Connect with us
Novosti

Panel diskusija ÔÇ×Doprinos arhitekata iz Srbije izgradnji afri─Źkih zemalja“

Panel diskusija ÔÇ×Doprinos arhitekata iz Srbije izgradnji afri─Źkih zemalja“ bi─çe odr┼żana u ponedeljak, 11. decembra u 18 ─Źasova u Muzeju afri─Źke umetnosti u Beogradu.

Panel diskusija u Muzeju afri─Źke umetnosti ima za cilj da kroz prezentacije i diskusiju predstavi rezultate rada panelista o arhitektonskom i urbanisti─Źkom nasle─Ĺu arhitekata iz Srbije nastalog na afri─Źkom kontinentu u proteklih ┼íest decenija. Panelisti se kroz istra┼żiva─Źki, nau─Źni, umetni─Źki i kustoski rad bave arhitekturom na teritoriji Afrike, te ─çe predstaviti niz projekata kojima su arhitekti iz Srbije doprineli gra─Ĺenju identiteta dr┼żava Afrike posle dobijanja nezavisnosti ┼íezdesetih godina pro┼ílog veka.

Na panelu ─çe biti predstavljene razli─Źite istra┼żiva─Źke teme, istra┼żiva─Źki procesi i rezultati ÔÇô od arhitekture zgrade MAU koja ba┼ítini inspiraciju saradnjom sa zemljama Afrike, preko arhitekture raznih tipologija u Africi autora i firmi iz Srbije, do savremenih interpretacija, izlo┼żbi i tuma─Źenja tih iskustava. Pored toga ┼íto je arhitektonsko nasle─Ĺe diskutovano na panelu zna─Źajno za dru┼ítva i sredine za koje su nastala, ono obuhvata i zapa┼żena ostvarenja u opusima arhitekata iz Srbije.

Moderatorka panelne diskusije:
Tamara Koneska (arhitekta, Arhitektonski fakultet)

Panelisti:

 • Ana Kne┼żevi─ç (istori─Źarka umetnosti, kustoskinja MAU)
  Arhitektura MAU: od umetni─Źkog ateljea, preko betonskog paviljona do ÔÇ×afri─Źke ku─çeÔÇŁ
 • dr Neboj┼ía Ante┼íevi─ç (arhitekt, istori─Źar arhitekture, IAUS / FMZ)
  Izvoz turisti─Źke arhitekture iz SFRJ u zemlje Afrike
 • Jelica Jovanovi─ç (arhitekta, istori─Źarka arhitekture, Tehni─Źki univerzitet u Be─Źu / Docomomo Srbija / Grupa arhitekata)
  Eksport IMS ┼Że┼żelj tehnologije, preliminarni rezultati istra┼żivanja
 • Ilija Gubi─ç (arhitekt, po─Źasni konzul Republike Srbije u Ruandi)
  Savremena arhitektura u Africi arhitekata iz Srbije: inspiracije
 • Tihomir Di─Źi─ç (arhitekt, predstavnik Srbije na Bijenalu arhitekture u Veneciji)
  Transformacije me─Ĺunarodnog sajma u Lagosu

Ulaz na panel je slobodan.