna boja: Jednokomponentni epoksidi su laki za rad jer nije potrebno više slojeva. Epoksidi sa jednom bojom su proizvodi koji se očvršćavaju na vazduhu. Nasuprot tome, višestepeni epoksidi očvršćavaju se hemijskim procesom. Neki jednokomponentni epoksidi se nalaze u obliku spreja.
  • Dvokomponentna epoksidna boja: Nakon što se jedna komponenta pomeša sa drugom komponentom, dobijena supstanca se četka ili valja na pločicu. Obično je lakše pronaći dvokomponentne epokside, tako da je dostupno više izbora.
  • Dvoprocesna boja: Ova vrsta boje za pločice zahteva dva odvojena koraka. Prvo nanosite vezivno sredstvo. Drugo, nanosite završni premaz. Dvoprocesna boja za pločice je čvrsta i dugotrajna.

Ukoliko želite da se informišete i o keramičkim pločicama onda je ovaj članak za vas.

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno