Connect with us
Materijali

Farba za plo─Źice – za novi izgled i sjaj

Farba za plo─Źice mo┼że va┼íim plo─Źicama u kuhinji ili kupatilu dati ─Źist, novi izgled. Farbanje plo─Źica je jednostavno, efikasno i pristupa─Źno. Mo┼że drasti─Źno smanjiti tro┼íkove renoviranja umornog kupatila ili ─Źak kuhinje. Ovo brzo i isplativo re┼íenje mo┼żete staviti na test u svom domu. Bez obzira da li ste nasledili zastarelu ┼íemu ili tra┼żite vikend projekat koji ─çe transformisati prostor, farba za plo─Źice mo┼że biti re┼íenje za va┼íe plo─Źice.┬á

FARBA ZA PLO─îICE – KORISNI SAVETI

Mo┼żete sami da farbate plo─Źice, bilo da su porcelanske, kerami─Źke ili staklene. Potrebno je samo da se opremite odgovaraju─çom bojom za plo─Źice, alatima i opremom. Uspe┼íni rezultati zavise od odabira prave, visokokvalitetne boje, pri ─Źemu su specifi─Źne boje za plo─Źice najbolji izbor. uvek pratite uputstva proizvo─Ĺa─Źa.

Opcije boje┬á za plo─Źice mogu biti ograni─Źene, tako da ako ┼żelite odre─Ĺenu nijansu, prema┼żite plo─Źice visokokvalitetnim prajmerom na bazi rastvara─Źa i koristite boju visokog ili polusjajnog za zavr┼íni premaz.

Pre farbanja je potrebno dobro o─Źistiti mrlje od masti i hrane na plo─Źicama odgovaraju─çim sredstvima za ─Źi┼í─çenje. Nakon ─Źi┼í─çenja potrebno je premazati odgovaraju─çi prajmer. Pustite da se prajmer potpuno osu┼íi, a zatim lagano izbru┼íite kako biste osigurali da boja prijanja na povr┼íinu. Uklonite svu pra┼íinu pre nego ┼íto po─Źnete da nanosite zavr┼íni premaz.

Kada po─Źnete sa farbanjem, najpre se uverite da samo umo─Źite sam kraj ─Źetkice u farbu za plo─Źice kako biste spre─Źili preoptere─çenje i obrisali vi┼íak. Ako va┼í ┼íablona propu┼íta, to je znak da ima previ┼íe boje. Tako─Ĺe mo┼żete razmisliti o kori┼í─çenju sun─Ĺera, a ne ─Źetke. Ovo vas generalno spre─Źava da koristite previ┼íe farbe i olak┼íava pokrivanje velike povr┼íine za kratko vreme. Ve┼żbajte da koristite svoju ┼íablon na rezervnoj plo─Źici ili papirnoj plo─Źi. Mo┼że potrajati nekoliko poku┼íaja da savladate tehniku, pa se uverite da znate ┼íta radite pre nego ┼íto se uhvatite u ko┼ítac sa svojim plo─Źicama. Po─Źnite sa manje vidljivim plo─Źicama i bavite se onima u sredini samo kada ste sigurni da znate ┼íta radite. Jako je va┼żno ostaviti boju da se osu┼íi najmanje 24 sata ili du┼że ako je tako proizvo─Ĺa─Ź naglasio na farbi.

Farba za plo─Źice

Foto: Pexels

VRSTE FARBI ZA PLO─îICE

Razumevanje glavnih vrsta boja za plo─Źice mo┼że vam pomo─çi da odaberete onu najbolju za va┼í projekat.

  • Jednokomponentna epoksidna boja: Jednokomponentni epoksidi su laki za rad jer nije potrebno vi┼íe slojeva. Epoksidi sa jednom bojom su proizvodi koji se o─Źvr┼í─çavaju na vazduhu. Nasuprot tome, vi┼íestepeni epoksidi o─Źvr┼í─çavaju se hemijskim procesom. Neki jednokomponentni epoksidi se nalaze u obliku spreja.
  • Dvokomponentna epoksidna boja: Nakon ┼íto se jedna komponenta pome┼ía sa drugom komponentom, dobijena supstanca se ─Źetka ili valja na plo─Źicu. Obi─Źno je lak┼íe prona─çi dvokomponentne epokside, tako da je dostupno vi┼íe izbora.
  • Dvoprocesna boja: Ova vrsta boje za plo─Źice zahteva dva odvojena koraka. Prvo nanosite vezivno sredstvo. Drugo, nanosite zavr┼íni premaz. Dvoprocesna boja za plo─Źice je ─Źvrsta i dugotrajna.

Ukoliko ┼żelite da se informi┼íete i o kerami─Źkim plo─Źicama onda je ovaj ─Źlanak za vas.