Connect with us
Arhitektura

Izlo┼żba ÔÇ×Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies AwardÔÇť

Izlo┼żba ÔÇ×Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies AwardÔÇť Fondacije ÔÇ×Mis van der RoeÔÇť bi─çe otvorena od 16. juna do 7. jula 2022. u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, u okviru programa 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture ÔÇô BINA.

Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu ÔÇ×Mis van der RoeÔÇť dodeljuje se svake druge godine, i njome se odaje priznanje kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi, i skre─çe pa┼żnja na veliki doprinos evropskih profesionalaca, razvoj novih ideja i tehnologiju gradnje.

Na izlo┼żbi u Beogradu ─çe, u digitalnom formatu, biti prikazana sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje. Bi─çe istaknuto 40 projekata koji su u┼íli u u┼żi izbor, 7 finalista i dva nagra─Ĺena projekta. Poseban segment izlo┼żbe ─Źini─çe prikaz srpskih selekcija koje od 2009. godine redovno u─Źestvuju u nominaciji za ovu presti┼żnu nagradu. Kustos izlo┼żbe je Ivan Blasi, koji ─çe biti prisutan na otvaranju i zajedno sa Sne┼żanom Vesni─ç, komesarom srpske selekcije otvoriti izlo┼żbu.

Ova nagrada ima za cilj da neguje arhitekturu na dva zna─Źajna na─Źina: podsticanjem pove─çanog kretanja profesionalnih arhitekata u celoj Evropskoj uniji, kao odgovor na transnacionalne narud┼żbine i podr┼żavanjem mladih arhitekata koji zapo─Źinju svoju karijeru. Kandidate za ovu nagradu predla┼że velika grupa nezavisnih stru─Źnjaka iz cele Evrope, kao i udru┼żenja arhitekata. Svake dve godine, ┼żiri bira dva pobednika: jednog koji dobija Nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu, kao priznanje konceptualnog, tehni─Źkog i konstruktivnog kvaliteta, i drugog koji dobija Nagradu za mladog arhitektu. Svi nominovani radovi uvr┼íteni su i u katalog nagrade i izlo┼żbu.

Lili Rajh, scena iz filma

Lili Rajh, scena iz filma

U okviru programa posve─çenog saradnji sa Fondacijom ÔÇťMis Van der RoeÔÇŁ, u Dvorani Kulturnog centra Beograda ─çe 17. juna u 17 ─Źasova biti odr┼żana i projekcija filma ÔÇ×[Na setu sa] Lili RajhÔÇŁ, koji su kreirale autorke Laura Lizondo Sevilla, D├ębora Domingo Calabuig i Avelina Prat Garc├şa.

Radi se o kratkometra┼żnom filmskom projektu koji kombinuje originalne dokumentarne izvore sa novim vizuelnim materijalom ─Źiji je cilj da do─Źara ograni─Źeno priznanje ove ┼żene u profesionalnoj oblasti, kao i mnogih drugih ┼żena. Film prikazuje karakteristi─Źan doprinos Lili Rajh u oblasti arhitekture, po─Źev od njenog profesionalnog iskustva u oblasti dizajna, efemerne arhitekture i izlo┼żbenih prostora, i ukaza─çe na distorziju u predstavljanju Lili Rajh usled pretpostavke o rodnim ulogama u dru┼ítvenom i kulturnom kontekstu, ne samo tog doba ve─ç i narednih decenija 20. veka.

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture ÔÇô BINA 2022
+381 11 26 24 858
bina.centar@gmail.com
office@bina.rs
www.bina.rs