Connect with us
Energetska efikasnost

Obnovljivi izvori energije – osnovna podela

Razvoj OIE (obnovljivi izvori energije) u svetu kre─çe punim koracima prema 70% do 80% pokrivanja svih potreba ─Źove─Źanstva do 2050. godine.

Razlozi su u klimatskim promenama, ali i u osamostaljivanju od uvoza energije. Snabdevanje energijom u budu─çnosti ─çe biti vezano za ve─ç poznate tehnologije za pretvaranje obnovljivih izvora energije. To ─çe biti: HE (hidroelektrane), VE (vetroelektrane), PV (fotonaponske elektrane), a u pustinjskim predelima i solarne termalne elektrane.

// Klasi─Źne termoelektrane ─çe nestati i zameni─çe ih totalni energetski sistemi, to su kogeneracija i trigeneracija sa akumulatorima toplote i hladno─çe.

Nestacionarnu struju iz OIE ─çemo akumulirati u manjem delu pomo─çu baterija, a u ve─çem delu u vodoniku. Taj vodonik ─çemo onda upotrebiti za proizvodnju metana i metanola, kori┼í─çenjem otpadne biomase. Time ─çe se ostvariti cirkulacija ugljenika iz vazduha preko biomase, solarnog vodonika i sinteti─Źkih goriva nazad u vazduh. To je re┼íenje koje osloba─Ĺa ─Źove─Źanstvo od brige za snabdevanje energijom i od klimatskih promena.

Svi bilansi ukazuju da je na svetu dovoljno sunca i biomase za ostvarenje takvog sistema. To naro─Źito va┼żi za zemlje na Balkanu, gde sa biomasom nema problema, a energija sunca, vode i vetra ima zna─Źajno vi┼íe od svih potreba. Pored toga, o─Źekivano re┼íenje ne tra┼żi promenu infrastrukture, jer ─çe na raspolaganju biti struja, gasovito i te─Źno gorivo koje ─çe se transportovati modernizacijom postoje─çe infrastrukture (dalekovodi, gasovodi i produktovodi).

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE┬ápredstavljaju energetske resurse koji se mogu nadokna─Ĺivati prirodnim procesima i koristiti neograni─Źeno pod uslovom da koli─Źina koja se koristi ne prema┼íuje njihov kapacitet obnavljanja. Ove resurse ─Źine solarna energija, energija vetra, hidroenergija, energija biomase, energija pokretanja morske vode, geotermalna energija i nuklearna fuzija.

NEOBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE┬ápostoje samo u ograni─Źenim koli─Źinama na Zemlji i sav materijal prisutan u obliku neobnovljivih resursa na kraju ─çe se potro┼íiti. Brzina njihovog stvaranja toliko je spora da ne postoji mogu─çnost da stopa njihove potro┼ínje prati stopu obnavljanja. Njih ─Źine fosilna goriva (ugalj, nafta, gas) i nuklearna fisija. NIE predstavljaju izolovani energetski potencijal koji, da bi se iskoristio u prakti─Źne svrhe, zahteva spolja┼ínju akciju.

Nasuprot tome, obnovljivi izvori energije postoje u obliku energetskih strujanja koja stalno proti─Źu kroz prirodu, bez obzira da li ─Źovek ima razvijena sredstva koja ovu energiju mogu da zarobe ili ne. Energetska strujanja na Zemlji vode poreklo iz tri izvora: sa Sunca, Zemlje i usled planetarnog kretanja.

Obnovljivi izvori energije, ne uklju─Źuju─çi hidroenergiju velikih hidroelektrana, daju skroman doprinos zahtevima za energiju. U budu─çnosti taj udeo treba znatno pove─çati, jer neobnovljivih izvora ima sve manje. Razvoj OIE va┼żan je iz nekoliko razloga:

  • OIE imaju vrlo va┼żnu ulogu u smanjenju emisije ugljen dioksida,
  • pove─çanjem udela obnovljivih izvora energije pove─çava se energetska odr┼żivost sistema i smanjuje zavisnost od uvoza energetskih sirovina i elektri─Źne energije

Kori┼í─çenje obnovljivih izvora energije je postalo civilizacijska nu┼żnost sa ekonomskog, bezbedonosnog i ekolo┼íkog aspekta. Sve zemlje su u obavezi da kombinovanjem upotrebe obnovljivih izvora energije re┼íe svoje energetske probleme i time doprinesu globalnoj borbi za za┼ítitu ┼żivotne sredine.

Više o obnovljivim izvorima energije:
Obnovljivi izvori energije – Eolska energija
Obnovljivi izvori energije – Solarna energija
Obnovljivi izvori energije – Kretanje morske vode i geotermalna energija
Obnovljivi izvori energije – Energija biomase
Obnovljivi izvori energije – Nuklearna fuzija na Zemlji

Autori:
Prof. dr D. Škobalj,
┼Ż. ─Éoki─ç, dipl. in┼ż.