Connect with us
Materijali

Farba za pločice – za novi izgled i sjaj

Farba za pločice može vašim pločicama u kuhinji ili kupatilu dati čist, novi izgled. Farbanje pločica je jednostavno, efikasno i pristupačno. Može drastično smanjiti troškove renoviranja umornog kupatila ili čak kuhinje. Ovo brzo i isplativo rešenje možete staviti na test u svom domu. Bez obzira da li ste nasledili zastarelu šemu ili tražite vikend projekat koji će transformisati prostor, farba za pločice može biti rešenje za vaše pločice. 

FARBA ZA PLOČICE – KORISNI SAVETI

Možete sami da farbate pločice, bilo da su porcelanske, keramičke ili staklene. Potrebno je samo da se opremite odgovarajućom bojom za pločice, alatima i opremom. Uspešni rezultati zavise od odabira prave, visokokvalitetne boje, pri čemu su specifične boje za pločice najbolji izbor. uvek pratite uputstva proizvođača.

Opcije boje  za pločice mogu biti ograničene, tako da ako želite određenu nijansu, premažite pločice visokokvalitetnim prajmerom na bazi rastvarača i koristite boju visokog ili polusjajnog za završni premaz.

Pre farbanja je potrebno dobro očistiti mrlje od masti i hrane na pločicama odgovarajućim sredstvima za čišćenje. Nakon čišćenja potrebno je premazati odgovarajući prajmer. Pustite da se prajmer potpuno osuši, a zatim lagano izbrušite kako biste osigurali da boja prijanja na površinu. Uklonite svu prašinu pre nego što počnete da nanosite završni premaz.

Kada počnete sa farbanjem, najpre se uverite da samo umočite sam kraj četkice u farbu za pločice kako biste sprečili preopterećenje i obrisali višak. Ako vaš šablona propušta, to je znak da ima previše boje. Takođe možete razmisliti o korišćenju sunđera, a ne četke. Ovo vas generalno sprečava da koristite previše farbe i olakšava pokrivanje velike površine za kratko vreme. Vežbajte da koristite svoju šablon na rezervnoj pločici ili papirnoj ploči. Može potrajati nekoliko pokušaja da savladate tehniku, pa se uverite da znate šta radite pre nego što se uhvatite u koštac sa svojim pločicama. Počnite sa manje vidljivim pločicama i bavite se onima u sredini samo kada ste sigurni da znate šta radite. Jako je važno ostaviti boju da se osuši najmanje 24 sata ili duže ako je tako proizvođač naglasio na farbi.

Farba za pločice

Foto: Pexels

VRSTE FARBI ZA PLOČICE

Razumevanje glavnih vrsta boja za pločice može vam pomoći da odaberete onu najbolju za vaš projekat.

  • Jednokomponentna epoksidna boja: Jednokomponentni epoksidi su laki za rad jer nije potrebno više slojeva. Epoksidi sa jednom bojom su proizvodi koji se očvršćavaju na vazduhu. Nasuprot tome, višestepeni epoksidi očvršćavaju se hemijskim procesom. Neki jednokomponentni epoksidi se nalaze u obliku spreja.
  • Dvokomponentna epoksidna boja: Nakon što se jedna komponenta pomeša sa drugom komponentom, dobijena supstanca se četka ili valja na pločicu. Obično je lakše pronaći dvokomponentne epokside, tako da je dostupno više izbora.
  • Dvoprocesna boja: Ova vrsta boje za pločice zahteva dva odvojena koraka. Prvo nanosite vezivno sredstvo. Drugo, nanosite završni premaz. Dvoprocesna boja za pločice je čvrsta i dugotrajna.

Ukoliko želite da se informišete i o keramičkim pločicama onda je ovaj članak za vas.